WordPress Речник за начинаещи (Обясняващи объркващи условия!)

За някой нов в света на блоговете, всички нови термини, които се хвърлят наоколо, могат да станат доста объркващи – особено ако нямате почти никакъв опит в компютрите и уеб разработката. Тази статия ще обясни някои от по-често срещаните термини, които вероятно ще срещнете при започване на блогове. Нека да стигнем направо към него!


Какво е блог, така или иначе?

Блог е кратък за „weblog“ – онлайн дневник, като дневник или дневник. Обикновено блоговете са лични уебсайтове, в които хората създават публикации за всичко от ежедневието си до рецепти до коментари по горещи теми, но те са се развили, за да включват използване от бизнеса и организациите, за да говорят по важни въпроси или да предоставят експертен опит.

Публикациите в блога обикновено се изброяват в обратен хронологичен ред (тоест най-новият е посочен на първо място). Но не се притеснявайте, винаги можете да подреждате публикациите в блога си, като използвате вградени опции за тема (като промяна на датата) или като инсталирате безплатен плъгин, като например Поръчка Видове поръчка.

Front End срещу Back End

Понякога може да видите думите предния и задния край да се хвърлят. Най- преден край е частта от уебсайта, която крайните потребители (тоест посетителите на сайта) виждат, когато посещават сайт.

Преден край на уебсайт

Преден край на уебсайт

Най- заден край е частта, в която се случва цялото кодиране – или, в случая на блогъра, където се случва управление на съдържанието и дизайн на уебсайтове. За вас, блогърът, администраторът на WordPress е задният ви край. Когато влизате в уебсайта си на WordPress, вие влизате в задния край на вашия уебсайт.

Това е задният край

Табло за управление на WordPress, част от администратора.

Bootstrap, HTML5, CSS3, JavaScript, jQuery

Ако смятате, че тези термини са изцяло от друг език, всъщност не сте далеч от знака. Но няма нужда да оставяте очите ви да се оглеждат всеки път, когато ги видите!

CSS3, HTML5 и PHP всички общи, популярни езици за програмиране. Те са какво разработчиците използват за създаване и проектиране на уебсайтове. Като блогър вероятно няма да се наложи да научите или използвате какъвто и да е код – особено след като добавките за WordPress за създаване на страници станаха толкова популярни. Ако използвате тема като Total, можете да създадете напълно персонализиран уебсайт, без да научавате или да използвате код (всички секции на страниците, цветови подбор, икони и други са вградени!).

за първоначално зареждане е рамка за разработка, която се използва за изграждане на уебсайтове. Това е фронтална рамка, което означава, че вместо да се занимавате с език на кодиране, виждате какво вижда крайният потребител. Първоначално създаден да насърчава последователността на вътрешните инструменти в Twitter, той е разширен до колекция от инструменти, достъпни за всеки програмист.

JQuery е библиотека на JavaScript – софтуер, предназначен да направи по-опростен и лесен за разработчиците манипулирането на елементи от уеб страниците. Това

Това не са неща, за които обикновеният блогър трябва да се тревожи, но те често се споменават в функциите на плъгини, теми и други приложения, така че сега знаете какви са те, когато ги прехвърляте.

тема

А тема е предния край на вашия блог, понякога известен като кожа. Той съдържа вашата цветова схема, шрифтове, оформление на съдържанието и други. Повечето премиум теми WordPress позволяват значително персонализиране и са изградени, за да бъдат съвместими с популярни приставки.

Когато създавате блог, едно от първите неща, което правите, е да изберете тема. Това ви помага да зададете стила на вашия блог. Ако решите, че не харесвате избраната от вас тема, можете да промените темата си в WordPress по-късно без много големи затруднения. Някои теми са безплатни, а някои са премиум (тоест трябва да ги купите). Има куп от безплатните теми, достъпни на WordPress.org, но обикновено имат ограничена функционалност и почти никакви опции за персонализиране в сравнение с премиум темите (просто нещо, което трябва да имате предвид).

themedirectory

Директория с теми WordPress.org

А детска тема се използва в допълнение към родителска тема за показване на персонализиране. Когато искате да направите основни промени в дадена тема (към действителния код), трябва да използвате дъщерна тема, за да продължите да актуализирате родителската си тема. Популярен пример е родителската тема Genesis, създадена от StudioPress, която разполага с множество детски теми в мрежата. Темата за родители Genesis включва всички основни функции на темата, докато темите за деца включват персонализиран стил и оформление.

Plug-in

Plugins са вид софтуер, който разширява функционалността или добавя специфични функции към друг софтуер. WordPress разполага с множество плъгини, достъпни от разработчици на трети страни, които можете да използвате на уебсайта си (отново безплатни и премиум опции), от пазаруване до галерии с изображения до формуляри за контакт и всичко между тях. Разгледайте Директория с плъгини за WordPress, и редовно проверявайте нашия блог, за да научите повече за плъгините, които препоръчваме!

plugindirectory

Директорията на плъгините WordPress.org

Забележка: WordPress плъгини могат да се използват само с самостоятелно хоствани блогове и уебсайтове, а не с безплатната платформа WordPress.com.

