Трябва ли да добавите Back-End разработка към списъка си с услуги на WordPress?

Ако прекарвате прехраната си от разработване на WordPress сайтове, коефициентите са добри, имате поне кратко запознаване с PHP и най-вероятно доста повече.


Може би можете да персонализирате теми – или дори да изградите такава от нулата – и да действате като подходящ администратор за вашите клиенти. Въпреки това е много вероятно да се сблъскате с повод, при който вашият набор от умения не съответства на желания от клиента. И това може да бъде истински бум. Или сте принудени да възложите част от проекта си, или да го отхвърлите напълно. Нито един от сценариите не е идеален.

Ако се сблъсквате с този проблем все по-често, може да е време да помислите за добавяне на бек-енд разработка към списъка си с предложения. Има няколко неща, които трябва да помислите, преди да скочите в бек-енд развитие.

Разработване извън WordPress

Бек-енд разработката означава, че ще се впускате извън територията за разработка на WordPress, която сте най-запознати. Това може да бъде страшно, тъй като да се впускаш в нещо ново е страшно. Това, което се опитвам да кажа е, че не всичко ще изглежда така functions.php. И това е напълно добре, стига да знаете, че влизате в него.

Едно от най-големите неща, с които ще се сблъскате, се нарича Обектно ориентирано програмиране (или OOP за кратко). WordPress не го използва, но може би искате да го добавите в списъка си с услуги поради своята гъвкавост. Плюс това, той се използва от много други рамки там (повече за това по-късно).

Така че, за непосветените OOP използва класове, за да групира заедно функции. Тези функции могат да бъдат препратени по-късно, за да бъдат пуснати в действие. Вместо да изписвате поредица от функции, както правите в PHP (непосредствен причинен и следствен подход) с OOP, трябва да седнете и да помислите как ще бъде структуриран кодът ви, преди да напишете един ред. Това може да звучи обезсърчително, но ако имате склонност към организация, може наистина да се отличите тук.

Наистина страхотен пример за подобно развитие предлага Джей Хофман от Въртящ момент. Това е WordPress Plugin Boilerplate от Том Макфарлин, който предлага широк ъгъл за това как може да се използва OOP. Всичко е в това да създадете структура, а след това да създадете каквото искате да направите.

Когато изграждате с WordPress, е лесно да приемете много неща за даденост. Той е оборудван да прави много неща, без да се налага да вдигате пръст. От което определено няма да се оплача. Ако обаче тръгвате извън WordPress, бързо ще забележите, че в другите рамки няма всичко вградено, което означава, че ще трябва да ги изградите сами. Това, което създавате, ще бъде по-малко раздуто от WordPress, но ще отнеме много повече работа. Това е просто реалистично честно предупреждение и няма за цел да ви обезкуражи да го пробвате. Просто съм голям вярващ в подхода към нещата с широко отворени очи.

Предна разработка Carry-Overs

Като преден разработчик, вероятно имате много опит в работата с PHP и просто като цяло копаете в кода в WordPress файлове с теми. И макар това със сигурност да ви помогне да направите скока в бек-енд разработката, това не е всичко и завършете цялата подготовка, с тъга казвам.

Със сигурност ще внесете солидно разбиране на HTML и PHP в таблицата. Дано и някои Javascript също. Ще знаете всичко за това как всички важни битове код вървят заедно, за да направят уебсайт. И вероятно ще можете да разгледате кода на повечето сайтове и да разберете какво прави програмистът, дори ако не можете сами да напишете този конкретен код в момента.

И тъй като тук говорим за неща, свързани със сървъра, ще бъда отхвърлен, ако не споменах факта, че през цялото време, което сте прекарали за коригиране на WordPress сайтове, ще ви бъде от полза. Ако някога сте се занимавали със счупен сайт – кой не е? – знаете реда на операциите, който трябва да предприемете, за да го поправите. Този стъпка по стъпка процес е нещо, което се прилага директно към бек-енд разработката и вероятно ще използвате редовно.

Научете нещо ново

Макар че няма абсолютно никаква причина за това имам за да влезете в бек-енд разработка, това може да бъде интелигентен ход за много разработчици на WordPress. Защо? Тя се свежда до един ключов термин: диверсификация.

Колкото повече области на развитие сте запознати, толкова повече работни места ще получите. Можете да мислите за това като добавени инструменти във вашата кутия с инструменти. Всички тези умения можете да превеждате директно в долари и центове по отношение на това, което можете да създадете за своите клиенти. И колкото по-малко пъти трябва да възложите аспекти на даден проект или дори да откажете проекти, толкова по-добре ще бъдете.

Разбира се, има какво да се каже за това, че съм специалист. Това със сигурност има и своите предимства, особено ако станете известен като най-добрия в играта. Но тъй като това заглавие е запазено за ограничени няколко, може да е по-добър вариант да разнообразите портфолиото си и да предложите по-голямо разнообразие от услуги, така че да можете да обслужвате по-широк кръг клиенти.

И така, откъде да започнете? В какъв аспект на бек-енд разработката трябва да се потопите първо? Е, зависи от вас. Налични са много опции, които могат да се почувстват малко поразително. Твърде много опции понякога могат да бъдат тежест. Опитайте се да помислите какви аспекти на развитие в момента ви е приятно и какво искате да проучите по-нататък. Ако вече сте доста добри с PHP, може да искате да изпробвате Laravel. Ако сте добри с Javascript, Express може да е добър вариант за вас да преследвате.

Ако обичате да живеете опасно, потопете се в Ruby on Rails. И това е просто надраскване на повърхността. Има твърде много рамки, за да мога да ги назова тук. Просто знайте, че няма закон, който да казва, че трябва да бъдете опитни във всичко. Но ако ти искам да стана Повече ▼ професионалист с бек-енд разработка, вашите възможности са широко отворени. И всеки има богата документация за поддръжка и участие на общността, за да ви помогне във всяка стъпка. И колкото повече научавате, толкова повече ще откриете как всички тези рамки могат да работят заедно с една цел: създаване на по-добри уебсайтове.

заключение

Нормално е да се колебаете в перспективата да продължите да разработвате бек-енд, когато работите като разработчик на WordPress отпред. Но само защото може да се възприеме нещо като предизвикателство, не означава, че трябва да го избягвате. Всъщност изучаването на нови умения може да засили предлаганите от вас услуги и да ви направи по-търсени, жизненоважни разработчици за по-широк кръг клиенти.

И най-малкото, трябва да видите уменията си за развитие отпред. Колкото по-добре разберете как работят нещата в задния край, толкова по-умели ще бъдете да пишете чист код и да предвиждате потенциални проблеми. Всъщност това, което казвам, е следното: Дори и да решите да не предлагате тази услуга на клиенти, все пак няма да навреди да я научите.

Предлагате ли разработка на бек-енд, заедно с предни работи? Мислите за разширяване на вашия набор от умения? Или сте доволни от това къде сте. Обичам да чуя вашите мисли!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map