5 ключови предимства от използването на CDN за вашия уебсайт WordPress

Вече повече хора избират да домакинстват ресурсите на уебсайта си в мрежа за доставяне на съдържание (CDN) по много причини. Въпреки че има много ползи от използването на CDN, направете Вие трябва да го използвате? В тази статия ще обсъдя основните предимства на използването на CDN с уебсайт на WordPress. Ще разгледам също накратко как работи CDN и защо не е задължително да отговаря на всеки уебсайт. Първо обаче е важно да разберете какво представлява CDN и как работи, за да оцените ползите.


Какво е?

WordPress-CDN

CDN е основно система от взаимосвързани кеш сървъри, които съхраняват структурни компоненти на уебсайт – обикновено активи като JavaScript и CSS файлове – както и статично съдържание като изображения. Сървърите се разпространяват по целия свят и обслужват ресурси на уебсайта в зависимост от географското местоположение на потребителя. Една добре позната компания CDN, Cloudflare, използва 180 центрове за данни по целия свят, за да ускори доставката на съдържание на вашите потребители.

По същество CDN предоставя алтернативни сървъри за изтегляне на съхранени ресурси на уебсайта. Когато потребителят направи заявка за достъп до страница на вашия уебсайт, ресурсите, съхранявани в CDN, ще бъдат доставени от сървъра, който е най-близо до географското местоположение на потребителя. Това означава, че съдържанието, обслужвано от CDN, винаги ще измине най-краткото разстояние, за да достигне до потребителя и това е мястото, където CDN получава най-голямото си предимство.

Предимства на CDN

Има много ползи от използването на CDN, включително:

1. Подобрена скорост

Както видяхме от краткото описание на това как работи CDN, подобрената скорост е може би най-доброто предимство от използването на CDN за вашия уебсайт WordPress. CDN обслужва статично съдържание от сървърен възел, който е най-близо до искащия потребител. Можете да очаквате леко подобрено потребителско изживяване поради подобрена скорост.

Тъй като голяма част от времето за зареждане на уеб страницата включва достъп и изтегляне на статични компоненти и активи като изображения, скриптове и таблици стилове, лесно е да разберете защо CDN е ключов стимул за ефективността на вашия уебсайт.

Това обаче не означава, че използването на CDN магически ще направи уеб страниците ви да се зареждат по-бързо. Например, ако вашият уебсайт има бъг код, CDN може да не компенсира последващата загуба на производителност. Освен това, ефективността на уебсайта Ви, освен всичко друго, зависи и от конфигурацията на сървъра и възможностите на вашия хост.

Долната линия е, че CDN кара някои от ресурсите на вашия сайт да се зареждат по-бързо, като по този начин подобрява скоростта на зареждане на страниците с някакъв марж и за някои хора, само това предимство си струва допълнителните разходи за използването на такъв.

2. Подобрен Uptime на уебсайта

CDN намалява натоварването на вашия хост, което води до постоянни скорости. При типичен хостинг сценарий, при който всички ресурси на вашия сайт са разположени на основния ви споделен или частен сървър, можете да забележите непостоянна скорост или пълна повреда по време на големи периоди на трафик. По принцип нещата се забавят и понякога могат да се разпаднат напълно по време на скокове на трафика поради добавените товари.

С CDN, шиповете на трафика се управляват плавно, тъй като мрежата е оптимизирана да работи с висок трафик с подобрена ефективност. С други думи, ако уебсайтът ви внезапно удари популярност, шансовете за смачкване са малки.

Отново, също както при подобряване на скоростта, използването на CDN за вашия WordPress сайт не премахва изцяло възможността за престой в моменти на големи скокове на трафика. Ако динамичните ви файлове се съхраняват на основния хостинг сървър, все още може да имате престой. Кеширането преминава дълъг път към минимизиране на проблемите, произтичащи от скокове на трафика. Повечето топ услуги за хостинг на WordPress оптимизират сървърите си чрез кеширане, така че добавянето на CDN само ще подобри нещата.

3. По-голяма интегритет на данните

Ако сте като повечето собственици на уебсайтове, вероятно винаги искате да използвате най-новите инструменти за изобразяване на съдържанието си. Постоянното актуализиране на вашите уеб активи е един от начините за това и CDN помага да се запази целостта, когато се правят промени във вашите активи. Когато актуализирате вашите CSS или JavaScript файлове на CDN например, промените се отразяват незабавно на различни сървъри в мрежата, като по този начин се запазва целостта и последователността на данните.