Widget

Widgets са малки софтуерни приложения, които често събират информация от уебсайтове или други приложения и ги показват. Някои примери са приложения за времето, отброяване на събитията и полета за реализация. В WordPress джаджите добавят съдържание и функции към страничните ви ленти, като облаци от маркери и търсения. Много плъгини ви позволяват да добавяте приспособления към вашия сайт.

dashboardwidgets

Разделът с приспособления на таблото ви за управление

Приспособленията също могат да бъдат специфични за тема или да бъдат разширени с помощта на плъгин. Например, нашата тема за шикозно блоговане на WordPress включва персонализирани джаджи за Instagram, абонамент за бюлетин, за секции и социални връзки.

Това са персонализирани джаджи вдясно

отзивчив

Когато е уебсайт отзивчив, това означава, че той е създаден да се конфигурира да се побира на всеки размер на екрана, независимо дали е вашият смартфон или таблет или настолен компютър. Елементите може да се скрият или да се пренаредят така, че да се поберат правилно в зависимост от размера на екрана. Отзивчивостта се превърна в стандартна характеристика в уеб дизайна през последните няколко години.

Някои теми го правят още крачка и добавят опции за персонализирана отзивчивост. Например темата Total включва опции за скриване или показване на редове на различни устройства. Това е уникална функция за отзивчивост, която можете да използвате за показване на плъзгач на работните плотове, но да се скриете на мобилни устройства (тъй като плъзгачите могат да бъдат трудно забележими на малките екрани, вместо това можете да изберете снимка).

Обща рамка: отзивчиви редове

Общо включва опции за персонализирана реакция на редове

Кратък код

кратките по същество са макроси или набор от инструкции за програмиране, създадени да правят нещата автоматично, което води до намаляване на времето и усилията от ваша страна (и няма нужда от кодиране). С други думи, шорткътовете са преки пътища. В блоговете на WordPress някои теми съдържат къси кодове, които можете да използвате, за да форматирате съдържанието си – например за добавяне на изображения или бутони или за форматиране на кавички или заглавия на абзаци. Но ако те не могат, винаги можете просто да инсталирате нашия безплатен WordPress плъгин за Symbol (ние току-що пуснахме версия 2.0, която е съвместима с Visual Composer!).

buttonshortcodes

Примери за кратки кодове на бутони

Постоянна връзка, Slug

А Permalink (съкратено от „постоянна връзка“) е URL адресът на публикация в блог или уеб страница. Когато споделяте публикации или страници с други хора, постоянната връзка е уеб адресът, който споделяте. Можете да проверите нашата публикация в блога, за да научите повече за подобряването на вашите постоянни връзки.

А плужек е частта от URL адреса, която съдържа името на публикацията. Често е само няколко думи, предназначени да опишат какво представлява публикацията. WordPress автоматично използва заглавието на публикацията като плужек, но можете да редактирате слугата, ако е необходимо. На изображението по-долу жълто подчертаната част е плужекът.

glossary_slug

Akismet

Akismet е плъгин за филтър за спам за коментари и пингове в блога. Идеята е да модерирате коментари автоматично, за да можете да прекарате времето си в други неща – спира средно 7,5 милиона парчета спам на час! Akismet е предварително инсталиран във вашия блог за WordPress, но ще трябва да го активирате, когато настройвате вашия сайт. За повече информация посетете akismet.com.

Akismet-WordPress-опции-wpexplorer

SEO

Тази съкращение е кратка за Оптимизация за търсачки. По принцип SEO се уверява, че уебсайтът ви се показва в резултатите от търсенето, вместо да се губи в етера – което означава повече посетители на сайта. Можете да подобрите вашия WordPress SEO, като използвате подходящи маркери, категории и ключови думи в публикациите и заглавията си, както и като напишете заглавия, които казват на посетителите за какви са вашите публикации.

Паралакс

Превъртане Паралакс е мястото, където фоновите изображения се движат по-бавно от останалото съдържание на уеб страниците, което създава илюзията за дълбочина. Използва се във видеоигри и компютърна анимация от 80-те години на миналия век, но не се използва в уеб дизайна до 2011 г. Използването на тема с ефекти на превъртане на паралакса уж придава на сайта ви гладък, модерен вид.

Slider

Вероятно сте много запознати с плъзгачи, дори и да не го осъзнавате – те се използват в уеб дизайна от години. Слайдърите са малки галерии с изображения, проектирани така, че всяко изображение да се показва за няколко секунди, преди да преминете (или плъзгате) към следващото изображение. Много от тях включват връзки към публикации в блога или друго съдържание. WordPress разполага с десетки плъзгачи плъгини, някои от които често са включени в премиум теми. Преди сме говорили за най-добрите плъзгачи за WordPress, така че не забравяйте да проверите тази публикация!

плъзгач

Плъзгащо изображение.

Trackback, Ping

Trackbacks са известия за автори на уебсайтове, които ги уведомяват, когато някой препрати към съдържанието им. А пинг е мрежов сигнал, който изпраща обратна връзка. Обратните промени могат да помогнат за улесняване на комуникацията между блоговете. Обратните връщания понякога се използват за вмъкване на спам връзки, така че ако използвате функцията за обратно проследяване, трябва да обмислите използването на специални спам филтри за проследяване.

заключение

Поздравления, сега знаете някои общи условия за блогове и разработки! Да се ​​надяваме, че познаването на тези условия ще ви помогне да бъдете по-уверен блогър, докато започнете. Можете ли да мислите за по-объркващи термини? Ако не сте новак в блоговете, кои термини ви объркват за първи път? Нека чуем за това в коментарите!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map