Как да отстраните неправилно темата за WordPress

Платформата WordPress се използва от хора и организации по целия свят за хостинг на динамично уеб съдържание. Може дори да не го осъзнавате, но голяма част от популярни блогове, сайтове за новини и блогове работят в WordPress. Тази популярна CMS (система за управление на съдържанието предоставя рамка за работа с текст, изображения и видео.


Колко популярна е тази система за управление на съдържанието (CMS)? Толкова популярна, че тя представлява около 30% от ВСИЧКИ уебсайтове в интернет.

Всяка инсталация на WordPress започва с тема. Темите контролират външния вид и усещането на уебсайт чрез таблици със стилове, които определят цветове, шрифтове и рамки за уеб страници. Можете да разглеждате популярни теми в WordPress онлайн, някои от които са безплатни, докато други изискват покупка.

Но какво се случва, когато искате да инсталирате или промените теми и WordPress започне да изхвърля грешки или да не работи правилно? Проверете съветите по-долу за предложения за отстраняване на проблеми.

1. Мигрирайте безопасно

Мигрирайте безопасно към нова тема

Ако наскоро сте преминали от една тема на WordPress към друга или планирате да го направите в близко бъдеще, тогава трябва да очаквате някои неравности по пътя. Миграцията между теми може да включва много промени в конфигурацията, които може да изискват известно отстраняване на проблеми.

За начало уверете се, че търсите нови теми от уважаван източник. Препоръчваме сайтове като официалния каталог на WordPress, ThemeForest, елегантни теми и др. Избягвайте да търсите и изтегляте незаконни „безплатни“ копия на премиум теми. Тези сайтове могат да предлагат теми, които по невнимание или целенасочено включват грешки или други известни проблеми със сигурността.

Преди да продължите, направете цялостно архивиране на стария си сайт и тема, преди да стартирате каквато и да е миграционна дейност (въпреки че има много други съвети, които можете да използвате, за да промените безопасно вашата WordPress тема).

След като сте готови да преминете към новата тема, влезте в администриращата си конзола на WordPress и отворете раздела „Външен вид“. Кликнете върху бутона „Активирай“ до желаната тема. Имайте предвид, че миграцията може да отнеме значително време и може да се актуализира поетапно.

2. Обновяване на връзки

Обновяване и запазване на препратки

Когато инсталирате нова тема на вашия WordPress сайт, тя може да включва промени в конфигурацията на начина, по който се управляват подстраниците ви. Това може да доведе до нов формат на URL адрес, който може да доведе до грешки на вашите посетители.

За да облекчите проблема с URL, влезте в административната конзола и използвайте раздела „Настройки“. След това отидете на Подменю „Permalinks“. Превъртете надолу и щракнете върху „Запазване на промените“, за да измиете перманентните ви връзки. Това трябва да актуализира всички URL адреси на страниците ви, за да бъдат свързани правилно заедно.

3. Изпълнете актуализациите на темите

За да поддържате личния си компютър и смартфон щастливи и здрави, трябва да пускате периодични актуализации на софтуера. Те могат да включват комбинация от нови функции и подобрения на сигурността или кръпки. Пропускането на актуализация може да ви направи уязвими за кибератака.

Същият сценарий е валиден и за хостове и теми на WordPress. Ако във вашата тема присъства грешка в сигурността, хакерите може да са в състояние да проникнат във вашите бек-енд системи и потенциално да изложат чувствителна информация. Разработчиците непрекъснато актуализират темите си, за да подобрят производителността и да блокират проблемите със сигурността.

Когато стане актуална нова актуализация за вашата тема на WordPress, на администриращата ви конзола ще видите балон с известия. Отидете в раздела „Актуализации“ в „Начало“ и потвърдете решението си да преминете към нова версия на избраната от вас тема. Някои теми също поддържат автоматична проверка и инсталиране на актуализациите. Например, ако използвате тема, закупена от Themeforest, тогава приставката Envato Market е категорична задължителна. Този плъгин улеснява инсталирането и актуализирането на цялата ви тема Envato и покупките на плъгини от вашето табло за управление на WordPress.

Най-долният ред е да инсталирате само най-новата версия на тема или можете да попаднете в съобщения за грешки, свързани с несъвместимостта или с платформата WordPress, или с плъгини, или с двете.

4. Проверете настройките на сайта

Проверете настройките на сайта

Когато работите със сложна тема, която е била персонализирана в миналото, може да е предизвикателно да накарате вашата WordPress среда да се свърже правилно с вашето име на домейн. Домейнът на уебсайта е основният URL адрес, използван за достъп на посетителите, което означава .com или .net адрес.

