Καλύτερο λογισμικό φόρουμ (δωρεάν & επί πληρωμή)

Καλύτερο λογισμικό δωρεάν και επί πληρωμή φόρουμΑν ψάχνετε για το καλύτερο λογισμικό φόρουμ ή το καλύτερο Ελεύθερος λογισμικό φόρουμ για τη δημιουργία μιας διαδικτυακής κοινότητας, ο τεράστιος αριθμός επιλογών μπορεί να είναι συντριπτική.


Ωστόσο, υπάρχουν πολλά που ξεχωρίζουν ως το καλύτερο λογισμικό φόρουμ – καλύτερα επειδή είναι αξιόπιστα και γεμάτα με τις δυνατότητες που χρειάζεστε σε ένα πρόγραμμα φόρουμ.

Σε αυτόν τον οδηγό, θα σας παρουσιάσουμε 10 καλύτερα προγράμματα λογισμικού φόρουμ που θα διευκολύνουν τη ζωή σας στην αναζήτηση του κατάλληλου λογισμικού για την οικοδόμηση της διαδικτυακής σας κοινότητας.

Ας βουτήξουμε.

Το καλύτερο λογισμικό φόρουμ

Η επιλογή του σωστού λογισμικού φόρουμ καταλήγει σε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.

Δεν μπορείτε να κάνετε λάθος με οποιοδήποτε από τα παρακάτω προγράμματα. Έτσι, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε μερικές επιλογές προτού φτάσετε στο καλύτερο λογισμικό φόρουμ για εσάς.

Ίσως είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι τιμές για τις επιλογές premium στη λίστα είναι ακριβείς κατά τη στιγμή της δημοσίευσης, αλλά ενδέχεται να αλλάξουν αργότερα.

1 – vBulletin (Επί πληρωμή)

Ο ιστότοπος vBulletin. Είναι ένα από τα καλύτερα λογισμικά φόρουμ.

Το VBulletin είναι ένα κορυφαίο λογισμικό φόρουμ, αλλά βρίσκεται στην κορυφή της λίστας επειδή είναι γρήγορο να ρυθμιστεί, έχει εξελιγμένες δυνατότητες και έχει την επιλογή να φιλοξενήσει μόνοι σας το λογισμικό του φόρουμ ή μέσω της προσιτής και αξιόπιστης φιλοξενίας cloud.

Αυτό το πρόγραμμα φόρουμ μπορεί να ρυθμιστεί σε 15 λεπτά και είναι χτισμένο με λειτουργίες SEO και ασφάλειας, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την ταξινόμησή σας μόνοι σας.

Διαθέτει επίσης μια δυνατότητα αφοσίωσης χρηστών με τεχνολογία AI για να βοηθήσει την κοινότητά σας να αναπτυχθεί οργανικά.

Επιπλέον, αυτό είναι ένα από τα καλύτερα λογισμικά φόρουμ επειδή είναι έτοιμο για κινητά. Η εμπειρία για κινητά βελτιστοποιείται ακόμη και αυτόματα. Έτσι, η διαδικτυακή κοινότητά σας θα εμφανίζεται καλά σε όλες τις συσκευές και τους επιτραπέζιους υπολογιστές.

Οι επιλογές διαχείρισης είναι επίσης απλές, οπότε δεν χρειάζεται να διαχειρίζεστε μόνοι σας το φόρουμ σας.

Μπορείτε να φιλοξενήσετε αυτόματα το vBulletin με εφάπαξ τιμή των 249 $ ή μπορείτε να επιλέξετε να φιλοξενήσετε το λογισμικό του φόρουμ στους διακομιστές cloud που ξεκινούν από $ 15 ανά μήνα. Εάν επιλέξετε να φιλοξενήσετε με το vBulletin, περιλαμβάνονται και περιλαμβάνονται αναβαθμίσεις λογισμικού συντήρησης και φόρουμ.

