Модерация на коментарите в WordPress: Ръководство за начинаещи

Разделът с коментари под публикация в WordPress ви позволява да се ангажирате директно с вашите читатели. Но WordPress отива значително по-високо: дава ви възможност да модерирате потребителски коментари чрез функцията за модериране на коментарите. Въпреки това, да се умери или да не се модерира е възрастовият въпрос, който привидно няма категоричен отговор. В крайна сметка решението зависи от вас, но трябва внимателно да претегляте плюсовете и минусите на всеки от вариантите.


Тъй като това е ръководство за начинаещи за модериране на коментарите в WordPress, бих искал да подчертая няколко причини за и против модерирането на коментарите, преди да предложа идеално решение.

Защо трябва да модерирате коментари

 • Без умереност и правилни инструменти за филтриране на спам, вашият блог може лесно да се превърне в спамфест, особено ако е популярен. Умереността ви дава пълен контрол за показване на коментари само от надеждни потребители, като по този начин премахвате спама и други коментари с ниско качество. Ангажирането на надеждни потребители изгражда увереност и вашият блог бързо ще спечели авторитет в избраната от вас ниша.
 • Спам коментарите обикновено съдържат връзки, някои от които могат да се пренасочват към потенциално злонамерени уебсайтове. Ако потребителят кликне върху връзка, която ги пренасочва към място, на което не иска да бъде, той ще загуби вяра и доверие в блога ви – което по същество е същото като загубата на вяра във вас. С умереността можете да блокирате потенциално злонамерени връзки.
 • Добре модерираната нишка за коментар може да добави стойност към иначе скучната публикация. Може да има читатели, които са по-добре запознати с темата и техният принос може да повиши вашия пост. Добрите качествени коментари привличат знаещи хора, които ще добавят ценна информация и това е, което искате за вашия пост. Не забравяйте, че коментарите стават част от съдържанието на вашия блог, докато публикацията съществува във вашия блог.

Защо не трябва да модерирате коментари

 • Модерацията на коментарите може да отнеме много време. За по-големите уебсайтове, които имат добра читателска аудитория, това може да бъде истинска болка или дори непрактично (освен ако не използвате система за коментари на трети страни).
 • Умереността осуетява много истински потребители, които искат да се включат в дискусията. Обикновено потребителите искат да видят коментара им веднага след като ударят пост. Ами ако не сте наоколо, за да го одобрите?
 • Можете да се справите с спам за коментари с помощта на плъгин. Например, плъгинът Akismet, който се предлага с основния софтуер за WordPress, върши доста добра работа по премахване на спама, при условие че сте го настроили правилно.

Сега, когато знаете причините за и против умереността, какво ще правите? Моята препоръка е да се умерите, но бъдете умни.

Системата за коментари PrimaryWordPress е достатъчно прилична сама по себе си. Той ви позволява ефективно да модерирате коментари, като същевременно предотвратявате по-голямата част от спама за коментари.

Идеални настройки за модериране на коментарите в WordPress

За да настроите блога си за модериране, отидете на Настройки> Обсъждане.

настройки за дискусия

Потърсете частта, която казва Изпращайте ми имейл всеки път. Тук можете да активирате или деактивирате модерирането на коментари с помощта на базовата система и е доста направо напред: ако поставите отметка за второто поле (Коментар се води за модериране), ще можете да модерирате всички коментари за публикации.

Умерени автори за първи път

Един лесен начин да направите умереността по-малко от болка е чрез активиране на автоматично одобрение за авторите на коментари, които са били одобрени веднъж. За да активирате тази настройка, отидете на Настройки> Обсъждане и проверете за Преди да се появи коментар раздел отметнете второто поле, което чете Авторът на коментара трябва да има предварително одобрен коментар. Оставете квадратчето по-горе без отметка.

модериране на коментарите

Ако авторът на коментар промени начина, по който въвежда своите данни – име и имейл, тогава ще трябва да бъде модериран отново.

Също така, внимавайте за автори на коментари, които са били предварително одобрени: някои от тях са научили входовете и недостатъците на системата и могат да направят някои качествени коментари първоначално, но след това отслабват с бъдещи коментари, тъй като знаят, че са автоматично одобрени.

