Πώς να επιδιορθώσετε το “Σφάλμα κατά τη δημιουργία σύνδεσης βάσης δεδομένων” στο WordPress

Βλέποντας τον φόβο,


«Σφάλμα κατά τη δημιουργία σύνδεσης βάσης δεδομένων

… Είναι ο ορισμός μιας κακής ημέρας εάν είστε κάτοχος ιστότοπου WordPress.

Παραδεχτείτε το, αυτό το μήνυμα σφάλματος φαίνεται αρκετά σοβαρό. Δεν υπάρχει σχέδιο, ούτε οικεία στοιχεία ιστότοπου WordPress, απλώς κείμενο:

Σφάλμα κατά τη δημιουργία σύνδεσης βάσης δεδομένων

Πρώτα απ ‘όλα, σταματήστε το πανικό!

Γνωρίζουμε ότι μάλλον φοβάσαι λίγο τώρα, αλλά ας σας διαβεβαιώσουμε αυτό αυτό το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί και οποιαδήποτε μόνιμη ζημιά μπορεί να αποφευχθεί. Στην πραγματικότητα, το σφάλμα δημιουργίας σύνδεσης βάσης δεδομένων είναι πολύ κοινό.

Κατανόηση του προβλήματος

Όσο δεν θέλουμε να παίξουμε Καπετάνιος προφανής εδώ, η φύση του σφάλματος είναι αυτονόητη – είναι σφάλμα κατά τη σύνδεση μιας βάσης δεδομένων.

Να τι ακριβώς σημαίνει:

Το WordPress χρησιμοποιεί δύο βασικά κομμάτια τεχνολογίας για να σας προσφέρει όλες τις εκπληκτικές δυνατότητές του: PHP και MySQL.

 • PHP είναι μια γλώσσα προγραμματισμού. WordPress – τα βασικά αρχεία WordPress – έχουν γραφτεί σε PHP. Βαρετό, συγγνώμη.
 • MySQL είναι μια τεχνολογία βάσης δεδομένων. Το WordPress χρησιμοποιεί μια βάση δεδομένων MySQL για να αποθηκεύει όλο το περιεχόμενο του ιστότοπού σας. Αυτό περιλαμβάνει τις αναρτήσεις, τις σελίδες σας, αλλά και τα μικρότερα στοιχεία, όπως τον τίτλο του ιστότοπού σας, τη διάταξη των widget σας, τις ρυθμίσεις χρώματος κ.λπ. Βασικά, η βάση δεδομένων MySQL είναι όπου κάθε, ακόμη και το μικρότερο κομμάτι πληροφοριών σχετικά με διατηρείται ο ιστότοπός σας.

Συνδυάζοντας τα δύο, το WordPress χρησιμοποιεί εντολές PHP για να συνδεθεί στη βάση δεδομένων MySQL, να πάρει τις πληροφορίες που χρειάζεται και, στη συνέχεια, να εμφανίσει τα πάντα στην οθόνη.

Εδώ μπαίνει το σφάλμα. Το σφάλμα παρουσιάζεται όταν, για οποιονδήποτε λόγο, το WordPress δεν μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις πληροφορίες στη βάση δεδομένων μέσω εντολών PHP. Όταν συμβεί αυτό, το WordPress ουσιαστικά δεν ξέρει τι να κάνει στη συνέχεια, οπότε το μόνο που μπορεί να πει είναι: “Σφάλμα κατά τη σύνδεση μιας βάσης δεδομένων”.

