WordPress срещу Squarespace: разлики и функции

WordPress срещу Squarespace: разлики и функции

Търсите да създадете нов уебсайт, но не сте сигурни каква платформа да използвате? Тогава сте попаднали на правилното място. В това ръководство за WordPress срещу Squarespace ние сравняваме тези две решения, за да ви помогнем да вземете информирано решение кое е най-доброто за вашия проект.


Днес нашата цел е да ви запознаем с WordPress и Squarespace – две мощни и популярни платформи за уебсайтове. Ще разгледаме ценообразуването, как те са хоствани, вашите опции за теми или шаблони, персонализиране, добавени функции или интеграции, сигурност и налична поддръжка.

Готови ли сте да започнете? Да тръгваме…

Contents

Въведение в WordPress

WordPress срещу Squarespace

WordPress.org е популярна система за управление на съдържанието с отворен код (CMS), за която се използва поддържат над 60 милиона уебсайтове. Когато обсъждаме WordPress в тази статия, ние визираме WordPress.org. За повече информация за WordPress.com и как тя се различава от WordPress.org, вижте нашата статия за WordPress.com срещу WordPress.org.

WordPress.org се използва от някои големи имена, включително Microsoft, Mercedes Benz, Walt Disney и TED Blog, за да назовем само няколко. Има много причини за популярността, с която WordPress се радва, но контролът и гъвкавостта, които предоставя това решение, са основен принос. Ето някои от останалите му функции …

 • Безплатно за използване
 • Хиляди безплатни и премиум теми
 • Хиляди приставки за добавяне на допълнителна функционалност
 • Многобройни опции за персонализиране, включително конструктори за плъзгане и пускане, панели с опции за теми и възможност за кодиране
 • Процъфтяваща общност на WordPress
 • Обща собственост и контрол върху вашия уебсайт

WordPress общността е глобално образувание, което непрекъснато работи и усъвършенства WordPress, да не говорим за представянето на нови инструменти и продукти. Това гарантира, че WordPress не само е винаги пред играта си, така и вашият уебсайт.

Въведение в квадратното пространство

Squarespace

Squarespace е цялостно решение, което захранва милиони уебсайтове в стотици индустрии. Модерният му модерен дизайн на шаблони дава възможност на бизнеса да създава професионални уебсайтове, красиви портфейли или печеливши онлайн магазини.

В момента използван като платформа за избор от Киану Рийвс, Сади Уилямс и Джон Малкович, Squarespace е идеално решение за всички, от скромния блогър до утвърдените марки. Той съдържа множество функции, които да ви помогнат да създадете уебсайт, включително …

 • Безплатен неограничен хостинг
 • Инфраструктура с най-високо качество
 • Красиви шаблони
 • Интуитивен конструктор на уебсайтове с влачене и пускане
 • Защита на най-високо ниво
 • 24/7 Поддръжка

След като уебсайтът ви е създаден, Squarespace предлага и набор от маркетингови инструменти, които да ви помогнат да се ангажирате с аудиторията си, да намерите в търсенето и социалната мрежа и да увеличите следващите си.

Цени за WordPress

Както вече споменахме, софтуерът WordPress е безплатен за използване. Единствените необходими текущи разходи са хостинг и таксите за домейна (обсъдени по-нататък). Красотата на WordPress обаче е, че тя може да бъде намалена нагоре или надолу, за да отговаря на вашите нужди, а това важи и за паричните разходи.

WordPress предоставя безплатно всичко, от което се нуждаете – от теми и плъгини до инструменти за генериране и маркетинг. Въпреки това, налични са и модерни премиум продукти за всички аспекти на WordPress и може да си струва да надстроите, докато уебсайтът ви расте.

Ценообразуване на квадратна площ

Ценообразуване

Squarespace е първокласна услуга, която зарежда текущо месечна такса да използва своята платформа. Има четири плана за избор, като се започне от персонален план, насочен към тези с блогове или малки уебсайтове, мащабиране до напреднал план, създаден за професионални магазини за електронна търговия.

