6 съвета за управление на блог за WordPress с много автори

Повечето блогове започват като операция за един човек. Имате тема, която наистина ви интересува, и стартирате сайт, за да поговорите по нея. След известно време сайтът започва да се разраства и просто няма достатъчно време за създаване на толкова съдържание за него, колкото наистина бихте искали, или може да почувствате, че се нуждае от нов глас, за да освежи нещата. За да продължите своя растеж, вие вземате решението, което трябва да привлечете още няколко писатели.


Преди да трансформирате блога си в уебсайт с много автори, трябва да поставите няколко основни процеса. Ще ви трябват неща като указания за сътрудници и редакционен календар, за да улесните живота си в бъдеще.

След като сайтът работи и работи с няколко сътрудници, управлението на всичко става малко по-трудно. Има различни редакционни задължения като поддържане на повече от няколко писатели и всички срокове за възлагане за тях, както и да се уверите, че написаното съдържание отговаря на вашето виждане за сайта и се публикува редовно.

Нека да разгледаме няколко съвета, които да ви помогнат в управлението на вашия блог с много автори и да ви запазим здрави с развитието на вашия сайт.

1. Винаги работете напред

Това е тясно свързано с редакционния ви календар, който сте създали преди да стартирате сайта (създадохте редакционен календар, нали?). Когато имате повече от един писател за даден сайт, е добре да зададете теми предварително, всеки с краен срок поне седмица, преди публикацията да бъде планирана да излезе на живо.

Работата напред по този начин ви дава време да редактирате публикацията, давате обратна връзка на писателя и гарантира, че имате подготвено съдържание за сайта за няколко седмици. С предварително насрочено много съдържание, след това имате свобода да пренасяте публикации в графика на публикуване, за да покриете всички проблеми, които имате с вашите писатели.

Ако продължите напред, ще спестите здравината ви повече от всеки друг съвет в този списък.

2. Създайте страница „Пишете за нас“

WriteForUs

Ако сте отворени да ви представят писатели, трябва да имате страница в блога си, която улеснява те да ви приближат.

Тази страница трябва да включва цялата информация, от която писателят ще се нуждае, за да ви прецени правилно. Това може да включва връзка към указанията на вашия сътрудник, точния метод, по който искате да бъдете представени или просто някъде, където те могат да въведат тяхната информация, така че да можете да ги приближите.

Тази страница е инструмент, за да улесните живота си в бъдеще. Колкото по-голям е вашият уебсайт, толкова повече писатели ще искат да пишат за вас. Ако няма ясни процеси на място, вие ще прекарате по-голямата част от времето си да се разхождате през паркове от писатели в различни стилове, нито един от които може да не е подходящ за вашия сайт.

3. Задайте един редактор

В началото на вашия блог трябва да има само един редакционен глас. Независимо дали това сте вие ​​или някой, когото наемете да свърши работата, те трябва да имат ръка във всяка публикация, публикувана на вашия сайт. Наличието на един редактор, заедно с указанията на вашия сътрудник, дава възможност за последователен стил в целия сайт, който ще бъде от полза както за вашите писатели, така и за вашите читатели.

С увеличаването на сайта може да се наложи да добавите допълнителни редактори за различни секции или просто защото има твърде много работа за един човек. Ако имате ясен глас за сайта от самото начало, един от начините за запълване на тези позиции на редактора би бил чрез насърчаване на вашите редовни сътрудници, които са показали тяхното качество. Те вече са свикнали да работят със стила, определен от главния редактор и ще могат да наложат това за всички нови писатели, които пишат за тях в бъдеще.

4. Създайте база данни на Writer

Ще се обърнете към много писатели, които искат да пишат за вашия сайт. Някои ще бъдат страхотни, други не. Така или иначе трябва да разполагате с тази информация, както и техните данни за контакт, какви задания са изпълнили или са неизплатени и как да ги платите, след като задачата им бъде предадена..

Писмената база данни е идеален начин за това. Не е необходимо да бъдете нещо фантастично и можете просто да създадете електронна таблица с цялата тази информация или да използвате онлайн CRM инструмент.

Въпреки това, ако се обърнете към базата данни, тя трябва да бъде нещо, което постоянно актуализирате с всеки нов писател и всяка задача, която давате на настоящите си писатели.

5. Общувайте със своите писатели

Вие трябва да общувайте с вашите писатели редовно. Тази комуникация може да варира от получаване на имейл за отговор в консерви за нови писатели, които искат да пишат за вас, до обратна връзка за чернови, които са изпратили текущите ви писатели. Колкото повече общувате със своите писатели, особено когато те за първи път започнат да работят за вас, толкова повече ще излезеш от тях.

Не искате обаче да бомбардирате писателите си с имейли, докато те се опитват да напишат публикация за вас. Трябва да сте на разположение, за да отговорите на техните въпроси и да им дадете отзиви, ако имат нужда.

Също така винаги трябва да общувате своевременно с тях, след като задачата е изпълнена и е време да ги платите. Няма нищо, което може да породи работната връзка по-бързо от писателите, които трябва да ви преследват за обещано плащане.

Бъдете приятелски настроени и професионални и това ще ви види през повечето ситуации. Тези комуникации са добър начин да прецените истинската личност на писателя. Ако те не общуват добре с вас, защо бихте искали да работите с тях в бъдеще? Винаги е по-лесно да се работи с добър писател, който е професионалист в сравнение с велик писател, който е люспест.

Професионална комуникация от двете страни е извънредно важно.

6. Покажете вашите писатели

Говорих за това преди, но използвайте плъгин като Fanciest Author Box, за да покажете всичките си писатели. Сценаристите обичат да виждат името си в байла или авторова кутия на уебсайт. Ако имат някакви средства да свържат работата си на вашия сайт, тогава получавате безплатен маркетинг от тях, когато споделят работата си в социалните медии.

Както и да предоставите на всеки автор свой собствен архив за публикации – което ще се случи, когато им дадете индивидуални данни за вход, вместо да използвате вход за гост автор – можете да създадете страница на сътрудник, която изброява всички ваши писатели и ги гордее със собствеността върху това, което пише , Това ще ги накара да работят по-трудно за вас и ще им даде допълнително малко тласък, за да направят всяка статия, която напишат за вашия сайт, най-високо качество, на което са способни.

Друг начин да покажете вашите писатели, които редовно дават своя принос, е да им дадете „промоция“. Дайте им заглавие в тяхната авторова кутия, което отразява приноса, който те правят за вашия сайт и ги откъсва от вашите общи сътрудници. Може да е нещо толкова просто като да ги наречеш „Старши писател“ или да ги накараш да бъде водещ писател по конкретна тема. Това ще увеличи техния профил и ще ги накара да работят по-усилено, за да се откроят от тълпата, за да оправдаят издигането си над останалите писатели.

Имате ли допълнителни съвети?

Надявам се тези съвети да ви помогнат в трудния процес на управление на уебсайт с много автори. Това в никакъв случай не е обширен списък от съвети, но тези съвети трябва да ви следят с много от проблемите, които ще възникнат.

Управлявате ли уебсайт с много автори? Имате ли съвет, който не сме обхванали тук? Ще се радваме да чуем от вас в коментарите по-долу.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map