4. Няма географски бариери

Сега живеем в свят на мобилност и интернет, управляван от приложения. Потребителите искат достъп до услуги в движение, независимо от това къде се намират в света в даден момент. Тук е удобен CDN. Поради глобално разпространените сървъри на CDN, потребителите от цял ​​свят могат да изживеят вашия уебсайт, сякаш са точно до вашия хост.

Въпреки това, заслужава да се отбележи, че покритието на доставчика в крайна сметка е това, което определя обхвата ви. Ако насочвате към потребители от определена географска област, проверете с карти на покритие на различни доставчици, за да определите къде можете да получите най-доброто предимство, за да достигнете до възможно най-много потребители. Имайте предвид, че доставчиците на CDN не изпълняват същото във всеки регион. Някои имат ясно предимство в някои региони въз основа на тяхната настройка на мрежата.

5. По-евтино и по-бързо

Въпреки че можете да използвате CDN за 0 долара (има няколко безплатни доставчици), платените услуги очевидно са начинът, по който можете да продължите, ако сте сериозно за ползите от производителността. Как платената CDN услуга ви спестява време и пари?

Първо, на практика няма нужда от настройка, особено за уебсайтове на WordPress. Почти всички доставчици на CDN предлагат персонализиран плъгин за настройка за WordPress. Освен това в директорията на WordPress има много повече приставки за настройка на CDN за вашия уебсайт. Няма да купувате допълнителен хардуер, за да използвате CDN.

Второ, тъй като CDN подобрява работата на вашия уебсайт, спестявате пари от закупуването на допълнителни компютърни ресурси, по-специално RAM и CPU.

Кога CDN не прави разлика?

CDN-местоположения

Ние видяхме, че CDN определено е пътят, ако искате подобрена скорост, достъпност, цялостно подобрено потребителско изживяване и глобален обхват. Но има ситуации, в които CDN може да не промени или дори да влоши нещата.

Например, ако доставчикът на CDN няма сървърни възли в определен географски район, може да откриете, че ресурсите на вашия сайт отнемат повече време, за да се заредят за потребители в тази област, отколкото ако хоствахте ресурси на сървър на това място. В този случай използването на CDN може да не даде никакви ползи от производителността.

Поради тази причина трябва да направите задълбочена домашна работа с потенциален доставчик на CDN, преди да се регистрирате. Искате да гарантирате, че те имат адекватно покритие за всички места, където пребивават повечето от целевите ви потребители.

Заключение: Трябва да използвате CDN

Като цяло, CDN предоставя много ползи от производителността на вашия уебсайт. Чрез разпределяне на честотната лента в множество сървърни възли, CDN може да помогне за намаляване на натоварването на вашия основен хост. Това не елиминира автоматично проблемите с производителността на вашия сървър, но може да измине дълъг път към предлагане на потребителите на безпроблемно преживяване, докато сърфират в уебсайта ви..

Имайки предвид това, имайте предвид, че CDN не е абсолютно необходима и в много случаи вашият уебсайт все още може да работи добре, без да използва такъв. Все пак има вероятност вероятно да се представи по-добре с такъв. Ако използвате уебсайт на WordPress с изключително трафик, критичен за мисията, сте готови да пожънете най-големите ползи от производителността, които предлага CDN и определено трябва да го обмислите като част от инструментите си за оптимизация.

Не забравяйте да направите домашната си работа, преди да изберете доставчик на CDN, защото ползите, които ще извлечете, ще зависят и от доставчика, който сте избрали. Не сте сигурни откъде да започнете да търсите? Вашият доставчик на хостинг услуги може вече да предлага кеширане (ние използваме WPEngine тук на WPExplorer и те се грижат за всичко за нас). Но ако хостът ви не предлага кеширане, прегледайте нашата статия за безплатни CDN услуги. Има много страхотни възможности за избор.

Сега бих искал да чуя от вас. Използвате ли CDN или обмисляте да използвате такъв? Каква е основната ви причина за използването на такава и какви предимства сте осъзнали?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map