WordPress срещу Drupal: Коя е най-добрата платформа за вашия уебсайт?

WordPress срещу Drupal: Коя е най-добрата платформа за вашия уебсайт?

Ще вземете едно от най-важните решения за вашия уебсайт, преди дори да започнете да го изграждате.


Изборът на най-добрата платформа е решение, което ще засегне всички аспекти на вашия проект. От своя дизайн до сигурност до цената на разработката, всяка популярна платформа има свои собствени черти, които ще повлияят на начина, по който подхождате към вашия сайт.

Две от най-популярните (и най-спорените за) платформи са WordPress и Drupal. В това ръководство за WordPress срещу Drupal ще разгледаме подробно плюсовете и минусите на всяка опция. След като прочетете тази статия, трябва да имате по-добра представа кой най-добре отговаря на вашия проект.

Въведение в WordPress

WordPress.org

WordPress е най-популярната CMS наоколо, като приблизително 31% от всички уебсайтове разчитат на нея. Освен това един поглед към Google Trends ви показва колко популярен е в сравнение с харесванията на Drupal:

Google Trends WordPress срещу Drupal

WordPress съдържа голяма общност, която осигурява безценна поддръжка за много видове уебсайтове, които можете да създадете. Всъщност е възможно да се използва WordPress за създаване на каквото и да е от обикновен блог до голям уебсайт за новини като CNN.

WordPress е насочен към широката аудитория, което означава, че всеки среден уеб разработчик може да персонализира своя уебсайт WordPress.

Важно е да се отбележи, че под WordPress имаме предвид wordpress.org, а не wordpress.com. Разкрихме разликите между двете в нашата статия на WordPress.com срещу WordPress.org.

Нека разгледаме накратко някои от плюсовете и минусите на използването на WordPress:

Предимства на WordPress

 • Софтуерът е безплатен за използване
 • Можете да го персонализирате как искате да използвате неговите теми и приставки
 • Той е много по-достъпен за начинаещи
 • Можете да добавите сложни функции без сложно кодиране на PHP
 • Популярността му означава, че има голяма общност от привърженици
 • Има редица функции „извън кутията“, с които можете да играете
 • Като цяло е по-евтино да се разработи уебсайт, използващ WordPress, отколкото други платформи

Недостатъци на WordPress

 • В исторически план тя представлява по-голям риск за сигурността от конкуренцията
 • Вие носите отговорност за нейната сигурност и поддръжка
 • Въпреки че има много функционалност, той не съвпада напълно с този на Drupal – но разликата се е затворила значително
 • Лекотата му на използване може да означава, че много уебсайтове изглеждат невероятно сходни

Въведение в Drupal

Drupal

Като цяло се счита за CMS по избор за разработчици, Drupal има репутация на най-добрата опция, ако търсите да създадете високо персонализиран уебсайт.

В сравнение с WordPress, Drupal никъде не е толкова популярен. Въпреки че е бил по-дълго (от 2000 г.), той е отговорен за малко над 2% (или около 41 милиона) от всички уебсайтове.

На Drupal обаче се разчита от редица основни уебсайтове, включително The Economist и NASA.

Предимства на Drupal

 • Той предлага най-голям потенциал за персонализиране на вашия уебсайт, ако имате нужда от сложен
 • Счита се за по-сигурен
 • Има редица мощни функции, включително персонализирани полета и изгледи – въпреки че те вече могат да се използват и в WordPress

Недостатъци на Drupal

 • По-скъпо е да се изгради потребителски уебсайт
 • Има далеч по-стръмна крива на обучение
 • Актуализирането на уебсайта ви до най-новата версия на Drupal може да бъде кошмар
 • Липсва удобно за потребителите съдържание, създаващо преживяване
 • Най-гъвкавите функции на Drupal като потребителски полета изискват значителна инвестиция във времето, за да се внедрят

Цени за WordPress срещу Drupal

Вероятно решаващият фактор при избора на вашата CMS ще бъде цената. Разбира се, разходите за изтегляне на всеки софтуер са важни. Но ако планирате да стартирате по-сложен уебсайт, тогава ще искате да вземете предвид разходите за разработка, които идват с него.

