Съвети за маркетинг на социални медии WooCommerce

Използвайте маркетинга на социалните медии, за да увеличите продажбите на WooCommerce

WooCommerce улеснява живота на онлайн търговците на дребно Интегрирайки се с вашия WordPress сайт, WooCommerce ви позволява да създадете свой собствен онлайн магазин с WordPress и да го персонализирате според вашите желания. Като се има предвид този факт, не е изненадващо, че този плъгин за електронна търговия WordPress подкрепя повече от 20% от онлайн магазините. Впечатляващо, нали?


Въпреки това, въпреки че създаването на напълно функционален магазин на WordPress никога не е било по-просто, забелязването му от правилните клиенти може да е предизвикателство. Тук се намесват социалните мрежи.

Днес ще разгледаме начини за усъвършенстване на маркетинговите си тактики в социалните медии, за да ангажирате клиенти, да генерирате квалифицирани клиенти и да увеличите продажбите на WooCommerce.

1. Създавайте и споделяйте невероятно съдържание, за да генерирате водещи резултати

Маркетингът в социалните медии не се състои само в увеличаване на експозицията ви. Освен това ви помага да се свържете с аудиторията си на лично ниво, да изградите доверие с тях и да се позиционирате като изключително уместен онлайн ресурс. Именно поради това маркетингът със съдържание трябва да бъде безценен аспект на вашата кампания в социалните медии.

За да засилите ангажираността на хората с вашето съдържание, трябва да го направите подходящо за тях. Използвайте инструменти като BuzzSumo, за да намерите най-споделяните теми, свързани с вашата ниша и да създавате оригинални, проницателни и силно интерактивни публикации около тях.

Освен с традиционните структури от статии, играйте с формите на вашето съдържание, докато не намерите тези, които да отговарят на вашата целева аудитория. Ето няколко идеи:

Създавайте съдържание под формата на дълга форма

Например, според Нийл Пател Статии с 2500 думи получи повече акции във Facebook от по-късите им алтернативи. Същото важи и за видеоклиповете. Обикновено 4 минути плюс се разглеждат и споделят повече от кратки.

Използвайте поточно предаване на живо

Хората обичат видео съдържание. Фактът че 1 милиард часа видео се гледат всеки ден, подкрепя ме. И видеоклиповете на живо са още по-вълнуващи, защото се чувстват по-естествени. Това е чудесна възможност да ангажирате вашите клиенти и генерира повече продажби. Всички основни платформи като YouTube, Facebook или Instagram поддържат тази форма на съдържание.

Създавайте Instagram Stories

Преди сме говорили в Instagram за електронна търговия в блога на WPExplorer. Но възходът на Instagram истории (който сега е два пъти по-голям от Snapchat) означава, че няма по-добро време от сега, за да дадем още един шанс на Instagram. Освен това те играят основна роля в генерирането на потенциални клиенти и стимулиране на реализациите. Статистиката казва, че поне 20% от Instagram истории в резултат на директни съобщения от зрителите. За да използвате силата им, можете да ги използвате, за да ангажирате потенциалните си клиенти с кратки анкети или ефимерни снимки и видеоклипове.

2. Полски Вашата стратегия за маркетинг на социални медии

Основи за маркетинг на социални медии за вашия уебсайт WordPress

Светът на електронната търговия е станал прекалено конкурентен и, за да оцелеете, трябва да продължите да подобрявате маркетинговите си практики. Това се отнася за всички сегменти на вашата стратегия, включително маркетинга на социалните медии.

Осигурете обратна връзка в реално време

Повечето клиенти, които имат въпрос или оплакване очаквайте да видите отговора си след час. Все пак много фирми не приемат сериозно отзивите на клиентите и не оставят въпросите си без отговор. Това е огромна грешка, като се има предвид, че 88% от тези клиенти ще решат да не купуват от вас.

За да подобрите потребителското изживяване, помислете за прилагане на плъгин за чат на живо, за да предоставите отговори на техните въпроси 24/7.

Трябва също така да се възползвате от инструментите за мониторинг на социалните споменавания, тъй като те ви позволяват да проследявате както вашите преки, така и косвени търговски марки в различни платформи на социални медии. По този начин ще можете да дадете на клиентите си ценни отговори и да им помогнете да завършат покупката в реално време.

Автоматизирано споделяне на съдържание

Последователите ви очакват последователно да споделяте публикации. Разбира се, това може да бъде изключително предизвикателно и отнема време, когато се извършва ръчно. Тук влизат инструментите за управление на социалните медии, тъй като те ви позволяват да управлявате публикациите си предварително и след това да ги публикувате автоматично. Може да искате да помислите за Blog2Social, SNAP или Social Snap.

Оптимизирайте мобилната стратегия

Броят на мобилните потребители, посещаващи вашия сайт WooCommerce или профили в социалните медии от мобилни устройства, непрекъснато нараства. Ето защо трябва да се съсредоточите върху създаването на удобни за мобилни формати съдържание. Facebook съветва че когато публикувате видеоклипове или снимки в социалната мрежа, трябва да използвате вертикални формати. Той е много по-удобен за потребителя и по-привлекателен от неговата широкоекранна алтернатива. Използване на плъгин като Resoc Social Editor може да ви помогне да създадете оптимизирани изображения, които да споделяте на вашия

3. Използвайте приставки за WooCommerce, за да увеличите ангажираността на социалните медии

Има много приставки за социални медии и разширения на WooCommerce, които бихте могли да помислите за инсталиране. Ето няколко полезни, които можете да направите.