Είναι ένα λογισμικό που ταιριάζει καλύτερα σε οποιονδήποτε απαιτεί ένα εύχρηστο πρόγραμμα φόρουμ.

2 – Ομιλία (Επί πληρωμή)

Ο ιστότοπος του Discourse. Είναι ένα από τα καλύτερα δωρεάν λογισμικά φόρουμ.

Το Discourse είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα δωρεάν προγράμματα φόρουμ εκεί έξω. Είναι μια δημοφιλής επιλογή επειδή είναι ανοιχτού κώδικα και διαθέτει πολλές χρήσιμες λειτουργίες και ενσωματώσεις.

Είναι πιο κατάλληλο για όσους χρειάζονται ενσωματώσεις για τον εξορθολογισμό της ροής εργασίας τους.

Υπάρχει ένα σύστημα κατάταξης που χρησιμοποιείται όχι μόνο για τη διάκριση νέων μελών από έμπειρους χρήστες, αλλά για αυτόματη παροχή μεγαλύτερων δυνατοτήτων εποπτείας σε χρήστες που έχουν συνεισφέρει αρκετά για να το κερδίσουν.

Με αυτόν τον τρόπο, η κοινότητά σας μπορεί να εποπτεύεται και οι νέοι χρήστες δεν θα μπορούν να δημοσιεύουν ή να στέλνουν μηνύματα σε κανέναν οτιδήποτε είναι ακατάλληλο.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί με το WordPress για να μετατρέψει τον ιστότοπό σας σε φόρουμ. Κάθε ανάρτηση ιστολογίου γίνεται δημοσίευση φόρουμ. Λειτουργεί επίσης με την προσθήκη Akismet WordPress για τον μετριασμό των ανεπιθύμητων μηνυμάτων.

Το Discourse προσφέρει πολλές άλλες χρήσιμες ενσωματώσεις όπως Slack, IFTTT, Zapier, Zendesk, Patreon, GitHub, Google Analytics, Google Adsense, Amazon και άλλα. Αντιπροσωπεύονται επίσης οι ενσωματώσεις κοινωνικών μέσων όπως το Facebook, το Instagram, το Twitter και άλλοι.

Αν προτιμάτε μια διαχειριζόμενη λύση φιλοξενίας αντί να φιλοξενείτε αυτόματα το λογισμικό του φόρουμ σας, υπάρχει μια επιλογή για αυτό και ξεκινά από 100 $ ανά μήνα.

3 – phpBB (Ελεύθερος)

Ο ιστότοπος του προγράμματος φόρουμ phpBB.

Το PhpBB είναι μια από τις παλαιότερες, δωρεάν επιλογές προγράμματος φόρουμ εκεί έξω. Είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα, καθώς και αυτο-φιλοξενούμενο φόρουμ.

Διαθέτει όλες τις βασικές δυνατότητες που χρειάζεστε στο λογισμικό του φόρουμ, όπως εποπτεία χρήστη, ιδιωτικά μηνύματα, ειδοποιήσεις, δυνατότητα καθορισμού δικαιωμάτων χρήστη κ.λπ..

Όχι μόνο αυτό, αλλά έχει επίσης ενσωματωμένες δυνατότητες ασφάλειας, anti-spam και προσωρινής αποθήκευσης.

Έχετε επίσης την επιλογή να χρησιμοποιήσετε προσθήκες για να προσθέσετε δυνατότητες που δεν διατίθενται από το κουτί.

Το PhpBB έχει σχεδιασμό που ανταποκρίνεται. Επομένως, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε εάν τα μέλη σας θέλουν να έχουν πρόσβαση στην κοινότητά σας από τις κινητές συσκευές τους.

Ενώ τα βασικά χαρακτηριστικά του μπορεί να μην φαίνονται τόσο ξεχωριστά, δεδομένου ότι αυτά πρέπει να είναι στάνταρ με οποιοδήποτε λογισμικό φόρουμ, οι συγκεκριμένες δυνατότητες είναι αρκετά ισχυρές.

