Разработчици на WordPress: Как да управляваме клиентите на кошмарите (и да ги целунем довиждане)

Как да управлявате клиенти на WordPress

Току-що започнахте като разработчик на WordPress, само за да се окажете, че се биете с клиенти, които сякаш са изникнали направо от най-лошите ви кошмари? Стресират ли ви бюджетните спорове или постоянните промени в последната минута? Ако е така, време е да сложите крака и да се ангажирате с промяна.


Въпреки че не винаги можете да забележите ужасни клиенти предварително, вие мога поставете системи, за да управлявате бизнеса си по-добре и да направите разкъсването на връзките с проблемните клиенти много по-малко болезнено.

В тази статия ще обсъдим начините, по които можете да намерите и привлечете идеални перспективи, най-добре да управлявате бизнеса си на програмисти и да разделим начините с кошмарните клиенти. Нека започнем с идентифицирането на правилните хора.

Запознайте се с идеалния си клиент

Кристално ли ви е ясно с кого бихте искали да работите? Понякога фрилансерите и по-малко опитни разработчици са толкова нетърпеливи да започнат да работят, че не екранизират правилно клиентите си.

Ако се борите, за да привлечете достойни клиенти, може да е време да промените подхода си. Задайте си следните ключови въпроси:

 • Искам ли да работя със стартъпи или установени компании?
 • Какви са моите условия без договаряне?
 • Какъв тип клиенти са моите умения най-подходящ за сервиране?

След като установите отговорите на тези първоначални въпроси, искате да започнете да мислите за грешки, които да избягвате. Започнете да обмисляте следните въпроси:

 • Как да допринеса положително за цялостния тон на комуникация по проекта?
 • Как да планирам да представя готовия проект?
 • Ще прехвърля ли клиента да управлява неговия акаунт в края на проекта, или не?

Като имате предвид мечтания клиент и активно мислите за бъдещи сценарии, свързани с проектите, правите далеч по-малко вероятно да привлечете грешен тип клиент за начало. Сега, когато сме покрили щастливия път, нека насочим вниманието си към не толкова желаните ситуации.

Идентифициране и управление на кошмарни клиенти

Като сравнително неопитен разработчик на WordPress, не винаги е лесно да забележите ужасен клиент предварително – дори когато сте взели предпазни мерки. Има обаче някои сигурни признаци на ужасни клиенти. Всеки от следните проблеми трябва да е достатъчен, за да настроите звънене на аларми и да изпратите червени знамена, нахлуващи на небето:

 • Постоянни проблеми с плащането.
 • Клиенти, които консумират твърде много от вашето време.
 • Постоянни промени или масово изместване на целите на проекта.
 • Агресивни или манипулативни клиенти, които ви връзват заедно с възможността за бъдеща работа, а не за справедливо заплащане сега.
 • Клиентите, които не ви позволяват да вършите работата си и да се опитвате да възлагате отговорностите си.

Не винаги е лесно да държите хладна глава, но първо трябва да можете да забележите обективно тези поведения, а след това спокойно да решите как да се справите с проблемите.

Инструменти за управление на проекти като Trello помагат на нещата да протичат гладко.

Инструменти за управление на проекти като Trello помагат на нещата да протичат гладко.

След като определите кой от вашите настоящи клиенти е потенциално проблемен, е време да предприемете стъпки за смекчаване на възможните проблеми. Основната организация на проекта отива доста далеч към гасенето на пожари предварително или поне да ви преведе до финала в едно цяло. Помислете за използване на всички от следните техники:

 • Използвайте система за управление на клиента като Trello, или Базов лагер за да поддържаш различните си патици в редица.
 • Създайте ръководство за клиента, за да помогнете на клиента да премине към неговия собствен уебсайт и да пощади бъдещата болка.
 • Създайте клиентски въпросник, за да изясните условията за обслужване и очакванията.
 • Редактирайте административното меню на вашия клиент, за да направите самоуправлението по-лесна опция по пътя.
 • Внимателно прегледайте и (потенциално) преразгледайте договора си.
 • Непрекъснато усъвършенствайте комуникационните си умения на клиента.

