Крайно ръководство за маркиране на WordPress схема

Крайно ръководство за маркиране на WordPress схема

В интернет има буквално милиарди уебсайтове, което означава, че трябва да работите усилено, ако искате вашите да се открояват от тълпата. През последните години се съсредоточи голямо внимание върху оптимизацията на търсачките (SEO), за да се направи уебсайтът ви видим и хората винаги търсят нови начини да се класират добре в търсачките и да привличат по-висококачествен трафик към своя сайт.


Това е така, независимо дали става въпрос за бизнес уебсайт или личен, последното нещо, което искате е вашият сайт да попадне на множество неподходящи страници с резултати от търсачките (SERPs) или да бъде трудно да се намери и изобщо не се вижда. Тук идва маркирането на схемата.

Ако не сте чували за маркиране на схемата преди, не се притеснявайте, че не сте сами. Това е сравнително нова концепция и тази, която е създадена, за да даде повече контекст на вашето съдържание и да ви помогне да поставите по-добре в търсачките. Искате ли да знаете повече за това как маркирането на схемата може да ви помогне да направите уебсайта си WordPress по-видим? Вие сте дошли на правилното място!

В това изчерпателно ръководство ще зададем (и отговорим) на следните пет въпроса, за да ви помогнем да изградите по-добро разбиране за това какво е маркирането на схемата и как можете да използвате това, за да засилите вашия уебсайт WordPress. Тези въпроси включват:

 • Какво е маркиране на схемата?
 • Каква е разликата между Схема и SEO?
 • Какви са различните видове маркиране на схемата?
 • Как можете да добавите маркировка на схемата към вашия WordPress?
 • Защо трябва да добавите маркировка на схемата към вашия WordPress?

Готови ли сте да научите повече за това? Ще започнем в този първи раздел, като разгледаме какво всъщност представлява маркирането на схемата.

Какво е маркиране на схемата?

Тест на структурираните данни на Google

Поставянето на главата около маркирането на схемата може да е сложно в ранните етапи, но трябва да го направите, ако искате да използвате това като инструмент за увеличаване на вашия сайт на WordPress по-видим. WP двигател опростява концепцията, като описва схемата по следния начин:

„Мислете за маркирането на схемата като за„ визитна картичка “за търсачките. Той предоставя контекст на вашето съдържание, за да помогне на роботите да определят за какво става въпрос. По същия начин, по който визитната картичка казва на потенциалните клиенти заглавието ви на работа, маркировката на схемата казва на търсачките какви са нещата, за да могат да бъдат индексирани правилно.

Накратко, схемата е вид микроданни, добавени към вашите уеб страници, за да осигурят контекст на търсачките и да им помогнат да класират вашите страници съответно. По същество маркирането на схемата служи за четири основни цели – това са:

 1. За да помогнете на търсачките да индексират правилно вашия сайт
 2. За да накарате вашия сайт да се откроява визуално спрямо други страници, класиращи се по конкретни думи за търсене
 3. За да помогнете на читателите да намерят съдържанието, което търсят
 4. За да добавите контекст към вашите връзки и съдържание

Един от ключовите резултати на маркирането на схемата е, че страниците ви ще бъдат по-видими в търсачките по подразбиране и ще привличат повече кликвания към вашите страници. Нещо повече, някои от метаданните всъщност ще се появят под заглавията ви в SERPs, което ще даде по-добра представа на аудиторията за това, което представлява уеб страницата.

Също така си струва да се отбележи, че докато данните от схемата все още са в начален стадий, когато става въпрос за мобилни устройства, търсачките като Google вече започнаха да показват богати резултати за мобилни думи за търсене. Това означава, че маркирането на схемата може също така да увеличи вашите уеб страници на таблети и смартфони и това е особено важно, като се има предвид това повече от 50% от глобалните търсения сега се провеждат на мобилни устройства.

Каква е разликата между схема и SEO?

Преди да продължим по-нататък, важно е да изясним разликата между оптимизацията за търсачки (или по-точно WordPress SEO) и работата на маркировките на схемата. SEO се отнася до класирането и видимостта, но понастоящем няма доказателства, че добавянето на микроданни чрез Схема може да окаже пряко въздействие върху органичното класиране за търсене на вашия сайт. Така че по същество това, което казваме е, че схемата често е неразбрана като начин за подобряване на класирането и не е това.

Въпреки че схемата оптимизира вашите страници и публикации и помага на съдържанието ви да се показва в по-подходящи SERP, това по същество не увеличава естественото ви класиране като SEO. Въпреки това, колкото повече контекст давате на вашия WordPress сайт и съдържанието, което споделяте в него (чрез отзиви, миниатюри, оценки, продукти и т.н.), толкова по-голяма е вероятността да задвижвате кликвания и трафик към вашия сайт. Което от своя страна може да помогне за повишаване на видимостта на вашите страници и подобряване на цялостната ефективност на вашия уебсайт.

Какви са типовете за маркиране на схемата?

За да надградим нашето разбиране за маркиране на схемата, нека разгледаме различните видове схеми. Той се предлага в различни форми и размери и ще зависи от съдържанието, което споделяте, и частите, на които искате вашата аудитория да се съсредоточи най-много.