StoreYa Shop във Facebook

StoreYa's Shop във Facebook за WooCommerce

StoreYa носи вашия магазин на WooCommerce във Facebook. Просто инсталирайте приставката, свържете се с вашия Facebook и автоматично импортирайте магазина си. С него клиентите могат да намерят създаване на списъци „иска“, да спечелят купони, да търсят групови сделки и т.н. Можете също така да предложите „скреч и спечелете“ промоции, за да увеличите продажбите. Този удобен плъгин може дори да се използва за добавяне на вашите публикации в Twitter, дъски за Pinterest и Youtube канал в раздели към вашата страница.

WooCommerce Instagram Gallery

WooCommerce Instagram

WooCommerce Instagram Gallery интегрира вашия магазин с вашия Instagram акаунт. Красивите снимки на вашите продукти, които публикувате в Instagram с марков хештег, ще се показват директно на страниците ви с продукти в магазина на WooCommerce. Настройката отнема няколко минути – просто се свържете с Instagram и добавете hashtags към продуктите или продуктите, на които искате да покажете емисията си. Това прави още по-лесно клиентите да споделят вашите продукти в социалните медии.

Списък с желания на WooCommerce

Plugin за списък с желания на WooCommerce

Списъкът с желания на WooCommerce позволява на вашите клиенти да създават свои собствени списъци с желания във вашия магазин и след това да ги споделят със своите последователи във Facebook, Twitter или Pinterest. Списъците с желания са полезни за стимулиране на продажбите от клиентите, които се връщат. Но споделените списъци с желания могат да представят вашия магазин с изцяло нова клиентска база. Потребителите могат да създават списъци, които да споделят с приятели и семейство за рождени дни, сватби, бебешки душове и др.

WooCommerce Social Coupon

Социален талон за WordPress

Информация и DownloadView Демонстрацията

Социалният талон за WordPress може да увеличи както присъствието ви, така и продажбите ви в социалните медии. Работи на прост принцип – клиентът харесва или споделя вашата продуктова страница в замяна на отстъпка от покупката им. Използвайте приставката, за да добавите социални талони към страниците си с продукти, кола и каси. След като клиентът извърши социална акция, кодът на купона се прилага автоматично към кошницата им.

4. Не се фокусирайте върху незабавните продажби – фокусирайте се върху изграждането на доверие

Споменатите по-горе тактики за маркетинг на съдържание са страхотни, тъй като носят стойност на вашите клиенти и ги вдъхновяват да посетят вашия сайт за повече съвети и информация. След като увеличите информираността за марката и ангажирате посетителите, трябва да ги вдъхновите да направят покупка.

Сега използването на социални мрежи за продажба е мощна тактика, но зависи от вашите целеви клиенти и платформите, които използвате. Има обаче една грешка, която правят почти всички онлайн магазини за търговия на дребно – опитвайки се да направят разпродажба веднага. Не забравяйте, че клиентите ви искат първо да научат повече за вас и да купуват от вас, когато са готови.

Ето защо трябва да се съсредоточите върху използването на социални мрежи за ангажиране на клиенти. Използвайте ги като сигнал за доверие, за да докажете, че сте правилния избор за тях. Ето няколко стратегии, които могат да ви помогнат тук:

Инвестирайте в реклама

Google Ads

Пейзажът на социалните медии стана пренаселен. Информационните емисии на вашите клиенти са пълни до ръба с различни маркови публикации, което ви затруднява да бъдете забелязани. Тук свети платената реклама. Неговите невероятни опции за насочване ще повишат вашата видимост, ще ви позволят да популяризирате най-доброто си съдържание и оферти на подходящите хора и ще ви помогне да карате множество квалифицирани клиенти към вашия сайт. Google Ads е чудесно място да започнете с платени реклами.

Използвайте реклами в приложението

Точно както казва името им, рекламите в приложението дават възможност на клиентите ви да закупят желания продукт, без да напускат вашата платформа за социални медии. Това е особено важно за мобилните потребители. Във Facebook, например, клиент може дори да запази данните от кредитната си карта и да направи бъдещите си покупки още по-прости. И с помощта на ремаркетинг във Facebook можете да насочите хората, които са посетили магазина ви преди.

Насърчавайте генерирано от потребители съдържание

Днешните потребители вече не вярват на марково съдържание Те искат да научат повече за вашата марка от преживяванията в реалния живот на други клиенти. И един от най-ефективните начини да им предоставите информацията, която търсят, е да се възползвате от генерирано от потребители съдържание (или UGC).

За да насърчите хората да споделят UGC и да използват вашият марков хештаг, трябва да помислите да ги възнаградите. Например, рекламирайте отстъпка за оставяне на преглед на продукта (има дори лесно Преглед за отстъпка плъгин, който можете да инсталирате, за да добавите тази функция). Или организирайте раздаване в социалните медии. За да участва в конкуренцията, потребителят трябва да сподели снимка на вашия продукт. Просто бъдете сигурни, че следвате всички приложими Насоки за FTC и местните закони.

Работете с инфлуенсъри

10+ съвета за увеличаване на доверието и достоверността на вашия WordPress блог

Инфлуенсър маркетингът е най-бързо развиващата се онлайн тактика за придобиване на клиенти. Изгражда доверие у клиентите и прави продуктите ви по-надеждни. Виждайки, че популярните хора във вашата ниша използват вашите продукти, вашите потенциални клиенти също ще искат да ги използват. Просто трябва да сте сигурни, че сте избрали влиянието в същата индустрия и да им предложите нещо, което си струва вниманието им.

Обратно към вас

Маркетингът на социални медии е липсващата част от вашия пъзел за маркетинг на WooCommerce. Дава ви възможност да ангажирате клиентите си, да изградите доверие с тях и да ги насочите към вашата фуния за продажби към извършване на покупка.

Как използвате социалните мрежи, за да увеличите продажбите на WooCommerce? Имате ли някакви техники за маркетинг в социални медии за магазините на WooCommerce, които искате да споделите?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map