Всички планове включват хостинг услуги и такси за домейни за първите години, както и достъп до шаблоните на Squarespace и конструктор с плъзгане и пускане, 24/7 поддръжка и други. Разширените планове включват маркетинг и инструменти за електронна търговия, които ви позволяват да развивате и поддържате доходоносен бизнес.

Squarespace предлага 14-дневна безплатна пробна версия, която ви позволява да създадете уебсайт и да се захванете с платформата. Това е чудесен начин да разберете дали това решение е подходящо за вас и бих препоръчал да се регистрирате и да играете, ако обмисляте да използвате Squarespace longterm.

WordPress хостинг и имена на домейни

WordPress срещу Squarespace: Хостинг

Софтуерът WordPress е безплатен за използване и винаги ще бъде. Това го прави привлекателен вариант за много фирми, тъй като те могат да създадат уебсайт с увереността, че цената на сайта няма да се увеличава с година на година.

Това каза, WordPress не е цялостно решение. Така че, когато използвате WordPress, всичко, което получавате, е софтуерът. За да се регистрирате и използвате име на домейн и да хоствате вашия сайт, ще трябва да плащате месечна или годишна такса.

Име на домейн – Повечето имена на домейни струват няколко долара годишно и няма да разбият банката. Можете да регистрирате име на домейн чрез редица доставчици на трети страни (можете да получите домейн GoDaddy само за 0,99 цента за първата година) и да имате пълен контрол върху избрания от вас домейн за вашия сайт.

Хостинг – С хостинга получавате това, което плащате. Плановете започват от няколко долара годишно (като Bluehost само за $ 2,95 / мес.), Но за по-големи сайтове с голямо следване ще трябва да изберете по-скъпи планове, които осигуряват поддръжка за голям обем на трафик и съхранение на сайтове.

Специфичен хостинг за WordPress – Най-добрият хостинг на WordPress често се управлява хостинг на WordPress. Това се осигурява от множество топ хостинг услуги и е добър избор, тъй като сървърите са оптимизирани специално за WordPress. За повече информация относно избора на уеб хост за вашия WordPress сайт, разгледайте нашата статия за това какво да търсите в хостинг на WordPress.

В допълнение към плащането за хостинг, има богат асортимент от услуги и планове, така че какъвто и вашият бюджет и сайт се нуждае, ще намерите нещо, което отговаря на.

Хостинг на квадратни пространства и имена на домейни

Тъй като Squarespace е a напълно управлявана уеб услуга, всички сайтове на Squarespace са хоствани на техния облачен хостинг. Няма ограничение за хостинг на хранилище или честотна лента и Squarespace използва собствена глобална CDN мрежа, за да осигури бързи времена на зареждане за всички потребители на уебсайтове, където и да се намират

Имената на домейни също се регистрират и купуват чрез Squarespace. Вашият домейн идва със SSL сертификат и винаги се подновява със същата скорост, спестявайки ви нежелани изненади. Можете да закупите множество домейни и да ги свържете с вашия акаунт в Squarespace. И ако имате нужда, можете лесно да прехвърлите име на домейн на трета страна в Squarespace.

Теми на WordPress

WordPress vs Squarespace: Теми

Гледайки WordPress срещу Squarespace, WP има множество теми, които ви позволяват да създавате красиви и стилни уебсайтове. Почти всички съвременни теми са отзивчиви, удобни за потребителя и съдържат разнообразни функции, които помагат за постигане целите на вашия сайт.

Безплатна или Premium тема?

При избора на тема на WordPress има какво да се обмисли. Първо, трябва да решите дали искате да използвате безплатна или премиум тема. Безплатни теми за WordPress могат да бъдат намерени на уебсайтовете на програмисти в цялата мрежа. Или можете да инсталирате теми от WordPress хранилище от таблото за управление на WordPress. Тези теми са добре изградени, безопасни и лесни за очи, което е добър избор независимо от вашия проект.

