Τάσεις σχεδιασμού ιστοσελίδων

Οι τάσεις σχεδιασμού ιστοσελίδων αλλάζουν συνεχώς και το 2020 δεν αποτελεί εξαίρεση.


Φέτος, πολλοί σχεδιαστές ξεκινούν τολμηρά πειράματα – παραβιάζοντας τους κανόνες, εφευρίσκουν εκ νέου υπάρχοντα στυλ και παίρνουν ακόμη περισσότερη έμπνευση από τη βιομηχανική και εκτυπωτική σχεδίαση – ενώ άλλοι συνεχίζουν να ωθούν τα όρια της παιχνιδιάρικης τυπογραφίας και του τολμηρού μινιμαλισμού που είναι τόσο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια.

Μια πανοραμική θέα του σχεδιαστικού τοπίου καθιστά σαφές ότι οι σχεδιαστικές προσεγγίσεις είναι πιο ποικίλες από ποτέ.

Αλλά πίσω από αυτήν την ποικιλία αισθητικής και των υποκείμενων προσεγγίσεων βρίσκεται ένα αυξανόμενο ρήγμα. Ενώ ο σχεδιασμός UX και η εστίασή του στη χρηστικότητα και τη λειτουργία έχουν γίνει όλο και περισσότερο mainstream, η αυξανόμενη τεχνική ευελιξία που διατίθεται στους σχεδιαστές οδήγησε μια άλλη ομάδα να επικεντρωθεί ακόμη περισσότερο στο σχεδιασμό ιστοσελίδων ως καλλιτεχνικό μέσο.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι το 2020 είναι ένα έτος άκρων σχεδιασμού. Οι μέρες μιας ενιαίας προσέγγισης που παίρνει τον Ιστό από καταιγίδα (θυμηθείτε την επίπεδη σχεδίαση το 2012;) έχουν τελειώσει. Αυτό που μένει είναι πολύ πιο λεπτό και πολύ πιο ενδιαφέρον.

Ας ρίξουμε μια ματιά στις κορυφαίες τάσεις σχεδιασμού του 2020.

Αισθητικές τάσεις σχεδιασμού ιστοσελίδων του 2020

1. Το μαύρο είναι πίσω

Όταν η Apple και η Google κυκλοφόρησαν ρυθμίσεις σκοτεινής λειτουργίας σχεδόν ταυτόχρονα το 2019, ξεκίνησαν μια τάση δημοφιλών ιστότοπων που αναπτύσσουν εναλλακτικά θέματα σχεδιασμένα ειδικά για καταστάσεις χαμηλού φωτισμού.

Αλλά ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της σκοτεινής λειτουργίας μπορεί να είναι ακόμη ευρύτερος. Ξαφνικά, οι ιστότοποι Geocities από το 1997 δεν είχαν πλέον μονοπώλιο σε σκούρα φόντα και χρώματα νέον. Και οι σχεδιαστές το 2020 εκμεταλλεύονται.

Χιλιάδες σχεδιαστές έχουν κυκλοφορήσει ήδη ιστότοπους με σκοτεινό θέμα, φέτος, και τα σχέδιά τους δεν προορίζονται αποκλειστικά για χρήση με χαμηλό φωτισμό. Τα σκούρα υπόβαθρα είναι και πάλι mainstream. Ο Μαύρος επέστρεψε.

Σκοτεινό θέμα DevArt

Το Google DevArt και Δύο καφέδες χιμπατζήδες είναι δύο υπέροχα παραδείγματα του στυλ.

2. Τύποι Didone

Οι σχεδιαστές πειραματίστηκαν ευρέως με την τυπογραφία 2019, και αυτή η τάση αυξάνει ήδη την ταχύτητα το 2020, κρυσταλλώνοντας σε ένα συγκεκριμένο υποσύνολο τύπων γνωστών ως Didones.

Διδόνες είναι γραμματοσειρές με μακριές, στενές σειρές, παχιά κατακόρυφες πινελιές και αντίθετες λεπτές οριζόντιες γραμμές.

Οι εκτυπωτές διέδωσαν τις Didones στις αρχές του 1800 και αυτές οι γραμματοσειρές απολαμβάνουν μια αναζωπύρωση το 2020. Ορισμένοι έχουν ήδη ονομάζεται Διδόνες «Η τυπογραφία της επόμενης δεκαετίας» και έχουμε την τάση να συμφωνήσουμε.

