Крайното ръководство за DNS за WordPress

Ultimate WordPress DNS Guide

DNS означава система за имена на домейни, която, както се досещате, е система, използвана за контрол на вашите домейни.


DNS може да бъде смущаваща тема, ако не сте разработчик, трябва да знам, преди години се страхувах да налагам промени в DNS! Има много различни записи с числа, имена и стойности и системата може да бъде малко преобладаваща, ако сте нови за нея.

Но никога не се страхувайте, DNS човекът е тук! Тук, за да демистифицираме безкрайното заплитане на A записи, сървъри на имена и MX стойности, които могат да причинят главоболие на толкова много от вас.

Какво е DNS?

Знам, че казах, че това е система за имена на домейни, но това все още не означава много за начинаещ, така че ето една проста аналогия. DNS е като телефонния указател на интернет. Имената на домейни се съхраняват в телефонния указател и се преобразуват в IP адреси, използвайки DNS системата, за да обслужват уебсайтове за посещаващите ги.

Що се отнася до работата с WordPress, DNS обикновено се използва за обозначаване на това, което показва вашият домейн, когато някой го посещава и как той взаимодейства с различни услуги. Например, вашият запис A определя къде се хоства уебсайтът ви и вашият MX записи управлявайте имейлите си.

Ако вашият A запис сочи към IP адреса на вашия хостинг акаунт на WP Engine (и файловете на вашия уебсайт и базата данни са там), вашият домейн ще показва уебсайта ви на WP Engine, когато е посетен, освен ако няма други правила..

Регистриране на домейн

За да управлявате DNS, първо трябва да имате домейн, така че нека започнем с процеса на регистрация на домейн, който е супер прост.

За да регистрирате домейн, трябва да посетите някой, който ги продава, като Namecheap. Namecheap предлагат безплатна защита на поверителността във всички домейни, така че естественият избор е, ако нямате нищо против да запазите домейните си отделно от вашия хостинг.

Namecheap регистрация на домейни

Когато става въпрос за регистрация на домейни, можете да направите едно от две неща:

 1. Регистрирайте вашите домейни с някой като Namecheap и хоствайте уебсайта си другаде.
 2. Регистрирайте вашия домейн на същото място, където сте закупили хостинг.

Някои хора препоръчват да хоствате уебсайтовете си на едно място и да съхранявате домейните си другаде, за целите на сигурността. Тогава на теория би било трудно някой да получи контрол над вашия уебсайт и домейн едновременно.

Имам клиенти, които предпочитат да държат всичко под един покрив за лекота на използване. Наистина се свежда до личните предпочитания и какви слоеве на сигурност са необходими в зависимост от броя на хората, които ще имат достъп до вашите акаунти и в какво качество.

Управление на DNS

Управлението на DNS се управлява от където и да е сървърите на имената пребивават. Ако вашите сървъри на имена пребивават с вашия регистратор на домейни, просто влезте и влезте в секцията Домейни или редактирайте DNS за определен домейн.

Ако все още не знаете какви сървъри на имена все още не сте ги редактирали, тогава можете да влезете, където сте регистрирали вашия домейн, за да редактирате DNS.

Където и да закупите вашия домейн, уверете се, че имате пълен контрол на домейна. Някои от по-евтините доставчици на пазара не предоставят пълен контрол на домейна, така че няма да можете да управлявате всички елементи на вашия DNS. Това е нещо, което трябва да се изясни с поддръжка, преди да направите покупка, ако не можете да потвърдите това от уебсайта за продажби.

Когато става въпрос за управление на WordPress DNS, има 4 първични записа, с които вероятно ще работите.

Видове DNS записи

А записи

Контрол на записи, където е посочен уебсайтът ви. Посочването на домейн казва на домейна да показва уебсайта, намерен в местоположението IP адрес. Можете да използвате записа A, за да насочите вашия домейн към уебсайт, хостван на друго място, без да променяте останалите записи.

Nameservers

Сървърите на имена контролират кой доставчик отговаря за домейна DNS. С други думи, ако смените сървърите си на имена, позволявате на друг доставчик да управлява вашия DNS. Промяната на сървърите на имена ще позволи на друг доставчик да управлява всички свързани записи.

В зависимост от това как сменяте сървърите на имена, някои от вашите DNS записи могат да се счупят, но е възможно да запазите записите си същите, докато превключвате сървърите на имена на друг доставчик. Винаги проявявайте голямо внимание при смяна на сървърите на имена по тази причина и ако все още се съмнявате, помолете за помощ.