Темите за премиум WordPress като цяло имат по-усъвършенствани функции и често включват премиум приставки като част от таксата за покупка. Когато купувате първокласна тема, винаги не забравяйте да изберете темата от реномиран купувач. Разработчиците на WordPress като StudioPress или Elegant Themes са добра опция. ThemeForest също е популярен тематичен пазар, който продава широк асортимент от теми. Тук можете да преглеждате оценки и отзиви, което ви дава добра представа за това каква е темата да се използва, преди да направите покупка.

За повече информация относно избора на безплатна или премиум тема, прочетете нашата статия за безплатни или премиум теми?

Тема за вграждане или многоцелеви?

Вторият основен фактор, който трябва да вземете предвид при избора на тема на WordPress, е дали трябва да изберете за вградена или многоцелева тема.

Вградената по предназначение ниша WordPress темите обслужват уникални цели и ще съдържат подходящи и специфични функции. Например, темата за блоговете за храни с вградена цел вероятно ще включва производител на рецепти, което ви позволява лесно да показвате рецепти в четим формат на вашия сайт. Използването на вградена по предназначение тема на WordPress прави процеса на проектиране и създаване бърз и лесен, тъй като всички необходими функции са незабавно на ръка.

Многоцелевата тема ще ви даде необходимите инструменти за създаване на всякакъв тип уебсайт. Обикновено съдържащи разширени създатели на страници, многоцелевите теми ще ви позволят лесно да персонализирате всички и всички части на вашия уеб сайт, което ви позволява да създадете наистина уникален сайт. Чудесен пример е темата Total WordPress, създадена от умните умове тук в WPExplorer.

Характеристики и функции

Имайки предвид какви функции и функционалности са ви необходими е последният ключов аспект, който трябва да вземете предвид при избора на тема на WordPress. Помислете внимателно от какво се нуждае вашият проект и се уверете, че правите своите изследвания, за да разберете какво включва темата, преди да направите покупка или инсталация.

Не забравяйте, че допълнителни функционалности могат да се добавят чрез плъгини (обсъдени по-нататък). Но закупуването на премиум приставки отделно може да струва повече в дългосрочен план, отколкото просто закупуване на премиум тема от първа стъпка.

Вижте нашата статия, представяща най-добрите теми на WordPress, за да ви даде представа за това какво е там.

Шаблони за квадратно пространство

WordPress срещу Squarespace: Шаблони

Изборът на шаблони предлагано от Squarespace е впечатляващо (въпреки че не се сравнява с WordPress). Всички шаблони на Squarespace са включени във всеки план. Всички те са изградени от спечелената награда Squarespace дизайнерски екип и са изработени да се използват изключително в тяхната платформа.

Шаблоните са разделени в редица категории, включително онлайн магазини, професионални услуги, фотография, общност и с нестопанска цел и много други. Всеки шаблон е отправна точка и със стотици персонализиращи се функции можете да го стилизирате по всякакъв начин.

Squarespace прави избора на правилния шаблон изключително лесен. Просто кликнете върху категорията, която съвпада с нишата на вашия уеб сайт. След това прегледайте всяка демонстрация на живо, проверете нейния дизайн, оформление, функции и потребителско изживяване. Това ще ви помогне да разберете какво може да предложи всеки шаблон и как вашите потребители ще взаимодействат с вашия сайт.

Ако сте доволни от шаблон, просто изберете Започнете с този дизайн от горния десен ъгъл и новият ви шаблон ще се отвори в съставителя на уебсайтове за изтегляне и пускане на Squarespace. Ако промените решението си, можете просто да превключвате шаблони по всяко време.

Персонализиране на WordPress

Както споменахме по-рано в раздела Въведение, WordPress има различни опции за персонализиране. В зависимост от избраната от вас тема, вие ще можете да персонализирате уебсайта си чрез панела с опции за тема или персонализатора на WordPress, като използвате конструктор на страницата за плъзгане и пускане и / или чрез добавяне и промяна на кода.

