Поуки, извлечени от моя първи комерсиален WordPress Plugin

Стартирах първата си комерсиална приставка за WordPress, WP Social Media Slider, преди около година и половина. Никога не съм пускал комерсиален плъгин преди, така че имаше много опити и грешки. По време на процеса научих (и все още уча) някои изключително ценни уроци, които ще повлияят на бъдещото ми развитие на WordPress плъгини.


Ако вече сте пътували по това пътуване, може да се почувствате като голяма част от тези уроци не са хора; Със сигурност се чувствам така, когато ги гледам назад. Надяваме се обаче, че има няколко от вас, които обмислят да влязат в първокласна разработка на плъгини WordPress и се чудите какво да очаквате и как да продължите. Надяваме се, че следващите уроци ще ви спестят известно време и стрес, точно както направиха за мен.

1. Пускането на търговски плъгин е много по-лесно, отколкото очаквах.

Пиша приставки за сайтове на мои клиенти тук и там, откакто започнах да работя в WordPress. Обичам да използвам приставки по две основни причини:

 1. Те поддържат функционалността модулна
 2. Те правят функционалността да може да се споделя (поне между вашите собствени сайтове)

Докато се подготвях да се задълбоча в света на комерсиалните плъгини за WordPress, имах известна несигурност по отношение на това колко голямо ще бъде начинанието. Дали новата ми приставка ще консумира живота ми? Ще трябва ли да инвестирам спестяванията си за живот в реклама, за да получа единична продажба?

Имайки предвид тези притеснения, се гмурнах с глава … и бях много приятно изненадан от това, което открих. Оказва се, че писането на комерсиален плъгин е само малко по-трудно, отколкото да напиша един от онези безплатни плъгини, които правех през цялото време. Изобщо не ми отне живота. А що се отнася до рекламата, успях да получа първите си продажби дори без реклама. Мъртво просто, нали?

Така че бих казал, че ако вече знаете PHP, няма причина да не пишете WordPress приставки – дори комерсиални. Това е най-лесният ROI, който открих в света на PHP.

2. Елиминирайте второстепенната работа, дори ако трябва да плащате.

Един от най-трудните уроци за мен беше да науча, че дори и да мога да направя всичко сам, понякога не трябва.

Пример 1: Системата за лицензиране и актуализация

Първият пример за това беше с моя лицензен и актуализиращ сървър. Накратко обмислих използването на Мениджър на API на WooCommerce, но след като разгледах цената му, реших, че по-скоро ще използвам безплатното решение: все по-популярното WP Update Server от Jānis Elsts.

Така че го завърших и го заработих в моя плъгин и сайт и той се получи доста добре. В крайна сметка обаче отне много време и има по-малко функционалност от нещо като Мениджър на API на WooCommerce осигурява. И изведнъж, че $ 129 (или каквото струва по това време) ценовият етикет в WooCommerce API Manager изглежда като ниска цена за плащане за голяма функционалност и по-малко работно време. В крайна сметка инвестирах повече пари (защото времето е пари, нали?) В “по-евтиното” решение.

Въпреки че съм сигурен, че WP Update Server е страхотен в някои сценарии, научих, че за мен е по-евтино и по-лесно просто да раздвоите парите и да използвате WooCommerce API Manager.

Пример 2: Хостинг

Обичах Digital Ocean откакто ги открих. Имат изчистен дизайн, страхотни цени и всичко е в моя контрол. Докато сърцето ми иска да отиде с Digital Ocean, аз осъзнах, че вероятно не трябва да се притеснявам от управлението на сървъра, когато чинията ми вече е толкова пълна.

Така преминах към Flywheel за повечето от моите WordPress сайтове. Те осигуряват напълно управляван хостинг, което е точно това, от което се нуждаех. Не съжалих за решението нито за момент. Времето, което са ме спасили, си струва все така малко по-високата цена.

Маховикът беше перфектен за мен.

Маховикът беше перфектен за мен.

3. С добра поддръжка можете да използвате грешки в своя полза.

Колкото и да тествате приставката си, ще имате клиенти, които попадат в бъгове. Разнообразният WordPress свят ще се увери в това. Ако добре обработвате заявките си за поддръжка, всъщност можете да използвате грешки в своя полза.