Με αυτά τα λόγια, μπορεί να υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους παρουσιάζεται το σφάλμα. Μερικά από τα πιο κοινά:

 • ✅ Εσφαλμένα διαπιστευτήρια σύνδεσης. Το WordPress χρειάζεται συγκεκριμένη σύνδεση και κωδικό πρόσβασης για πρόσβαση στη βάση δεδομένων. Εάν αυτά έχουν αλλάξει για οποιονδήποτε λόγο, τότε το WordPress δεν θα μπορεί πλέον να πάρει τίποτα από τη βάση δεδομένων.
 • ✅ Κατεστραμμένα αρχεία WordPress. Τα βασικά αρχεία WordPress μπορεί να καταστραφούν ως αποτέλεσμα μιας αποτυχημένης ενημέρωσης, μεταξύ άλλων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως αποτυχημένες ενημερώσεις των προσθηκών, θέματα και ακόμη και τις κύριες ενημερώσεις λογισμικού WordPress.
 • ✅ Κατεστραμμένη βάση δεδομένων. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ένα κακόβουλο πρόσθετο που αλλοιώνει τη βάση δεδομένων εσωτερικά, μια επίθεση χάκερ, ένα θέμα που αποτυγχάνει και πολλά άλλα.
 • ✅Ο διακομιστής βάσης δεδομένων είναι εκτός λειτουργίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο διακομιστής ιστού – ο διακομιστής που αποθηκεύει τα αρχεία του ιστότοπού σας – εκτελείται σε διαφορετικό υπολογιστή από τη βάση δεδομένων. Και αυτός ο ξεχωριστός διακομιστής βάσης δεδομένων μπορεί απλώς να είναι εκτός λειτουργίας για οποιονδήποτε λόγο.
 • ✅ Υπερβολική κίνηση. Παρόλο που αυτό είναι ένα καλό πρόβλημα, εξακολουθεί να είναι πρόβλημα. Συγκεκριμένα, η βάση δεδομένων σας ενδέχεται να μην ανταποκρίνεται λόγω της μεγάλης αύξησης της κυκλοφορίας. Για παράδειγμα, ίσως μία από τις αναρτήσεις σας έγινε viral και τώρα όλοι και ο σκύλος τους προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στον ιστότοπό σας; Ως εκ τούτου, ο διακομιστής δεν είναι σε θέση να χειριστεί μέρος αυτών των επισκέψεων.

Τρόπος διόρθωσης “Σφάλμα κατά τη δημιουργία σύνδεσης βάσης δεδομένων”

Δεδομένου ότι εκτιμούμε το χρόνο σας, θα προτείνουμε πρώτα μια διαδρομή που είναι πιο πιθανό να επιλύσει το πρόβλημα για εσάς γρήγορα. Στη συνέχεια, θα σκάψουμε βαθύτερα και θα σας δείξουμε πώς να κάνετε όλες τις διορθώσεις μόνοι σας.

Βήμα 1: Ελάτε σε επαφή με τον πάροχο φιλοξενίας ιστού

Επικοινωνήστε με την υποστήριξη φιλοξενίας
Η επικοινωνία με την υποστήριξη του web host σας είναι πάντα καλή ιδέα…

Είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι εάν ο ιστότοπός σας λειτουργούσε πριν από ένα λεπτό (ή πριν από μια ημέρα) και τώρα δεν είναι τότε το σφάλμα μπορεί να είναι στο τέλος του οικοδεσπότη ιστού σας.

Όλοι οι ποιοτικοί οικοδεσπότες αυτές τις μέρες προσφέρουν κάποια μορφή γρήγορης αντίδρασης, συνήθως μέσω ζωντανής συνομιλίας.

Ξεκινήστε επικοινωνώντας με αυτήν τη ζωντανή συνομιλία, πείτε ότι αντιμετωπίζετε ένα “σφάλμα κατά τη δημιουργία σύνδεσης βάσης δεδομένων” (επικολλήστε τη φράση) και ρωτήστε:

 • εάν ο διακομιστής βάσης δεδομένων λειτουργεί και λειτουργεί χωρίς προβλήματα, και
 • εάν δεν υπάρχει καμία αύξηση στη δραστηριότητα ή την κυκλοφορία στον διακομιστή αυτήν τη στιγμή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αν τους πείτε τι είδους λάθος αντιμετωπίζετε, είτε θα σας ενημερώσουν ποια είναι ακριβώς η αιτία είτε θα το διορθώσουν ακόμη και για εσάς.