WordPress Разходи

Безплатно е да инсталирате и създадете уебсайт с WordPress, но има разходи за изграждането на по-сложен уебсайт на WordPress.

Въпреки че по-голямата част от плъгините са безплатни, има редица първокласни, за които ще трябва да платите, за да получите уебсайт с вградена функционалност. Въпреки това, те обикновено получават $ 100 – $ 200 най-много за плъгини, които повече от доказват своята стойност в дългосрочен план. Освен това, ако решите да наемете програмист, ще трябва да вземете предвид и цената.

Другата цена, която трябва да вземете предвид, е за хостинг на вашия уебсайт. Всички уебсайтове на WordPress са самостоятелно хоствани, което най-малкото означава, че всъщност го притежавате. Другата добра новина е, че харесванията на Bluehost и WPEngine са достъпни. Ако нито едно от тези не работи за вас, има редица други страхотни WordPress хостинг опции, от които можете да избирате.

Drupal разходи

Drupal също е безплатен инструмент, но отново, безплатен инструмент не означава, че развитието е безплатно. Освен ако не сте опитен разработчик, почти сигурно ще трябва да платите на някого значителна сума, за да създаде уебсайта си предвид сложността на Drupal.

Можете, разбира се, да решите сами да създадете своя уебсайт Drupal, но макар да спестите пари, ще инвестирате значителна част от времето – особено ако липсват познанията ви за персонализирано кодиране..

Може би най-голямото притеснение около Drupal е цената на надстройката. Drupal уебсайтовете не са съвместими с напред, което означава, че изискват пълна реконструкция при излизане на нова версия. Такива са високите разходи, които много разработчици избират да останат на Drupal 7, а не да надстроят до Drupal 8. Въпреки че може да спестите пари, оставате на уебсайт с все по-остарели функции.

Подобно на WordPress, Drupal предлага редица страхотни опции за хостинг (включително SiteGround & Cloudways), която ще се погрижи за всички ваши изисквания за достъпни цени. Всеки хост има различни предимства в зависимост от вида на уебсайта, който изграждате, така че си струва да пазарувате наоколо, преди да вземете решение по-специално за един.

Сравнени цени

Що се отнася до изграждането на професионален уебсайт, WordPress очевидно е по-ефективният вариант. Независимо дали се справите сами или разчитате на предприемач, ще инвестирате много по-малко както финансово, така и по отношение на времето.

Освен това, когато става дума за надграждане на вашия уебсайт, WordPress работи много по-евтино. По правило възстановяването на WordPress струва около половината от сумата, както в Drupal.

Теми на WordPress срещу Drupal

Разбира се, вашият уебсайт трябва да функционира добре, но това не означава, че трябва да изхвърлите как изглежда. Независимо от типа на уебсайта, който създавате, ще искате здрава тема, от която да създавате.

WordPress

Директория на теми WordPress

WordPress Директория на теми съдържа 3700 безплатни опции, които ви дават голямо разнообразие за разглеждане и намиране на идеалната за вашия уебсайт. Освен това тези теми се отнасят за различни типове уебсайтове, така че ще бъдете сигурни, че ще намерите такава, която съответства на това, което търсите.

Докато WordPress.org и независимите разработчици предлагат редица безплатни теми за WordPress, вие също можете да изберете първокласна. Премиум темите са идеални, ако търсите опция с повече функции и възможности за персонализиране. В допълнение, те обикновено ще се предлагат с по-редовни актуализации и по-добра поддръжка.

Ако решите да инвестирате в такъв, тогава можете да разчитате на редица тематични пазари, като ThemeForest, с опит в предоставянето на страхотни и надеждни теми за всички видове уебсайтове. Само на ThemeForest можете да избирате от над 11 000 премиум WordPress теми.

Ще можете лесно да персонализирате темата си с помощта на WordPress Customizer. Инструментът WordPress ви помага да направите значителни промени в елементите на вашата страница.

Drupal

Междувременно Drupal предлага много по-малко възможности, отколкото WordPress налични са около 2700 теми. Не само ви липсва избор, но много от тях ще бъдат кодирани по поръчка. Това означава, че ще ви е необходим разработчик, който да ви помогне да направите уебсайта си привлекателен.