Ето какво искам да кажа Когато повечето хора мислят за подкрепа, те мислят за бавни отговори, упорит помощен персонал и само може би – ако имат късмет – решение в края. Опровергайте тази норма. Осигурете бърза, качествена поддръжка. Ако го направите, има голяма вероятност клиентът ви да мисли по-добре за вас, отколкото ако грешката никога не се е случвала.

Както и да е, това често работи за мен. В един случай имах клиент, който се свърза с мен за грешка и бързо й помогнах да я разреши. След като й помогна, тя се възхити на моята „невероятна подкрепа“ и попита дали може да ме поздрави с моя ръководител. Нямам ръководител, но въпреки това бях благодарен за благодарността. И ето това: бъгът и поддръжката всъщност я направиха Повече ▼ ентусиазиран за приставката. Доста спретнато, нали?

Формалности, недостатъци.

По отношение на поддръжката, ето, което намерих, че работи най-добре: не се опитвам да бъда твърде официален по отношение на нещата. С други думи, опитвам се да бъда просто приятелски и полезен. Едно от нещата, които много хора мразят при обажданията за поддръжка, е, че усещането, че технологията за поддръжка е просто да рецитира предварително написани въпроси и отговори, без да слуша вашия проблем. Така че аз не правя това. Вместо това се опитвам винаги:

 • Отговаряйте бързо; по възможност същия работен ден
 • Бъдете внимателни; Опитвам се да слушам и работя с клиента, сякаш с приятел
 • Не подписвам отговорите си за подкрепа с името на моята фирма. Вместо това използвам собственото си име (с подписа на фирмата си отдолу)
 • Ако заявката за поддръжка изисква допълнително проследяване, се опитвам да се погрижа и за това бързо
 • аз като понякога използване на идиоми (напр. лайкиране на грешно дърво) и неофициални контракции (например какво мислите?)
 • Освен горната точка, аз се опитвам да имам безупречна главна буква, пунктуация и граматика

Разбира се, понякога лудостта на живота ми пречи да предлагам перфектната подкрепа, която бих като да давам, но мисля, че все още е важно да имате правилни цели.

Затова просто имайте всичко това предвид. Грешките са лоши, но ако предлагате голяма подкрепа, ще превърнете това, което би могло да бъде ужасно, в потенциален връщащ се клиент. И дори да не се върнат, поне ти направи някой ден малко по-светъл.

4. Приставките са чудесни за работа в мрежа.

Изненадващо (за мен) срещнах нови приятели и бизнес връзки, просто защото намериха и използваха моя плъгин. Луд! Оказва се, че пускането на плъгин ще ви даде възможност да се запознаете с страхотни нови хора в света на WordPress.

Ето един съвет, в който се опитвам да бъда по-добър: използвайте максимално всяка възможност, като се свържете с хората, които срещате. Следвайте ги в Twitter. Вижте техния уебсайт и ги уведомете дали ви е харесало това, което сте намерили. Ако сте интроверт като мен, понякога може да се почувствате странно с това, но открих, че хората почти винаги наслаждавайте се на някой да провери и (искрено) да им направи комплимент за работата си.

5. Всяка борба за развитие е идея за плъгини.

В моя случай идеята за WP Social Media Slider се роди, когато видях, че няма онлайн плъгин, който да ми позволи хубаво да показвам публикациите си във Facebook, Twitter и Instagram директно в моя сайт. Наистина се нуждаех от това за проект, над който работя, и след дълги часове на търсене, заключих, че решението е да го изградя сам. Тъй като беше толкова полезно за мен, беше лесно решение да го пусна на публика.

Откакто успешно го пуснах, аз мислих по различен начин за приставките. Всеки път, когато не мога да намеря плъгин, който да отговаря на моите нужди, в главата ми изгасва аларма, която казва: „Вероятно не сте единственият човек, който иска да има такъв.“

Скорошен пример за това е този: Напоследък направих няколко сайта, които изискват много управление на CSV (експортиране на персонализирани данни, импортиране на персонализирани данни за създаване на CPT, вие го наречете). Има някои плъгини там един вид направих това, което исках, но нищо не отговаря на сметката напълно. Така отпадна алармата „страхотна идея за плъгини“ в главата ми и аз разработих собствено решение, което обобщих CSV Ace. Опростява импортирането и експортирането на CSV файлове на почти всичко в (или извън) публикации, CPT и потребители. (Между другото, ако това звучи като нещо, което може да ви интересува, не се колебайте да се регистрирате csvace.com за известия за неговото освобождаване.)

