Ръководство за начинаещи за разбиране на вътрешните функции на WordPress

 1. 1. В момента четете: Ръководство за начинаещи за разбиране на вътрешните функции на WordPress
 2. 2. Какво е кеширане на WordPress и защо е важно?
 3. 3. Как работи кеширането на WordPress?
 4. 4. Как да инсталирате и настроите кеширане на WordPress с WP Super Cache
 5. 5. Как да настроите WordPress кеширане с W3 Total Cache (W3TC)
 6. 6. Преглед MaxCDN: Най-добрият CDN за WordPress?

Грандиозността на WordPress е придобит вкус и тя се усъвършенства с всяко ново нещо, което научите. Всички ние използваме WordPress от доста време – това е една от причините да сте тук в WPExplorer, четейки тази статия! Подобно на вас, аз също се натъкнах на тази фина изработка и бях омагьосана от нейната чиста красота. WordPress ни дава не само възможността за няколко минути да публикуваме динамични, визуално привлекателни уебсайтове, но и го използва като многоизмерно решение за управление на съдържанието (CMS).


Като странична бележка искам да спомена, че тази статия е предназначена за начинаещ WordPress. Повечето от вас може би знаят за какво говоря. Затова, моля, не забравяйте да го прочетете бързо и да споделите мненията си в секцията за коментари. Благодаря!

Като се върнем на път, нека разгледаме нещата, които можем да правим с помощта на WordPress:

 • Уебсайт на списанието – TIME, GigaOM, TechCrunch, всички използват WordPress.com VIP
 • Хоствайте множество уебсайтове под един покрив – EduBlogs (WordPress MultiSite)
 • Създайте форум (BuddyPress)
 • Онлайн портфолио
 • Домакин портал за работа
 • ECommerce магазин (Woocommerce, Exchange, EDD, Cart66 и т.н.)
 • Фотоблог или фотографско портфолио
 • Сайт за група, ресторант и много други

Списъкът продължава. Тази статия служи като предвестник на предстоящата ни поредица от публикации – окончателното ръководство за кеширане на WordPress. Преди да разберем кеширането на WordPress, трябва да разберем как WordPress работи вътрешно. Не само редактиране и изтриване на публикации и коментари – но и как няколко хиляди реда код се преплитат помежду си и създават красиви динамични уебсайтове.

Вътрешно функциониране на WordPress

Всички знаем как да работим с WordPress. Всичко започва с влизане в таблото за управление на администратора на WordPress – направо от вашия сайт / wp-login.php, последвано от публикуване, промяна или качване на ново съдържание, инсталиране на приставки, теми, създаване на резервни копия и т.н..

Но мислили ли сте как работи цялото това нещо? Уебсайтовете работят на HTML (което означава Hyper Text Markup Language). Проверете адресната си лента – винаги ще намерите http: //sitename.tld. Други протоколи включват https, ftp, ssh и т.н..

Така че се разбира, че основната цел на WordPress е да генерира HTML страници – динамично. Ключовият термин за разбиране тук е „динамично“. Термините „HTML страница“, „уеб страница“ и „уеб страница“ са синоними. На основното ниво WordPress използва PHP и SQL база данни, за да съхранява всичките си данни. Не е необходимо да се занимаваме много с PHP и други скриптови езици, които WordPress използва, тъй като това е ръководство за начинаещи и те са разширени теми.

PHP MySQL

По този начин имаме две образувания. Единият е „PHP код“, който съставлява ядрото на WordPress и „база данни“, която съставя паметта на WordPress. Всяка инсталация на WordPress има една база данни. Нито повече, нито по – малко. Всеки малко информация, която сте въвели и ще правите в бъдеще, се съхранява в базата данни на WordPress. Примерите включват:

 • Информация за потребителя като парола (шифрована с MD5), имейл адрес и т.н..
 • Всички публикации, страници, маркери, категории и връзката между тях
 • Персонализирани типове публикации
 • Публикувай ревизии, чернови и опции за кошници
 • Коментари – одобрени и неодобрени и спам
 • Опции за тема и данни за плъгини

Какво ще кажете за изображенията, документите и други файлове, които се качват? Прекалено ли се съхраняват в базата данни на WordPress? Не. Те се съхраняват в папка, наречена „wp_content“. Повече за това следва.

Структурата на папките на WordPress

WordPress Root Directory

Към WordPress 3.6.1 във всяка инсталация на WordPress има три основни папки.

Основната папка

Това е инсталационната директория на WordPress и всичко (освен базата данни на WordPress съществува тук). Ще го наречем „коренна директория“. В случай че хората работят с WordPress в сървъри за споделен хостинг, захранвани от cPanel, коренната директория най-вероятно е съдържанието на директорията „public_html“, ако използвате WordPress в основния ви домейн (т.е. site.com, а не site.com/ папка).

