Как да настроите Google Мениджър на маркери за WordPress

Как да настроите Google Мениджър на маркери за WordPress

Google Tag Manager е толкова мощен инструмент, че бях ужасен от липсата на информация при изследването на тази публикация. Е, не точно „липса на информация“ сама по себе си, а очевидната неспособност от няколкото налични публикации да обяснят какво е Google Tag Manager и какво прави.


Ако търсите повече информация за Google Мениджър на маркери и как да го настроите на вашия сайт WordPress, не търсете повече. Защото дойдохте на правилното място.

В тази публикация очертаваме:

 • Какво представлява Google Tag Manager
 • Защо трябва да използвате инструмента и
 • Как да го инсталирате на вашия WordPress сайт ръчно или с помощта на плъгин

На всичкото отгоре, ние ще демонстрираме Google Tag Manager в действие, за да ви дадем представа за това какво можете да постигнете със система за управление на маркери като никоя друга. Казваме това, защото има редица други системи за управление на маркери като Tealium, Qubit и Adobe Experience Platform Launch, само да спомена няколко.

Това от пътя, има какво да научим, така че нека се потопим точно.

Какво е Google Мениджър на маркери?

Google Мениджър на маркери е страхотно средство за вашите нужди за цифрово проследяване. Тя ви позволява да разгърнете маркери на вашия уебсайт, без да редактирате кода си. Неясни много? За да ви предложим по-ясна картина, нека първо да определим маркер от гледна точка на цифровото проследяване.

Етикетът е просто част от JavaScript код, който добавяте към вашия сайт, за да можете да активирате функции на трети страни, като анализиране на трафика, реклама и чат на живо, наред с други неща. В някои кръгове таговете са известни също като уеб маяци или проследяващи пиксели.

Добър пример за маркер е проследяващият код на Google Analytics, който добавяте към сайта си, за да можете да проследявате трафика си.

Цялата цел на етикета е да събира данни за посетители за аналитични и цифрови маркетингови инструменти. Компаниите, които предоставят тези маркери, напр. Google Analytics, AdWords, Facebook, LinkedIn и т.н. са известни като доставчици на маркери.

Защо Google Мениджър на маркери?

По традиция прилагането на маркери на вашия уебсайт WordPress означаваше редактиране на кода ръчно (или по-скоро директно). В WordPress това означава редактиране на различни файлове като header.php и functions.php между другото.

Сега, ако продължите да добавяте JavaScript код във вашите файлове, това ще забави вашия сайт. Освен това, той отваря вашия сайт за уязвимости в защитата, особено ако вземете маркери от ненадеждни източници.

Има и проблемът с поддържането на целия този код, който добавяте към страниците си. Например, ще трябва да актуализирате маркерите, ако има промени и това означава да копаете дълбоко във вашия код. Отново, това не е за начинаещи. Има и много място за грешки. Знаеш ли, да се заблуждаваш е човек.

Какво да правя?

Ако имате няколко маркера, можете да се обърнете към Google Мениджър на маркери, за да следите всички от едно централно място.

Ето няколко предимства за придвижване на точката у дома:

 • С Google Мениджър на маркери никога повече няма да се налага да копирате предишни блокове с кодове в уеб страниците си.
 • Можете да мигрирате всички съществуващи маркери в Google Мениджър на маркери
 • Google Мениджър на маркери ви предлага един контейнер, за да разгърнете множество маркери и да ги управлявате от интуитивно табло, което прави целия процес лек
 • Тази система за управление на маркери ви позволява бързо да разгърнете маркери. Например, вместо да копирате кода на Google Analytics в сайта си, просто трябва да добавите идентификационния си номер за проследяване на Google Analytics в Мениджър на маркери на Google и виола – Google Analytics е на живо на вашия сайт
 • Настройването на Google Tag Manager на вашия сайт WordPress е толкова лесно, колкото A, B, C – Добавянето на GTM към WordPress ръчно е лесно. Използването на плъгин е още по-лесно. Изберете метода, който работи за вас.
 • Google Мениджър на маркери ви помага да уловите много данни за вашите маркетингови нужди. Данни, които може да не успеете да заснемете с помощта на друг софтуер за проследяване. Това се превежда на навременни и точни данни – видът данни, който означава цялата разлика между успех и неуспех.
 • Кликнете и отидете, за да добавите маркери към вашия сайт, тъй като Google Мениджър на маркери се доставя с много вградени интеграции като AdWords, Анализ, Google Optimize, Adometry, Crazzy Egg, LinkedIn и Shareholic между други
 • Плюс това можете да създавате неограничени тагове благодарение на поддръжката по HTML

И за всичко, което трябва да направите е да инсталирате кода на Google Tag Manager на вашия сайт ръчно или чрез приставка.