Най-важното е, лекувайте се добре през целия този процес. Професионализмът не се равнява на това да бъдеш нечий вратар. Ако ти правя чувствате, че ще трябва да ухапете куршума и да издържите трудно преживяване на клиента до края на конкретен проект, имайте предвид тези предпазливи точки:

 • Поставете граници. Не се опитвайте да угаждате на неразумни клиенти. Някои хора просто никога няма да бъдат доволни, независимо какво правите. Имате пълно право да запазите здравия си разум; вашият дългосрочен успех зависи от това.
 • Бъдете прави със себе си. Честно оценете чувствата си към клиент и ако нещо се чувства странно, но не можете да определите какво е то, доверете се на червата си и започнете да предприемате стъпки за изключване. 99 пъти от 100, ще бъдете прави.
 • Не се страхувайте да пуснете. Планирайте предварително, като предлагате услугите си на идеалния си клиент, докато се подготвяте да уволни текущия си клиент. Понякога пускането на лош клиент отваря вратата на няколко перфектни.

Изстрелване на клиенти, които не са добро съвпадение

Дори и с най-добри усилия, понякога просто трябва да скъсате връзки с клиент по-рано от очакваното. Когато връзката клиент-разработчик се разпадне непоправимо, е време да разделим начини – без изключения. Идеята за уволнение на клиент може да бъде страшна, но това е нормална част от комерсиалния живот и трябва да го третирате като опит за обучение. Ето основните стъпки, които трябва да имате предвид:

 1. Уважение и благодарност: Поддържайте този цялостен тон, не позволявайте на емоциите да пристъпват и останете спокойни и уважителни.
 2. Останете неутрални, но твърди: Не обвинявайте, използвайте фактически език и пояснете, че разкъсвате връзката.
 3. Обобщете позицията си: Предложете кратко обяснение за вашите действия и определете крайна дата.
 4. Предложете решение: Предложете други разработчици на WordPress, които може да са по-подходящи. При необходимост предлагайте пълно или частично възстановяване.
 5. Положително изпращане: Благодарете на клиента за учебния опит и му пожелайте добре във всички бъдещи начинания.

Примерен шаблон

Има много начини да направите това. Ето как може да изглежда горният контур в имейл формата:

Скъпи клиенти],

Надявам се това съобщение да ви намери добре. Има важна тема, която бих искал да насоча към вас.

Ние работихме заедно през последните шест месеца и мисля, че е необходимо това да се промени. Тъй като имаме различни подходи и стандарти по отношение на завършването на проекта, мисля, че разработчик на WordPress, който има повече време да посвети на вашите начинания, най-добре би обслужвал вашата компания. От [дата] вече няма да мога да ви предоставя услуги за развитие на WordPress.

За да ви помогна с този преход, съставих списък с разработчици, които може да са на разположение да ви приемат като нов клиент:

[Предложения]

Можете да очаквате пълно възстановяване на сумата за предплатения проект, който трябваше да се извърши за осем седмици, да бъде кредитиран в акаунта ви в рамките на 24 часа.

Благодаря ви за възможността да работите и да се учите от вас. Пожелавам ви всичко най-добро да вървите напред.

С Най-Добри Пожелания.

[Твоето име]

Сега какво?

Готови ли сте да целунете сбогом вашите кошмарни клиенти? Нека резюмираме стъпките, които предложихме:

 1. Започнете, като определите кои искате да бъдете идеалните си клиенти.
 2. Потвърдете дали имате текущи адски клиенти.
 3. Ефективно управление на проблемните клиенти в краткосрочен план.
 4. Управлявайте себе си – няма нужда да се подлагате на крайна злоупотреба. Ако е необходимо рязко стрелба, направете го.
 5. Грациозно уволнявайте клиенти, които не са добро съответствие.

Любопитно ни е да чуем как се справяте с подобни преживявания като тези, обсъдени по-горе. Как се справяте с непоносими клиенти? Случвало ли ви се е да стреляте някога? Споделете опита си в коментарите по-долу!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map