Как да оптимизирате публикациите в блога на вашия WordPress сайт преди публикуването

Как да оптимизирате публикациите в блога на вашия WordPress сайт преди публикуването

Здравей приятелю. Ако сте блогър като мен, тогава трябва да знаете какво е да носите милион шапки наведнъж. Като собственик на собствения си блог вие сте този, който търси правилната информация, която трябва да бъде интересна за четене за вашата аудитория. Вие сте единственият, който отговаря за писането на вашето съдържание, редактирането и SEO оптимизирането му. Изпълнението на всички тези и много други задачи наведнъж не е шега. Лесно е да пропуснете някои важни точки, като натиснете бутона „публикуване“. Така че, за да ви помогнем да се чувствате уверени, че не сте пропуснали нещо, решихме да създадем този списък за блогъри.


В тази публикация предоставям 15 ключови неща, които трябва да направите, преди да натиснете бутона „публикуване“. Въпреки че на пръв поглед може да изглежда твърде много, повечето от тези стъпки са доста прости и бързи за постигане. Освен това написването на добро копие на текста е достойно за няколко допълнителни минути, отделени за редактирането му, така че цялото време и усилия, които приложихте, докато работите върху него, ще бъдат оценени от вашите читатели.

Стъпка 1: Създайте запълващо заглавие

Заглавието на вашата публикация в блога е един от най-мощните елементи, които може да включва. В зависимост от начина, по който я структурирате, хората ще решат дали вашата публикация е достойна за тяхното внимание. Въз основа на начина, по който пишете заглавието, вашият блог няма / няма да получава много органичен трафик от търсачките. По правило заглавието на публикацията е последното нещо, над което блогърите работят по време на създаването на публикацията. Поне така създаваме публикации в MonsterPost.

Има много различни техники, които можете да приложите, докато работите върху заглавието на публикацията. Започнете с работно заглавие. Това ще бъде основа на вашата окончателна версия на заглавието. Дръжте заглавието кратко. До 70 символа ще бъдат достатъчни за правилното му показване в резултатите от търсенето. След като излезете с вашата версия на заглавието на публикацията, я обмислете с някой друг. Не забравяйте за включването на ключови думи или фрази в заглавието. Това увеличава шансовете ви да достигнете до правилната аудитория и да постигнете по-широко облъчване в търсачките.

Стъпка 2: Форматирайте вашето копие

По-лесно е да прочетете текст, който е разделен на по-малки раздели. Избягването на дълги параграфи е добра практика. 5-6 реда текстове е правилната дължина на параграфите, които ще бъдат прочетени от вашата аудитория, а не пропускани.

Като правило, когато попадате на която и да е публикация в блога, хората сканират съдържанието, преди да решат да го прочетат. Чрез подзаглавия можете по-добре да предадете съобщението на вашата статия на читателите. По този начин потребителите могат да видят бърз план на идеите, подчертани в публикацията ви, като по този начин по-добре осъзнават за какво всъщност е публикацията ви.

Стъпка 3: Форматиране на изображения

Всички знаем, че едно изображение, добавено към уеб страница, е равно на хиляда думи. Може би нищо не може да навреди на уеб страницата ви повече от некачествено изображение и лошо форматирани снимки. Така че, преди публикацията ви да се появи на живо, уверете се, че всяко парче визуално съдържание е правилно оразмерено и изглежда добре на екрана на всяко устройство.

В допълнение към качеството, подходящите снимки са публикации, погрижете се за актуализиране на вашия блог с лого с висока резолюция, което ще направи вашия проект по-разпознаваем за по-широка уеб общност. Също така, не пренебрегвайте оптимизирането на alt тагове и заглавни маркери на вашите изображения. Това ще ви помогне да направите съдържанието си по-фино в мрежата.

Когато работите върху WordPress, създаден на базата на готова тема от TemplateMonster (например), ще имате под ръка всички инструменти за SEO оптимизация. Така че, просто помислете за вашето съдържание и заявката за търсене, която вашата целева аудитория ще използва, за да го намери.

Стъпка 4: Препоръчани изображения

Този момент е особено подходящ за всички, които водят блог, базиран на WordPress. Подобряването на вашите публикации с представени изображения може да бъде важно по редица причини. На първо място, с помощта на представено изображение можете да привличате вниманието на потребителите. В зависимост от начина, по който я проектирате, представената снимка може да носи интригуващо послание или ясно да посочва нещата, които ще подчертаете в публикацията си.