λογότυπα didone

Τα λογότυπα των Allswell, Vox και Winc είναι εντυπωσιακά παραδείγματα του στυλ, αλλά δεν είναι μόνο οι μάρκες και οι εταιρείες μέσων που απευθύνονται απευθείας στον καταναλωτή. Πολλές νεοσύστατες τεχνολογίες, όπως Κοινή χρήση δεξιοτήτων και Κοκκινολαίμης, χρησιμοποιούν τις Didones ως δευτερεύουσες γραμματοσειρές για να φέρουν ένα άγγιγμα της ανθρωπότητας σε μάρκες που διαφορετικά θα αισθανόταν λίγο κρύα και ρομποτικά το 2020.

Το Skillshare χρησιμοποιεί τυπογραφία διδονιών

3. Υπερμεγέθης τύπος

Μιλώντας για γραμματοσειρές, οι Didones δεν είναι η μόνη τάση τυπογραφικής σχεδίασης φέτος.

Στις αρχές του 2020 έχουν ήδη δει πολλούς ιστότοπους να πειραματίζονται με δραματικά μεγάλο μέγεθος. Σε πολλές περιπτώσεις, οι σχεδιαστές μέγεθος γραμματοσειράς είναι τόσο μεγάλες που μία ή δύο γραμμές κειμένου καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος, ή ακόμη και όλες, τη θύρα προβολής.

Το Cowboy Bicycle χρησιμοποιεί γραμματοσειρές

Οι σχεδιαστές συνδυάζουν συχνά αυτήν την τάση με έντονα χρώματα και εικόνες σε συνδυασμό με τον ίδιο τον τύπο. Ποδήλατα καουμπόη είναι ένα φανταστικό παράδειγμα του στυλ.

4. Vintage στυλ

Οι χαρακτήρες δεν είναι τα μόνα λείψανα που επιστρέφουν. Τα vintage στυλ επέστρεψαν με μεγάλη φέτος.

Από τα ψυχεδελικά χρώματα της δεκαετίας του ’60 και τους πιο ζεστούς γήινους τόνους της δεκαετίας του ’70 έως την ευαισθησία του arcade της δεκαετίας του ’80 και τις υφές grunge της δεκαετίας του ’90, η νοσταλγία δεν είναι ποτέ περισσότερο από μερικά κλικ μακριά φέτος.

Μερικά από αυτά τα σχέδια, όπως το Gucci’s Παιχνίδι με σκέιτμπορντ, είναι σαφώς παρωδίες, ενώ άλλοι, όπως τα σχέδια του Δεκάδες και NudieJeans, παίρνουν τον εαυτό τους πολύ πιο σοβαρά.

Παιχνίδι με σκέιτμπορντ Gucci

Φυσικά, η νοσταλγία υπήρξε ένα ισχυρό εργαλείο πωλήσεων αφού υπήρχαν πράγματα που πρέπει να νοσταλγούν και δημοφιλείς μάρκες όπως η Apple, η Nike και το Instagram το έχουν επιτύχει με επιτυχία για χρόνια. Ωστόσο, αυτή η τάση αυξάνεται και φαίνεται πιθανό ότι τα vintage στυλ θα παραμείνουν μέρος της συνομιλίας κατά την επόμενη δεκαετία.

5. Αγκαλιάζοντας το βάθος

Στις αρχές του 2020, πολλές μάρκες ξεκίνησαν σχέδια με στιλ 3D-faux που χρησιμοποιεί στρώματα και σκιές για να δημιουργήσει βάθος.

Σε αντίθεση με τον skeuomorphism των αρχών της δεκαετίας του 2000 ή την επίπεδη τάση σχεδιασμού που ακολούθησε, αυτό το στιλ δεν αγκαλιάζει πλήρως τον μη λειτουργικό διακοσμητικό χαρακτήρα ούτε το αποφεύγει εντελώς. Αντ ‘αυτού, οι σχεδιαστές προσπαθούν να επιστήσουν την προσοχή σε βασικά στοιχεία περιεχομένου – όπως παροτρύνσεις για δράση και εικονογραφήσεις χαρακτηριστικών – μέσω προοπτικής.