Изключете коментарите след определен период

Друг интелигентен начин да контролирате коментарите във вашия блог е чрез ограничаване на времето, в което коментарите ви в блога са отворени за авторите. Обикновено 30 дни са разумен период, но могат да бъдат повече или по-малко в зависимост от вашите конкретни обстоятелства. Това помага да се избегнат SEO спамерите – потребители, които коментират да изграждат връзки за собствените си блогове. Те обикновено търсят блогове, които са постигнали висок PageRank.

Необходими са от няколко седмици до няколко месеца, за да се изгради висок PageRank, така че SEO спамерите обикновено са насочени към блогове, които са в продължение на няколко седмици или месеци.

Обикновено публикацията в блога достига пикова популярност в рамките на 2 до 3 седмици след датата на публикуване. Това означава, че през това време можете да очаквате да получите най-голямото количество активност в секцията за коментари. Затова планирайте да ограничите коментарите до 30 дни (в идеалния случай), така че да нямате много коментари, които да модерирате. Чувствайте се свободни да го направите по-дълго, ако се продължи голяма дискусия.

За да зададете ограничение за времето за авторство на коментари, отидете на Настройки> Обсъждане и потърсете Други настройки за коментари секция. Проверете опцията, която гласи Автоматично затваряне на коментари към статии, по-стари от__days и посочете броя дни за запазване на коментарите отворени:

Заключителни коментари за публикации

Деактивирайте проследяване

Понякога по-скоро се справяте с спам на коментари, отколкото с проследяване на спам, така че помислете внимателно, преди да активирате Trackbacks. По принцип е добра идея да ги изключите, тъй като все още можете да знаете кой свързва вашия сайт чрез секцията Входящи връзки на таблото за управление. Обърнете внимание, че този раздел може да не се показва за чисто нов WordPress сайт. Можете също да настроите вашия RSS подавач, за да видите входящите връзки.

Използвайте приставки за филтриране на спам на коментари

Спам коментарите могат да бъдат трудни за забелязване, но с помощта на способни приставки те се разпознават по-лесно, ако не са блокирани напълно. Ето селекция от приставки, които можете да използвате за постигане на това:

Akismet

Akismet

Накратко представих брилянтното Akismet плъгин, който се вгражда в основния софтуер за WordPress за филтриране на коментари, които изглеждат като спам. Всичко, което трябва да направите, е да го активирате, но ще трябва да се регистрирате и да настроите неговия API ключ, за да започнете. Въпреки че изпълнява прилична работа по предотвратяване на спам, той не е надежден и някои законни коментари понякога могат да бъдат сбъркани със спам. Затова проверявайте редовно папката си със спам за законни коментари.

WordPress Zero-Spam

WordPress-нула-спам

Сравнително нов плъгин, WordPress Zero-Spam помага да се блокира автоматично спам, без да е необходима CAPTCHA. След като бъде инсталиран и активиран, той ще направи своята магия веднага. Няма API за настройка.

Позволете на потребителите да правят модерацията

И накрая, един друг начин да поддържате здравината си, докато модерирате коментарите, е като разрешите на някои автори да правят модерацията. Можете да дадете само на най-лоялните си потребители този вид авторитет. Ако вашият блог командва значително авторство и авторитет, това може би е най-добрият начин за управление на модерирането на коментарите.

Лоялните членове на общността стават доверени потребители, на които предоставяте достъп на умерени други потребители. Можете да създадете система за възнаграждения, за да ги поддържате мотивирани, като например да им позволявате връзки към собствените си блогове. Плъгин като Потребителски редактор на роли може да се използва за безпроблемно създаване и добавяне на тази роля към вашия блог. Има много други, които бихте могли да проучите и вие.


Винаги помнете, че запазвате пълен контрол над това кой коментира публикациите ви и какво публикува. Насочете този раздел от вашия блог вниманието, което заслужава и вашият блог ще се превърне в доверен орган. Зает ли е секцията за коментари в блога ви? Как модерирате авторите на коментари? Имате ли по-добри идеи как да подобрите филтрирането на спам, без да губите здравия си разум? Обичам да чуя вашите мисли!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map