Για παράδειγμα, το ιδιωτικό σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων είναι το ίδιο καλό με την αποστολή email με οποιονδήποτε πάροχο χρησιμοποιείτε. Μπορείτε να προσθέσετε συνημμένα, να δημιουργήσετε ένα βιβλίο διευθύνσεων, να δημιουργήσετε πρόχειρα, να προσθέσετε συνημμένα, να προβάλετε μηνύματα σε λειτουργία συνομιλίας και άλλα.

Είναι μια σταθερή επιλογή, γι ‘αυτό και είναι ένα από τα καλύτερα δωρεάν προγράμματα φόρουμ.

Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι ενώ το phpBB είναι δωρεάν, είναι μια επιλογή που φιλοξενείται αυτόματα, οπότε θα χρειαστείτε έναν πάροχο φιλοξενίας.

4 – SMF (Ελεύθερος)

Ο ιστότοπος του SImple Machines Forum: Το λογισμικό του φόρουμ ταιριάζει καλύτερα σε όσους έχουν προϋπολογισμό.

Το Simple Machines Forum (SMF) είναι ένα πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα και διαθέτει όλες τις δυνατότητες που θα περιμένατε στο λογισμικό του φόρουμ. Είναι πιο κατάλληλο για οποιονδήποτε με προϋπολογισμό που χρειάζεται ακόμα επαγγελματικό λογισμικό φόρουμ.

Το περιβάλλον εργασίας χρήστη (UI) είναι καθαρό και απλό, καθιστώντας το αρκετά επαγγελματικό.

Διαθέτει επίσης έναν προηγμένο διαχειριστή πακέτων, ώστε να μπορείτε να κάνετε τροποποιήσεις με μερικά κλικ που εφαρμόζουν γρήγορα τις αλλαγές ακόμη και σε μεγάλες κοινότητες. Έτσι, μπορείτε να ξεχάσετε τις ημέρες που χρειάστηκαν ώρες για την εφαρμογή πολλαπλών αλλαγών σε μια μεγάλη βάση δεδομένων των μελών του φόρουμ.

Το SMF υποστηρίζει επίσης πολλές γλώσσες ταυτόχρονα. Με αυτόν τον τρόπο, κανείς δεν χρειάζεται να αισθάνεται ότι μένει έξω, κάτι που είναι υπέροχο.

Είναι σχεδιασμένο για βέλτιστη απόδοση και επεκτασιμότητα, καθώς και βελτιωμένο SEO και προσωρινή αποθήκευση. Είναι λοιπόν χτισμένο για μεγάλες κοινότητες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι προηγμένες ρυθμίσεις άδειας και διαχείρισης χρηστών είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτες.

5 – xenForo (Επί πληρωμή)

Ο ιστότοπος xenForo.

Το XenForo είναι ένα αυτο-φιλοξενούμενο λογισμικό φόρουμ premium που ταιριάζει καλύτερα στις επιχειρήσεις. Χρησιμοποιεί το gamification για να αυξήσει την αφοσίωση των χρηστών και να ενσωματωθεί στο Facebook έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να εγγραφούν μέσω κοινωνικών μέσων. Διευκολύνει επίσης την κοινή χρήση στο Facebook.

Το XenForo έχει μια πρόσφατη ροή δραστηριότητας, ώστε τα μέλη να μπορούν να ενημερώνονται γρήγορα. Υπάρχουν επίσης ειδοποιήσεις για να γίνει ακόμη πιο απλή η επικοινωνία με την κοινότητα.

Διαθέτει μια κομψή, κομψή και επαγγελματική διεπαφή χρήστη και ενσωματωμένη βελτιστοποίηση SEO για την αύξηση της λειτουργικότητας του φόρουμ.

