Какво да търсите при наемане на свободен писател за вашия WordPress блог

Наличието на висококачествен писател на свободна практика изготвя статии за вашия блог може да донесе многобройни ползи. Добре проучените и добре написани статии помагат за увеличаване на трафика към вашия сайт и създаване на общност от ангажирани читатели. Наемането на писатели е нормална цена за изграждането на уебсайт на WordPress и предлагането на някой друг да пише вашите публикации ще освободи времето ви, което ще ви позволи да съсредоточите усилията си в други области на бизнеса. Но как да потърсите и запазите успешен и надежден фрийлансър?


В тази статия ще обсъдим къде можете да намерите писател на свободна практика и какво трябва да търсите при наемането на такъв. Важно е след това да помислим какви условия трябва да обсъдите с фрийлансър, преди те да започнат да пишат за вас.

Къде да намерите писател на свободна практика

Има редица начини да намерите писател на свободна практика и има много писатели там, които чакат да бъдат намерени. Ключът обаче е да погледнете на правилното място, така че да се окажете с висококачествен писател, подходящ за вашата ниша.

Поставете реклама
upwork

Един от начините да намерите писател на свободна практика е да поставите реклама на виден сайт като Upwork, PeoplePerHour, или Pro Blogger. Тези сайтове имат голям брой фрийлансъри, които редовно търсят страниците си, търсейки концерти. В зависимост от това, което търсите, може да намерите някой с подходящите умения, зададен на един от тези сайтове.

Въпреки това рекламата на фрийлансър може да се окаже продължителен процес. В отговор на вашата реклама ще бъдете залети от кандидати. Сред кандидатите може да има някой много подходящ за вашия блог. Ще има и много неподходящи отговори, като хората опитат късмета си в област на писане, в която нямат опит. Честото идентифициране на най-добрите писатели може да бъде изключително отнемащо време.

Търсете писатели

автор кутия

Търсенето на писатели понякога може да бъде по-добър начин за намиране на висококачествени фрийлансъри. Погледнете блоговете във вашата ниша, за да видите кой пише на тях. Вижте био полетата на автора в края на статия, тъй като те обикновено съдържат връзка към уебсайта на писателя.

Търсенето с Google е друг начин да намерите писател на свободна практика. Чрез търсене на автори на свободна практика във вашето поле може да има селекция от писателски уебсайтове, които можете да разглеждате.

Какво да търсите при наемане на работа на свободен писател

Когато избирате писател на свободна практика, първо винаги поглеждайте техния уебсайт, за да добиете представа какво правят и какво предлагат. Ако при първите импресии са съвместими с вашия блог и неговите нужди, тогава можете да продължите с допълнителни проверки.

Портфолио Страница

Портфолиото на страница

Когато наемате писател на свободна практика, в идеалния случай искате някой, който има опит във вашата област. Ако обаче това не е възможно, трябва да проверите дали те пишат поне към стандарта, който търсите.

А страница с портфолио на уебсайт на писател показва селекция от тяхната работа. Той трябва да показва работа от различни сайтове и по възможност от различни жанрове. Тук ще можете да прецените техния стил и качество, което ще ви помогне да решите дали този писател е подходящ за вашия сайт.

Ако е възможно, опитайте винаги да погледнете страницата на писателя, преди да се свържете с тях. Това може да спести и на вас, и на тях много загубено време, ако се окаже, че не сте запалени по тяхната работа.

Прочетете препоръки

атестат-страница

Повечето уебсайтове на писатели ще включват страница с препоръки. Това ще ви помогне да разберете какво е писателят да работи, ако те са надеждни, точни и точни с работата, в която се обръщат.

Ако обаче уебсайтът на писател няма много отзиви, не се отлагайте. Отзивите могат да бъдат пренебрегвани, ако работата на страницата с портфолио е висококачествена.

Проверете цената и наличността

Всички фрийлансъри ще имат балпак цена, за която пишат. Цитатът ще бъде на статия или на дума, в зависимост от това какво искате или какво предпочитате. Винаги питайте тарифите им в първоначалния имейл, за да не губите време. Може да са невероятни писатели, но ако не можете да си позволите цените им, няма смисъл да продължавате повече.