Мениджърът на маркери на Google ще “обработва” JavaScript кода за вас и след това ще предостави функционалността на вашия сайт чрез контейнера. Това има ли смисъл дори? Сигурно се надявам да го направи.

Например, вместо да добавяте кода на Google Analytics към вашия сайт, просто трябва да интегрирате Google Анализ с GTM и работата ви е свършена. Чуйте, чуйте, че – добавянето на маркери в Google Мениджър на маркери е нещата на четвъртокласниците, които никога повече няма да се нуждаят от програмист.

Ще има ли милион готови функции, ще се чудите защо Google Мениджър на маркери е безплатен. Да, прочетохте това право. Безплатно е. Но тогава е премиум версията с още повече функции и 24/7 поддръжка. Все пак съмнявам се, че някога скоро ще се нуждаете от премиум функции, тъй като безплатната версия е пакетирана до върха на amigos. Пълен с всички функции, които трябва да събирате данни като професионалистите.

Например, можете да заснемете дори такива, като потребители, които гледат видеоклипове. На всичкото отгоре можете да видите колко време всеки потребител е гледал видеоклипа. И това е само върхът на айсберга, можете да съберете много показатели.

Против

 • Безплатната версия на Google Tag Manager не предлага първокласна поддръжка
 • Има крива на обучение, но след това отново YouTube има няколко приятни видеоклипа в Google Мениджър на маркери. В края на тази публикация не се колебайте да разгледате някои от видеоклиповете, които ще ви препоръчаме в раздела за ресурси

Това не е изчерпателен списък на достойнствата / недостатъците, така че ще продължим да продължаваме. Нека запретнем ръкави и да се смъкнем и изцапаме.

Как да настроите Google Мениджър на маркери в WordPress

В този раздел ще инсталираме Google Tag Manager на вашия WordPress сайт:

 • Ръчно и
 • Чрез плъгин

Без допълнително обожание, нека се пристъпим към бизнеса.

Първо, създайте акаунт в Google Мениджър на маркери

Първата стъпка включва създаване на безплатен акаунт в Google Мениджър на маркери. Това отключва известното табло за управление на GTM и маркерите (или проследяващия идентификатор), които трябва да интегрирате инструмента с вашия WordPress сайт.

Отидете на Уебсайт на Google Мениджър на маркери. Влезте с вашия акаунт в Google (или създайте акаунт, ако вече нямате такъв), както е показано по-долу.

Ще бъдете пренасочени към красивото административно табло на Google Мениджър на маркери. След това щракнете върху Създай акаунт връзка, както подчертаваме в екранната графика по-долу.

google tag manager admin

На следващия екран въведете името на акаунта си (това може да е вашата компания), изберете вашата страна и натиснете продължи бутон.

създаване на нов акаунт за управление на маркери в google

След това въведете името на вашия домейн в Име на контейнера поле и изберете мрежа. След това натиснете създавам бутон, както подробно по-долу.

Приемете условията на споразумението за обслужване на Google Мениджър на маркери и условията за обработка на данни, както е показано на следващото изображение.

Ще се покажат следните изскачащи прозорци, съдържащи вашите инсталационни кодове на Google Мениджър на маркери.

Дръжте горния раздел отворен, тъй като ще ви трябват тези два кода, за да настроите ръчно Google Tag Manager на вашия WordPress сайт. Както ще забележите, GTM предлага инструкции за това къде да поставите кодовете, но може да е предизвикателно, ако сте абсолютен начинаещ.

Не се притеснявайте обаче, ние ви показваме какво точно да правите в предстоящия раздел.