Можете да изберете схемата „предварително зададени настройки“ в WordPress или чрез плъгини, или като добавите кода ръчно. Има много типове схеми (които можете вижте тук), но популярните плъгини WordPress плъгини често просто добавят ключови типове, които смятат, че ще са необходими на повечето потребители. Схема и структурирани данни за WP & AMP например посочва, че в момента има толкова много 35 различни типа схеми достъпни чрез услугите му. Но нека разгледаме някои от най-често използваните по-долу:

 • продукт: Можете да добавите част от основната информация за вашия продукт, която да се показва в резултатите от търсенето, като цена, отзиви и наличност
 • Видео: Ако добавяте видеоклипове към страниците си, както и описанието, можете дори да включите миниатюра, за да привлечете повече зрители
 • Събития: Хоствате / рекламирате ли събитие? Използвайте Схема, за да гарантирате, че информацията за дати, продажби и местоположения е видима от страницата с резултати
 • Рецепти: С помощта на богати фрагменти можете да споделяте информация за рецептата и откъде е дошла, преди читателят дори да отвори връзката, може също да предостави оценки със звезди за вашата рецепта
 • Блог публикации / статии: Схемата може да ви помогне да подобрите външния вид на вашите блогове и статии и да споделяте подробности за автора и съдържанието в него
 • Местен бизнес: Ако сте местен бизнес, можете да направите своето местоположение, прегледи и дори време за отваряне да се виждат от страницата с резултати от търсенето

Как да добавите маркировка на схемата към WordPress?

Сега напълно разбирате какво представлява схемата и популярните начини, по които тя се използва от фирми, сайтове за електронна търговия, блогъри и много други, време е да разгледате как можете да добавите това към уебсайта си на WordPress. Би ли било WordPress без приставка? Разбира се, че не! И така, първата и може би най-простата опция за добавяне на маркиране на схемата към вашия сайт е чрез плъгин, те ще ви помогнат да създадете богати и подходящи мета описания. Има няколко плъгини, включително:

Йоаст SEO

Yoast SEO плъгин

Автоматично добавете вашата информация на Schema.org с Yoast. Плъгинът добавя информация за вашия сайт с JSON-LD като име на вашия сайт, лого, статии, социални съобщения, търсене и т.н..

Всичко в една схема, богати фрагменти

Всичко в една схема, богати фрагменти

Този безплатен плъгин ви позволява да работите през всяка страница и да добавяте информация за съдържанието вътре.

Структурирани данни за приложение на схемата

Структурирани данни за приложение на схемата

Този плъгин върши тежката работа за вас, като автоматично конфигурира настройките и данните на схемата на вашите публикации и страници.

Схема и структурирани данни за WP & AMP

Схема и структурирани данни за WP & AMP

Има платена версия на този плъгин, която ви дава повече възможности за създаване на богати фрагменти от Google.

Схема Pro

Схема Pro

Информация и изтеглянеВижте демонстрацията

Създаден от същите хора, които са създали All In One Schema Rich Snippets, този плъгин е малко по-скъп, но идва с 13 различни типа схеми и персонализиране с едно кликване.

Словарна лексика

Както виждате, има няколко приставки за добавяне на схема към WordPress и които изберете ще зависи от количеството съдържание на вашия сайт и от това дали имате бюджета да инвестирате в платен за плъгин. Друг начин да добавите маркиране на схемата към уебсайта си е ръчно, като добавите кода сами и това ви позволява да направите много повече – ако се чувствате достатъчно уверени сами да правите това кодиране, което е.

Има три различни речникови схеми, които можете да използвате за кодиране на данни на вашия сайт, а това са JSON-LD, RFDa и Microdata. JSON-LD, което означава JavaScript обектна нотация за свързани данни, е най-популярният и широко препоръчван речник и потенциално най-доброто за добавяне на схема към вашия WordPress.

За да се гарантира, че целият речник на схемата е зададен по стандарт за всички търсачки (Google, Bing, Yahoo и т.н.), екипите работиха заедно, за да създадат последователна структура и терминология. Те също така стартираха Schema.org и това може да бъде ключов инструмент за разбиране на тези речници и да ви помогне да генерирате своята маркировка при кодиране на вашия WordPress сайт.

Така че, ако сте нови в кодирането или все още се чувствате малко несигурни дали ръчно да добавяте схема, можете да посетите  Schema.org за насоки.

Защо да добавите маркировка на схемата към вашия WordPress сайт?

В този последен раздел ще обобщим защо трябва да добавите маркировка на Schema към вашите WordPress публикации и страници и да разгледаме най-общо как схемата може да повиши видимостта ви. За да направите това, съставихме списък от четирите причини, поради които трябва да помислите за добавяне на схема към вашия сайт или чрез приставка, или като добавите кода ръчно. Основните причини за добавяне на маркировка на схемата са:

 1. Структурирането на вашите данни помага на вашия WordPress сайт да комуникира по-добре с търсачките и следователно да станат по-видими в съответните SERP
 2. С по-добро разбиране на съдържанието ви, търсачките като Google могат да предоставят по-добри резултати на своите потребители
 3. Доказано е, че микроданните като богати фрагменти, миниатюри и оценки увеличават честотата на кликване към вашия уебсайт, което може да доведе до увеличаване на висококачествения трафик
 4. И накрая, чрез добавяне на структурирани данни можете да потвърдите бъдещето на съдържанието си, тъй като се създава все повече и повече технологии, свързани с търсенето

За да разберете повече или да започнете, отидете на Schema.org за повече информация.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map