Никога не се опитвайте да подбивате твърде много тарифите на писател. Въпреки че може да се съгласят с по-ниската ви цена, работата ви няма да бъде техен основен приоритет. И когато дойде по-добре плащане концерт, вие ще бъдете първия клиент, който ще бъде отпаднал.

Както и цената, винаги питайте за наличността на писателя или уговорете какъв вид подредба търсите. Много писатели са много заети, но ще дадат приоритет на редовната работа над еднократни статии. Ако предлагате работа на месечна база, тогава писателят може да преработи техния график, за да направи място за вас.

Какво да обсъдите с фрилансер, преди да ги наемете

След като сте намерили фрийлансър, който смятате за подходящ за вашия уебсайт, е време да обсъдите екстрите, които дават възможност за безпроблемни работни отношения.

общуване
скайп

Обсъдете преди това как ще поддържате връзка с писателя си. Искате ли месечна дата по Skype? Използва ли вашата компания Slack или Trello? Ако никой от вас няма предпочитание, тогава имейлът ще е достатъчен.
Насоки

Имайте ясни насоки какво искате. Много работодатели създават Ръководство за стил за своите писатели, така че е ясно какво се очаква. Това трябва да включва специфики като типове заглавия и размери на изображението и т.н. Това ще ви помогне да увеличите шанса да получите желаното в готова статия.

Сроковете

Някои работодатели харесват статия, която трябва да бъде изпратена до определена дата. Други са просто щастливи, че статиите ще бъдат предадени до края на месеца. Ако имате конкретен график, тогава уведомете писателя си и стигнете до уговорка, която подхожда и на двама ви.

Ревизиите

Предварително проверете дали вашият писател с удоволствие прави ревизии на статия, ако има проблем с нея. Повечето писатели ще прегледат статия, ако е необходимо. Ако обаче редовно връщате статии, тогава трябва да погледнете отново дали вашият писател наистина се вписва добре в блога ви или сте прекалено суетни.

Екстри

Ако има допълнителни екстри, които искате вашият писател да завърши, освен написаното, направете това ясно в началото. Искате ли те да отговарят на коментари в блога ви или да споделят работата си в социалните медии? Повечето писатели ще се радват да направят това, но трябва да се обсъди в началото, така че всички да са наясно с очакванията.

Ghostwriting

Повечето писатели предпочитат да публикуват съдържание под свое име. Авторска био кутия под всяка статия, съдържаща лична информация и линк към техния уебсайт, е често срещана практика. Ако искате някой да ви призраче, тогава трябва да посочите това, когато за първи път се свържете с писателя. Може да се наложи да платите повече за някой, който да пише под вашето име, така че обсъдете това рано.

Метод на плащане

Винаги проверявайте начина на плащане, преди да започне писане. Повечето автори на свободна практика използват PayPal, така че ако използвате друг метод на плащане, първо проверете с тях, че тази опция е наред. Не забравяйте, че някои автори на свободна практика живеят в чужбина и няма да имат достъп до банкови сметки в САЩ.

Също така проверете кога вашият писател иска да ви бъде изплатен. Някои се радват да изпратят фактура в края на месеца. Други ще искат да бъдат изплащани седмично или след всяка статия. Ако поискат плащане предварително, уверете се, че ви е удобно с уговорката.

Поискайте статия за тест

Ако сте типът предпазлив, е повече от приемливо да помолите писател да представи тестова статия. Това е еднократна статия за проверка на качеството на тяхната работа. Ако сте доволни от резултатите, можете да ги публикувате и след това да работите с писателя върху бъдещи публикации. Ако се интересувате от преминаването на маршрута на тестовата статия, имайте предвид, че винаги трябва да предлагате да платите на писателя за тестер.

Заключителни мисли

Висококачествен и надежден писател на свободна практика струва теглото им в злато. Така че след като сте намерили един, не забравяйте да ги държите. Регистрирайте се редовно с тях, дайте им полезни отзиви и плащайте навреме.

И не забравяйте, че скоростта на писателите с времето се повишава. Ако имате писател на свободна практика, който искате да задържите и работи за вас от известно време, не забравяйте да им предложите увеличение на заплатата.

Какъв е вашият опит с работата с писател на свободна практика? Моля, споделете в коментарите по-долу.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map