CNAME записи

CNAME записи обикновено се използват за псевдоним на един IP адрес на друг, например когато искате вашият WWW A запис да сочи към вашия @ A запис. С други думи, накарайте www.yourwebsite.com да сочи към yourwebsite.com.

MX Records

MX записи управляват имейлите на вашите домейни, откъде идва и как се получава. Използването на G Suite за имейл е например популярна тенденция за имейл, която ще изисква да зададете своите MX записи на тези, необходими за G Suite.

Посочване на домейни

Посочването на име на домейн е най-често срещаната задача, свързана с DNS, която предприемам. Това включва промяна на домейна Запис до различен IP адрес, така че домейнът да зареди уебсайт, съхраняван някъде другаде.

Някои примери за това, когато може да се наложи да посочите домейн са:

 • Вашето име на домейн се съхранява на различно място до вашия уебсайт
 • Искате да преместите уебсайта си на друг хостинг доставчик
 • Имате няколко имена на домейни, които всички искате да насочите към едно място

Как да посочите домейн

A и CNAME

Ето стъпка по стъпка инструкции за посочване на домейн:

 1. Първо, разберете какво ще се случи, ако промените IP адреса на вашия запис A, който ще насочи вашия домейн. Съществуващият ви уебсайт ще спре да се показва на потребителите и след като вашият DNS се разпространи (актуализира), уебсайтът, който имате на новия IP адрес, ще се покаже на вашите потребители.
 2. Имате нужда от IP адрес или споделен IP адрес от целевия хостинг акаунт. Това може да се осъществи, като влезете в cPanel и обикновено проверите статистическите данни, показани вляво.
 3. Трябва да има правилно конфигуриран уебсайт на WordPress, създаден в новия хостинг акаунт, с файловете, съхранявани с вашия домейн като подпапка или в public_html, ако това е само домейнът в акаунта.
 4. Достъп до DNS за домейна, който искате да посочите, и променете A Record за @ и WWW. Задайте стойността за @ и WWW на споделения IP адрес, който сте получили от вашия хостинг cPanel. Освен това, ако има псевдоним на CNAME за WWW и неговата стойност е равна на @, просто променете записа @ и WWW ще се актуализира автоматично.

Пренасочване на домейн

Управление на DNS пренасочване

Не точно като посочване на домейн, пренасочването на домейн включва използване на постоянна настройка за пренасочване 301 във вашия cPanel.

DNS пренасочвания

Ефектът е същият, тъй като ако потребител посети old-domain.com, той ще бъде изпратен на new-domain.com, но разликата се състои в начина, по който това се постига.

Това е нещо за обсъждане с вашия SEO специалист, ако SEO ви интересува, когато управлявате пренасочванията си.

Управление на добавени домейни

Знаете ли, че можете да хоствате множество уебсайтове в един хостинг план? Ако не сте го направили, ще почерпите!

Домен за добавяне е всеки домейн, който е добавен към вашия хостинг план, който не е основният домейн, който е домейнът, с който сте отворили акаунта.

Домените за добавки имат свои подпапки в хостинг акаунта ви, така че те съществуват независимо от основния ви уебсайт, който има своите файлове в основата на вашия акаунт в public_html.

За да управлявате DNS на добавен домейн, ще трябва да следвате тези стъпки

 1. Добавяне на домейн към вашия хостинг план. Това може да стане чрез достъп до вашия cPanel, след което щракнете в секцията Add-on Domains. За поддомейн, ако не планирате да го използвате, задайте го на „тест“ или нещо подобно.
  DNS добавени домейни
 2. Задайте запис A за домейна на добавката, така че неговата стойност да е равна на споделен IP адрес от вашия хостинг план
 3. Уверете се, че има псевдоним на CNAME за записа на WWW A или създайте запис за WWW и направете тази стойност равна на споделения IP адрес на вашия хостинг план

Хубаво и просто нали? Помнете по-рано, че обсъждахме различните начини за промяна на DNS записи. Записът управлява какво се показва, когато вашият домейн е посетен, така че това е прост метод за хостинг на уебсайт като домейн с добавка, когато домейнът се управлява другаде.

Промяна на вашите имена на сървъри

Както разбрахме по-рано, вашите имена сървъри възлагат контрол на вашия DNS на доставчик. Промяната на сървърите на имена за домейн дава възможност на друг доставчик да управлява DNS.

Затова нека преминем през стъпките за промяна на сървърите на имена на домейн, в случай че искате да направите това.