Το πιο σημαντικό, θα σας ενημερώσουν εάν η βάση δεδομένων σας είναι εντάξει και εάν υπάρχει ύποπτη δραστηριότητα στο διακομιστή ή όχι.

Εάν το σφάλμα δεν είναι στο τέλος τους (ο διακομιστής είναι λειτουργικός και δεν υπάρχουν αιχμές στην κίνηση) και δεν θέλουν να σας βοηθήσουν, προχωρήστε στο βήμα 2:

Βήμα 2: Ελέγξτε εάν τα αρχεία Plugin ή Theme δεν έχουν καταστραφεί

Τα αρχεία σας στο WordPress ενδέχεται να καταστραφούν ως αποτέλεσμα μερικών ατυχών γεγονότων.

Για παράδειγμα, ίσως έχετε ενημέρωσε μια προσθήκη ή ένα θέμα, και το όλο πράγμα κατέρρευσε; Ίσως συνδέσατε τον ιστότοπο με μια εξωτερική υπηρεσία; Ίσως επεξεργαστήκατε μερικά από τα αρχεία?

Εάν κάποιο από τα παραπάνω χτυπήσει ένα κουδούνι, πιθανότατα έχετε τον ένοχό σας. Εάν δεν το έχετε κάνει, παραλείψτε αυτό το βήμα.

Εδώ μπορείτε να κάνετε:

 • Πρώτα: συνδεθείτε στον κεντρικό υπολογιστή σας μέσω FTP. Μπορείτε να το κάνετε με ένα δωρεάν εργαλείο που ονομάζεται FileZilla.

Για να συνδεθείτε, χρειάζεστε έναν κωδικό πρόσβασης και έναν κωδικό πρόσβασης στον λογαριασμό σας FTP. Εάν δεν ξέρετε τι / πού είναι, ο ευκολότερος τρόπος για να τα αποκτήσετε είναι να αναζητήσετε τα αρχικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που λάβατε από τον οικοδεσπότη Ιστού σας όταν εγγραφήκατε για πρώτη φορά. Εναλλακτικά, μπορείτε να ζητήσετε από τον εκπρόσωπο υποστήριξης ζωντανής συνομιλίας να σας δώσει αυτές τις λεπτομέρειες.

Έχοντας τα, συνδεθείτε στον διακομιστή και μεταβείτε στον ριζικό φάκελο του WordPress. Συνήθως ονομάζεται “public_html” ή “www” ή μπορεί να είστε ήδη σε αυτήν μόλις δημιουργήσετε τη σύνδεση FTP.

Ο βασικός κανόνας είναι ότι εάν μπορείτε να δείτε υποφακέλους όπως “wp-content” και “wp-admin”, τότε βρίσκεστε στη ρίζα του WordPress. Παράδειγμα:

Ρίζα WordPress

 • Δεύτερος: Μεταβείτε στο “wp-content” και μετονομάστε το φάκελο “plugins” σε κάτι άλλο (οποιοδήποτε άλλα ονόματα, εφόσον δεν είναι “προσθήκες”):

μετονομασία προσθηκών

 • Τρίτος: Επιστρέψτε στον ιστότοπό σας και δείτε εάν το σφάλμα παραμένει εκεί.

Εάν όχι, γνωρίζετε τώρα ότι προκλήθηκε από κάποια προσθήκη. Επιστρέψτε στο FTP, μετονομάστε το φάκελο σε “plugins”. Πηγαίνετε σε αυτό και αλλάξτε τα ονόματα των φακέλων των μεμονωμένων προσθηκών, ένα προς ένα. Ο ευκολότερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να προσθέσετε μια υπογράμμιση στο τέλος: “_”

το όνομα άλλαξε

Συνεχίστε να επιστρέφετε στον ιστότοπό σας για να δείτε πότε ενεργοποιείται ή εξαφανίζεται το σφάλμα. Μόλις το περιορίσετε σε ένα συγκεκριμένο πρόσθετο, θα βρείτε το πρόβλημα. Διαγράψτε το ή συνδεθείτε στο διαδίκτυο για να δείτε εάν η λύση έχει τεκμηριωθεί.

