The Ultimate WordPress Cheatsheet

WordPress бързо се превръща в име на домакинство, ако вече не е. Навсякъде е тази доброкачествена красота, захранваща едни от най-добрите уебсайтове и уеб приложения, които светът някога е виждал. Това е премиерна CMS и блог платформа, която е не само невероятно универсална, но и удивително лесна за научаване и използване. Защо иначе WordPress ще набира популярност всеки изминал ден?


Но това, което виждате на повърхността, когато настройвате и стартирате WordPress, е само малка част от това, което се случва зад кулисите. Всъщност красивият потребителски интерфейс, който всички толкова обичаме, не е нищо в сравнение с беглото от задкулисието. Искам да кажа, че WordPress работи на две малко сложни уеб технологии, известни като PHP и MySQL.

Други технологии, които играят роля, включват JavaScript, това е близък братовчед jQuery, CSS и HTML. Темите за WordPress (и дори плъгините) са главно написани на PHP и разчитат на базите данни на MySQL. Те зависят и от гореспоменатите уеб технологии. Всички тези технологии трябва да работят заедно.

Сега като начинаещ може да не разберете, че за да работи платформата WordPress, теми и плъгини в унисон, разработчиците използват набор от стандартизирани кодове, иначе общо известни като PHP тагове. Това са тези кодове, които очертаваме в днешната публикация, като ви показваме как са полезни. Ще притиснем няколко примера някъде тук за добра мярка, така че се пригответе да взривите по вашето пътуване по тематична сграда!

Тема Анатомия

anatonmy-на-а-WordPress-тема

Темата на WordPress е просто нищо повече от няколко PHP файла, свързани заедно. Той се предлага с файл на CSS стилове, който отговаря за това как изглежда вашата тема (и сайт). Обратно към основите обаче, тема на WordPress е само няколко PHP файла. По-горе е снимка на страхотно tuts + cheatsheet за анатомията на тема на WordPress. За да създадете тема на WordPress, ще ви трябват следните файлове:

 • header.php– Този шаблон на файл съдържа информация за заглавката, която се появява в секция и преди отварянето маркер. Тук добавяте метаданни, заглавие на сайта и линк към вашия CSS лист със стилове, сред другите.
 • index.php – Това е основният шаблон на тялото за вашата тема (или сайт) на WordPress. Единствената му цел е да събере останалите файлове, като ги включи с помощта на шаблонни маркери (повече за маркерите на шаблони за миг).
 • sidebar.php – Това е вашата секция на страничната лента. Можете да поставите джаджи, категории, допълнителни менюта, форма за търсене и всичко друго, което харесвате
 • footer.php – Това е секцията на долния колонтитул. Добавете информация за авторските права, RSS връзки, джаджи, връзки, социални икони и т.н.
 • page.php – Всеки път, когато създавате страница на вашия сайт, базиран на WordPress, това е отговорен шаблон
 • single.php – Този файл с шаблони носи един пост в блога
 • comments.php – Шаблонът, отговорен за тях, коментира
 • 404.php – Шаблонът, показан, когато вашият читател срещне скандалната грешка 404 not found
 • search.php –  Предлага на вашите читатели възможността да намерят съдържание на вашия сайт WordPress
 • searchform.php – Ще ви трябва форма за търсене, за да предложите споменатата по-горе функционалност, сега няма да сте?
 • archive.php – Защото намирането на съдържание, публикувано през 2008 г., не би трябвало да е безпроблемно
 • function.php – Поставете тук всички специални функции и дори персонализирани приставки. За съвместимост между темите обаче се препоръчва да добавите персонализиран код като самостоятелни приставки. Можете да добавите допълнителни менюта, да активирате джунджурии и много други. Този файл ви дава толкова много сила, за да превърнете вашия WordPress сайт / тема, по който и да е начин.
 • style.css – Това не е файл с шаблон на PHP като такъв. Но това е файлът, в който добавяте вашите CSS стилове, за да контролирате естетиката. Също така идва с информационния заглавие за вашата WordPress тема.

Без съмнение можете да създадете тема с по-малко шаблони, но не бихме препоръчали да направите навик от нея. В края на краищата просто се нуждаете от горните 10 файлове, за да създадете стандартна WP тема. Тринадесет не е голяма фигура, сега нали? С две думи, index.php може да изглежда като:// Вмъкнете тук основното съдържание, включете цикълаДвижейки се по-напред, нека поговорим за изискан кодов фрагмент, наречен примката.

Примката

В някои от предишните ни серии от публикации, като популярния урок за WordPress: Как да създадете WordPress тема от HTML, споменахме цикъла, макар и в миналото. И така, какво прави цикъла популярния фрагмент, който е? Е, без това специално парче код трябва да кодирате всяка публикация, заедно с откъсите, в темата си WordPress. Правете това всеки път, когато публикувате нова статия.

Усилието и времето, което ще загубите, ще ви станат сини и твърди. Въглеродният отпечатък, който ще оставите след себе си – след като отработите съжаляващото си себе си до смърт – би изтръгнал дупка с размер дванадесет стадиона на янките над озоновия слой. Е, прекалявам с фактите (или липсата на такива), но вие щяхте да кодирате всяка публикация в уебсайта си на WordPress ръчно.

Цикълът е спасител на живота. Просто хвърлете следния фрагмент на кода където и да е във вашите файлове с шаблони на WordPress и той ще изброява всички публикации, които някога сте създавали:

Обикновено използваме цикъла в index.php, за да покажем списък с публикации, но не се колебайте да експериментирате; добавете го където искате да изброите вашите публикации. Освен това, добавете персонализирани HTML и PHP маркери в цикъла, за да персонализирате публикациите си, както сметнете за добре. Говорейки за тагове, какво се предлага в WordPress?