 1. Достъп до DNS на вашия домейн, като влезете до мястото, където се съхранява домейнът, и кликнете върху „управление на домейн / управление на DNS“ или като щракнете върху домейна, ако е в списък с домейни
 2. Намерете секцията на сървърите за имена.
 3. Въведете сървърите на имена на доставчика на местоназначение и след това щракнете върху актуализиране.
  Управление на именни сървъри

Ако е възможно, изберете опцията, която ви позволява да запазите DNS същия при смяна на сървъри на имена, така че всичко да се случи в този случай е дали давате възможност на друг доставчик да прави DNS промени в бъдеще.

Моля, обърнете внимание, че смяната на сървърите на имена може да отнеме до 24 часа, за да се промени в някои случаи и през това време DNS ще бъде неуправляем.

Разпространение на DNS

Първият път, когато се обадите на своя хост, когато сайтът ви се понижи, най-вероятно ще чуете думата „разпространява“ или „разпространение“, която ви хвърля много, когато те предлагат решения или поправки, защо уебсайтът ви е отпаднал.

Разпространението е техническа дума за „актуализация“. Това, което казва доставчикът ви на хостинг, е, че вашият DNS се „актуализира“, защото е направена промяна във вашия DNS (ако проблемът е свързан с DNS, който често е).

За да бъде отразена промяна в DNS от доставчиците на интернет услуги по целия свят, е необходимо време да се „разпространи“. Отнема време на доставчика на интернет услуги в различни страни да се „регистрира“ с вашия уебсайт и след това да актуализира техните възли, за да разреши новата версия на вашия уебсайт за хората, които го посещават, промивайки кеша си, който съдържа старата версия на вашия сайт.

Хостинг компаниите ще ви кажат, че разпространението на DNS може да отнеме до 48 часа. Истинската история е, че почти никога не отнема толкова време. Според мен разпространението на DNS обикновено е незабавно или се появява в рамките на няколко минути. Понякога може да отнеме часове, докато вашият DNS се актуализира навсякъде по целия свят, но процесът обикновено започва да се случва след минути на повечето места.

Като правило, ако промените DNS и не виждате нищо с помощта на инструмент за разпространение на DNS в рамките на един час, бих ви препоръчал да проверите два пъти с вашия хостинг доставчик, за да видите дали има някакъв проблем.

Разпространение на DNS

Но никога не се страхувайте, има прост инструмент, наречен Какво е DNS можете да използвате за проверка на състоянието на вашата DNS разпространение във всеки даден момент. Просто въведете името на вашия домейн и изберете записа, който искате да проверите, като използвате падащото меню.

Така че, ако искате да проверите записа на A за вашия домейн, въведете your-website.com и след това щракнете върху Search, тъй като записът A е избран по подразбиране.

Можете да използвате този инструмент, за да проверите A записи, MX записи, сървъри на имена, които го кръщавате.

Връзката между домейни и имейл

По-рано обясних това MX записи управлявайте имейл за домейн, което е достатъчно просто.

Все пак едно нещо, което хората често пренебрегват, е фактът, че вашите записи на MX могат да бъдат презаписани от промяна в сървърите на имена, което може да наруши имейлите ви.

Счупването на MX запис най-често се случва при смяна на сървъри на имена или при прехвърляне на домейн. Когато правите някое от гореизброените, важно е да гарантирате, че DNS на вашия домейн остава същият, по-специално MX записите, ако гледате имейли. В много случаи при смяна на сървъра на имена или извършване на прехвърляне на домейн ви се предоставя възможност да поддържате DNS от акаунта за прехвърляне.

Като предпазна мярка, винаги направете екранна снимка на DNS домейн, когато превключвате сървъри на имена или прехвърляте домейн, така че можете да го възстановите ръчно, ако нещо се счупи или не работи по предназначение.

Когато сменяте сървърите на имена, вашият DNS може да щракне към DNS по подразбиране за хостинг компания. Например, наскоро се занимавах с проблем, при който един домейн управляваше своите сървъри на имена чрез хостинг компания, но беше регистриран с GoDaddy., Трябваше да превключим сървърите на имена отново на GoDaddy, така че DNS да може да се управлява отново от там.