 • Εάν το σφάλμα εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη και μετά τη μετονομασία του φακέλου “plugins”, ακολουθήστε την ίδια ακριβώς διαδικασία με το φάκελο “θέματα”.
 • Εάν αυτό δεν σας βοηθήσει, μετονομάστε και τους δύο φακέλους σε “προσθήκες” και “θέματα”. Το σφάλμα προκαλείται από κάτι άλλο.

Βήμα 3: Ελέγξτε εάν η βάση δεδομένων σας δεν έχει καταστραφεί

Η βάση δεδομένων του WordPress είναι ένα αρκετά περίπλοκο πράγμα, και υπάρχουν πολλά μικρά γρανάζια που πρέπει να παραμείνουν σε συνεργασία τέλεια για να αποφύγουν προβλήματα. Μερικές φορές, κάτι δεν πάει καλά και είναι όταν βλέπετε το σφάλμα κατά τη σύνδεση μιας βάσης δεδομένων.

 •  Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξετε είναι να μεταβείτε στον πίνακα ελέγχου του WordPress – ΣΑΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ.com/wp-admin

Εάν δείτε το ίδιο κύριο σφάλμα: “σφάλμα κατά τη δημιουργία σύνδεσης βάσης δεδομένων”, παραλείψτε αυτό το βήμα.

 • Δεύτερον, αν δείτε κάτι άλλο, δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό που προτείνει το WordPress που πρέπει να κάνετε. Στις πρόσφατες εκδόσεις του, το WordPress έχει επεκτείνει τις λύσεις επίλυσης προβλημάτων, οπότε μπορεί να δείτε μερικές καλές συμβουλές εκεί. Μία από τις δυνατότητες:

σφάλμα διαχειριστή

Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι θα δείτε ένα μήνυμα ξεκινώντας από “Ένας ή περισσότεροι πίνακες βάσης δεδομένων δεν είναι διαθέσιμοι […]” Αυτό σημαίνει ότι εσείς πρέπει να “επισκευάσετε” τη βάση δεδομένων.

Αυτό είναι πραγματικά πολύ απλό. Αρχικά, συνδεθείτε ξανά στον ιστότοπό σας μέσω FTP. Μεταβείτε στο WordPress root και κατεβάστε το αρχείο “wp-config.php” στην επιφάνεια εργασίας σας.

Επεξεργαστείτε αυτό το αρχείο στο σημειωματάριο, προσθέστε μία επιπλέον γραμμή στο τέλος (ακριβώς πριν “Αυτό είναι όλο, σταματήστε την επεξεργασία”):

καθορισμός ('WP_ALLOW_REPAIR', true);

Τώρα ανεβάστε το αρχείο στον ιστότοπό σας (μέσω FTP) αντικαθιστώντας την παλιά έκδοση.

Παω σε ΣΑΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ.com/wp-admin/maint/repair.php

Αυτό πρέπει να δείτε:

επισκευή βάσης δεδομένων

Κάντε κλικ σε οποιοδήποτε από τα κουμπιά. Μόλις ολοκληρωθεί η αυτόματη επιδιόρθωση, επιστρέψτε στον ιστότοπό σας και δείτε εάν το σφάλμα παραμένει εκεί.

Εάν δεν υπάρχει λάθος, υπέροχο! Ωστόσο, πρέπει να επαναφέρετε το αρχείο “wp-config.php” στην προηγούμενη κατάσταση. Καταργήστε τη νέα γραμμή που μόλις προσθέσατε και ανεβάστε ξανά το αρχείο.