Υπάρχουν πάνω από 2.000 πρόσθετα που κυμαίνονται από διάφορες δυνατότητες gamification έως διαχείριση και βελτιωμένα πρόσθετα αναζήτησης όπως το δημοφιλές και ισχυρό λογισμικό ElasticSearch.

Είναι πιθανό να βρείτε όλα τα πρόσθετα που χρειάζεστε, αλλά σε αντίθετη περίπτωση, μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε ένα δικό σας με το πλαίσιο τους.

Το XenForo θα σας επιστρέψει 160 $ ​​και υπάρχουν επίσης πρόσθετα όπως μια υπηρεσία εγκατάστασης, αφαίρεση επωνυμίας και άλλες επιλογές. Θα πρέπει επίσης να το φιλοξενήσετε μόνοι σας όπως αναφέρθηκε προηγουμένως.

6 – Φόρουμ βανίλιας (Επί πληρωμή)

Ο ιστότοπος των Φόρουμ Vanilla.

Το Vanilla Forums είναι ένα διαχειριζόμενο λογισμικό φόρουμ που ταιριάζει καλύτερα σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις που χρειάζονται ένα πρόγραμμα φόρουμ που πρόκειται να γεμίσει σοβαρά την αφοσίωση των χρηστών.

Παρέχουν ένα μεγαλύτερο εύρος ρόλων και δυνατοτήτων άδειας χρήστη. Αυτό επιτρέπει στους χρήστες να έχουν περισσότερα κίνητρα για να αλληλεπιδράσουν με την κοινότητα.

Πέρα από την αφοσίωση των χρηστών, υπάρχει επίσης έμφαση στην αποδοτικότητα. Έτσι, εάν είστε ιδιοκτήτης επιχείρησης που θέλετε να χρησιμοποιήσετε αυτό το πρόγραμμα φόρουμ ως σύστημα εισιτηρίων υποστήριξης, μπορείτε. Είναι κατασκευασμένο με γνώμονα την εμπειρία χρήστη, ώστε να μπορείτε να μειώσετε το χρόνο που αφιερώνετε στην υποστήριξη.

Βοηθά επίσης το Vanilla Forums να περιλαμβάνει σύστημα γνωσιακής βάσης, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να μειώσουν τα εισιτήρια υποστήριξης, έχοντας μια επιλογή αυτοεξυπηρέτησης.

Μπορείτε να επωφεληθείτε πλήρως από τα Φόρουμ Βανίλιας και να ανταποκρίνεται πλήρως σε όλες τις κινητές συσκευές. Υπάρχει μια σύνθετη αναφορά, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε χωρίς κόπο τις μετρήσεις απόδοσης για να βεβαιωθείτε ότι η ομάδα σας παραμένει στο στόχο.

Τα σχέδια κυμαίνονται από 689 έως 10.000 $ και υπάρχει επίσης μια προσαρμοσμένη επιλογή που υπερβαίνει αυτό το εύρος τιμών σε περίπτωση που είστε μια επιχείρηση με αυξανόμενες ανάγκες.

7 – MyBB (Ελεύθερος)

Ο ιστότοπος MyBB.

Το MyBB είναι ένα λογισμικό φόρουμ ανοιχτού κώδικα, που φιλοξενείται από τον εαυτό σας και ταιριάζει καλύτερα σε επιχειρήσεις που χρειάζονται ένα κομψό, αλλά οικονομικά αποδοτικό πρόγραμμα φόρουμ.

Όταν δημιουργείτε ένα φόρουμ με το MyBB, είναι εκπληκτικά κομψό, εντυπωσιακό και επαγγελματικό. Υπάρχει επίσης μια εξαιρετική εμπειρία χρήστη με την απρόσκοπτη διάταξη και σχεδίαση.

Η διεπαφή του είναι απλή και περιλαμβάνει επίσης σελίδες διαχείρισης.