Тъй като имах предишен опит с този процес, знаех, че DNS ще бъде настроен на DNS по подразбиране на GoDaddy, след като сървърите на имена се актуализират, за да използват GoDaddys сървъри на имена. Знаех, че това в действителност ще свали уебсайта и ще разбие имейлите, защото записът A ще бъде настроен на паркиране, а MX записите – на стандартните GoDaddy, а не на G Suite. И така, трябваше да пресъздам ръчно записите A и MX, които копирах от стария хост. За щастие, това е много бърз процес и обикновено може да се направи преди разпространението на DNS, ако сте на топката.

Връзката между кеша и DNS

Кеширането е меч с двойни остриета, може да доведе до големи увеличения на скоростта за вашия уебсайт, но също така може да доведе до неудовлетвореност, когато става въпрос за DNS и преглед на „истинската версия на живо“ на вашия уебсайт.

WordPress кеширането съхранява версия на вашия уебсайт и го показва на посетителите, ускорявайки процеса, тъй като вече има предварително заредена версия на вашия сайт, която да се показва.

Проблемът с това е, когато правите промени в уебсайта си, които не са в съответствие с кешираната версия, в крайна сметка се показва стара версия на вашия уебсайт.

Това може да е смущаващо при работа с DNS в случаите, когато трябва да видите как изглежда уебсайтът ви, когато се зарежда от друго място, т.е. нов хост.

Нека да кажем, че току-що сте променили записа си и насочили уебсайта си към нов хост. Може да изглежда, че всичко е наред, но можете да преглеждате кеширана версия на уебсайта си и може да има грешки, показващи се на потребители, които не са посещавали вашия уебсайт преди, тъй като те няма да имат достъп до кешираната версия.

Ето защо е важно да разберете кеша и как да го направите измийте кеша си. Промиването на кеша ви означава изпразване на кеша ви, така че нова текуща версия на вашия уебсайт може да се кешира (предварително заредена) и да се обслужва за посетители. Това трябва да доведе до това, че новата текуща версия на уебсайта Ви се показва както на вас, така и на всеки, който го посещава.

За да изчистите кеша си, трябва да изпълните следните стъпки:

 1. Разберете колко кеша трябва да изчистите. Ако имате a кешинг плъгин, това е един кеш. Може да имате кеш на сървъра, например много хостове кеш на ниво сървър. Може да има и а CDN кеш чрез Cloudflare, ако вашият уебсайт използва Cloudflare. Вижте пълното ни ръководство за това как да изчистите кеша на WordPress за повече подробности.
  Purge Plugin Cache
  Зачервяване на кеша
 2. Промийте всеки свой кеш. Ако използвате плъгин, в CMS ще има опция в Настройки / Инструменти или в таблото за управление на WordPress. раздел за този плъгин. За вашия кеш на сървъра направете това в рамките на своя cPanel и за Cloudflare, това може да стане чрез секцията „Кеширане“..
  Cloudflare кеш
 3. Трудно обновете уебсайта си. Трудно опресняване за Google Chrome се извършва, като задържите CTRL и натиснете бутона за опресняване. Това ще зареди вашия уебсайт без кеш и в повечето случаи трябва да ви покаже текущото състояние на вашия уебсайт. Ако това е особено важна DNS промяна, която се опитвате да наблюдавате, бих препоръчал също да изчистите кеша и бисквитките си и може би да се опитате да видите уебсайта на устройство, на което никога не е гледано, само за да бъде безопасно, в допълнение към всички стъпки по-горе.

Управление на DNS чрез CDN

Мрежа за доставка на съдържание или CDN за кратко е мрежа от сървъри и центрове за данни, разпространени по целия свят, които обслужват посетителите версия на вашия уебсайт от най-близкия център за данни до тях.

Нека обясня. Да приемем например, че уебсайтът ви се хоства на сървър, базиран в Лондон. Ако посетител от САЩ кацне на вашия уебсайт, той трябва да получи достъп до сървър със седалище в Лондон, който ще им изпрати обратно данните, необходими за вашия уебсайт, за да се заредят.

Ако вашият уебсайт използва CDN като Cloudflare, този посетител ще бъде насочен към по-близък до тях сървър със седалище в САЩ. Това означава, че уебсайтът ви се зарежда по-бързо и не е необходимо да чакат данните да стигнат до тях от Лондон.

Това звучи блестящо и в повечето случаи е така, но всъщност добавя допълнителен сложен слой за управление на DNS. Тъй като услуги като Cloudflare станаха много популярни, често се оказвам, че помагам на клиентите си да се ориентират по проблеми с DNS, в които е включен Cloudflare, поради което включих този раздел за вас, за да решите вашите DNS главоболия, свързани с CDN.

Как работи?