Включете етикети

WordPress-тагове

Маркерите за шаблони включват просто PHP кодове, които използвате във всеки файл с шаблони, за да включите (или по-скоро да извикате) други файлове с шаблони от вашата папка с теми WordPress. Ето за какво говорим:

 • – Използвайте това в index.php, за да извикате (или включите) файла header.php. Той ще изведе header.php и ще покаже съдържанието му в index.php – това е всичко, включително файл.
 • – Включва sidebar.php
 • – Включва файла на шаблона footer.php
 • – Бърз тест: Какво мислите, че прави този маркер?

Етикети в блоговете за шаблони

Има още една категория маркери за шаблони, които просто ще наричаме тагове в блога. Те играят една роля, която е да извличат информация за вашия WordPress сайт от базата данни. Това е главно информацията, която подавате на вашия WordPress сайт в администраторската зона чрез Потребителски профил и Настройки -> Общи. След като информацията бъде извлечена от вашите бази данни, тези тагове след това ще се показват същите на вашия сайт, както ги поставяте.

Можете леко да промените структурата на bloginfo, така че вместо просто да показвате получената информация, можете да я използвате (информацията) другаде във вашия PHP код. Колко удобно? Повече за това за миг. Ето най-често срещаните маркери в блог:

 •  – Това показва заглавието на вашия блог / сайт на WordPress
 • – Този маркер за шаблон показва URL адреса на вашия блог
 •  – Това показва описанието, или по-скоро линията на вашия блог.
 •  – Показва набор от символи, използвани за кодиране на вашия сайт. По подразбиране е UTF-8
 •  – Това показва URL към таблицата със стилове на CSS на вашата активна тема
 •  – Показва версията на WordPress, която използвате
 •  – Показва езика на WordPress
 •  – Показва URL за RSS 0,92 емисия
 • – Показва URL за RSS 2.0 емисия

Има още няколко тагове в блога можете да използвате за подобряване на вашата WordPress тема. Сега за онази малка модификация в блоговете, за която говорихме преди няколко секунди. Досега използвахме Нека да променим това на: . Позволете ми да разбивам параметрите:

 • $ шоу  Това е ключовата дума, която използвате, за да назовете информацията, която искате да получите от базата данни. Примерите включват „име“, „URL адрес“, „описание“, „администраторска поща“ и т.н.
 • $ филтър – Това просто ви позволява да филтрирате получената информация. По подразбиране е зададено на “raw”, което означава, че стойността на $ show се връща такава, каквато е. Задаването на това на „дисплей“ ще доведе до това, че стойността на $ show първо се предава чрез функцията wptexturize (). В момента не се потете по този въпрос.

Ето един пример: Нека приемем, че искаме да извлечем и покажем вашия таглин (описание на сайта), който прилича на „Най-добри теми за Premium WordPress“, първо бихме извлекли тази информация с този маркер…

… Което зарежда описанието на сайта $ site_description. За да покажете описанието на вашия сайт, използвайте това:

Това ви дава: Вашият логотип е: Най-добрите Premium WordPress теми

Забележка: Има много други видове шаблонни маркери които ви позволяват да постигнете толкова много повече с вашия WordPress сайт. Те са класифицирани в различни групи, а именно общи тагове, авторски тагове, публикуване на миниатюрни маркери, тагове за категория, и връзка тагове между другото. Можете дори да ги използвате вътре в цикъла, така че да, трябва да се забавлявате.

Тематичен стилен лист

Споменахме style.css по-рано. Отново, защо файлът style.css е важен? Първо, тя предоставя подробности за вашата тема. Тази информация влиза в заглавката на стиловите таблици, което помага при идентифицирането на темата по време на селекция в администраторската област. Като такива, никоя от двете теми не трябва да има еднакви подробности в заглавките на техните стилове. Ето пример за заглавка на таблица стилове:

/ *
Име на темата: Вашето име на тема
Тематичен URI: https://www.yoursite.com/yourtheme
Автор: Вашето име
URI на автора: https://www.yoursite.com/
Описание: Тази тема на WordPress е 100% отзивчив бла-бла...
Версия: 1.0
Лиценз: GNU General Public License V2 или по-нова версия
URI на лиценза: http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html
Тагове: злато, една колона, лява странична лента, отзивчива мрежа и др
Текстов домейн: yourthemename
* /

Тази информация идва на първо място (или в самия връх) в style.css. Освен това, уверете се, че:

 • последвам Стандарти за кодиране CSS
 • Използвайте валиден CSS
 • Минимизирайте CSS
 • Добавете удобни за печат стилове
 • Стил всички HTML елементи

Заключителни мисли

Този мамят лист е просто бърз ресурс, който ще ви помогне да започнете, докато научите развитието на WordPress теми. С помощта на маркерите и фрагментите, които споделихме тук, можете бързо да разработите стандартна тема и да я подобрите, без да нарушавате потта. Разбира се, трябва да продължите да изучавате развитието на теми за WordPress и за това препоръчваме WordPress Codex, Tuts+, Threehouse и ThemeShaper сред други реномирани ресурси.

Освен това, моля не се колебайте да споделите своите съвети, мами, фрагменти или нещо друго, което имате предвид в коментарите по-долу. Ще се радваме да разберем къде или как научавате за WordPress. Ще се видим!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map