Важни бележки преди да продължите:

 • Архивирайте вашия WordPress сайт, преди да направите промени в файловете си с теми
 • Още по-добре, създайте детска тема на WordPress и редактирайте тази вместо родителската тема

Настройване на ръчния мениджър на Google ръчно

В нов раздел влезте в административното табло на вашия WordPress и отворете Външен вид> Редактор.

Забележете, че от изображението по-горе използваме детска тема на безплатната тема Елегантна WordPress в нашия пример. Копирахме и няколко файла, напр. header.php, footer.php, rlt.css и 404.php към детската тема. Ще поставим нашите инсталационни кодове на Google Tag Manager в header.php досие.

Кликнете върху Заглавката на темите (header.php) от десния файлов навигатор за стартиране header.php в редактора на темите.

От нашия GTM акаунт инструкциите казват, че трябва да поставите първия код високо в а вторият код веднага след отварянето  свободен край.

Можете ли да видите  и  тагове във вашия header.php файл? Най-  таг в WordPress може да изглежда малко по-различно. Например, нашите изглеждат така >. Можете ли да го видите на изображението по-горе? Обзалагам се, че правите това, нека да продължим напред.

Копирайте първия код от Google Мениджър на маркери и го поставете високо в  елемент, както е показано на изображението по-долу.

След това копирайте втория код и го поставете веднага след отварянето  етикет, както е показано по-долу.

Накрая натиснете Актуализиране на файл бутон в долната част на екрана, за да запазите промените си. Сега на вашия сайт е инсталиран Google Мениджър на маркери. Доста лесно, а??

Но нека да кажем, че не харесвате код за редактиране и вместо това по-скоро ще използвате плъгин.

Как да добавите Google Мениджър на маркери в WordPress чрез Plugin

За този раздел ще използваме изящен плъгин, известен като Google Мениджър на маркери на DuracellTomi за WordPress. Той е достъпен на репо приставката за WordPress, което означава, че можете да го инсталирате директно от таблото за управление на WordPress администратор. Като се казва, нека се захващаме за работа.

Навигирайте до Приставки> Добавяне на нови в админ менюто си на WordPress.

Въведете Мениджъра на маркери на Google на DuracellTomi за WordPress в полето за търсене и след като намерите приставката, натиснете бутона Инсталирай сега бутон.

След като инсталирате приставката, щракнете върху Активирате бутон, както е показано по-долу.

Известие в горната част на екрана ще ви информира, че трябва да въведете своя GTM идентификатор, за да започнете да използвате Google Tag Manager за WordPress. Щракнете върху въведете своя GTM ID връзка, както е показано по-долу.

Можете да намерите идентификатора на GTM във вашия акаунт в Google Мениджър на маркери, както е показано по-долу.

Копирайте идентификатора на GTM от вашия акаунт в Google Мениджър на маркери и се върнете към административното табло на WordPress. Върнете се в сайта си за WordPress, поставете идентификатора на GTM и натиснете Запазите промените бутон, както е показано по-долу.

И това е! Току-що научихте как да добавяте Google Tag Manager към вашия WordPress сайт с помощта на плъгин. Начин да отиде приятелю, начин да върви. Ти си бързо проучване.

Сега, когато можете успешно да добавите Мениджър на маркери на Google към вашия WordPress сайт, нека да го дадем на тест драйв. За тази част ще добавим Google Analytics към вашия сайт, без да копираме код за копиране във вашия header.php.

Ако вече имате кода на Google Analytics на вашия сайт, първо трябва да го изтриете или ще заснемете едни и същи данни два пъти. И определено не искаме това във вашите маркетингови отчети.

Как да добавите Google Analytics към вашия WordPress сайт с помощта на Google Мениджър на маркери

Върнете се до своя Мениджър на маркери на Google и щракнете върху Tags в лявото навигационно меню.

След това натиснете нов бутон, както е показано по-долу.

В изскачащия прозорец, който се показва, дайте име на маркера си и щракнете Конфигурация на маркери поле за избор на маркер (Google Analytics в нашия случай).

Избирам Google Analytics – Universal Analytics както е показано на следващото изображение.

По този начин се връщате обратно към конфигурацията на маркерите. Избирам Преглед на страница при Тип песен тъй като бихме искали да докладваме всички прегледи на страници в Google Analytics. Вижте изображението по-долу.

