Визуалният редактор на WordPress: Съвети и трикове за начинаещи

Първоначално WordPress е създадена като проста система за блогове, която прави публикуването на съдържание онлайн лесно. С времето той се превърна в пълноценна система за управление на съдържанието (CMS). Сега потребителите имат пълен контрол върху дизайна и функционалността на своите уебсайтове WordPress. Въпреки това, без съдържание, дизайн и функция не означават нищо и в това отношение WordPress остава верен на корените си: създаване и управление на съдържанието.


Въпреки че в основния софтуер на WordPress са вградени много функции, създаването на съдържание остава основната движеща сила. Имайки това предвид, нека разгледаме по-отблизо визуалния редактор на WordPress в тази публикация и как можете по-добре да го използвате.

WYSIWYG

WordPress ви позволява да създавате и управлявате съдържание визуално, а не да го кодирате директно във вашите файлове. По този начин той се нарича редактор на WYSIWYG или „Това, което виждате, е това, което получавате“ за непосветените. Инструментът за редактор има три части:

 1. Визуален редактор
 2. Текстов редактор (където можете да въведете код)
 3. Media Uploader (за качване на файлове с изображения)

По подразбиране Visual Editor е активен, когато създавате нова публикация или страница (Страници > Добави нов или Публикации > Добави нов). Ако по някакъв случай не е активен, кликнете върху него:

pic1

WYSIWYG означава, че това, което виждате във Visual Editor, докато редактирате публикацията си, е това, което ще се появи в публикуваната публикация. Текстовият редактор ви позволява да въвеждате обикновен текст и също така ви позволява да въвеждате код (HTML маркиране) директно, сякаш работите с действителния HTML файл. Активирате го, като щракнете върху Текст раздел вдясно на редактора:

pic11

Media Uploader прави точно това: качва медийни файлове в медийната библиотека, за да можете да ги вмъквате в своите публикации, както желаете:

pic10

С това кратко въведение към мощния визуален редактор на WordPress, нека да видим как можете да използвате някои ключови бутони за създаване и редактиране на съдържание. Използвам темата Blogger от нашата колекция за безплатни илюстрации.

Добавяне на текст

Първото нещо е да запалите нова страница или публикация и да отворите визуалния редактор: Отидете на Публикации > Добави нов. По подразбиране ще видите съкратена лента с инструменти, когато създавате нова публикация:

pic2

Кликнете върху иконата на кухненската мивка, за да разкриете други опции за форматиране в лентата с инструменти:

pic3

За създаване и управление на основно съдържание, горните опции за форматиране ще се справят добре. Дори и да сте нови в WordPress, повечето икони ще бъдат познати от други текстови редактори, като Microsoft Word. Всъщност всички икони на лентата с инструменти на визуалния редактор изпълняват същата функция, както идентичните икони в Microsoft Word, така че аз обособих по-малко познатите за обсъждане.

За да добавите текст, просто въведете съдържанието си в прозореца на редактора. Въпреки това, понякога може да имате вашето съдържание вече въведено някъде и в този случай можете просто да го поставите като обикновен или форматиран текст от Word, като използвате тези бутони на лентата с инструменти:

pic4

Използването на този маршрут е бързо и визуалният редактор върши добра работа за запазване на голяма част от форматирането ви от Word – по-добре от стандартното копиране и поставяне, поне. Въпреки това, както скоро ще откриете, това не е безупречна работа и понякога може да се окажете с измамен текст. Намирам, че е много по-лесно да се постави като обикновен текст и след това да се форматира във визуалния редактор.

Премахване на форматирането от вашия текст

Както видяхме или както ще видите, когато експериментирате с тези бутони за форматиране, визуалният редактор има слабости, когато става въпрос за работа с форматиран текст, импортиран от други текстови редактори. Така че може да откриете, че работата с обикновен стар текст е по-доброто нещо. Това е бутона, който трябва да използвате, за да премахнете форматирането от импортиран текст:

pic5

Маркирайте текста и щракнете върху този бутон. Вашият текст вече ще има форматирането по подразбиране на вашата тема. Имайте предвид, че този бутон не работи за някои типове форматиране като блокчети и заглавки. Има и други бутони за форматиране, които се грижат за тези типове.

Промяна на типа текст

Ще имате няколко типа текст в документа си, включително абзаци и заглавия. За да промените типа си текст, маркирайте текстовата част, която искате да промените, и кликнете върху падащото меню за формат в крайната лява част на лентата с инструменти на редактора. Изберете желания формат и сте готови:

pic8

Очевидно можете да форматирате публикациите си по всякакъв начин, но се уверете, че има някаква структура за последователност. Заглавията на секциите например трябва да имат същия формат на заглавието, като например Заглавие 2, докато основното заглавие е обикновено Заглавие 1. В допълнение, стандартният текст на абзаца трябва да има формат по подразбиране и също така трябва да е предварително форматиран текст и адреси.

Запомнете: форматите по подразбиране за различните типове текст зависят от вашата тема. Всяка тема се предлага със собствен стил по подразбиране за типовете, които виждате в падащото меню за формат.

Използвай параграф въведете падащото поле, за да премахнете форматирането от заглавки след Премахване на форматирането бутонът не работи за заглавия и блокове.

Използвай Текстов блок бутон за форматиране или премахване на форматиране на блокчейна:

pic9

Цялостно редактиране

pic13

Ако искате да работите с минимални разсейвания, ще намерите режим на цял екран идеален за вас и това е бутона, който го активира. Той просто затваря всички несъществени неща на екрана и ви оставя само с полето със съдържание и сгъстена лента с инструменти, която автоматично се скрива и се появява, когато задържите курсора върху страницата.

Вмъкване на повече маркер

pic12

Въпреки че това е често пренебрегвана функция на визуалния редактор, тя е много полезна, когато става въпрос за показване на извадки от публикации във вашия блог. Както вече знаете, ако сте публикували публикации в блога си, WordPress показва откъси от тези публикации на страниците на дома и архивите. WordPress обаче отрязва откъсите произволно и това може да е в средата на изречението.

Това е мястото, където изящният Вмъкнете още Функцията за тагове е удобна. Тя ви позволява да посочите къде точно ще приключи откъсът. Ще бъде добавена връзка, която сочи към пълния пост, където сте посочили откъса до края. Има много начини да форматирате този маркер, но не забравяйте, че по подразбиране той работи само за публикации (не страници):

pic14

Забележка: Използването на Вмъкнете още маркерът разчита на поддръжката на избраната от вас тема. Повечето замислено разработени теми го подкрепят, но някои не.

Добавяне и премахване на връзки

pic15

Поставянето и премахването на връзки също е лесно, като се използват тези бутони. Те са неактивни по подразбиране, докато не подчертаете текста, който искате да направите връзката. Бутонът вляво добавя връзка, докато този вдясно премахва връзки.

Специални символи

pic6

Ако някога сте използвали бутона за специални символи в Word, това също трябва да е познато. Този обаче е по-интуитивен, тъй като показва HTML и NUM кодове на героя, когато задръжте върху него:

pic7

Ако сте обикновен потребител на WordPress, има вероятност вече да сте запознати с повечето неща, които разгледахме по-горе, но за новите потребители на WordPress, това трябва да бъде удобно ръководство за стартиране на визуалния редактор в WordPress; възможностите му, както и ограниченията му.

Също така бих искал да чуя от вас как използвате визуалния редактор. Имате ли някакви съвети или трикове, които искате да споделите?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map