Как да създадете връзки в блога си за WordPress за увеличена ангажираност

създайте връзки за ангажиране

Когато хората ударят вашия блог, те обикновено предприемат едно от двете действия:


 1. Отскочете веднага
 2. Започнете да четете

Днес искам да се съсредоточа върху това второ действие, защото някой, който започва четенето е в началото на пътуване, над което трябва да поемете контрол. Посетител, който чете текст на вашия сайт, сам по себе си не предлага нищо ценно – ключът е да се възползвате от този първоначален ангажимент и в крайна сметка да накарате посетителя да извърши всички основни желани действия, които желаете.

Има много фактори (като дизайн и копие), които играят роля при определяне на това колко ангажирани са посетителите ви и каква е вероятността те да конвертират. Един изключително влиятелен, но рядко обсъждан фактор е простата хипервръзка. Реалността е, че връзките са изключително мощни инструменти и пренебрегването на най-добрите практики по отношение на тяхното създаване може да доведе до блога ви да функционира като сито, като всяка дупка представлява връзка.

В този пост искам да ви помогна да затрупате много от тези дупки. Следвайки и прилагайки съветите по-долу, вероятно ще видите подобрени проценти на ангажираност и реализации с течение на времето, а от по-малко осезаема гледна точка също ще подобрите драстично посетителското изживяване.

Как да форматирате връзките си

Да започнем с абсолютните основи. Всяка връзка на вашия сайт трябва да бъде ясно представена като връзка – т.е. тя трябва ясно да се разграничава от други текстове на страницата и трябва да е очевидно, че става въпрос за връзка.

Още през 90-те връзката беше обикновено синя и подчертана като тази. Хората свикнаха с връзка, изглеждаща по определен начин и така биха се объркали, ако се сблъскат с подчертан текст със същия цвят като основния текст или текст, който беше с различен цвят, но не е подчертаната.

Докато подчертаният син текст все още е повсеместен в умовете ни като връзка, в наши дни хипервръзките, които не са подчертани, са често срещани и напълно приемливи. Все пак трябва да сте сигурни, че връзките ви ясно се открояват. Не оставяйте на потребителя никакво объркване по отношение на това, което е или не е връзка във всяка точка на вашия сайт. И въпреки че подчертаните връзки не са почти толкова разпространени в наши дни, е разумно да не се подчертава текст на вашия сайт като общо правило, освен ако не е връзка. Повечето хора все още свързват подчертан текст в мрежата с хипервръзки и като такъв той трябва да бъде запазен само за хипервръзки. Ако искате да наблегнете на текста, използвайте удебелен шрифт, за да подчертаете ключови фрази (напр. Това е наистина важно) и курсив, за да подскажете наклонение във вокализацията на дадена дума (например I наистина ли искам да прочетете това).

Текст на котва

За тези от вас, които не знаят, текстът на котва са просто думите, използвани в дадена връзка, най-често срещаната от които е „щракнете тук“. Текстът на котвата е изключително важен по редица причини (оптимизацията на търсещите машини в WordPress е очевиден пример), но в тази публикация искам да се съсредоточа върху използваемостта, под която по същество имам предвид лекотата, с която някой може да разбере до какво води връзка преди щракват върху него.

Интернет потребителите в по-голямата си част са доста находчиви в наши дни и като такива не се нуждаят от ръцете им да се държат по същия начин, както преди 10-15 години. Вече не е необходимо да се преговаря всяка връзка с “щракнете тук” котва текст – вместо това е много по-полезно за посетителя да бъде описателен, и много по-добре за “потока” на текст да включва връзките интуитивно. Например, помислете за следните два текста на котва:

 1. За да научите повече за нашите продукти, натиснете тук.
 2. Научете повече за нашите продукти.

Вторият текст на котвата се откроява повече, по-лесен е за разбиране и по-лесно щракване върху него. С две думи тя е много по-добра от алтернативата „щракнете тук“. Винаги трябва да се стремите да включите контекстуално подходящ текст на котва във вашия блог.

По отношение на представянето изглежда по-изрядно да се изключат препинателните знаци от котвата. Освен това е важно да останете последователни в начина, по който изключвате препинателните знаци от котва, тъй като това ще направи потребителското изживяване по-предсказуемо и по-приятно.

Заглавен текст

По същество има два елемента, които описват връзка и помагат на потребителите да решат дали трябва да кликнат върху нея. Първият (и най-важният) е котвата текст, но не трябва да се игнорира стойността на заглавния текст.

В повечето браузъри на настолни браузъри текстът на заглавието е малкият изскачащ текст, който се появява, когато задържите курсора на мишката върху връзка (за който текстът на заглавието е определен):

Текст на заглавието на линка

Ако текстът на котвата осигурява контекст, текстът на заглавието осигурява пояснение. Примерът по-горе е перфектен – анкерният текст и обкръжаващият го телесен текст ни кара да вярваме, че връзката води до нещо, свързано с (а) Якоб Нилсен и (б) репутацията му като „краля на използваемостта“ и заглавния текст пояснява, че връзката води до биография, хоствана на конкретен уебсайт. Не би било практично да се включи заглавният текст като котва, но той служи като полезна допълнителна информация.

