WordPress vs Wix – Коя платформа е най-добра за вашия проект?

WordPress vs Wix - кое е най-доброто

Изборът на платформа за създаване на вашия уеб сайт може да бъде труден и много потребители намират сравнение между WordPress и Wix. Както WordPress.org, така и Wix са популярни и реномирани решения, които ще ви позволят да изградите зашеметяващ уебсайт. Така че коя опция ще отговаря най-добре на нуждите на вашия проект?


В това ръководство за WordPress срещу Wix ще разгледаме подробно тези две популярни решения. Ще разгледаме какво могат да предложат двете опции, тяхната лекота на използване и основните им характеристики. В края на тази статия трябва да можете уверено да направите избор коя платформа е подходяща за вас.

Въведение в WordPress.org

WordPress.org v Wix

За да бъдем ясни, когато говорим за WordPress в тази статия, имаме предвид само WordPress.org. Ако искате повече информация за WordPress.com и разликите между двете, моля, разгледайте нашата статия WordPress.com срещу WordPress.org.

WordPress.org е напълно безплатна, собствена система за управление на съдържанието. Няма съмнение, че WordPress има по-голяма крива на обучение от решение като Wix. Обаче, компенсирането на това е, че WordPress ще ви позволи пълен контрол над всеки проект. Това не само ще ви даде възможност да създавате всякакъв тип уебсайт, но и можете да персонализирате всеки сайт според вашите точни спецификации.

WordPress е заобиколен от общност от разработчици, дизайнери и друг уеб бизнес, които създават, разработват и поддържат широк асортимент от теми, плъгини и други инструменти и решения. Следователно възможностите на WordPress са безгранични. Новите продукти се пускат постоянно и винаги има помощ и поддръжка, ако имате нужда. Неотдавнашният стремеж към създаване на удобни за употреба инструменти за дизайн на WordPress също означава, че ако не искате да докоснете ред код, вие също нямате. И все пак можете да запазите гъвкавостта и обширните функции, с които WordPress се гордее.

Въведение в Wix

Wix v WordPress.org

Wix е платформа за уеб изграждане, базирана на freemium. Кетъринг за над 100 милиона души, в 180 различни страни, Wix е използван за създаване на широк асортимент от уебсайтове. От професионални и бизнес уебсайтове, до блогове, магазини за електронна търговия, фотографи, дизайнери и други, това гъвкаво решение може да се използва за всеки проект.

Една от основните атракции на Wix е, че е удобна за ползване. Той предоставя набор от основни и полезни инструменти, шаблони и функции, като гарантира, че процесът на проектиране за всеки създаден уебсайт е бърз и забавен. И използвайки комбинация от изкуствен дизайн интелигентност (ADI) и интуитивен създател на плъзгане и пускане на страници, Wix е достъпен за всички, независимо от вашите умения и опит от уеб дизайн.

Така че сега имаме обща представа какво предлагат и двете тези мощни платформи, нека разгледаме по-подробно основните характеристики на WordPress vs Wix.

Ценообразуване

Въпреки че по-рано заявихме, че WordPress.org е напълно безплатен за използване, все пак ще трябва да платите за хостинг и първоначалната покупка на вашето име на домейн (обсъдено по-нататък). Самият софтуер за WordPress обаче е безплатен за инсталиране и използване. Има и голям брой безплатни теми и плъгини за WordPress, които ви позволяват да създавате красиви, стилни уебсайтове с впечатляваща функционалност. И всичко това без да ви струва и стотинка. Премиум теми и плъгини също могат да бъдат закупени, ако се нуждаете от допълнителни разширени функции.

Wix може да бъде безплатен, но безплатният план включва Wix реклами и лога, ниска честотна лента и съхранение и е ограничителен в редица други области. Ако искате да използвате собственото си име на домейн, ще трябва да изберете Basic премиен план. Изберете комбинирания план, за да освободите вашия сайт от Wix реклами. Или ако искате да създадете онлайн магазин, ще трябва да закупите плана за електронна търговия. Ето защо, въпреки че първоначално Wix ви позволява да създадете своя уебсайт безплатно, можете бързо да се окажете, че плащате месечен абонамент, докато уебсайтът ви расте и нуждите му се променят.

Хостинг и имена на домейни

Wix има по-лесна обща настройка в сравнение с WordPress.org. Една от причините за това е, че хостингът и името на домейна на вашия уебсайт се обработват от самите Wix. С WordPress.org обаче ще трябва да поемете отговорност за избора и закупуването на подходящо име на домейн и хостинг доставчик.