Коренната директория на WordPress съдържа точно три папки: wp_content, wp_includes и wp_admin, както и куп други PHP файлове, като най-значимият е „wp_config.php“. Чрез промяна на този файл можем да добавим куп основни опции за персонализиране на WordPress, които не са лесно достъпни в таблото за управление на администратора на WordPress. Например, можем да деактивираме редакции след публикуване, да зададем името на сайта, използвано от WordPress (полезно за промени в домейна), да активираме режим на поддръжка и др. Файлът wp-config.php е много важен файл и не трябва да бъде подправян. Той съдържа важна информация, като например идентификационните данни за достъп до вашата база данни на WordPress. Ако някой може да стигне до вашата база данни, той / тя има пълен контрол върху вашия сайт.

wp_includes

wp_includes

Тази папка съдържа всички останали PHP файлове и класове, които са необходими за основните операции на WordPress. Отново не искате да редактирате никакви файлове в тази директория.

wp_admin

Тази папка съдържа различните файлове на таблото за управление на WordPress. Знаете, че всички административни или функции, свързани с WordPress, като писане на публикации, модериране на коментари, инсталиране на плъгини и теми се извършват през таблото за управление на WordPress. Тук са разрешени само регистрирани потребители и достъпът отново е ограничен въз основа на ролята на Потребителя. Администраторът позволява пълен достъп, последван от редактора, след това сътрудника и накрая абоната. Таблото за управление на WordPress обикновено е достъпно под http://wpexplorer.com/wp-admin.

wp_content

Папката wp_content съдържа всички качени от потребителя данни и отново е разделена на три подпапки:

 1. теми
 2. плъгини
 3. качени

Директорията „теми“ съдържа всички теми, които са инсталирани във вашия WordPress сайт. Всеки wordpress.zip файл, който изтеглите от WordPress.org, има инсталирани 2 теми – за WordPress 3.6.1 те са двадесет дванадесет и двадесет тринадесет. Можете да инсталирате колкото искате теми, но можете да активирате само една тема наведнъж (въпреки че съществуват някои приставки, които ви позволяват да активирате повече). Също така директорията „теми“ никога не може да бъде празна, тъй като WordPress се нуждае от поне една тема, с която да работи!

По подобен начин „плъгините“ се използват за съхранение на всички плъгини, инсталирани във вашия WordPress сайт. За разлика от директорията „теми“, тази директория може да е празна, тъй като можете перфектно да стартирате WordPress сайт, без да използвате никакви приставки. Можете да активирате толкова много плъгини, колкото искате, но е добра практика да инсталирате само необходимите. Вижте статията на Kyla за различните WordPress плъгини, налични днес.

Всички изображения (и други медийни файлове), които сте качили от момента на стартиране на вашия сайт, заедно с всички бъдещи качвания ще се съхраняват в директорията „качвания“, категоризирани по година, месец и ден. Тази папка може да се разглежда като база данни за всички нетекстови данни – изображения, PDF файлове, видеоклипове, MP3 файлове и др. Ето защо е добра практика за сигурност да ограничите публичния достъп до тези папки. Това може да се постигне чрез промяна на .htaccess файла, присъстващ в директорията wp_content. Следователно, докато вземате резервно копие; копирането само на папката за инсталиране на WordPress не прави трика. Трябва да копирате както базата данни, така и цялото съдържание на вашата инсталационна директория на WordPress!

Анатомията на заявка за WordPress

Или както обичам да го наричам,

Какво се случва, когато някой гледа вашия блог?

Когато някой посети уебсайта ви, работещ с WordPress, WordPress динамично генерира HTML код (комбинира се с CSS и JS) и го предоставя на посетителя. Няма да видите разширението .html след URL адреса (както може би сте виждали в някои стари уебсайтове), тъй като това съдържание се генерира динамично. Следните точки са обобщение на действията, които се извършват в случай на заявка за уеб страница:

 1. Браузърът на посетителите изисква уеб страница
 2. Ядрото на WordPress (може да се мисли като мозък на WordPress) извиква необходимите PHP скриптове, започвайки с index.php
 3. След това WP ядрото комуникира със своята база данни и извлича данните (публикации / страници и т.н.)
 4. След това комбинира извлечените данни, данните от текущо активните плъгини и текущата активна тема и генерира HTML код „в движение“ или „динамично“
 5. След това той предоставя този динамично генериран HTML код на браузъра на посетителя

По подобен начин, когато публикация е публикувана или запаметена, или е публикуван коментар или е извършено търсене, ядрото на WordPress извършва необходимите вътрешни операции и ги записва в своята база данни за бъдеща употреба и също така уведомява администратора на WordPress. Вие (администраторът) ги виждате като нов коментар в очакване на модериране или „x“ брой коментари във вашата опашка за спам и т.н..

Заявка за HTML

Сега повтарянето на всички тези стъпки всеки път, когато някой поиска уеб страница (публикация, страница, страница с архив, каквото и да е), е работа, изискваща време и ресурси. Добре е, когато 10 души посещават сайта ви. Но увеличете това със 100, 1000 или милион, тогава започва истинската беда. Само суперкомпютрите биха могли да се справят с много паралелни операции. И повечето WordPress сайтове са хоствани на споделени уеб хостинг сървъри, които имат може би 1/1000тата на силата на суперкомпютрите.

И така, какво да правим сега? Въведете кеширане на WordPress. Няма да го покриваме тук, така че моля, следете за следващата част от поредицата – въведение в кеширането на WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map