Изпълнението на екземпляр на WordPress не ви предоставя автоматично достъп до име на домейн. Трябва да го получите чрез уеб регистратор. След като транзакцията приключи, можете да инструктирате името на домейна да сочи към вашия уебсайт WordPress.

Ако имате проблеми с вашата тема на WordPress и се мъчите да я навигирате през уеб браузър, започнете с отваряне на администраторска конзола и отидете в общото меню „Настройки“. Оттам превъртете надолу до секцията, където определяте какви уеб адреси да използвате.

За полето „Адрес на WordPress“ уверете се, че сте въвели правилния URL или IP адрес, който сочи към вашия основен сървър на WordPress. Ако използвате доставчик на хостинг услуги, базиран в облак, тази информация трябва да ви бъде предоставена. В полето „Адрес на сайта“ въведете името на домейна, който искате да свържете към вашия сайт. Не забравяйте да включите „http: //“ (или още по-добре „https: //“, ако сте добавили SSL за WordPress) в началото на адреса.

5. Прегледайте използването на приставките

Преглед на използването на приставките

Когато ви заседнат отстраняване на проблем с тема на WordPress, разглеждането на приставки може да бъде полезна стъпка. Плъгините са малки скриптове или инструменти, създадени от разработчици на софтуер, които могат да бъдат добавени към вашия WordPress сайт с едно щракване. Те често добавят полезни функции, но също така могат да усложнят конфигурацията на дадена тема.

Например, можете да инсталирате приставка, която добавя поддръжка за коментиране на вашите публикации в блога. Като част от процеса на инсталиране ще бъдат направени нови персонализиране на съществуващата ви тема, за да можете да показвате коментарите в кохезия с останалата част от сайта. Може да откриете, че приставката има неочаквано въздействие върху други части на вашата инсталация на WordPress.

За да стесните източника на проблем, първо деактивирайте всички плъгини на вашия сайт и след това ги активирайте едно по едно. След като определите кой плъгин е виновен за проблема, проверете за актуализации на софтуера от администраторската конзола, за да разрешите проблема. Може да се наложи да се свържете с програмиста, ако все още има проблем. В зависимост от това дали те могат да помогнат или не, може да се наложи да деинсталирате приставката изцяло от вашия сайт.

СЪВЕТ: За да избегнете грешки в приставката, не забравяйте да инсталирате няколко приставки с една и съща цел. Според нашия опит повечето конфликти на плъгини и теми възникват поради дублирана функционалност. Придържайте се към един плъгин за функция, която искате да добавите към вашия сайт. Многобройните seo плъгини, премиум плъзгачите или създателите на страници ще създадат само проблеми.

6. Ускоряване на производителността

Често можете да инсталирате тема на WordPress и да откриете, че скоростта и производителността на уебсайта ви се отразяват негативно. Това може да се дължи на това как темата зарежда ресурсите си, преди да се покаже съдържание в браузъра на посетителя.

Важно е да направите крачка назад и да помислите как хоствате уебсайта си. Управлението на локална инсталация на WordPress може да бъде повече проблеми, отколкото си струва. Това ще ви принуди да поддържате физически хардуер и ще позволи достатъчно бърза мрежа, за да се справи с целия трафик, който очаквате.

Според тестове за скорост, проведени от Хостинг Канада в повече от 1000 обекта в САЩ и Канада средното време на натоварване варира от 226 мс до 2850 мс. Очевидно искате да сте в долния край на това. Използвайте този безплатен инструмент, за да проверите скоростта на вашия сайт. Ако е лошо, може да помислите за смяна на хостове.

Не сте сигурни откъде да започнете? Има много списъци и статии, които обхващат най-добрия хостинг на WordPress, но избраният №1 тук на WPExplorer е WP Engine. Това е, което използваме (заедно с Cloudflare), за да постигнем пламтящи високи скорости и перфектен 100 резултат в Google PageSpeed ​​Insights.

Преминаването към хоствана платформа на WordPress елиминира проблемите с производителността на вашия сайт, като същевременно спестява и пари. Вашият сайт ще пребивава в облака и ще работи на виртуализиран хардуер в по-голям център за данни.

Голямо предимство на облачните хостове на WordPress е гъвкавостта за бързо мащабиране до търсене. Ако вашата тема на WordPress изисква да се зареждат тежки ресурси при всяко посещение, тогава вашият доставчик на облаци може да автоматизира осигуряването на мрежова и сървърна мощност, когато е необходимо.