Долната линия на WordPress е, че е 100% персонализируема чрез кодиране или чрез инсталиране и използване на правилните инструменти. Така че, ако искате пълен контрол над вашия уебсайт, тогава WordPress е правилният избор за вас.

Персонализиране на квадрат

Уебсайт строител

За да направите персонализиране на вашия шаблон в Squarespace, ще използвате неговия конструктор на уебсайтове за вграждане с плъзгане и пускане. Това всъщност е много лесно за използване и осигурява забавно преживяване в дизайна. В съставителя на уебсайтове можете да добавяте страници към уебсайта си, да добавяте дизайнерски елементи като заглавие и лого, да пишете публикации в блогове, да проверявате анализите си, да управлявате вградените инструменти и много други.

Визуалните елементи на шаблон могат да бъдат променяни с помощта на редактора на стилове. Всеки шаблон се различава по отношение на настройките на стила, които можете да направите. Като цяло можете да промените типографията, цветовете, фоновите изображения, заглавката и страничните ленти. Има и CSS редактор, който ще ви позволи да добавите свой собствен персонализиран код, ако имате нужда.

Няма съмнение, че създателят на уебсайтове на Squarespace е интуитивен и за тези с ограничен опит в уеб дизайна може да е добър вариант. Персонализациите, които можете да направите, обаче са ограничени и това може да стане разочароващо, особено с развитието на вашия сайт.

WordPress приставки

WordPress приставкиКогато обсъждахме теми на WordPress, засегнахме идеята за избор на вградена за целта тема, която има вградени функции. По-голямата част от съвременните теми са с многобройни интегрални функции и функционалности, които вече са вградени. Но има моменти, когато ви е необходима допълнителна функционалност, която не е предоставена чрез вашата тема. Също така, специфична функция може да бъде включена във вашата тема, но вашият сайт се нуждае от по-разширена версия.

Красотата на WordPress е, че всяка допълнителна функционалност, от която се нуждаете, може бързо и лесно да се добави с помощта на приставка за WordPress. Налични са хиляди плъгини и за всяка функция, която искате да инсталирате, винаги има редица полезни приставки, които можете да избирате, които могат да свършат добре работата. Тази гъвкавост, която предоставя WordPress, позволяваща на потребителите да интегрират всички допълнителни необходими инструменти, е безценна за разширяване на уебсайтове и предприятия.

Когато избирате правилните плъгини за вашия уебсайт, уверете се, че правите своите изследвания. Има както голям асортимент от безплатни, така и премиум приставки, така че най-доброто място за започване на търсене е WordPress хранилище или CodeCanyon.

Характеристики и интеграции на квадратното пространство

Когато става въпрос за WordPress срещу Squarespace, по-късното идва с множество вградени функции, които можете да използвате. Те включват …

 • Галерия блокове – Показване на галерии, оформление на мрежата, плъзгачи и други.
 • Видео фонове – Добавете видео по ваш избор, за да създадете фон, привличащ вниманието.
 • Аудио колекции – Качвайте и споделяйте албумите си на вашия уебсайт.
 • Бар с обяви (известен също като Hello Bar) – Маркирайте промоции или обявете новини на началната страница на вашия сайт.
 • Блокове на формуляри – Добавете формуляр, за да заснемете данните на посетителя си или да им позволите да се свържат с вас.

Интеграции на квадратните пространства също са вградени в платформата и настройката, готова за употреба. Това ви спестява да не се налага да навигирате в пазарите, за да намерите допълнителни функции, които може да се нуждаете, и след това да инсталирате приставките. За създателя на уебсайтове всичко в едно, изборът на интеграции, които Squarespace предлага, е забележителен. Ето само избор от това, което се предлага …

 • Disqus – Използвайте тази разширена система за коментари вместо стандартната система за коментари на Squarespace.
 • Stripe, Apple Pay и Paypal – Приемайте плащания на вашия сайт по много начини.
 • Социални медии – Свържете се с вашите акаунти в социалните медии, включително Facebook, Twitter, Instagram, iTunes Store, LinkedIn, Tumblr и много други.
 • Google Шрифтове и Typekit – И двете са включени в редактора на стилове.
 • Adobe Creative Cloud Image Editor – Позволява ви да редактирате и подобрявате изображения директно в Squarespace.
 • YouTube и Vimeo – Вградете видеоклипове във вашия сайт от тези канали.