Ако по този начин винаги мислите за борбите си като за страхотни идеи за плъгини, никога няма да ви липсват идеи и винаги ще имате поне един човек (вие), който ще се възползва от тях!

6. Има голяма разлика да имате безплатна версия на плъгина в официалната директория с плъгини WordPress.

Маркетингът е труден. Поне е трудно, ако не знаете много за маркетинга. Ето защо вие абсолютно трябва да възползвайте се от Директория с плъгини за WordPress– вероятно най-лесният и евтин (безплатен) маркетинг за WordPress плъгини. Може да се окаже най-големият ви източник на трафик. Знам, че в моя случай бях изненадан от това колко хора намират WP Social Media Slider чрез директорията на приставките.

WordPress Plugin Directory

WP Social Media Slider Lite в WordPress Plugin Directory

Наред с това просто да сте маркетингова възможност, наличието на безплатна версия на приставката е също чудесен начин да позволите на бъдещите клиенти да изпробват вашия плъгин. Знам, че много хора искат да се уверят, че плъгинът отговаря на нуждите им, преди да изтеглите пари, а безплатната версия е точно това, от което се нуждаят.

7. Връщането на клиентите е истинско нещо – дори ако имате само един плъгин за продажба.

В момента имам само един пуснат плъгин, така че в началото не мислех за връщане на клиенти. Искам да кажа, че в повечето от софтуерната индустрия клиентът трябва да закупи софтуера само веднъж.

Дойдох да науча, че премиум индустрията на WordPress плъгини е различна. В индустрията на плъгини WordPress много (вероятно повечето) от вашите клиенти ще купуват вашата приставка от името на техен клиент. Ако те харесат вашия плъгин, те могат да обмислят отново да купуват вашата приставка за бъдещи клиенти.

Имайте това предвид, когато предоставяте поддръжка на клиент. Ако оставите добро впечатление върху тях, може да получите повече от тази единична първа продажба на тях.

8. Не се продавайте на ниско ниво; задайте справедлива цена. Разработчиците вероятно така или иначе го таксуват на клиента си.

Когато за първи път пуснах приставката, реших, че ще увелича шансовете си за продажба, като определям по-ниска цена, отколкото обикновено видях, че плъгините се продават. Имайки това предвид, че стартирах с цена от 15 долара за WP Social Media Slider.

След няколко месеца продажби разбрах, че се продавам накратко. Това беше много по-евтино от повечето WordPress плъгини, продавани за, и моят плъгин беше също толкова ценен, колкото и много от тях. Така че аз повиших цената до $ 29 и не видях промяна в продажбите; точно толкова много хора го купуваха. Това ме доведе до важна реализация: за много разработчици на WordPress няма съществена разлика между $ 15 и $ 29 … или дори по-висока от тази. Те купуват приставката и просто ще я таксуват като разход на клиента си. Поне за мен определянето на супер ниска цена не примамваше повече хора да я купуват.

Със сигурност не разбирам това като препоръка да откъсвате хората. Искам да кажа само, че трябва честно да оцените какво смятате, че вашият плъгин струва и да го продадете за тази цена. Предлагате ли нещо уникално? Означава ли естеството на вашия плъгин, че ще отделите много време за поддръжка? Колко време спестявате на клиентите си?

Определете справедлива цена и докато тя наистина е справедлива, клиентите ви вероятно ще се радват да я платят.

Толкова много за учене и много време.

Това е, което научих досега. Уверен съм, че има много, много повече уроци, които трябва да науча, докато продължавам да изследвам премиум света на приставки WordPress. За мен това е доста вълнуващо.

Ами ти? Разработили ли сте WordPress приставки? Научихте ли уроци, които искате да споделите в коментарите по-долу?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map