Но не спирайте само с по-добрия хостинг на WordPress. Има много други съвети и трикове, с които можете да опитате да ускорите WordPress. Може би искате да помислите за добавяне на CDN, размазване на изображенията, ограничаване на ревизиите на публикациите или просто избор на по-добра тема на WordPress. Всичко това може да помогне драстично да намали времето за зареждане на страницата ви.

7. Проверете за кеширане

WP кеш на двигателя

Ще забележите, че когато преминете към нова тема на WordPress или направите персонализиране към съществуващата, промените може да отнемат дълъг период от време, за да бъдат отразени в собствените ви тестове на браузъра. Това се дължи на процес, известен като кеширане. Браузърите ще съхраняват определени данни локално, за да могат да се зареждат по-бързо в бъдеще.

По отношение на тема на WordPress, браузърите обикновено кешират информация за стилове, като шрифтове, цветове и оформления, тъй като тези елементи се променят по-рядко от съдържанието на текст и изображение на страниците. Но ако планирате да направите голям набор от промени в темата си за WordPress, може да искате да помислите за изчистване или временно деактивиране на кеш паметта на браузъра. В зависимост от начина, по който сте добавили кеширане на вашия WordPress сайт, има няколко различни начина да направите това.

Изчистете кеша си

Първата ви стъпка трябва да е да изчистите (или „очистите“) кеша на вашата база данни. Ако използвате хостинг като WP Engine, можете лесно да изчистите вашата страница, CDN и кеш на обекти от вашето табло за управление на WordPress. Тази опция е под WP Engine> Общи настройки. Просто натиснете бутона „Прочистване на всички кешове“.

Ако използвате кешинг плъгин, ще трябва да намерите настройките на приставката, за да изчистите кеша си. Например, потребителите на WP Super Cache могат да отидат в Settings> WP Super Cache и да използват бутона „Delete Cache“.

На следващо място, ако използвате CDN на трета страна, ще трябва да изчистите и този кеш. Например, ако използвате Cloudflare, просто влезте в профила си. След това кликнете върху вашия сайт, след това върху опцията „кеширане“ в менюто за навигация. Кликнете върху бутона за „Прочистване на всичко“. Изчакайте приблизително 30 секунди и сайтът и CDN трябва да са готови да кешират всички ваши страници с вашите промени.

ЗАБЕЛЕЖКА: Въпреки че можете да деактивирате кеширането напълно (или чрез кешинг плъгин или CDN), препоръчваме просто да изчистите (или изтриете) ръчно, когато правите промени. По този начин можете да запазите скоростта и ефективността на сайта си от отпадане.

8. Върнете се към основна тема

Когато всичко друго се провали, помислете за връщане на уебсайта си WordPress към основна тема. Една без сложни персонализирани теми или персонализирани приставки. Това е най-ефективният метод за всички проблеми с теми, които не можете да решите, като използвате другите съвети, описани в тази статия. Мислете за това като за начало с празно платно.

Често пъти проблемите възникват от неправилно кодирани персонализиране или от конфликти на приставки (както беше споменато по-горе). Най-добрият начин да избегнете това е да изберете тема, която да отговаря на вашите нужди, от движението. Искате ли социални връзки в заглавката? След това се уверете, че избраната от вас тема включва тази функция. Искате портфолио? Отново се уверете, че избраната от вас тема включва вграден портфолио за персонализиран тип публикация.

Имате нужда от помощ при избора на тема? Ето списък на някои от най-добрите налични теми на WordPress. Повечето са гъвкави, многоцелеви стилови теми, което ги прави подходящи за повечето ниши в мрежата.

Долния ред

Благодарение на множеството опции за персонализиране и философията на „plug and play“, WordPress донесе света на дизайна на уебсайтове в обсега на всеки (почти), който е в състояние да включи компютър и да отиде до интернет. Недостатъкът на това е, че много нетехнически хора изграждат уебсайтове. Но няма нужда да се разочаровате, когато софтуерът не се държи правилно.

За щастие, както се опитахме да посочим в тази статия, ако сте спокойни и просто следвате стъпка по стъпка стратегия, има голям шанс да успеете да изпълните основните задачи като инсталиране или промяна на теми успешно. Благодаря за четенето и късмет!

Търсите още съвети за отстраняване на проблеми с теми? Ето още 10 често срещани проблеми с темата на WordPress плюс как да ги коригирате.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map