По принцип, за да накарате Cloudflare да работи, трябва да ги оставите да управляват вашите сървъри на имена. Спомнете си по-рано говорихме за сървъри на имена, определящи кой управлява DNS на домейн?

Това означава, че ако направите промени в DNS извън Cloudflare, те няма да влязат в сила. Това е причината за много главоболия за онези, които не могат да обвият как работят сървърите на имена.

Тъй като Cloudflare отговаря за вашия DNS, докато го използвате, трябва да редактирате DNS в Cloudflare, за да влязат в сила промените..

Настройки за DNS на Cloudflare

Ако промените сървърите си на имена обратно на вашия хост или регистратор на домейн Cloudflare ще престане да работи и отново можете да направите DNS промени от някое от тези места.

Ако не сте сигурни какво се случва със сървърите си на имена, можете да използвате Какво е DNS да проверя. Просто изберете NS в падащото меню, показано на изображението по-долу.

Cloudflare Nameservers

Професионален съвет: Визуализация на DNS промените

И сега е време за съвет, който вашите разработчици и хостинг компании знаят, но не споделят често с вас.

С помощта на файла с хостове можете да преглеждате промените в DNS, преди да ги направите. Това е особено полезно при преместване на уебсайта ви към нов хост.

hosts.cx

Вашият хост файл картографира хост към IP адреси, може да се използва, за да накара компютъра ви да гледа уебсайт, сякаш неговият запис A е зададен на нещо негово. Въпреки това, hosts.file може да бъде малко объркващ / тромав, така че има онлайн инструмент, който можете да използвате, който се нарича още по-лесно hosts.cx

Използване на hosts.cx за преглед на актуализирания DNS

Този инструмент ще ви позволи да видите и редактирате уебсайта си на различен хост, без да актуализирате вашия A запис. Той прави всичко, което прави .hosts файла, без нито една излишна работа.

За да използвате hosts.cx, следвайте стъпките по-долу:

 1. Дублирайте уебсайта си с новия си хост. Уверете се, че файловете и базата данни се експортират и настройват правилно и че следвате стъпките, необходими за свързване на вашите файлове и база данни (редактиране на .wp-config и т.н.)
 2. Отваряне на hosts.cx
 3. След като уебсайтът ви е настроен на вашия нов хост, вземете споделения IP адрес от cPanel акаунта на вашия нов хост.
 4. Където поиска адрес на сървъра на hosts.cx, поставете споделения IP адрес
 5. За име на уебсайт на hosts.cx въведете името на домейна на вашия уебсайт
 6. Кликнете върху „Вземете моя URL адрес за тестване“ и ще можете да визуализирате уебсайта си, тъй като ще се показва с помощта на новия ви хост

Това, което е супер готино в този инструмент е, че той ви позволява да отстранявате грешки и да правите промени в уебсайта си на новия хост, без да го насочвате.

Можете да влезете в своето табло за управление на WordPress, като използвате генерирания URL адрес hosts.cx и всичко, което направите, ще бъде запазено във файловете / базата данни, сякаш уебсайтът ви вече е на нов хост. Това е абсолютно необходимо за деликатните миграции на WordPress и е инструмент, който използвам редовно.

DNS Поглед

За да обобщим, ето най-важните точки, които трябва да се отнемат от тази статия и да се прилагат при работа с WordPress DNS.

 1. Записът най-често се използва за насочване на уебсайта ви към хостинг доставчик за показване на уебсайт там.
 2. Ако се съмнявате при промяна на DNS, че не виждате очаквания резултат ,, изчистете кеша си на ниво сървър, плъгин и CDN (ако имате такъв).
 3. Повечето разпространение на DNS се случва в рамките на минути до час. В указанията се посочва, че това може да отнеме до 24 часа, но ако не сте виждали промени в рамките на часа, промийте всичките си кешове и проверете два пъти с вашата хостинг поддръжка дали всичко работи по предназначение и нищо не пречи на процеса.
 4. Винаги използвайте hosts.cx, за да визуализирате промените в DNS, преди да ги извършите на уебсайта / домейна на живо. Можете да използвате hosts.cx за отстраняване на грешки / коригиране на всякакви проблеми, вместо да се налага да правите „престрелка“ на уеб сайта на живо.
 5. Не забравяйте да преиздавате SSL сертификати, използвайки Let’s Encrypt, когато преминавате към нов хост.

Имате ли въпроси относно промяна или управление на вашия DNS? Или може би имате няколко съвета, които да добавите? Оставете коментар по-долу!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map