22 Грешки при преобразуване на убийства на вашия уебсайт WordPress

Грешки при преобразуване на убийства на вашия уебсайт WordPress

Знаете ли, че 63% на онлайн маркетолозите оптимизират сайтовете си въз основа на интуицията си, а не на изпитани практики? За разлика от преди няколко години, когато конкуренцията не беше толкова силна и провеждането на атрактивен уебсайт беше достатъчно, за да привлече по-широка публика, днес ситуацията е толкова различна. В съвременния свят дизайнът на уебсайта ви играе значителна роля в търсенето, което той придобива сред вашата целева аудитория, както и при преобразуването, което ще постигне..


Началната страница на вашия сайт е първото място, на което клиентите ви ще кацнат, след като попаднат на вашия ресурс в търсачките. Коефициентите на конверсия на вашия сайт силно зависят от дизайна на началната страница. Ето защо все по-често маркетолозите обръщат специално внимание на елементите, които съдържа главната страница на техните сайтове. Статистиката показва само това 22% на онлайн маркетолозите са доволни от дизайна на техните начални страници. А какво ще кажете за останалите 78%? Кои са най-широко разпространените грешки при убийството при преобразуване, които трябва да избягваме в нашите WordPress сайтове?

Contents

Грешка 1: Показване на новините на компанията на началната страница

Това е една от най-често срещаните грешки, които съвременен бизнес допуска. Докато актуализирате уебсайта си с фирмени новини, можете да увеличите доверието на потребителите в това, което правите. Не добавяйте обаче дълги списъци на вашите актуализации направо на началната страница.

И така, как новините, показани на началната страница на вашия сайт, убиват реализацията? Когато достигате до уебсайта ви от търсачките, потенциалните ви клиенти искат да открият вашите оферти и услуги, вместо да сканират само през новини за вашите компании. Хората може да се заинтересуват от новините на вашата компания, след като знаят достатъчно за нещата, които предлагате. Като онлайн бизнес маркетинг, основната ви цел трябва да бъде привличането на интернет клиенти за стимулиране на реализациите.

Доста много световно известни марки добавят актуализации, като вземат предвид своите корпоративни новини и актуализации чрез своите блогове. Всеки път, когато се случи нещо ново и забележително, те обявяват това в своите блогове. Още една опция, която можете да изберете е да добавите отделен елемент „новини“ към панела за навигация на вашия сайт.

Грешка 2: Бавно зареждане на страницата

51% от клиентите в САЩ твърдят, че бавните уебсайтове са основната причина да ги накарат да търсят различни места, за да поръчат подобни продукти / услуги. Така че скоростта, с която се зареждат страниците на вашия сайт, е от впечатляващо значение, когато става въпрос за повишаване на процента на конверсия.

Скоростта на зареждане на сайта също е важна за Google. Търсачката следва онлайн поведението на потребителите, за да определи дали вашият сайт е достоен за по-високи класирания в търсачките на не. Дори закъснение с една секунда може да доведе до намаляване на реализациите на вашия сайт със 7%. Изпробвайте ефективността на уебсайта си и направете корекции според нуждите (имаме куп публикации за ускоряване на WordPress, така че погледнете).

Грешка 3: Лоша навигация

Навигационният панел на вашия сайт е шлюзът на ключовите потребители към всички страници на вашия сайт. Недобре проектиран панел за навигация ще подведе клиентите ви, което ще претърпи вашите проценти на конверсия. Дори и най-стилното меню няма да работи. Вместо това помислете за неговата функционалност. Хората ще очакват да намерят хоризонтална лента с менюта в горната част на страницата си. Въпреки че може да звучи като нещо абсолютно не уникално, точно това очакват клиентите да намерят на вашия сайт.

Проста навигация

Прекомерните или над горните падащи менюта могат да се получат досаден. Проучванията показват, че хората сканират бързо съдържанието на вашия сайт. Така че, те трябва да видят всяка информация с един поглед. Ето защо избирането на падащите менюта не е най-добрият вариант.

Грешка 4: Затрупана начална страница

Грешка, която често можем да намерим на уебсайтове, е претрупването на домашни страници с ненужен текст и изображения. Правилото на първото впечатление винаги работи. Същото се занимава и с уеб дизайн.

Jamilin

Дори ако имате правилно оптимизирана страница по отношение на мета данни и ключови думи, затрупването на страниците на вашия сайт с твърде много текстове само ще намали процента на конверсия. Накарайте всяка дума да се брои. Направете текстове ясни и кратки.