Можете да интегрирате и други услуги на трети страни, включително Google AdSense, Etsy, Eventbrite и Facebook Pixel. Въпреки това, Squarespace не предлага никаква поддръжка за интеграция на трети страни и не може да гарантира пълна съвместимост с техните шаблони. Опцията за интеграция на трети страни също не е налична за тези в Личния план, така че ще трябва да надстроите.

Производителност и сигурност на WordPress

Всичко в едно WP сигурност и защитна стена

Ако решите да използвате WordPress, ефективността и сигурността на вашия сайт е ваша отговорност. Изборът на ефективен хостинг доставчик може да помогне, но също така ще трябва да инсталирате редица приставки, за да гарантирате, че вашият сайт е безопасен, сигурен и работи безпроблемно по всяко време.

Сигурност – Инсталирайте безплатния плъгин за WordPress Всичко в едно WP сигурност и защитна стена и за допълнителни съвети за сигурност прочетете нашата статия как да подобрите сигурността на вашия WordPress сайт.

скорост – Много можете да направите, за да подобрите скоростта на уебсайта си WordPress – от поддържане на вашия сайт актуализиран, до използване на оптимизатор на изображения и кешинг плъгин. Вижте нашата статия за това как да ускорите WordPress за повече подробности.

производителност – Уебсайтове, които получават голям брой посетители или съдържат големи количества медия, трябва да следят за ефективността. Сайтът винаги се зарежда бързо, качеството на потока на медиите постоянно ли е високо и времето на престой е ниско? Ако отговорът на някой от тези въпроси е „Не“, може да се наложи да обмислите използването на мрежа за доставяне на съдържание (CDN).

Да останеш на върха на поддръжката на сайта и да следиш сигурността и ефективността на своя сайт е задължително за собствениците на уебсайтове на WordPress. Въпреки това има много уеб разработчици и агенции, които предоставят тези услуги, ако предпочитате да възложите тази работа.

Производителност и сигурност на квадратното пространство

Тъй като Squarespace е цялостно хоствано решение, всички проблеми с работата на уебсайта и сигурността се грижат за вас. Ето някои от неговите най-добри характеристики и сигурност …

 • Squarespace партнира с доставчиците на DNS, за да ви осигури маршрутизация, надеждност и време за работа от най-висок клас.
 • Глобалният CDN на Squarespace обработва милиарди посещения всеки месец.
 • Всички уебсайтове на Squarespace имат SSL сертификати, гарантиращи връзките на посетителите към вашия сайт.
 • Използват се модерни техники за смекчаване на DDoS, за да се защити вашия сайт от злонамерен трафик.
 • Уебсайтовете на квадратните пространства се наблюдават всяка минута от 20+ места по целия свят, като екипът за операции е на разположение 24/7, готов да отговори на откритите инциденти.

Поддръжка на WordPress

WordPress.org предоставя обширни документация на уебсайта им. Това обаче едва ли се сравнява с информацията, споделена и обсъждана от глобалната общност на WordPress.

Блоговете, като нашите тук в WPExplorer, предлагат полезни статии, уроци и ръководства за начинаещи от професионални разработчици на WordPress.. Форуми, където можете да задавате въпроси и да споделяте проблеми, са нещо обичайно. А за по-належащи проблеми можете да опитате услуга за поддръжка на WordPress или да наемете програмист.