Εάν το σφάλμα παραμένει εκεί, το επόμενο βήμα είναι:

Βήμα 4: Ελέγξτε τα διαπιστευτήρια σύνδεσης βάσης δεδομένων

Όπως αναφέραμε, το WordPress χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης για να συνδεθεί στη βάση δεδομένων. Κανονικά, αυτά τα διαπιστευτήρια πρόσβασης δεν αλλάζουν μόνοι τους. Ωστόσο, μπορείτε να αντιμετωπίσετε κάποια περίεργα σενάρια αφού κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στα αρχεία του ιστότοπού σας, το περιβάλλον φιλοξενίας ή οτιδήποτε άλλο. Με άλλα λόγια, παρόλο που δεν πρέπει να συμβαίνει, τα διαπιστευτήρια πρόσβασης μερικές φορές αλλάζουν. Και με κακά διαπιστευτήρια πρόσβασης – συμβαίνει “σφάλμα κατά τη δημιουργία σύνδεσης βάσης δεδομένων”!

Η επιδιόρθωση γίνεται στο αρχείο “wp-config.php”. Μιλάμε συγκεκριμένα για αυτές τις γραμμές:

καθορισμός ('DB_NAME', 'some_db');
καθορισμός ('DB_USER', 'some_username');
καθορισμός ('DB_PASSWORD', 'some_pass');
καθορισμός ('DB_HOST', 'localhost');

Κρατούν όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζεται το WordPress για να συνδεθεί στη βάση δεδομένων. Εάν κάποιο από αυτά είναι λάθος, δεν θα δημιουργηθεί σύνδεση.

Σημειώστε ότι υπάρχει ένας χειροκίνητος τρόπος επίλυσης αυτού του ζητήματος, αλλά ειλικρινά απαιτεί πολλά βήματα και μπορεί πραγματικά να προκαλέσει σύγχυση με βάση τον οικοδεσπότη Ιστού που χρησιμοποιείτε και τη διεπαφή που χρησιμοποιούν. Με άλλα λόγια, οτιδήποτε θα λέγαμε ότι θα εξακολουθούσε να ισχύει μόνο για μια μικρή γκάμα χρηστών που τυχαίνει να χρησιμοποιούν τον ίδιο κεντρικό υπολογιστή όπως είμαστε, οπότε έχουμε μια πολύ πιο καθολική λύση για εσάς:

Πάρτε αυτές τις τέσσερις γραμμές από το αρχείο “wp-config.php”, απλώς αντιγράψτε τις στο πρόχειρο, επικοινωνήστε ξανά με την υποστήριξη του κεντρικού υπολογιστή σας, επικολλήστε αυτές τις γραμμές στο παράθυρο συνομιλίας και ρωτήστε αν οι λεπτομέρειες είναι σωστές για να μπορείτε να συνδεθείτε στη βάση δεδομένων σας.

Ο εκπρόσωπος θα ελέγξει τα πάντα και θα επικοινωνήσει μαζί σας με κάποια σχόλια. Τις περισσότερες φορές, θα σας παρέχουν τις σωστές λεπτομέρειες σε περίπτωση που έχει αλλάξει κάτι.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πάρετε τα νέα διαπιστευτήρια και να τα βάλετε στο αρχείο “wp-config.php” όπου ήταν παλιά.

καθορισμός ('DB_NAME', 'some_db'); / * αυτό είναι το όνομα της βάσης δεδομένων του WordPress * /
καθορισμός ('DB_USER', 'some_username');
καθορισμός ('DB_PASSWORD', 'some_pass');
καθορισμός ('DB_HOST', 'localhost'); / * αυτή είναι η διεύθυνση ιστού του διακομιστή βάσης δεδομένων σας * /

Τέλος, ανεβάστε ξανά το αρχείο μέσω FTP.

Σε αυτό το στάδιο, μπορείτε να επιστρέψετε στον ιστότοπό σας και να δείτε εάν έχει διορθωθεί το σφάλμα.