Между копирайтърите продължава дебат относно най-добрата дължина на думите, която трябва да съдържа копие. Някои смятат, че кратките и сбити текстове работят най-добре, други настояват, че по-дългите копия имат по-големи шансове да предадат вашите мисли на целевата аудитория. Всъщност и двата подхода работят. Нещото, което бихме искали да вземете предвид, е, че копието на началната ви страница трябва да бъде както правилно оптимизирано за SEO, така и да съдържа копие, където всяка дума и фраза се използва до точката.

Грешка 5: Автоматично игра на аудио / видео съдържание

Както аудио, така и видео съдържание се използват с цел увеличаване на реализациите на вашия уебсайт. В съвременната епоха, когато конкуренцията се засилва с повече компании, които стават онлайн, от решаващо значение е да търсите нови начини за предаване на вашето съдържание на аудиторията. Една от тези най-нови иновации е подкаст. Трябва обаче да сте внимателни с използването на аудио и видео материали на страниците на вашия сайт.

Не възпроизвеждайте автоматично аудио и видео на вашия сайт. Просто си спомнете за собствената си реакция, когато чуете някакви странни звуци, идващи от нищото, докато кацате на уеб страница. Вместо да привличат вниманието на потребителите, тези разсейват хората от вашите данни. Ако добавите аудио и видео към вашия сайт, оставете хората да вземат решение сами. В противен случай автоматичната игра може да убие вашите реализации.

Грешка 6: Твърде много CTA

само 47% на уебсайтовете показват ясни CTA, които отнемат на клиентите максимум 3 секунди.

Когато става въпрос за превръщането на посетителите на уебсайтове в клиенти, основният момент, който трябва да вземете предвид, е разбирането на техните ценности, произход и цели. Твърде много CTA добавени към една страница могат да доведат до парализа на клиента.

Няма правило за едно подходящо позициониране относно правилното позициониране на CTAs на една страница. Поставете един бутон в горната част на страницата, докато друг може да бъде поставен някъде в долната част (вижте примера по-долу). Ако имате дълго копие, добавете още един бутон някъде в средата на текста. Изпълнете A / B тестове, за да намерите справяне с най-доброто CTA позициониране на вашия уебсайт.

Грешка 7: Пренебрегване на блоговете

Блогът е основният ресурс на органичен трафик към вашия уебсайт. Google обича блоговете повече от всеки друг вид уеб ресурси, достъпни в мрежата. Чрез официален блог можете да се доближите до всеки посетител, който посети вашия уебсайт.

CTA

Грешката, която правят много бизнеси, е да крият блоговете си от публиката. Направете го удобен за посетителите си. Добавянето на връзка към вашия блог в заглавката на сайта е работен съвет за правилна оптимизация на сайта, което ще доведе до по-голямо количество потенциални клиенти.

Грешка 8: Използване на масивни изображения

Изображенията помагат на посетителите на уебсайта ви да разбират по-добре текстовете. Изображенията са страхотни. Те говорят по-силно от думите и осигуряват по-ясно разбиране на вашето послание. Не бива обаче да забравяте за правилната оптимизация на визуалното съдържание. Ако те са с по-голям размер и са по-тежки от който и да е друг елемент на уебстраница, вероятността е те да намалят скоростта на зареждане на вашия сайт, което убива реализациите.

Изпълнима стъпка: накарайте всяко изображение да съответства на размера на пиксела, показан на 1366 × 768 екран.

Грешка 9: Процес на затруднена каса

Ако реализациите на уебсайта Ви завършат с плащане, уверете се, че е оптимизиран за всички видове устройства. Все по-често хората правят покупки от екраните на своите преносими устройства. Така че, тромавата проверка е по-вероятно да доведе до изоставяне на количката, а не покупка.

За да не се случи това, проектирайте го абсолютно минималистичен стил. Дайте на клиентите си свобода да избират правилните данни чрез падащи менюта, вместо да се изправят пред необходимостта да въвеждат всеки знак. Възможността да запазят своите данни за допълнителна справка ще бъде голямо предимство за връщането на клиентите.