Препоръчани изображения за публикации

Поради експанзивното WordPress функционалност, представено изображение на вашата публикация може да се използва по различни начини. Например, това може да бъде изтеглено автоматично, за да се използва като плъзгач за скорошни публикации.

Добавянето на вертикално представени изображения с текстове, поставени върху тях, ще ви помогне да привлечете по-голямо внимание към съдържанието си, докато човек превърта новинарски емисии в платформите на социалните медии. Ще обсъдим значението на социалните медии малко по-късно в този пост. И все пак добре проектираното вертикално представено изображение прави съдържанието ви по-видимо, като по този начин увеличава шансовете ви да задвижвате повече трафик.

Стъпка 5: SEO

Дори ако качите публикацията си с великолепни изображения и напишете брилянтно копие, всички усилия ще отидат напразно, освен ако не оптимизирате данните за търсачките. Начинът, по който вашият блог се класира за ключови думи в индустрията за SERP, е от преобладаващо значение, когато става въпрос за увеличаване на органичния трафик и генериране на олово.

За да направите публикацията в блога си по-фина, уверете се, че сте включили в текста ключови за индустрията ключови думи. Когато оптимизирате данните си, уверете се, че ключовите думи не влияят на цялостната четимост. Също така, не забравяйте да добавяте вътрешни връзки към други страници на вашия блог. Това не само може да ви помогне да оптимизирате по-добре съдържанието си за търсачките, но и да донесе по-голяма стойност на вашите читатели, като същевременно им предоставя бърз достъп до други съответни части от вашия сайт.

Стъпка 6: Проверка на връзки

След като добавите вътрешни връзки към съдържанието си, е крайно време да проверите как работи всичко. По правило това трябва да се направи ръчно, за да не пропуснете нито една прекъсната връзка във вашето съдържание.

Външните връзки също изискват прецизна ръчна проверка. Включва ли съдържанието ви бутони за CTA? Отидете да ги проверите и вие.

Стъпка 7: Проверка на устройството

Все по-често хората дават предпочитание на мобилните устройства, когато трябва да проверяват новини или да виждат някои актуализации по предпочитаните теми. Ето защо, преди да направите каквото и да е съдържание да излезе на живо, проверете двукратно колко добре изглеждат данните, които ще споделяте, на множество размери на екрана.

Винаги е от голяма полза да създадете сайт на базата на отзивчива рамка. Това ви освобождава от необходимостта от разработване на отделни версии на вашия сайт за настолни и мобилни устройства, което е едновременно икономично и икономично..

Освен това Google класира сайтовете, удобни за мобилни устройства, по-високо в своите резултати от търсенето. Така правилното ви показване на съдържанието в различни размери на екрана ви позволява да убиете две птици с един камък. От една страна, вашият блог ще стане по-лесен за използване. От друга страна, тя ще стане по-надеждна в Google.

За щастие за вас повечето популярни теми вече са проектирани отзивчиво. Темата „Total“ например предлага оформление, отговарящо на течността, веднага извън кутията. Но темата включва и опции за бонус, ако искате да зададете свои собствени ширини на сайтове за всички размери на устройства.

Стъпка 8: Съвместимост между браузърите

Сега, когато знаем, че съдържанието ви работи безпроблемно на екрана на всяко устройство, е време да проверите доколко добре се показва във всички основни уеб браузъри. Помислете за възможните приложения за сърфиране в мрежата, които аудиторията ви може да използва, и вижте колко добре съдържанието се зарежда и показва там.

Стъпка 9: Насърчаване на дискусиите

Връщайки се към редактирането на публикации, нека направим вашето копие провокиращо мисъл и насърчаване на дискусиите. Как да разберете дали вашата статия донесе някаква стойност на читателите, освен ако не получите техните коментари?

Един от доказаните начини да насърчите дискусиите под публикациите си е да зададете на читателите си няколко въпроса в края на статията. В раздела с очертанията хората обикновено търсят кратко обобщение на нещата, които сте подчертали в своята публикация, или някакъв „призив за действие“, за да всъщност направите нещо. Завършването на вашия текст с въпрос или два може да насърчи читателите ви да оставят коментар със собствените си впечатления за нещата, които сте подчертали, или да споделят собствения си опит по предложена тема.