Με απλά λόγια, δεν είναι επίπεδο. Είναι επίπεδη.

Παράδειγμα αρχικής σελίδας του Fullstory

Τρέχουσα αρχική σελίδα του FullStory είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα του στυλ με κάθε γραφικό με θολή και μη θολή σκιές, πολλαπλά επίπεδα και ένα συνδυασμό και των δύο φωτογραφιών και των επεξηγηματικών στοιχείων. Υπάρχει ακόμη και μια δευτερεύουσα γραμματοσειρά Didone-esque για καλό μέτρο.

6. Τολμηρός μινιμαλισμός

Ο μινιμαλισμός παραμένει εξίσου δημοφιλής φέτος με τα προηγούμενα χρόνια, αν όχι περισσότερο.

Στην πραγματικότητα, πολλοί μινιμαλιστικοί ιστότοποι αισθάνονται ακόμη πιο τολμηροί από ποτέ, βασισμένοι σχεδόν αποκλειστικά σε βαριά τυπογραφία και κορεσμένα χρώματα για να δημιουργήσουν ομορφιά. Ο ιστότοπος Third & Grove είναι ένα φανταστικό παράδειγμα, με εναλλασσόμενα μπλοκ χρωμάτων πλήρους προβολής, παιχνιδιάρικη τυπογραφία Didone και άφθονο αρνητικό χώρο για αίθουσα αναπνοής.

Άλλα παραδείγματα, όπως Η καινοτομία είναι δύσκολη, αποφύγετε εντελώς τις εικονογραφήσεις, αλλά χρησιμοποιήστε κινούμενα σχέδια για να πείτε μια ιστορία αντ ‘αυτού.Τρίτη και grove μινιμαλιστική τοποθεσία

Ενώ ο μινιμαλισμός μπορεί να μην φαίνεται καινοτόμος το 2020, είναι ωραίο να βλέπουμε να συνεχίζει να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται έτσι. Και αν οι σχεδιαστές συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν με τόσο εντυπωσιακό αντίκτυπο, ο μινιμαλισμός θα παραμείνει πιθανώς μια τάση για τα επόμενα χρόνια.

7. Φουτουριστικά θέματα (και χρωματικά σχήματα)

Το στυλ επιστημονικής φαντασίας φαίνεται να επιστρέφει με μεγάλο τρόπο το 2020.

Από σχέδια εμπνευσμένα από UFO όπως Ο ιστότοπος του BrightScout στα γραφικά διαστημικού αποικισμού στα InVision’s Έκθεση του κλάδου DesignBetter, οι σχεδιαστές χρησιμοποιούν χώρο και επιστημονική φαντασία ως stand-in για καινοτομία, όπως έκαναν οι αντίστοιχοι τους στη δεκαετία του 1950.

Το φουτουριστικό θέμα του Brightscout site

Ακόμα και παραδοσιακά στιλβωμένες κατηγορίες όπως οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες πηδούν στο βαγόνι, χρησιμοποιώντας φωτεινά χρώματα για να φωτίσουν διαφορετικά θαμπά σημεία.

8. Περίληψη απεικονίσεων

Οι αφηρημένες εικόνες – συχνά αποτελούμενες από παστέλ σιλουέτες – ήταν παντού το 2019. Εάν οι αρχές του 2020 είναι οποιαδήποτε ένδειξη, αυτή η τάση θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Ιστότοποι όπως GitHub και Γεια σου χρησιμοποιήστε αυτές τις εικόνες με ευκρίνεια, ενώ άλλες αρέσουν Αεροπλάνο νιώθω βαριά χέρια. Καταλαβαίνουμε; οι πραγματικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το αφηρημένο λογισμικό σας.

παράδειγμα αρχικής σελίδας airtable

Ωστόσο, ανεξάρτητα από τα πλεονεκτήματά της, αυτή η τάση δεν φαίνεται να πηγαίνει πουθενά.

9. Εντυπωσιακό 3D

Οι αποκαλούμενοι ειδικοί προβλέπουν την άνοδο των τρισδιάστατων στοιχείων στους σύγχρονους ιστότοπους εδώ και χρόνια, αλλά το 2020 θα μπορούσε να είναι η χρονιά που πραγματικά συμβαίνει μαζικά.