Грешка 10: Не се съсредоточава върху създаването на поддръжка на множество устройства

Освен ако сайтът ви не е достъпен от различни десктоп и ръчни устройства, той няма да ви донесе желаното увеличение на процента на реализация. Затова се уверете, че цялото съдържание, което се предоставя на страниците на вашия сайт, може да се коригира безупречно към всички размери на екрана. За да се освободите от необходимостта да разработите отделни версии на вашия сайт за мобилни телефони и таблети, можете да се възползвате от отзивчиви теми на WordPress. Те ще спестят вашето време, пари и енергия за разработването на уебсайт, който преобразува.

Грешка 11: Неизправени връзки

Ако човек намери вашия сайт чрез търсачки и в мета описанието, той чете, че продавате приставки за WordPress, но когато последва този линк или е отведен на друга страница или страница 404, този човек едва ли някога ще се върне към вашата сайт и станете ваш клиент. Затова винаги, когато добавяте връзки към страниците на вашия сайт или разпространявате връзки в мрежата, уверете се, че никоя от тях не е нарушена и води до правилната дестинация. Ако имате няколко, винаги можете да използвате нашето ръководство, за да коригирате прекъснати връзки на вашия уебсайт WordPress.

Грешка 12: Фокусиране върху 1 тип съдържание

Няма съдържание, подходящо за всякакъв размер, което да се хареса на всеки посетител на вашия сайт. Няма нито един формат-подходящ за всички. За да може вашата уеб страница да привлича различни слоеве от потребители, създайте съдържание в множество формати. Можете също да опитате да превърнете публикациите в блогове в туитове, инфографика, GIF файлове, слайдшоу, видеоклипове и др. Вземете „пакетен“ подход към вашето съдържание, така че аудиторията ви да може да реши какъв тип съдържание иска да разпространява..

Грешка 13: Използване на стокови снимки

Нито един уебсайт не може да мине без визуализации. Изображенията се превърнаха в решаваща част от всеки уеб проект. Както вече беше споменато по-рано в тази публикация, визуалните изображения ви помагат да комуникирате по-ефективно своите бизнес идеи. С помощта на изображения можете да навлечете по-ангажираната уеб аудитория, като по този начин осигурите по-добро разпознаване на марката. Въпреки това, едва ли някога ще постигнете желания ефект, ако споделяте снимки на акции на страниците на вашия уебсайт.

Изображенията със запаси могат да разрушат доверието на вашия бизнес. Добавяйки снимки на щастливи, усмихнати лица на някои семейства или членове на екипа, които нямат връзка с вашата компания, ще изпратите безсмислено и дори грешно съобщение до вашата аудитория. Всяко изображение, което споделяте, трябва да бъде автентично и уместно. Използвайте всяко изображение за причина, като тласкате всеки клиент към преобразуване.

Грешка 14: Няма йерархия

От само себе си се разбира, че цялото съдържание, което споделяте на страниците на вашия сайт, трябва да бъде четено и бързо сканирано. Изображенията не само трябва да са подходящи за вашето съдържание, но и да бъдат организирани в ясна йерархия.

Arvorecer

Освен ако не качите страниците на вашия сайт с ясни и информативни заглавия, хората няма да могат да получат съобщението, което искате да им предоставите от пръв поглед. В резултат на това те могат да се чувстват някак объркани с липсата на пряко съобщение.

Грешка 15: Без доверителни показатели

Голяма грешка е да не качвате сайта си с показатели за доверие като отзиви на други клиенти или социално одобрение. Дори и да качвате страниците на вашия сайт с най-добре написани маркетингови текстове, нищо няма по-добър ефект върху вашата целева аудитория, отколкото отзивите, оставени от съществуващите ви клиенти. И положителните, и отрицателните отзиви са важни. Те ще повишат надеждността на вашия бизнес, ще направят по-удобно за бъдещите ви клиенти да поръчват продукти или услуги от вас.

Всички отзиви, които се споделят на страниците на вашия сайт, трябва да бъдат истински съобщения от хора, които са опитали вашите услуги. Те трябва да включват име на човек, съставил текста, както и негова / нейната снимка. Ако имате с какво да се похвалите (като ревю, представено от световноизвестен човек), направете го достъпно и за вашите клиенти.

Грешка 16: Писане само за SEO

Когато работите текстове за вашия сайт, помислете за хората, които ще го четат. Вашата аудитория не е роботи, така че се грижете да осигурите стойност на всеки клиент, който достигне до вашата платформа.

Една от най-често срещаните грешки, които онлайн маркетолозите правят, е писане само за търсачки, пълнене на текстовете им с огромен брой ключови думи, като по този начин се цели да привлече повече трафик. Това е огромна грешка Докато пишете за хора, вие увеличавате шансовете си да задвижвате по-органичен трафик и да увеличавате процента на реализация.

