Използване на Markdown с WordPress: Ръководство за начинаещи

WordPress.com бяха обявили, че се представят Markdown в основните им функции и позволяване на потребителите им да го използват, когато пишат своите публикации в блогове, страници и коментари.


Когато се добавят нови функции в екосистемата на WordPress.com, е доста добър залог, че преди време те ще бъдат добавени към софтуера на WordPress.org. Феновете на Markdown чакат тази добавка дълго време. Няма съмнение обаче голяма част от потребителите, които нямат представа какво е Markdown и защо изобщо биха го използвали.

Въпреки че Markdown е нов за WordPress.com, той е достъпен за използване в WordPress.org от известно време с помощта на обикновен плъгин. Един от тези плъгини, за които ще говорим малко по-късно, е изтеглен почти 25 000 пъти и най-вече е получил 5-звезден преглед от неговите потребители.

Това ни казва, че е популярен и добре изграден, но въпреки че има потребители, които обичат Markdown и плъгина, който ще обсъждаме, все още има голям процент от потребителската база, която все още не знае нищо за това.

Затова нека поговорим за това сега.

Какво е Markdown?

какво-е-евтино

Markdown е обикновена система за форматиране на текст, създадена през 2004 г. от Джон Грубер и Аарон Суорц. Той е разработен, за да позволи на хората да съставят богато форматиран текст за мрежата. Най-основният Markdown е инструмент за преобразуване на текст в HTML за уеб писатели. Когато се използва, той преобразува текст в структурно валидни XHTML и HTML.

Това е система, която може бързо да се научи поради своята простота и намалява всички възможни грешки, които се случват при опит за форматиране на текст с HTML код.

Основната цел на маркирането е да направи текста възможно най-четим. Идеята зад неговото създаване беше, че документите, написани с помощта на синтаксиса за маркиране, трябва да бъдат публикувани като документи с обикновен текст, без да изглеждат така, както са били маркирани с етикети или какъвто и да е вид HTML форматиране.

Защо трябва да използвам Markdown?

Markdown е много полезен инструмент, тъй като е изключително лесен за използване и много бърз за учене. Използва специални знаци и препинателни знаци, за да посочи стил и връзки. Използваните символи показват как ще бъде форматиран документът, както и помощните текстови документи с обикновен текст, за да бъдат лесно преглеждани. Когато документът се публикува в мрежата, тези знаци се преобразуват в подходящ стил и формат.

Писането в Markdown е изключително чисто. Докато го използвате, форматирането се превежда в завършени стилове HTML. Не е нужно да се притеснявате, че ще пропуснете неправилно всички затварящи маркери или гнездови маркери. Не е необходим стилистичен вграден текст, което означава, че няма да нарушите нито едно от форматирането, след като бъде публикувано в мрежата.

Той е и гъвкав и преносим синтаксис за използване. Тя ви позволява да извеждате документи в множество формати. Въпреки че специално обсъждаме използването му с WordPress, лесно е да създадете това съдържание офлайн в текстов документ и да го поставите директно във вашия прозорец за редактиране. Тази гъвкавост ви позволява също да го конвертирате в PDF формат или друг формат, без да се налага да правите никакви промени.

Използване на Markdown с WordPress

плъгин

Въпреки че Markdown все още не е въведен в основния WordPress софтуер, е изключително лесно да се добави с един плъгин.

Има няколко приставки, които бихте могли да инсталирате, за да използвате Markdown в блога си, но в тази публикация ще говоря за един призив WP-Markdown. След като инсталирате и активирате приставката, след това получавате няколко нови опции в менюто с настройки на таблото за управление на WordPress.

Настройки за маркиране

Под Настройки> Писане менюто можете да промените опциите, за да активирате Markdown за публикации, страници и коментари. Това меню ви позволява да активирате помощната лента за редактора на публикации и коментари, както и да активирате опция за маркиране на синтаксис, която да ви помогне да свикнете да използвате Markdown.

евтино

Докато използвате Markdown в публикациите си, прозорецът на редактора на вашите публикации е разделен на две отделни секции. Главният прозорец се използва за писане на публикацията ви, а под този прозорец ви е представена, изцяло стилизирана. Този прозорец се актуализира в реално време, което ще ви позволи бързо да потвърдите, че вашият стилистичен синтаксис е правилен.

Провеждането на основния стил с Markdown е лесно. За да направите конвертиране на текст в H1 заглавен маркер, трябва да предхождате текста с един хеш. H2 заглавките се предхождат с двойни хешове и всяко ниво на заглавието се маркира с допълнителен хеш маркер.

Markdown използва звездички като индикатор за ударение. За да направите селекция от удебелен текст, той трябва да бъде обвит с две звездички. Подчертаване на текст с курсив е толкова просто, колкото опаковането на текста в единични звездички.

Списъците се добавят с помощта на различни методи. За неупоменати списъци можете да предхождате елементи от списъка с една звездичка, единичен плюс или единичен тире. За подредени списъци просто използвате номера, последван от период, както бихте направили във всеки нормален текстов документ.

Създаването на връзки изисква малко повече мисли, но може да бъде създадено наистина бързо, след като сте свикнали с правилния синтаксис. За да добавите връзка, трябва да добавите текста на връзката между две квадратни скоби и самата връзка трябва да следва този текст в скоби. Пример за това може да бъде: [WPExplorer] (http://wpexplorer.com).

Когато препращате към вътрешни страници и публикации, просто трябва да използвате относителни пътища за връзката, а не пълния URL адрес.

Добавянето на изображения към публикацията ви работи по подобен начин на добавяне на връзка. Алт текста, използван за вашите изображения, се добавя в квадратните скоби и местоположението на файла с изображения се добавя в скобите.

Можете също така да покажете фрагменти от кодов блок, като предхождате всеки ред текст в блока с код с четири интервала. Всяко допълнително тире в кода може да бъде оформено с още четири интервала, за да се улесни четенето.

Markdown използва имейл стил> символи за създаване на блокови кавички. Те работят най-добре, когато всеки ред в блока е твърдо обвит и предшестван от символа>.

Изтеглете WP Markdown

Отстраняването може да не е за всички. Но за тези, които искат бърз и чист метод за създаване на публикации, без да се притеснявате за HTML или забавяне, като премахвате ръцете си за клавиатурата, може да е метод за писане, който ви подхожда.

Не е толкова разширителен, колкото да използвате HTML, за да създадете своя избор на стил, но ще обхване огромно мнозинство от тях и със сигурност тези избори за стил, които ще използвате 90% от времето.

Използвали ли сте Markdown с WordPress или сте го използвали в други програми? Ще се радваме да чуем вашите мисли за Markdown и дали смятате, че е полезен инструмент за уебсайтове на WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map