Ако обаче сте опитен разработчик, тогава Drupal е чудесна опция, тъй като обикновено не предлага предварително конфигурирани опции. Ето защо можете да контролирате как точно ще изглежда уебсайтът ви без нито един от предварително избраните дизайни.

Сравнени теми

За своето голямо разнообразие и брой опции WordPress победи Drupal с ръце. Освен това, възможността незабавно да внедрите проектите „извън кутията“ и лесно да ги персонализирате прави пътуването ви до завършен уебсайт далеч по-лесно.

Ако обаче работите за клиент със специфични дизайнерски заявки и сложни технически изисквания, тогава Drupal е по-добрият вариант.

Характеристики и функционалност в сравнение

По правило Drupal обикновено печели в тази конкретна битка. Но последните разработки в WordPress означава, че той предлага много от функциите, които навремето направиха Drupal толкова впечатляващ.

WordPress

Често срещан мит в дебата между WordPress и Drupal е, че не можете да добавите същото ниво на функции в WordPress. Разработката на приставки за WordPress обаче означава, че можете да се доближите много до функционалността на Drupal. Не само това, но можете да използвате тези WordPress плъгини безопасно, като знаете, че няма да е необходимо да докосвате нито един PHP.

Инструменти за разработка на набор от инструменти

Информация и изтегляне

Появата на плъгини като Toolset и редица създатели на страници означава, че сега можете да добавите редица същите функции, които някога са давали на Drupal такова предимство в тази област. Освен това разширяемостта на архитектурата на данни, задвижвана от тези плъгини, означава мигриране от Drupal към WordPress е по-лесно, отколкото си мислите.

В допълнение, WordPress предлага хиляди други плъгини, които се грижат за голямо разнообразие от функции, независимо от уебсайта, който изграждате. Един поглед през WordPress хранилище показва колко обширен е неговият каталог. Друг чудесен начин да идентифицирате най-добрите премиум приставки за вас е чрез разглеждане на пазари, като CodeCanyon.

Drupal

Вместо приставки Drupal използва модули, за да разшири функциите на вашия сайт и да добави допълнителна функционалност. С повече от 40 000 модула да избирате, Drupal исторически е превъзхождал конкурентите си по отношение на способността си да ви помогне да създадете идеалните персонализирани уебсайтове.

Много от най-търсените функции от потребителски полета до таксономии и достъп бяха създадени с помощта на Drupal и неговите модули. Ако е необходима гъвкава, разширяема архитектура на съдържанието, тогава Drupal е най-добрият CMS, към който се обръщате.

При това ниво на сложност обаче остава стръмна крива на учене, която трябва да преодолеете, ако искате да извлечете най-доброто от нея.

Сравнени функции и функционалност

Докато веднъж имаше явен победител в Drupal, WordPress е стеснил празнината и дори я е изпреварил в очите на някои разработчици.

Много от функциите, в които Drupal направи името си, вече могат да бъдат репликирани с WordPress:

 • Персонализирани типове публикации – Ако темата ви за WordPress вече не включва персонализирани типове публикации (например, Total вече има портфолио, персонал и препоръки), след това добавка като Видове инструменти може да ви даде метод, подобен на Drupal, за създаване на секции за вашия уебсайт в WordPress
 • Персонализирани полета – и двете ACF и набор от инструменти сега ви дават възможност да добавяте информация към всеки тип публикация, точно както в Drupal
 • Таксономии – Можете да използвате набор от инструменти, за да копирате речниците на Drupal и да създадете свои собствени категории
 • Достъп – Наборът от инструменти може да надгражда 5-те основни роли на WordPress за създаване на потребителски такива, както при Drupal
 • Връзки за публикации – Свържете съдържанието си подобно на начина, по който Entity Reference работи на Drupal

Сега не само можете да създадете всички тези функции в WordPress, но те са възможни без сложно кодиране на PHP, което означава, че ще спестите значително време, добавяйки ги. Същото не може да се каже и за Drupal.