Хостинг в сравнение

Когато сравняваме WordPress срещу Wix хостинг е една от най-големите вариации между двете. За тези, които избират WordPress за изграждане на уебсайта си, ще трябва да проучите и да закупите подходящия хостинг за нуждите на вашия сайт. Много защитници на WordPress хостват своите сайтове с хостинг услуга на WordPress, като WPEngine. Ако обаче първоначално това е твърде скъпо за вашия нов проект, тогава има много други доставчици на хостинг услуги, които могат да осигурят по-евтин, но все пак най-висок хостинг за вашия уебсайт WordPress.

Не забравяйте, че винаги можете да надстроите хостинга си надолу по веригата, докато вашият бизнес и уеб трафик растат; това е красотата на използването на WordPress, тъй като винаги имате пълен контрол над уебсайта си. За да научите повече за избора на правилната хостинг услуга за вашия сайт, прочетете нашето Какво да търсите в ръководството за хостинг на WordPress.

Wix, от друга страна, е единствено облачно решение. Той хоства всички уебсайтове, създадени на платформата на собствените му сървъри, така че обмислянето на кой хостинг доставчик да се използва не е необходимо с Wix. Обаче съхранението и честотната лента, предоставени в безплатния план, няма да са достатъчни за дълго, ако искате да създадете популярен и успешен уебсайт.

Сравняване на настройка на домейн

Когато настройвате уебсайт на WordPress, ще трябва също да изберете и закупите собствено име на домейн. Но в зависимост от вашия хостинг план това може вече да е включено. Например Bluehost включва първата година от името на вашия домейн предварително, и тъй като го настройвате чрез вашия хост, няма сложни сочещи или CNAME неща, с които да се справите.

Wix обаче ще ви позволи да изберете и използвате a безплатен поддомейн, че след това те ще ви създадат. Недостатъкът на този поддомейн е, че името на вашия домейн ще се чете като „yourwebsitename.wix.com“. Ако искате самостоятелно име на домейн (без „.wix.com“) или искате да прехвърлите по-рано закупен домейн, ще трябва да надстроите до първокласен Wix план.

Лесна употреба срещу контрол

Първоначално изглежда, че Wix има надмощие над WordPress.org. Създадено за начинаещи начинаещи нагоре, това решение прави много лесно да се състави уеб сайт. Решението, предоставящо ясни инструкции стъпка по стъпка, предварително направени шаблони и блогове от предния край, сред много други функции. Въпреки това, с тази „лекота на използване“ идва очевидна липса на контрол. И „контрол“ е мястото, където WordPress се отличава.

WordPress без съмнение има по-бавна настройка и ще ви отнеме повече време, за да се научите, ако нямате предишен опит в уеб дизайна. Въпреки това вие напълно контролирате всеки уебсайт, разработен на тази платформа с отворен код, което ви позволява да се възползвате от превъзходните гъвкави функции и функционалности, които WordPress може да предостави. Така че отделянето на време да се запознаете с тънкостите на WordPress ще ви позволи да постигнете по-високо качество на уебсайта в дългосрочен план.

Настройка на WordPress

Табло за управление на WordPress

WordPress разполага с доста лесен процес на инсталиране и настройка. След закупуване на вашето име на домейн и хостинг, вашият хостинг доставчик трябва да инсталира WordPress за вас. Следващата стъпка е да изберете тема, която да даде на вашия сайт нужния дизайн. След като вашата тема е инсталирана, можете да промените облика на вашия сайт, както темата позволява.

Много теми идват с впечатляващи опции за персонализиране и използват WordPress Customizer в предния край на даден сайт, така че можете да преглеждате промените, докато ги правите. Темите с премиум често включват създаване на страници с влачене и пускане. Например, нашата собствена тема за WPExplorer Общо изпраща заедно със създателя на страницата на живо Visual Composer. Създателят на премиум страница позволява на хората да правят лесни, но съществени промени в дизайна на своя сайт, ако желаят. Можете също да закупите приставка за създаване на страници на WordPress, ако темата ви не включва такава.

Други опции за WordPress включват промяна на кода, ако имате опит с кодиране, за да ви даде неограничени възможности за персонализиране. Или да добавите разширена функционалност към вашия сайт, без да се налага да кодирате, можете да придобиете допълнителни плъгини (теми и плъгини, споменати по-долу).

