Как да намерите нишата си за блогове с WordPress

Как да намерите нишата си за блогове с WordPress

Като нов блогър може да сте малко несигурни как да започнете. Особено, ако искате да спечелите голяма аудитория или да печелите приходи от блога си, лесно можете да бъдете затрупани от броя на решенията, които трябва да вземете, например за какво да пишете.


Преди да създаде първото си съдържание или да избере перфектната тема на WordPress, всеки успешен блогър започва, като определя целта и нишата на своя блог. Наличието на определена тема дава ясен фокус на съдържанието ви и ви помага да насочите правилната аудитория.

В тази публикация ще обсъдим значението на наличието на ниша и ще очертаем няколко начина за намиране на фокуса на вашия блог. Накрая ще ви представим и някои инструменти, които могат да ви помогнат да създадете страхотно съдържание за нишата на вашия блог. Нека влезем!

Каква е нишата на вашия блог (и защо има значение)?

Що се отнася до блоговете, вашата ниша е фокусът или основната тема на вашия блог. Той описва за какво се отнася вашето съдържание и може да бъде толкова широко или конкретно, колкото искате. Например, Delish е блог, който обхваща общи рецепти, кулинарни рецензии и новини, забавни съвети и други:

снимки на delish.com

Лесна кухня с вегета , от друга страна, е блог, специално фокусиран върху готвенето и яденето на (предимно) растителна диета:

Лесна кухня с вегета

И двата уебсайта се вписват здраво в хранителната ниша. Едната обаче е много широка (управляваща гама от рецепти до избор на храни за знаменитости), а другата се фокусира върху по-малък аспект от общата тема.

Възможно е да създадете мулти-ниша блог, но този вид сайт е труден за стартиране и препоръчваме срещу него, освен ако нямате достатъчно опит в блоговете. За повечето хора придържането към една ниша на блог е много по-интелигентна стратегия, тъй като ще ви помогне да привлечете последователна аудитория, която се интересува от вашата тема. Имайки това предвид, нека поговорим за това как да решите фокуса си!

Може би се чудите как да изберете правилната ниша за вашия блог. За щастие има няколко прости стъпки, които можете да направите, за да накарате топката да се търкаля.

Стъпка 1: Запитай се за какво си страстен

Преди да навлезете в ниша за блогове, помислете за какво сте страстни. Тъй като вие ще бъдете отговорни за създаването на последователно съдържание по тази тема, това трябва да е нещо, което ви интересува и да има много да кажете. Нещо повече, публикациите в блога ви ще звучат по-автентично и по-малко като терена на продажбите, когато сте увлечени по темата си.

Ето защо можете да започнете, като направите списък на своите страсти, интереси и хобита. След това се съсредоточете върху тези, за които имате нещо уникално да кажете, и за които смятате, че можете да пишете за години напред. В този момент може да искате да помислите и за целите си. Ако планирате да осигурите приходи от блога си, например, трябва да сте сигурни, че вашата ниша е печеливша (повече за това за момент). Като алтернатива може да се търси повишаване на осведомеността за даден проблем или споделяне на образователна информация. Каквото искате от блоговете, вашата ниша трябва да бъде в състояние да го предостави.

Стъпка 2: Започнете да генерирате идеи за съдържание за вашата ниша

След като имате потенциална ниша в ума, е време да разберете дали можете да излезете с качествено съдържание за него. Тази стъпка също ще ви помогне да започнете да стеснявате фокуса си, особено ако разглеждате сложна тема. Използвайте собствените си съществуващи знания и онлайн ресурси, за да генерирате някои потенциални идеи за съдържание. Ето няколко съвета:

 • Прочетете други блогове и сайтове за вашата потенциална тема. Виждайки как другите подхождат към вашата страст може да ви вдъхнови и можете да идентифицирате нови подходи, които съществуващите блогъри не са взели предвид.
 • Направете проучване на ключови думи, за да видите какво търсят хората в търсачките. Ако хората не търсят информация във вашата ниша, ще бъде трудно да привлечете аудитория. Не сте сигурни откъде да започнете? Използвайте това ръководство за това как да измислите страхотни идеи за блогове, за да привличате страхотни идеи, като използвате коментари, социални медии, ключови думи, мозъчна атака и други.
 • Намерете малка ниша в по-голямо поле или предмет. Примерите за блога за храна по-горе демонстрират как широка тема като храната може да се поддава на по-малка ниша. Ако темата, която ви интересува, ви се струва твърде голяма, опитайте се да намерите по-малък предмет, върху който да се съсредоточите.

След като сте сигурни, че имате голяма база от идеи за съдържание, от които да черпите, е време да определите колко печеливша ще бъде вашата ниша.