WordPress “нов Гутенберг редакторът на съдържание трябва да улесни още повече добавянето на съдържание към уебсайта ви, използвайки метода му за изграждане на блок. въпреки това, Друпал Гутенберг вече е достъпен, след като създателите му пренесоха редактора в CMS.

Да, спорно е, че Drupal все още е по-гъвкав и предлага много по-здрави функции. Но трябва да се направи случай, че сложната инфраструктура на Drupal предлага много повече болка, отколкото печалба. Освен ако не сте готови да инвестирате време в научаването как да кодирате тези персонализирани функции или пари на програмист, който може, WordPress е по-евтиният и лесен вариант.

Производителност и сигурност

Сигурността все още е една област, в която Drupal се радва на предимство пред WordPress. Въпреки че ядрото му е защитено, проблемът за WordPress се крие в някои от неговите разширения на трети страни.

Действително според a проучване от Wordfence, плъгините бяха виновни за 55,9% от всички кибератаки. За щастие прилагането на здрав разум ще послужи на най-належащите проблеми за сигурността около плъгините. Ограничете броя на инсталираните добавки. Използвайте само приставки, които редовно се актуализират. И разбира се поддържането им актуализирано ще засили сигурността на уебсайта Ви.

Междувременно сигурността му остава една от основните търговски точки на Drupal. Въпреки че има примери за опасения за сигурността – последните Drupalgeddon 2 атаката идва на ум – Drupal се е сблъсквал с най-малкия брой атаки в сравнение с WordPress и Joomla от 2005 г. насам.

WordPress е сигурен, но като се има предвид неговата популярност, той винаги ще бъде по-уязвим за атаки от Drupal. И двете общности бързо реагират на всякакви притеснения. Въпреки това големият брой приставки и теми в WordPress означава, че трябва да внимавате, за да не изтегляте нещо, което е лошо кодирано. Въпреки че няма да сбъркате нито един от двата варианта, Drupal е по-вероятно да ви предпази от нарушения.

Поддръжка за WordPress срещу Drupal

Когато сте заети със строги срокове, за да започнете да стартирате проекта си, надеждната поддръжка на клиенти може да бъде от решаващо значение, за да гарантирате, че вашите планове не се забавят от дребни проблеми.

Поддръжка на WordPress

Популярността на WordPress по целия свят означава, че има богатство от разработчици и дизайнери, готови да ви помогнат при всяко ваше притеснение.

Докато централна система за поддръжка не съществува, вие ще можете да намерите отговори на вашите заяждащи въпроси на Поддръжка на WordPress както и полезна документация. Освен това, премиум темите и плъгините ще разполагат със собствени специализирани екипи за поддръжка, които ще ви помогнат при всякакви проблеми, свързани с тях.

Drupal

Точно като WordPress, Drupal също има много активен общност както и неговите поддържа раздел, където експертите ще могат да ви говорят чрез всякакви закъсняли въпроси. Тук ще намерите и документация, чат стаи и други ресурси, които да ви помогнат.

Drupal’s Marketplace е друг чудесен ресурс, където можете да се свържете с професионални услуги, които показват история на проблемите, които са решили. Въпреки че можете да сте сигурни, че ще получите най-добрата възможна услуга, трябва да очаквате да платите малко повече за този лукс.

WordPress и Drupal в сравнение

Както WordPress, така и Drupal ви осигуряват високо ниво на посветена поддръжка за нуждите на вашия уеб сайт. Както е и при двете, ще трябва да похарчите малко повече за най-добрата услуга „едно към едно“, но като цяло си заслужава.

WordPress срещу Drupal – коя платформа да изберете?

Макар и двамата да имат своите плюсове и минуси, ясно е, че основните предимства, от които Drupal някога се е ползвал, са били ограничени.

Drupal е чудесен вариант, ако търсите да създадете персонализиран уебсайт, но вече можете да направите същото с WordPress без сложното кодиране. Появата на плъгини като Toolset и различните създатели на страници означава, че вече можете да създавате уебсайтове по „Drupal way“, без какъвто и да е стрес, който идва с него.

Кой CMS предпочитате? Споделете мислите си за WordPress срещу Drupal в мислите по-долу …

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map