Плюсовете и минусите на WordPress Multisite – Как да инсталирате Multisite с Local Xampp

WordPress Multisite: плюсове, минуси и инсталация

Ако управлявате множество сайтове на WordPress, със сигурност трябва да сте почувствали необходимостта да можете да ги управлявате от едно табло. WordPress има решение – многосайтова инсталация. Това означава, че инсталирате WordPress само веднъж и създавате и управлявате множество отделни сайтове в тази единствена инсталация на WordPress, всички от един администратор. Трябва да търсите по-далеч от WordPress.com за пример на многосайтови сайтове.


Контролът, упражняван от администратора на сайта над отделните сайтове, е изрязан и мрежовият администратор или Super Admin става всемогъщ, с преобладаващи правомощия над администраторите на отделните сайтове. Приставките и темите не могат да се инсталират или променят от администраторите на сайта и само Super Admin може да направи това.

Кога да не използвате мултисайт

Сайтовете в мултисайт работят като отделни единици с не много припокриване. Така че, ако всичко, което искате, е колекция от сайтове, които споделят данни и потребители, то многосайтовият сайт не е за вас. Ако единственото ви изискване е уеб страниците ви да изглеждат различно, това може да се постигне с помощта на плъгин, който превключва между теми. Ако има само различни нива на достъп за различни потребители, можете да ограничите възможностите, да свържете URL адреси или да превключвате потребители и менюта, просто като използвате плъгини.

Вие също трябва да пропуснете мултисайт, ако администраторите на сайта искат да могат свободно да добавят теми и приставки или ако не желаят да споделят сървърно пространство или база данни. Същото би било и ако искат да се свържат с различни доставчици на хостинг услуги.

Кога да използвате мултисайт

Мултисайтът е най-изгоден за всяка организация, която има йерархична настройка, като правителството и различните му крила, университети и техните катедри или мрежа от блогове, които са свързани по някакъв начин. Multisites е по-подходящ за сайтове, които работят с висока степен на независимост в рамките на собствената си зона на работа и споделят някои общи ресурси.

По този начин мултисайтът е смесена чанта, имаща плюсове и минуси и необходимостта от мултисайт трябва да се преценява за всеки отделен случай.

Плюсовете

 • Можете да управлявате произволен брой отделни сайтове от едно табло, което изглежда така.

1

 • Отделните администратори на сайтове имат свободата да управляват своите сайтове, при спазване на ограничения.
 • Темите и плъгините трябва да бъдат инсталирани само веднъж и след това да се активират в цялата мрежа. Дито за актуализация. Това не само се превръща в по-добро управление, но и прави по-ефективно използване на сървърното пространство.
 • Потребителите могат да създават свои собствени блогове във вашата мрежа и да ги управляват. Ако искате тя да остане частна, можете да ограничите достъпа до потребителите.
 • Можете да осигурите приходи от мрежата, като предлагате хостинг услуги на други. Ако сте на споделен хостинг, това може би е малко трудно. Тези блогове ще имат свои собствени таблици в базата данни. Те нямат собствени директории на вашия сървър, но когато става въпрос за качване на медии в мрежата, те имат свои собствени отделни директории. Тъй като файловата структура се управлява от WordPress, не е нужно да се занимавате с нея.

Минусите

 • Не всички плъгини ще работят на мултисайт. Ще трябва да проверите дали плъгините са съвместими с многосайтови сайтове, преди да ги инсталирате.
 • Отделните сайтове не могат да добавят или изтриват теми и приставки. Ако присъстват в мрежата, те могат да бъдат активирани и деактивирани.
 • Ако вашият сайт или сървър има престой, това ще се отрази на всички сайтове в мрежата.
 • Всеки скок на трафика към всеки един сайт в мрежата може да повлияе на скоростта на всички други сайтове в мрежата. Това може би е малко за начинаещ да се справи.
 • Не всички хостинг планове поддържат мултисайт. Нуждите от хостинг ще се увеличат за многосайтови. Ако планирате в няколко сайта, които са по-характерни за тестовите уебсайтове, споделеният хостинг всъщност може да е достатъчен. Но ако търсите да добавите огромен брой сайтове, особено сайтове с голям трафик, ще откриете, че трябва да надстроите хостинг нуждите си. Силно препоръчваме WP Engine и Flywheel – и двете стартират от около 30 долара на месец за многосайтова поддръжка.

WordPress Multisite е проста и мощна функция, но преди да я инсталирате, бъдете сигурни, че това е правилното решение за вас. Разделяне на сайт от мултисайта в по-късен момент или мигриране на многосайта може би е твърде сложно, за да се справите без професионална помощ.

Ако обмисляте многосайтови просто за лесното управление на множество WordPress сайтове от един екран, може би трябва да помислите и за управлявани услуги с доставчик на услуги като ManageWP. Това е платена услуга, която носи други ползи като сигурност, архивиране и клониране.