Настройка на Wix

Wix Editor

Wix предлага няколко начина за създаване на уебсайт. Има избор да използвате или Wix Artificial Design Intelligence (ADI), Wix Editor и Page Builder, или можете да използвате Wix код. ADI работи, като създава уебсайт за вас въз основа на вашите лични предпочитания. Просто отговорете на няколко въпроса, въведете ключовата информация, която трябва да се появи на вашия уебсайт, а Wix ще направи останалото. ADI ви дава и основни опции за модификация, както и ви позволява да добавяте допълнителни страници и други екстри, които вашият сайт може да се нуждае.

Ако решите да създадете сайта без ADI, ще го направите в Wix Editor. Това е ефективен инструмент, който ще ви позволи да персонализирате всеки избран от вас шаблон (шаблоните се обсъждат по-нататък). Просто плъзнете и пуснете дизайнерски елементи както и където искате, изберете от широк спектър от изображения, видео и аудио, добавете фон, променете стила и размера на шрифта и много други. Можете също така бързо да добавяте нови страници, статии в блогове, Wix SEO данни и бутони за социални медии.

Теми и шаблони

Една функционална и стилна тема на WordPress или шаблон на Wix ще гарантира, че сайтът ви осигурява чудесно потребителско изживяване и ще даде възможност на уебсайта ви да се откроява от тълпата. Как сравняват темите за шаблоните на WordPress vs Wix?

Теми на WordPress

Теми на WordPress

WordPress, от друга страна, предлага хиляди безплатно и премиум теми, от които да избирате. Това на практика ви гарантира уникален уебсайт, който ще изглежда и действа като никой друг. Безплатни теми могат да бъдат намерени в хранилището на WordPress и всички са преминали през строги тестове, за да се гарантира, че са с високо качество. За тези, които са на бюджет или тепърва започва, безплатна тема може да бъде чудесна опция, тъй като всички допълнителни функции, които може да се нуждаете, винаги могат да се добавят с помощта на плъгини за WordPress. Безплатните теми също често имат по-бърза настройка поради по-основния си набор от инструменти.

Ако искате да създадете професионален и богат на функции уебсайт от първото, тогава си струва да похарчите парите и да закупите премиум тема. Вградените по предназначение теми ще включват всички подходящи функции, необходими за нишата на уебсайта Ви. Или можете да изберете многофункционална тема, която ще ви позволи да изградите всеки стил на сайта, необходим.

Когато купувате първокласна тема, винаги проверявайте отзивите и купувайте от реномирани тематични магазини като Themeforest или от по-големите разработчици на WordPress като Elegant Themes или StudioPress. Темите на Premium също често включват достъп до изключително полезни форуми за поддръжка, обширна документация и дори помощ един към един. Това може да бъде безценно за тези с ограничен опит в проектирането.

Шаблони от Wix

Wix шаблони

Wix предлага малко повече 500 шаблона за да създадете уебсайта си от. Разделени на категории, независимо дали търсите да създадете уебсайт за блогове, бизнес, храна, пътуване, фотография или нещо друго, ще имате редица шаблони, от които да избирате.

Шаблоните са в комплект със съдържание и изображения, така че можете да използвате или промените толкова много от тези демонстрации, колкото искате. Създателят на страници за плъзгане и пускане прави персонализирането лесно. И ако предпочитате да започнете с празно платно, има няколко празни шаблона, от които да избирате.

Приставки и приложения

Ако трябва да добавите допълнителна функционалност към уебсайта си, можете да използвате WordPress плъгини или Wix Apps. Нека да разгледаме разликата между двете …

WordPress приставки

WordPress приставки

WordPress предлага хиляди плъгини, които можете да инсталирате на вашия уебсайт. Каквито и функции да са ви необходими, ще има безброй плъгини, които можете да избирате, като всички предлагат точно това, което търсите. WordPress плъгините също са изключително лесни за инсталиране и в зависимост от приставката могат да бъдат настроени за няколко минути.

Безплатни плъгини могат да бъдат намерени в WordPress хранилище и премиум приставки чрез пазари, като CodeCanyon или директно на уебсайтовете на програмисти. Само не забравяйте винаги да проверявате отзиви за плъгини и да купувате само от тези сайтове с репутация на висококачествени продукти.

Wix приложения

Wix приложения

Wix предоставя редица безплатни и премиум приложения за да добавите допълнителна функционалност към вашия уебсайт (макар и никъде близо до толкова, колкото WordPress). Безплатните приложения включват Wix Pro Gallery, което ви позволява да покажете красиви снимки във формат на галерията на вашия сайт, Wix Forum, което ще ви позволи да превърнете уебсайта си в център на общността и Wix Google Maps.

