Как да получите страхотно търсене за вашия WordPress блог

WordPress Версия 3.5 току-що е пусната и носи със себе си красиви нови възможности за работа с медии и чисто нова тема по подразбиране (сред другите подобрения). Що се отнася до мен, това е още една стъпка в правилната посока.


Въпреки това излизането на нова версия на WordPress винаги ми напомня за недостатъците, които не са били отстранени. Не ме разбирайте погрешно – обичам WordPress и не бих мечтал да използвам друга система за управление на съдържанието, но далеч не е перфектна.

Един от най-големите проблеми, които имам с WordPress, е неговата функционалност за търсене както отпред, така и отзад. Всеки, който използва WordPress дълго време, вероятно ще сподели разочарованието ми от неефективността на алгоритъма за търсене по подразбиране.

Имайки това предвид, в тази публикация искам да ви запозная с това, което считам за най-доброто решение за драматично подобряване на функционалността за търсене в WordPress.

Какво е толкова лошо в търсачката по подразбиране на WordPress?

Но преди да стигна до това, нека да направим първо резюме защо Толкова много държа да избегна търсенето по подразбиране в WordPress.

Всичко е свързано със съответстващия алгоритъм, който подбира резултатите чрез споменаване на ключова дума и ги представя в обратен хронологичен ред. Това може да не звучи твърде лошо по принцип, но когато се приложи практически, се връща некачествени резултати от търсенето.

Кажете например, че сте написали публикация, която обхваща всичко, което човек трябва да знае за сините джунджурии. След това се свързахте с тази публикация в още 5 по-скорошни публикации, фокусирани върху джаджи с различни цветове. Ако някой потърси „сини джунджурии“ във вашия блог, този краен ресурс за синя джаджа ще бъде шестият върнат пост, въпреки факта, че е най-релевантният резултат.

Това също е проблем при търсене от задната страна. Ако публикувате много публикации в блога си и трябва да намерите публикация, която сте публикували преди време, може да имате проблеми с нейното намиране поради страхотния алгоритъм за съвпадение на търсачката WordPress. Това беше източник на безкрайно безсилие за мен.

Какво е решението?

Има няколко приставки, които не се колебая при инсталирането в нови блогове и Relevanssi е един от тях. Този безплатен плъгин е цялостно решение за подобрена релевантност на търсенето както на предния, така и на задния край на вашия блог (и) в WordPress.

Ето основните характеристики, които правят Relevanssi толкова по-добри от търсещата машина WordPress по подразбиране:

 • Резултатите от търсенето са подредени по ред на уместност, а не по дата.
 • Размито съвпадение: съвпадат частични думи, ако пълните думи не съвпадат.
 • Намерете документи, съвпадащи или само с една дума за търсене (ИЛИ заявка) или изискайте да се покажат всички думи (И заявка).
 • Потърсете фрази с кавички, например „фраза за търсене“.
 • Създайте персонализирани откъси, които показват къде е направен хитът, с подчертани думи за търсене.
 • Маркирайте думите за търсене в документите, когато потребителят кликне върху резултатите от търсенето.
 • Търсете коментари, маркери, категории и персонализирани полета.

Подробностите не са всъщност че важно, защото доказателството е в пудинга. Инсталирайте тази приставка и потърсете в блога си и ще можете да видите положителните резултати за себе си.

Ще ви дам пример от моя собствен блог. Писал съм за Twitter специално за няколко случая, така че добрата търсачка трябва да върне тези публикации като най-подходящите резултати. Ето първия резултат, върнат от търсещата машина по подразбиране WordPress:

Търсене в WordPress

Вероятно докладът ми за доходите от ноември спомена Twitter в миналото, но публикацията изобщо не се фокусира върху Twitter. Сега нека да разгледаме резултатите, върнати от Relevanssi:

Резултати от търсенето

Търсачката по подразбиране WordPress всъщност не се върна който и да е от четирите публикации, които съм маркирал с „Twitter“ на първата страница. Relevanssi върна и четирите публикации в първите шест резултата.

Допълнителни функции

В случай, че неговата изключително превъзходна търсачка не е достатъчна за вас, Relevanssi има допълнителни функции в ръкава си.

На първо място, има куп начини, по които можете да промените самата функционалност за търсене:

 • Коригирайте алгоритъма на съвпадение (по заглавия, маркери и коментари)
 • Ограничете търсенето до категории и маркери
 • Индексиране на персонализирани типове публикации и таксономии
 • Индексирайте съдържанието на къси кодове
 • Добавете „Смятате ли?“ В стил Google предложения

освен това, можете да зададете Relevanssi да регистрира потребителски заявки, което ви позволява да проучите какво всъщност търсят хората във вашия блог. Ползата от това трябва да е ясна – можете да използвате заявките за търсене като основа за оформяне на стратегията ви за съдържание (предположението е, че хората искат това, което търсят).

Докато Relevanssi е напълно свободен за използване, има премия версия, предлагана с допълнителни функции, включително:

 • Подобрена корекция на правописа в „Имате ли предвид?“ предложения
 • Поддръжка на много сайтове
 • Търсене и индексиране на потребителски профили
 • Придайте допълнителна тежест на новите публикации
 • Позволете на потребителя да избира между AND и OR търсения, използва + и – оператор (И и НЕ)

Премиум версията със сигурност не е необходима – използвам безплатната версия повече от година и съм изключително доволен от представянето си.

Наградете посетителите си с по-добро търсене

Наистина няма причина защо не трябва да инсталирате и активирате Relevanssi в своя WordPress блог сега. Времето за настройка е почти несъществуващо и не е нужно да се притеснявате за това, след като стартира и работи. Вие мога отделете време да се ориентирате с настройките по ваш вкус, но не е необходимо – той работи много добре извън кутията.

Докато има алтернативи, аз считам, че Relevanssi е най-добрият. Съгласен ли си? С удоволствие бих прочел вашите мисли в секцията за коментари!

Изтеглете Relevanssi от WordPress.org →

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map