Εάν όχι, έχουμε ένα τελευταίο βήμα για εσάς:

Βήμα 5: Επαναφορά των προεπιλεγμένων αρχείων WordPress

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, τα βασικά αρχεία WordPress μπορούν να καταστραφούν για διάφορους λόγους. Ίσως υπήρξε απόπειρα πειρατείας στον ιστότοπό σας, ίσως τροποποιήσατε κάποια αρχεία κατά λάθος, ίσως ένα κακόβουλο πρόσθετο έκανε την τροποποίηση.

Όποια και αν είναι, μπορείτε να επαναφέρετε τα προεπιλεγμένα, εγγενή αρχεία του WordPress. Ο ευκολότερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να κατεβάσετε απλώς μια καθαρή έκδοση του WordPress από το WordPress.org και να το αντιγράψετε από αυτήν που έχετε τώρα.

Πήγαινε εδώ, και κατεβάστε το νεότερο πακέτο στην επιφάνεια εργασίας σας. Εκβάλλω τα περιεχόμενα. Περιηγηθείτε στο αποσυμπιεσμένο αρχείο και διαγράψτε το φάκελο “wp-content”.

Στη συνέχεια, συνδεθείτε στον ιστότοπό σας μέσω FTP, μεταβείτε στην κύρια ρίζα του WordPress, ανεβάστε τα νέα σας αρχεία WordPress. Αντικατάσταση όλων των προηγούμενων αρχείων.

ανεβάστε νέα αρχεία WordPress

Όταν ολοκληρωθεί η μεταφόρτωση, επιστρέψτε στον ιστότοπό σας και δείτε το αποτέλεσμα.

Αυτό είναι το τελευταίο είδος λύσης. Εάν αυτό δεν σας βοηθήσει, δεν θα έχετε άλλη επιλογή από το να επιστρέψετε στη γραμμή υποστήριξης του οικοδεσπότη Ιστού σας, να τους πείτε όλα όσα έχετε κάνει και να ζητήσετε βοήθεια. Σε αυτό το στάδιο, βασικά έχετε εξαντλήσει όλα όσα μπορείτε να κάνετε για να επιλύσετε το πρόβλημα μόνοι σας και είναι η σειρά του οικοδεσπότη να το λύσει. Πληρώνετε τελικά τους λογαριασμούς φιλοξενίας σας, έτσι δεν είστε?

Πώς να αποφύγετε αυτό το σφάλμα στο μέλλον?

Παρόλο που δεν υπάρχει ένας 100% ασφαλής τρόπος προστασίας του ιστότοπού σας από οποιοδήποτε σφάλμα κατά τη σύνδεση μιας βάσης δεδομένων, υπάρχουν δύο βασικά στοιχεία που πρέπει να έχετε στον ασφαλιστικό σας παζλ για να είστε τουλάχιστον 90% ασφαλείς:

 • Ποιότητα φιλοξενίας. Εργαστείτε μόνο με κεντρικούς υπολογιστές που έχουν βελτιστοποιήσει τις πλατφόρμες τους ώστε να λειτουργούν με το WordPress. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε πάντα να βασίζεστε στη γνώση της υποστήριξης και στη γρήγορη βοήθεια. Για να μην αναφέρουμε ότι θα αποφύγετε επίσης πολλά κοινά προβλήματα WordPress. Εδώ είναι οι προτάσεις μας.
 • Έχετε αντίγραφα ασφαλείας. Εγκαταστήστε ένα απλό εφεδρικό πρόσθετο όπως UpdraftPlus (λειτουργεί αυτόματα) και θα πρέπει πάντα να έχετε λειτουργικό αντίγραφο ασφαλείας WordPress που μπορείτε να επαναφέρετε σε περίπτωση που όλα τα άλλα αποτύχουν.

Ελπίζουμε ότι αυτός ο οδηγός βοηθά! Και όπως πάντα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας εάν αντιμετωπίζετε δυσκολία με κάποιο σφάλμα κατά τη σύνδεση μιας βάσης δεδομένων.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map