Въпреки това, много от приложенията, предоставени от Wix, които ще ви трябват, за да развиете бизнеса си, са достъпни само на цена. Тези премиум приложения предлагат функционалност, която е достъпна с WordPress чрез безплатни плъгини и решения. Ето защо, ако изберете Wix, в крайна сметка може да похарчите много повече пари, за да създадете напълно работещ уебсайт.

Поддръжка, сигурност и поддръжка

Тъй като Wix е облачно решение, което ще осигури хостинг на вашия сайт, поддръжката и сигурността на вашия уебсайт се грижат за вас. Това може да бъде положително, ако не искате да се притеснявате от сигурността и актуализациите на собствения си сайт. Wix предоставя и Помощен център, който се състои от обширна документация и където можете да разглеждате статии и да задавате въпроси. Можете също да подадете билет, за да получите помощ „един към един“, ако имате нужда. Въпреки че поддръжката е полезна, трябва да полагате много доверие на Wix, за да запазите сайта си сигурен.

Ако изберете за WordPress, ще трябва да поемете повече отговорност за поддръжката и сигурността на уебсайта си (което е хубаво нещо – това е Вашият уебсайт в края на краищата). По този начин вие контролирате уебсайта си, вместо да се доверявате сляпо на трета страна. Ще трябва да изберете добра хостинг компания със солидни практики за сигурност и евентуално да инсталирате допълнителни приставки за сигурност на WordPress. Плюс това е важно да поддържате актуализацията на плъгини, темата и основната WordPress. За повече информация относно запазването и сигурността на вашия сайт прочетете нашата статия за това как да подобрите сигурността на вашия уебсайт WordPress.

Както споменахме по-рано, сцената на WordPress е огромна, съставена от безкрайни уебсайтове на WordPress, полезни форуми, как да ръководства и много повече полезна информация. Ако решите да закупите премиум тема или плъгини, може също да имате достъп до индивидуална помощ, което прави процеса на настройка на вашия уебсайт или конкретни инструменти бърз и безболезнен. Ако имате въпроси за каквото и да било WordPress, в 99% от случаите има статия или инструмент, който може да ви помогне.

WordPress vs Wix – кой от тях трябва да изберете?

Избраната от вас платформа ще зависи много от вашата увереност и опит в проектирането на уебсайтове, както и от нуждите на вашия проект.

Wix е идеален за тези, които просто гледат да съберат един прост блог. Той е интуитивен, с вградена помощ всяка стъпка от пътя. Wix също свърши впечатляваща работа, пускайки на пазара своя продукт. Много е ясно какво получавате с Wix и как да използвате и да получите достъп до платформата и нейните инструменти. Това ще се хареса на много, както и първоначалната безплатна настройка, която Wix предлага. Wix предлага инструменти и приложения за по-големи проекти, но тук Wix може да струва скъпо. По-големите уебсайтове и магазини за електронна търговия трябва да плащат текуща (по-голяма) месечна такса.

Според мен WordPress е по-добрият вариант от двете платформи за всеки, който търси да създаде сериозен уебсайт за своя бизнес или компания. Дори за скромния блогър, ако търсите да създадете успешен сайт с голямо следване, тогава WordPress ще бъде по-подходящ за вас. Въпреки че уебсайтът на WordPress ще ви отнеме няколко минути повече, за да настрои крайния продукт (включително външния вид и функционалността) далеч ще засенчи уебсайт на Wix.

С WordPress вие имате пълен контрол върху всеки аспект на вашия уеб сайт. Можете да персонализирате всеки елемент от дизайна на уебсайта си, да изберете най-добрия хостинг за вашите конкретни нужди и лесно да добавите нови функции чрез приставки. Плюс това можете да създавате и разраствате вашия сайт специално, за да отговаря на вашата ниша и целева аудитория без ограничения.

Финални мисли за WordPress срещу Wix

Без значение коя платформа сте избрали, когато сравнявате WordPress с Wix за изграждане на вашия уеб сайт, нито може да направи вашия сайт успешен. Само вие можете да го направите! Така че след като сте взели решение кое решение е най-подходящо за вас, отделете време за проектиране на вашия сайт. Направете го удобен за използване, създайте страхотно съдържание, добавете стилни и привличащи вниманието изображения и графики и се уверете, че той се откроява от конкуренцията. След това популяризирайте сайта си, достигнете до вашата целева аудитория и разширете следващите, за да помогнете на бизнеса ви да процъфтява. Късмет!

WordPress vs Wix – коя платформа отговаря най-добре на нуждите на вашия проект? Моля, споделете своите мисли за тези популярни решения за уеб дизайн в коментарите по-долу …

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map