при Настройки на Google Analytics, избирам Нова променлива. Това отваря ново поле, в което ще въведете идентификационния си номер за проследяване на Google Analytics. Не забравяйте да посочите променливата си, както е показано на изображението по-долу.

За да намерите идентификационния си номер за проследяване на Google Анализ, влезте в профила си в Google Analytics и изберете акаунта за вашия сайт WordPress (направете това, ако имате няколко уеб собствености в профила си в Google Analytics).

След това щракнете Admin и отидете до Информация за проследяване> Проследяващ код. Трябва да видите идентификационния си номер за проследяване, както подчертаваме с артикул №. 3 по-долу.

Копирайте проследяващия идентификатор и го поставете в полето за конфигурация на променлива. След това натиснете Запази бутон, както е показано по-долу.

Сега просто трябва да зададем задействане за маркера на Google Analytics. Кликнете Задействане за да изберете или създадете нов спусък.

Тъй като искаме да проследяваме трафика на всички страници, можем да преминем със съществуващия тригер (или да създадем нов персонализиран. За да спестя време, избрах съществуващия Всички страници спусък, както е показано по-долу.

Накрая натиснете Запази бутон.

Тестване на вашия етикет

Маркерът ви в Google Analytics все още не е активен на вашия сайт, но можете да проверите дали работи, като натиснете предварителен преглед бутон, както илюстрираме на следващото изображение.

След като Google Мениджър на маркери влезе в режим на визуализация, презаредете сайта си. В прозореца на конзолата на Google Мениджър на маркери в долната част на прозореца на браузъра, трябва да видите маркера, задействан при презареждане на сайта ви.

Ако влезете в профила си в Google Анализ и отидете до Реално време, ще видите прегледа на страницата, който току-що задействах, като презаредите сайта си.

Ето го! Със сигурност можете да го видите на изображението по-горе? Хайде, добавих стрелка, за да ти е по-лесно. Не забравяйте, че не трябваше да добавяме Google Анализ (JavaScript код) директно към нашия сайт, за да заснемем данни – всички отчитане на данни се случват с Мениджъра на маркери на Google.

Същото се отнася за всички тагове, които добавяте чрез Google Мениджър на маркери – никога няма да добавите никакъв код към вашия сайт. Колко сладко?

Но маркерът ни в Google Analytics е само за нас, а не за потребителите, които възнамеряваме да проследяваме. За да направите маркера на сайта и да започнете да записвате действителни данни, просто натиснете Изпращане бутон, както е показано по-долу.

Това ще даде плъзгащ се изскачащ прозорец, който ви позволява да назовите версията си и да добавите описание. Вижте изображението по-долу.

Накрая натиснете публикувам бутон, както е показано на изображението по-горе. В края на всичко вашето Google Анализ на живо трябва да изглежда така:

Това, дами и господа, е начинът, по който се възползвате от силата на Google Мениджър на маркери. Можете да добавите милион и един маркери по подобен начин и сайтът ви няма да трябва да носи целия код. Призовавам ви да проучите Google Мениджър на маркери, за да разберете колко много можете да постигнете с този инструмент.

Между вас и мен се продавам и както може би сте забелязали. Това е първият път, когато инсталирах това нещо в моя блог на живо. Планирам да използвам Google Мениджър на маркери и в други мои блогове.

Допълнителни ресурси

Надяваме се, че нашият урок ви е насочил в правилната посока, що се отнася до разбирането и внедряването на Google Мениджър на маркери на вашия сайт WordPress. Ако искате да научите повече, ето ви няколко допълнителни ресурси (обещахме, нали?) За вашето удоволствие от гледане.

Заключване на нашето ръководство за Google Мениджър на маркери за WordPress

Google Мениджър на маркери е мощен инструмент, който дава много енергия в ръцете ви, доколкото става дума за управление на маркери и събиране на реални данни.

Можете да настроите инструмента лесно и бързо, което означава, че имате повече време да планирате как ще използвате всички събрани от вас данни. Събирането на навременни данни също е чудесно. Така че защо да не го подходим?

Имате мисли или въпроси относно Google Мениджър на маркери? Нека се учим заедно. Споделете мислите си в секцията за коментари по-долу. Наздраве и щастливо извличане на данни!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map