Το Shopify δημιουργεί διαδραστικά τρισδιάστατα στοιχεία

Οι περισσότερες σελίδες προϊόντων στο Google Store χρησιμοποιούν στοιχεία 3D για να απεικονίσουν τη βιομηχανική σχεδίαση των φυσικών προϊόντων της Google, ακόμη και εταιρείες SaaS όπως το Shopify δημιουργούν διαδραστικά στοιχεία 3D, αν και η χρησιμότητα μιας κινούμενης σφαίρας με δυνατότητα μεταφοράς μπορεί να αμφισβητηθεί..

10. Πειραματική αφήγηση

Το έτος 2020 μπορεί επίσης να είναι η ακμή της πειραματικής και διαδραστικής διαδικτυακής αφήγησης.

Ενώ οι ιστότοποι αρέσουν Νίκησε τον Μπόκο χρησιμοποιήστε μια διεπαφή βιβλίου ιστορίας κινουμένων σχεδίων για να διαδώσετε τεχνικές εμπειρίας χρήστη, όπως άλλοι TraffickWatch Αντιμετωπίστε σοβαρά ζητήματα όπως το εμπόριο ανθρώπων σε στυλ ντοκιμαντέρ.

παράδειγμα trafficwatch

Αυτός ο τύπος αφηγηματικής αφήγησης μακράς μορφής ήταν κάποτε δημοφιλής σε έντυπα περιοδικά και περιοδικά, αλλά καθώς το μέσο εξασθενεί στη δημοτικότητα, είναι φανταστικό να το αντικαθιστάτε από πιο διαδραστικούς και πιο σπλαχνικούς ομολόγους ιστού.

Τάσεις χρηστικότητας και σχεδιασμού προϊόντων του 2020

Εάν όλα τα παραπάνω ένιωσαν λίγο υποκειμενικά και καλλιτεχνικά, δεν είστε μόνοι.

Ο σχεδιασμός της εμπειρίας χρήστη αυξάνεται εδώ και χρόνια και ένα ολοένα αυξανόμενο στελέχος σχεδιαστών ενδιαφέρεται περισσότερο για τη λειτουργική επίδραση των σχεδίων τους από ό, τι για την αισθητική..

Ακολουθούν μερικές από τις κορυφαίες τάσεις χρηστικότητας του 2020.

1. Επιστροφές Αρχιτεκτονικής Πληροφοριών

Η αρχιτεκτονική της πληροφορίας, που εδώ και πολύ καιρό θεωρείται ο ανατριχιαστικός θείος του σχεδιασμού της UX, κάνει μια θριαμβευτική επιστροφή το 2020.

Με την έλευση συστημάτων σχεδιασμού και βιβλιοθηκών μοτίβων που βασίζονται σε δεδομένα όπως GoodUI, οι σχεδιαστές επιστρέφουν και επανεφεύρεση, μοτίβα αρχιτεκτονικής πληροφοριών που έχουν αγνοηθεί σταθερά από τις πρώτες μέρες του ιστού.

2. Η προσβασιμότητα πηγαίνει στο mainstream

Οι υποστηρικτές και οι σύμμαχοι πιέζουν την προσβασιμότητα στον Ιστό για χρόνια με ομολογουμένως μικτά αποτελέσματα. Μέχρι σήμερα, οι σχεδιαστές έχουν αγνοήσει ευρέως τα πρότυπα, εάν τα γνωρίζουν καθόλου, και οι περισσότερες μικρές εταιρείες πιστεύουν ότι δεν μπορούν να σχεδιάσουν για προσβασιμότητα.

Το 2020 θα μπορούσε να είναι η χρονιά που όλες οι αλλαγές.

Ορισμένες νεοσύστατες επιχειρήσεις που επικεντρώνονται στο να κάνουν την προσβασιμότητα mainstream κερδίζουν δημοτικότητα. Πρόσβαση και UserWay, Για παράδειγμα, προσφέρετε πλατφόρμες SaaS που αυτοματοποιούν πολλές από τις προκλήσεις που σχετίζονται με την πρόσβαση σε ιστότοπους.