Монтаж на мултисайт

Трябва да сте администратор и да имате достъп до файловата система на вашия сървър, за да можете създайте мултисайт. Трябва да имате привилегиите да редактирате файлове и да създавате директория. Има всяка възможност, въпреки че не ви е удобно с кода, ще настроите мултисайт, без да се сблъсквате с каквито и да било закачвания. Но знанията за PHP, CSS, HTML и управление на сървъра ще ви бъдат полезни, ако трябва да отстраните проблеми.

Преди да започнете, решете дали искате да добавите сайтове като поддомейни или подпапки. Това не може да бъде променено по-късно, затова направете своя избор внимателно. По отношение на URL, това означава,

 • Присвояване на различни поддомейни за всеки сайт: site1.multisite.com, site2.multisite.com
 • Присвояване на различни пътища за всеки сайт: multisite.com/site1, multisite.com/site2

Можете също да зададете домейни като multisite1.com, multisite2.com, но това изисква използване на плъгини и някои технически познания.

И така, как да инсталирате мултисайт? Ще премина през стъпките тук, като демонстрирам инсталацията с локален XAMPP.

1. Активиране на функцията Multisite.

 • Първата стъпка при инсталирането на мултисайт е да инсталирате WordPress по нормалния начин. Намерете wp-config файла във вашия WordPress и го отворете.
 • Намерете фразата „/ * Това е всичко, спрете редактирането! Честит блог. * / ”В края на файла. Точно над тази фраза добавете следния отделен код:
  define ('WP_ALLOW_MULTISITE', вярно);
 • Запазете файла и го заредете отново на сървъра.
 • Сега ще намерите нов елемент „Настройка на мрежата“, добавен под Инструменти на таблото за управление.

2. Настройка на поддомейни и под директории.

 • Продължи към Инструменти> Настройка на мрежата и да избирате между поддомейни и под директории.
 • Ако настройвате мрежа, базирана на поддомейни, трябва да се консултирате с вашия доставчик на хостинг услуги, тъй като не много от тях позволяват това средство. Те ще трябва да настроят DNS карта за вашия сайт. Под-директории не се нуждаят от такива разрешения. След като направите своя избор, кликнете върху инсталиране.

2

 • Докато използвах самостоятелно хостван локален сървър за инсталиране на WordPress, изборът ми беше ограничен до поддиректории (за хостван сървър ще се предлага и опцията за поддомейни)
 • Ако искате да конвертирате съществуваща инсталация на WordPress в мултисайт, опцията за под-директория не е отворена за вас. Можете да създадете мрежа само с поддомейни.
 • Ще бъдат генерирани няколко реда код, които да вмъкнете във вашия wp-config.php файл и във вашия .htacess файл.

3

 • Поставете кода според инструкциите и запазете файловете и WordPress Multisite ще бъде успешно инсталиран. За достъп до таблото за управление на мрежовия администратор ще трябва да влезете отново.

3. Създаване или добавяне на сайтове

Когато достигнете този етап, вашият WordPress Multisite е много като всеки нормален сайт. За да го превърнете в наистина функционален мултисайт, ще трябва да създадете и добавите нови сайтове. Ето как правите това,
В мрежовото табло кликнете Моите сайтове> Мрежов администратор> Сайтове> Добавяне на нови

4
Попълнете подробности като Адрес на сайта, Заглавие, имейл и щракнете върху Добавяне на ново.
Ще бъде създаден нов сайт.
Можете да добавите колкото искате сайтове и да видите списъка със сайтове, като щракнете върху Всички сайтове

5

4. Активиране на теми

Можете да инсталирате и активирате теми в мултисайт по 2 начина – да го инсталирате в мрежовия администратор и да го активирате за цялата мрежа или да го инсталирате в мрежовия администратор и да го активирате чрез редактиране в този сайт. За да активирате темата в първия метод, намерете Теми на мрежовото табло и щракнете върху Добавяне на ново. След като темата е инсталирана, щракнете върху Network Enable. Сега темата веднага ще бъде достъпна за цялата мрежа.

За да активирате теми чрез втория метод, в Network Admin щракнете първо на Sites и след това на сайта, на който искате да активирате темата. След това щракнете Редактиране> Теми и намерете темата, която искате да активирате. Кликнете върху Активиране под тази тема. Сега, когато отворите раздела Теми в администратора на този сайт, ще видите темата, която сте добавили. След това сайтът може да избере да активира темата.

5. Активиране на приставки

Като последна стъпка ще трябва да инсталирате и активирате плъгини за мултисайта. За това изтеглете и инсталирайте приставката точно както бихте направили по обичайния начин. Ако искате да активирате приставката за целия мултисайт след това, щракнете върху Мрежово активиране и приставката ще се активира на всички сайтове.

Ако искате приставката да е активна само на един сайт, изтеглете и инсталирайте приставката в мрежовия администратор. След това посетете сайта като администратор на сайта и активирайте приставката на отделния сайт.

За заключение

Така че, преценете вашите нужди и ако се налага, не се колебайте да инсталирате мултисайт. Въпреки че инсталирането на многосайтови сайтове е доста лесно, в управлението има сложни сложности. Също така мигрирането на мултисайт или отделянето на един сайт от мултисайт може да бъде малко обезсърчително. Правилото за палеца тук е да продължите с повишено внимание.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map