Затова използвайте текста на заглавието, когато е подходящо. Не винаги е необходимо да използвате заглавия текст – например в ситуация, когато това е напълно ясно от текста на котва, където връзката ще доведе. Ето два общи примера за това:

В моята неотдавнашна публикация на WPExplorer, „Периодичната таблица на WordPress приставки (и My Top 5)“, изброих моите топ 5 приставки от 108 най-изтеглени на WordPress.org.

Текстът на котва на първата връзка включва заглавието на публикацията, към която е свързана. Текстът за закрепване на втората връзка предоставя името на уебсайта, към който се свързва. И в двата случая няма реална полза от повтарянето на котвата като заглавен текст или включването на това, което най-вероятно би било излишна информация като заглавен текст.

Ако искате допълнителни примери за ефективно използване на заглавия текст, просто задръжте курсора на мишката върху всяка връзка в тази публикация. Някои нямат заглавен текст (и трябва да е ясно защо), докато други го правят.

Отваряне на Windows в нови раздели (или не)

Що се отнася до използваемостта на мрежата, открих, че въпросът дали да се отварят връзки в новите раздели често е спорен въпрос. След като разгледах въпроса от доста време, моята гледна точка е следната: дали трябва да отваряте връзки в нов раздел, зависи изцяло от връзката.

Позволете ми да обясня моята гледна точка, като ви помоля да вземете предвид каква стойност има в отварянето на връзка в нов раздел. Ако връзка се отвори в нов раздел, уеб страницата, на която първоначално е бил потребителят, остава отворена и екранът остава на последната им позиция на страницата. Ето защо, ако имате причина да вярвате, че някой може да пожелае да проучи връзка във вашия блог, но да се върне, когато приключи с отклоняването си, трябва да отворите тази връзка в нов раздел.

От друга страна, ако имате причина да вярвате, че определена връзка представлява ясен маршрут далеч от съществуващата страница, има смисъл тази връзка да се отвори в същия раздел.

За да ви дадем примери за това какви връзки трябва да се отварят в съществуващи или нови раздели, нека разгледаме още един пример на текста на заглавието, който използвах по-горе:

В моята неотдавнашна публикация на WPExplorer, „Периодичната таблица на WordPress приставки (и My Top 5)“, изброих моите топ 5 приставки от 108 най-изтеглени на WordPress.org.

И двете връзки се отварят в нови раздели. Защо? Тъй като и двете представляват временно отклоняване от тази публикация – връзки, които може да изберете да проучите, преди да се върнете, за да прочетете останалата част от тази публикация. Можете също така да изберете да не ги изследвате изобщо. Така или иначе те се отварят в нови раздели, така че да можете да се върнете към тази публикация с лекота, когато сте готови.

Сега погледнете следното изображение:

Предишна публикация Снимка на връзката

Това е екранна снимка на дъното на скорошна публикация в WPExplorer, в края на секцията за коментари. Връзката в долната дясна част на страницата трябва да се отвори в съществуващия раздел. Защо? Тъй като потребителят е достигнал края на страницата и като такъв вероятно е усвоил съдържанието на съществуващата публикация и е готов да продължи. Това е само един пример – връзките, които трябва да се отворят в съществуващия раздел, всъщност могат да бъдат на всяка позиция в даден сайт. Други връзки, които трябва да се отворят в съществуващите раздели, включват навигационни елементи (горна лента за навигация или списък с категории и т.н.) и призиви за действие (като кутия за абонамент за бюлетин).

Един популярен аргумент срещу този подход е, че изборът дали да се отвори в нов раздел трябва да бъде оставен на потребителя. В идеален свят това би било така, но има две причини, поради които не е така:

 1. Не всички потребители са достатъчно интелигентни, за да отварят връзки в нови раздели, когато е подходящо за тях.
 2. Дори най-разумният потребител може погрешно да отвори връзка в съществуващ раздел, когато би било по-добре за тях да го отвори в нов раздел.

Това е почти всичко, което имам да кажа по темата за връзките – ако внедрите горните указания в блога си, аз съм уверен, че ще видите скок в популярните показатели за ангажираност, като време на място, степен на отпадане и средни действия на посетител. Не само това, но посетителите на вашия сайт ще се насладят на много по-интуитивен потребителски интерфейс под формата на ясно обозначени и описани връзки, които ги насочват по подходящ начин.

Ключът е винаги да имате предвид посетителя – превръщането на опита в сърфирането на вашия сайт в радост винаги трябва да бъде основен приоритет. Не приемайте преки пътища като сляпо отваряне на всички връзки в нови раздели или бързане по начина, по който форматирате връзки – работете за подпомагане на потребителя (вместо да ги разочаровате) и ще извлечете печалбите.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map