Παράδειγμα αρχικής σελίδας accessiBe

Η AccessiBe εξυπηρετεί ήδη μια μεγάλη λίστα με σημαντικούς πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των Fiverr, Hilton και BMW, ενώ το UserWay μπορεί να καυχηθεί για πελάτες όπως η Disney, το eBay και η Coca-Cola. Μετά από μια σειρά από αγωγές με γνώμονα τους καταναλωτές εναντίον εταιρειών με κακά πρότυπα προσβασιμότητας το 2019, και οι δύο νεοσύστατες εταιρείες φαίνεται να είναι έτοιμες να αυξηθούν σημαντικά το 2020.

3. Διαφάνεια τώρα

Οι νόμοι περί απορρήτου των καταναλωτών στο Διαδίκτυο, όπως το GDPR και το CCPA, είναι πιθανότατα η κορυφή του παγόβουνου. Το 2020, οι καταναλωτές απαιτούν αυξανόμενα επίπεδα διαφάνειας και ελέγχου στα δεδομένα τους.

Κατά τη δεκαετία 2000 και 2010, οι εταιρείες ανήκαν στα δεδομένα των πελατών τους. Το 2020 και μετά, φαίνεται ότι αυτό το σενάριο θα αναστραφεί.

4. Τα αρχεία σχεδίασης εξαφανίζονται

Θα μπορούσε το 2019 να είναι το τελευταίο έτος που σχεδιάζετε πραγματικά χρησιμοποιώντας αρχεία που αποθηκεύονται τοπικά στον φορητό υπολογιστή σας; Μια αυξανόμενη ομάδα σχεδιαστών το πιστεύουν.

Φιγκμά, μια συνεργατική πλατφόρμα σχεδιασμού UX με ενσωματωμένη έκδοση, που κέρδισε τόση δημοτικότητα το 2019, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς έναν κόσμο όπου το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της τελευταίας έκδοσης του σχεδιασμού σε έναν συνάδελφο είναι κάτι παρελθόν.

παράδειγμα αρχικής σελίδας figma

Σε αυτόν τον γενναίο νέο κόσμο, πολλοί σχεδιαστές μπορούν να συνεργαστούν στο ίδιο αρχείο, οι πελάτες και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δώσουν σχόλια σε πραγματικό χρόνο και τα εργαλεία έχουν γίνει τόσο εύκολο στη χρήση που σχεδόν όλοι μπορούν να συνεισφέρουν.

5. Δοκιμή, μέτρηση και πειραματισμός

Ενώ σχεδόν όλα τα άλλα έχουν αλλάξει στο διαδίκτυο, οι δοκιμές A / B και τα αναλυτικά προϊόντα έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου. Το 2020 δεν θα αποτελέσει εξαίρεση.

Παρά τα όσα θέλουν οι προγνωστικοί της Ημερομηνίας της GDPR να πιστεύετε, η μέτρηση και ο πειραματισμός είναι ζωντανά και καλά. Η άμεση απόκριση μάρκετινγκ και αναλυτικών αναφορών μπορεί να γίνει πιο δύσκολη το 2020, αλλά ο ιστός θα εξελιχθεί για να ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση.

Σε έναν κόσμο όπου τα βελτιστοποιημένα ποσοστά μετατροπών και η διατήρηση χρηστών υπερβαίνουν τα πάντα, οι εταιρείες θα συνεχίσουν να καινοτομούν.

Η πορεία προς τα εμπρός

Εάν πάνω από μια δεκαετία σχεδιασμού και ανάπτυξης ιστοσελίδων μάς έχει διδάξει τίποτα, πρέπει να εξετάσουμε τις τάσεις με σκεπτικισμό και να αποφύγουμε να εμπλακούν στη διαφημιστική εκστρατεία.

Προσοχή στο σύνδρομο λαμπερών αντικειμένων.

Εάν διευθύνετε μια διαδικτυακή επιχείρηση ή εργάζεστε σε ένα επάγγελμα που βασίζεται στον Ιστό, το καλύτερο στοίχημά σας είναι να εστιάσετε στο σχέδιό σας και να επιλέξετε τη στρατηγική και τις τακτικές που πιθανότατα θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους στόχους σας.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map