Стъпка 3: Определете потенциала за печалба на вашата ниша

Както споменахме по-рано, ако планирате да осигурите приходи от блога си, ще трябва да сте сигурни, че вашата ниша има потенциал за печалба. Има няколко начина да разберете това. Препоръчваме ви да следвате тези стъпка по стъпка инструкции, за да анализирате всяка ниша, която обмисляте:

 1. Използвайте Google Планиращ ключови думи да открием обем и тенденции за вашите ключови думи. След търсене на партида ключови думи използвайте опцията „Вземете обем на търсене“, за да видите статистически данни, включително средното месечно търсене. По същия начин можете да използвате Google Тенденции както и да видите дали вашите ключови думи в момента са популярни.
 2. Разберете колко популярна е вашата тема, като потърсите активни блогове и сайтове. Помислете за блоговете, които постоянно посещавате, за да четете любимите си теми. Все още работят и работят? Някои блогове дори публикуват месечни или тримесечни изявления, така че всъщност можете да видите дали те реализират печалба.
 3. чета форуми и табла за съобщения, свързани с вашата страст. Reddit е особено страхотен форум, тъй като имат дъски за почти всяка тема, която може да се представи. Но ако сте страстни за нещо, което вероятно вече посещавате подходящи форуми (например, много потребители на WordPress редовно посещават StackExchange и на Envato форум).
 4. Проверка социална медия hashtags и фен страници, свързани с вашата тема. Вижте дали хората се интересуват и активно говорят за вашата ниша и / или ключови думи.
 5. Най-важното – има ли партньорски потенциал? Един от най-бързите начини за осигуряване на приходи от вашия блог е чрез добавяне на партньорски връзки към препоръчани продукти или услуги, споменати в публикациите ви. Регистрирайте се за програми като ShareASale,CJ филиал и дори Амазонка за да намерите стотици предложения за продукти и услуги, свързани с вашата ниша (просто не забравяйте да следвате всички Насоки за FTC при използване на партньорски връзки).

Колкото повече са тези пътища, които водят до положителни резултати, толкова по-голяма е вероятността да печелите пари от създаването на блог в тази ниша.

Комбинирайки тази стъпка с предишните две, трябва да можете да се установите в ниша, към която сте увлечени, предлага много място за уникално съдържание и има известен потенциал за печалба. Разбира се, това е само началото. След като имате предвид ниша, нека поговорим как да създадете страхотно съдържание за това.

Основни инструменти за оптимизиране на нишовото съдържание на вашия блог

Ако искате да успеете в избраната от вас ниша, съдържанието ви трябва да е и двете ценен на читателите и оптимизирана за търсачките. Най-добрият начин да оптимизирате съдържанието си е да се уверите, че е висококачествено и да използвате ефективни ключови думи. За щастие има няколко инструмента, които могат да ви помогнат в това.

Екранна снимка на Google за планиране на ключови думи

Планировчик на ключови думи в Google, например е безплатен инструмент, който ви позволява да търсите свързани ключови думи въз основа на темата на вашата ниша. Той също така показва обем на търсене, за да ви помогне да определите кои теми са популярни. Всичко, което трябва да направите, е да въведете в своята ниша тема и да генерирате списък с ключови думи.

Използвайки тези ключови думи, можете да започнете да предлагате идеи за публикации, като използвате Генератор на идеи за блогове на Hubspot:

снимка на генератора на идеи за блог на hubspot

Това е още един безплатен инструмент, който в комбинация с вашите ключови думи може да ви помогне да създадете оптимизирани заглавия за публикации. Просто въведете ключовите си думи, след което щракнете Дайте ми идеи за блог! за генериране на потенциални заглавия.

Разбира се, има и много WordPress плъгини, които са създадени да ви помогнат да създадете страхотно съдържание. Инструменти като тези могат да гарантират, че вашето нишово съдържание е подходящо, полезно и оптимизирано за търсачките. Ето няколко ръководства, които да ви помогнат.

 • Създайте редакционен календар в WordPress (и всъщност го използвайте). Редакторският календар е чудесен начин да сте в течение на вашите теми и да организирате различни автори. За щастие WordPress улеснява създаването и планирането на публикации с помощта на тези страхотни пристрастия за единен календар.
 • Научете как да организирате съдържание на вашия WordPress сайт. Писането на страхотно съдържание е само част от това, което прави блог популярен. Увеличете читателската аудитория и ангажираността с тези съвети и инструмент за организиране на съдържанието на вашия блог.
 • Изпращайте и споделяйте подходящо съдържание на вашия WordPress сайт с полезни инструменти. Извличането на съдържание от нулата е само един начин да добавите ценна информация към вашия уебсайт за читатели. Друг вариант е да куратирате и споделяте страхотно съдържание от цялата мрежа и с тези три приставки можете бързо и лесно да добавяте емисии към вашия сайт, работещ с WordPress днес.

Когато сте нов блогър, важно е да започнете с правилната основа. Да знаете точно каква е вашата ниша, минава дълъг път към подпомагането на изграждането на вашия блог, намирането на вашата аудитория, генерирането на подходящо съдържание и осигуряването на приходи от вашия сайт (ако е приложимо).

Имате ли въпроси относно намирането на ниша за вашия нов блог? Уведомете ни в секцията за коментари по-долу!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map