Стъпка 10: Корекция

Звучи като нещо, което блогърите трябва да извършат като действие по подразбиране, но по някаква причина далеч не всички препрочитат публикациите си преди публикуването. За да не изглеждате като идиот, който е бил твърде мързелив, за да проверите текста, преди да го направите на живо, силно се препоръчва да проверите това, което сте написали няколко пъти.

Възможно е да има често срещани правописни грешки, които бихте могли да направите в бързината да изразите мислите си в документ. Всички сме хора и правим грешки. Така че, само за да не навредите на репутацията си и оставете читателите си да се наслаждават на всеки ред текст, който споделяте, препроверете внимателно текстовете си.

Докато работите върху публикация в блога, напишете половината от нея и запазете черновата. Прегледайте всяка една написана от вас дума и проверете дали не сте допуснали правописни грешки. Коригирайте всички потоци на писане преди публикацията да стартира на живо. Прочетете изречение след изречение. Препрочитайте всеки няколко пъти и само след това продължете напред.

Стъпка 11: Публикуване и фиксиране

Сега, след като сте свършили цялата работа по редактирането и оптимизирането, е крайно време да публикувате публикацията си на живо. Следващата стъпка ще бъде фиксирането на вашата статия за Pinterest. Ако все още не сте създали отделен съвет за блога си, крайно време е да го направите.

Щом вашата публикация излезе на живо, прикрепете изображения, които сте включили в нея на вашата собствена дъска за Pinterest. След няколко дни продължете напред и намерете подходящи дъски, където можете да направите същото. Докато правите такива прости повтарящи се действия, можете да разпространявате публикацията си на по-широка аудитория, като по този начин правите блога си по-податлив в мрежата.

Стъпка 12: Споделете публикацията си във Facebook и Twitter

Станете фантазия, докато преразпределяте публикацията си във Facebook и Twitter. Можете да ги споделяте или ръчно или да използвате програми за планиране на публикации, които автоматично ще свършат всичко за вас. За да направите публикациите си по-забележими, придружавайте туитове и публикации във Facebook с изображения. Докато качвате публикациите си в социалните медии с визуално съдържание, уверете се, че сте ги оразмерили според Facebook и Twitter стандарти.

Стъпка 13: Публикувайте туитове за няколко пъти

Емисия в Twitter се актуализира с нови публикации с огромна скорост. Така че е вероятно публикацията, която споделяте само веднъж, да се изгуби при постоянен поток от други туитове. За да не се случи това, се препоръчва да споделяте нови публикации в блога в Twitter няколко пъти през следващите няколко дни след публикуването им във вашия блог.

Може да изглежда като плашеща задача да споделяте публикациите си ръчно отново и отново. Това е, когато програмите за програмиране след публикуване ще влязат в действие. С тяхна помощ можете да настроите една и съща публикация, която да се появява в емисиите на новини след няколко дни след публикуването, както и да напомните на социалните медии за нейното съществуване след няколко месеца. По този начин можете да разпространявате по-старото си съдържание отново и отново.

Стъпка 14: Коментари

Всеки път, когато публикацията ви получи коментар, не я оставяйте без отговор. Това се занимава с двата коментара, които хората оставят под публикация във вашия блог и в социалните медии. Полагайте допълнителни усилия да отговорите на коментари, съдържащи въпроси. Допълнително замислените читатели също трябва да получат отговор на своите размисли.

В отговор на коментари вие показвате, че ви интересува мнението на вашите читатели и че цените всеки един момент, прекаран за четене на вашата статия. Виждайки това, хората са по-склонни да се върнат, тъй като виждат колко са ценени.

Стъпка 15: Анализ

В допълнение към коментарите на потребителите, които са силни показатели за обществения интерес към вашите публикации, се препоръчва да следите общия брой прегледи на страницата и отраженията, постигнати от всяка публикация, публикувана миналия месец.. Google Analytics ще ви помогне да управлявате тази задача по-добре от всичко друго. Статистиката ще ви покаже кои теми са най-търсени сред вашите читатели, като по този начин ще получите по-добро разбиране по какъв начин трябва да продължите да се движите за по-голям успех.

Обобщавайки

Ето ни. Това бяха 15 от най-доказаните и ефективни стъпки, които блогърите трябва да вземат предвид, преди да публикуват публикациите си в интернет. Някои от тях са изпитани и верни, но не по-малко ефективни. Приложете ги на практика и вижте колко повече публиката ще се ангажира с вашия блог.

Между другото, има ли нещо друго, което според вас трябва да бъде споменато в списъка? Нека чуем вашите мисли в секцията за коментари!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map