За тези, които решат да закупят премиум WordPress тема, плъгини или други инструменти, поддръжката, включена в тези продукти, често може да си струва цената. Поддръжката по имейл или поставена отметка денонощно денонощно често не е рядкост за по-скъпите продукти, което може да ви помогне да гарантирате, че вашият сайт работи на пълния си капацитет по всяко време.

Поддръжка на квадрат

Поддръжка на квадрат

Squarespace предлага персонализирана поддръжка от тяхната Екип за обслужване на клиенти. Поддръжката е денонощна чрез разговор на живо или по имейл. Най- Помощен център също е пълен с популярни ръководства и теми, видеоклипове и уебинари, които ви говорят чрез всички функции на Squarespace и как да ги използвате на вашия сайт.

WordPress.org срещу Squarespace – сравнение

И така, сега вече добре разбираме какво предлагат и двете платформи. Но как да се мерят един срещу друг? Нека да разгледаме ключовите области за сравнение …

WordPress срещу Squarespace – Цени

WordPress е безплатно решение, като единствените текущи месечни разходи са хостинг и регистрация на имена на домейни. Налични са обаче много първокласни инструменти, които ви позволяват да увеличавате функционалността на вашия сайт според желанието си. По принцип WordPress е сделка с „плащане толкова или толкова малко, колкото бихте искали“.

За сравнение, за да използвате Squarespace, ще трябва да се включите в месечен план. И ако изберете план от висок клас, с течение на времето това ще ви струва. Казаното казано, предлаганите инструменти, поддръжка и вградени функции правят Squarespace добрата цена / качество.

WordPress срещу Squarespace – теми, шаблон и функции

WordPress предлага хиляди безплатни и премиум теми и плъгини, с вградени и инсталируеми функции и функционалности. Каквито и екстри да искате да добавите към вашия сайт, WordPress може да се погрижи за нуждите на вашите проекти. Това го прави чудесна платформа за уебсайтове, които да се развиват и развиват с течение на времето.

Squarespace също предлага впечатляващ избор от шаблони, функции и интеграции. Особено в сравнение с други универсални платформи като Wix и Weebly, Squarespace е много по-напред от конкуренцията. Въпреки това, вие все още сте ограничени до ограниченията на Squarespace и няма да намерите същата гъвкавост, която WordPress предоставя.

WordPress vs Squarespace – Персонализиране и лесна употреба

WordPress печели ръцете при персонализирането. Тази платформа ви осигурява пълен контрол върху вашия уебсайт. Недостатъкът на това обаче е, че той не осигурява същата лекота на използване като Squarespace и има стръмна крива на обучение за начинаещи.

Squarespace има повече ограничения, но интуитивният му конструктор на уебсайтове за плъзгане и пускане и вградените функции правят проектирането на уебсайт бързо и забавно изживяване.

WordPress.org срещу Squarespace – Поддръжка

Както WordPress, така и Squarespace имат силна мрежа за подкрепа, която ги заобикаля. Поддръжката на Squarespace е по-централизирана, със специален Помощен център и екип за обслужване на клиенти. Това може да е подходящо за начинаещи или за тези, които обичат да имат поддръжка и увереност под ръка.

WordPress.org не предлага индивидуална поддръжка като такава, въпреки че често се предлага като част от първокласни продуктови пакети. Въпреки това, силата на общността на WordPress гарантира, че независимо от вашия проблем или въпрос, ще намерите отговора онлайн. Поддръжката е налице – просто може да се наложи да я потърсите.

Финални мисли за WordPress срещу Squarespace

И двете платформи ще ви позволят да създавате красиви, професионални и удобни за употреба уебсайтове. Така че избраното от вас решение трябва да зависи единствено от вашите собствени нужди и от вашия уебсайт. Вземете предвид бюджета, ограниченията във времето, вашите лични умения за уеб дизайн и най-важното дългосрочните стремежи за вашия проект.

WordPress срещу Squarespace – кой от тях ще изберете за вашия проект? Моля, споделете мислите си в коментарите по-долу …

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map