Грешка 17: Липсват целеви целеви страници

Когато човек попадне на вашия сайт чрез търсачките, той очаква да намери ресурс, който е подходящ за ключовата дума, която е въвел в лентата за търсене. Целевата целева страница може да управлява тази задача по-добре от всичко друго. Например, ако човек е търсил йога часове за деца, воденето им към началната страница на вашия фитнес клуб ще е лоша идея. Дайте на посетителите си точно това, от което се нуждаят. Това ще намали едновременно степента на отпадане и ще засили реализациите.

Грешка 18: Неуспешно търсене на отзиви

Ако имате голяма клиентска база със стотици до хиляди продажби, които се предлагат на вашия сайт месечно, защо не помолите доволните си клиенти да оставят отзив за опита им в работата с вашата марка? Винаги, когато е възможно, свържете се с клиентите, така че посетителите на вашия сайт да виждат, че отзивите, споделени на страниците на него, са автентични. Освен това, генерираните от клиенти прегледи осигуряват по-висока класация на вашия сайт в търсачките, тъй като те се считат за един от доказаните източници на органичен трафик.

Грешка 19: Не се плаща по отношение на социалните медии

Това е една от най-спорните теми сред специалистите по онлайн маркетинг. Докато някои настояват за огромната стойност, която социалните медии носят на собствениците на бизнеса, други казват, че тя не е толкова задължителна, колкото някои смятат. Независимо дали социалните медии ви помагат да постигнете по-високи SEO класации, това все още може да ви помогне да задвижвате по-насочен трафик към вашия сайт.

Съберете информация за вашите клиенти и се опитайте да ги достигнете в платформите на социалните медии. Докато публикувате актуализации от инвентара си и го споделяте с последователите си, вероятно е повече хора да следват връзката ви и дори да поръчат някое от вашите свежи издания.

Грешка 20: Липсващи данни за контакт на вашия сайт

Колко пъти създадохте уеб страница, която не съдържаше нищо, освен контактна форма на страницата за контакт? Ами ако имате някакви въпроси относно качеството или използването на конкретен артикул? Как можете да стигнете лично до представителите на компанията? За да направите по-удобно вашите клиенти да се свързват с вас лично, добавете данни за контакт в заглавката или долния край на вашия сайт или на специална страница с формуляр за контакт. Не забравяйте да добавите телефонния си номер и адреса на вашето физическо местоположение. По този начин можете също да повишите доверието в бизнеса си в очите на бъдещите си клиенти.

Грешка 21: Липсва поле за търсене

Освен функционално главно меню, вашият сайт трябва да съдържа поле за търсене на живо, което ще ги отведе директно до информацията, от която се нуждаят. Поставете го в горната част на страницата, заедно с хоризонтална лента от менюто.

За удобство на потребителите можете да подобрите търсенето на живо с функционалността на Ajax. Поради това хората ще бъдат въведени в списък с предложени резултати от търсенето, докато въвеждат заявка за търсене. Това значително ще подобри използваемостта на вашия сайт и ще помогне на хората да намерят желаните продукти за няколко секунди.

Грешка 22: Използване на твърде много цветове

Цветовата схема на вашия сайт трябва да е добре балансирана и да съдържа не повече от 3 цвята. Това могат да бъдат допълващи се цветове от цветното колело, два от които са неутрални, а третият е по-жив, използвани за подчертаване на най-важните области. Използвайте смели цветове, за да подчертаете CTA и заглавия. По този начин окото на потребителите неволно ще бъде насочено към най-важните елементи, което също се очаква да ви помогне да увеличите процента на реализация на своите сайтове..

Заключителни мисли …

Когато работите върху дизайна на вашия WordPress сайт, не забравяйте, че има едно нещо, което трябва да има общо с вашата онлайн маркетингова стратегия – изградете го по начин, който конвертира. Избягвайте гореспоменатите 22 най-често срещани грешки при убийството при реализация. Направете оформлението на уебсайта си ефективно, с ясно дефинираните акценти, правилната цветова схема, забележимите CTA, четимите заглавия и по-малко текст. Създайте своя сайт и вашата онлайн маркетингова стратегия, като имате предвид потребителя.

Имайки предвид всичко това и прилагайки към вашия уеб дизайн, ще видите желания стимул на процента на конверсия в най-кратки срокове.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map