Το MyBB διαθέτει όλες τις βασικές δυνατότητες του φόρουμ που μπορεί να χρειαστείτε, αλλά υπάρχουν εκατοντάδες δωρεάν πρόσθετα και θέματα εάν θέλετε να επεκτείνετε τις δυνατότητες ή σε περίπτωση που θέλετε να αλλάξετε το σχεδιασμό και τη διάταξη.

Έρχεται με πολλές προσθήκες και θέματα, επομένως είναι πιθανό να μπορείτε να βρείτε αυτό που χρειάζεστε. Για παράδειγμα, caching, minification, CDN, gamification, security, anti-spam και διοικητικά πρόσθετα και πολλά άλλα.

Υπάρχει επίσης μια ισχυρή, μακροχρόνια κοινότητα πίσω από το MyBB που τη μετέφρασε σε περισσότερες από 30 γλώσσες και υπάρχουν επιλογές για την αύξηση της αφοσίωσης των χρηστών με το gamification.

Όλα τα παραπάνω το καθιστούν ένα από τα καλύτερα δωρεάν λογισμικά φόρουμ για επιχειρήσεις και ιδιώτες.

8 – Φλαράμ (Ελεύθερος)

Ο ιστότοπος Flarum. Είναι ένα νεότερο, δωρεάν λογισμικό φόρουμ.

Η Flarum είναι ένας νέος ανταγωνιστής στην αγορά λογισμικού φόρουμ. Παρόλο που αυτό το λογισμικό φόρουμ ανοιχτού κώδικα βρίσκεται σε δοκιμή beta, εξακολουθεί να είναι μια επαγγελματική και κομψή λύση με μεγάλη έμφαση στην εμπειρία των χρηστών.

Το Flarum είναι πλήρως ανταποκρινόμενο και εξαιρετικά φιλικό προς κινητά. Διαθέτει μεγαλύτερα κουμπιά, απεριόριστη κύλιση, ομαλές κινούμενες εικόνες και συνθέτη μηνυμάτων που αιωρείται στην οθόνη. Έτσι, μπορείτε να συνεχίσετε την κύλιση στη σελίδα χωρίς να χρειάζεται να βγείτε από το πλαίσιο μηνυμάτων και να χάσετε αυτό που πληκτρολογήσατε.

Τα χαρακτηριστικά του θυμίζουν έναν ιστότοπο κοινωνικών μέσων, για παράδειγμα με την επέκταση Pusher οι χρήστες μπορούν να κάνουν ζωντανή συνομιλία. Υπάρχουν επίσης ειδοποιήσεις που οργανώνονται από συζητήσεις, ώστε να είναι πιο εύκολο να τα καταναλώσετε.

Όταν δηλώνετε ότι μπορείτε να δημοσιεύσετε αναφορές σε άλλους χρήστες όπως το Twitter, το Flarum πηγαίνει από ένα συνηθισμένο πρόγραμμα φόρουμ σε ένα από τα καλύτερα δωρεάν λογισμικά φόρουμ. Μπορεί ακόμη και να ανταγωνιστεί τα καλύτερα προγράμματα λογισμικού φόρουμ που διαθέτουν premium επιλογές.

Μια ενσωμάτωση του WordPress βρίσκεται επί του παρόντος σε λειτουργία μαζί με πολλές άλλες λειτουργίες, όπως anti-spam, στατιστικά στοιχεία, συντομεύσεις πληκτρολογίου, ιδιωτικά μηνύματα, επιλογές gamification και πολλά άλλα.

Είναι ένα κομψό λογισμικό φόρουμ που ταιριάζει καλύτερα σε ιδιώτες αλλά και σε επιχειρήσεις.

9 – Πίνακας ισχύος Invision (Επί πληρωμή)

Ο ιστότοπος του Invision Power Board.

Το Invision Power Board είναι ένα premium πρόγραμμα φόρουμ που ταιριάζει καλύτερα στις επιχειρήσεις. Παρόλα αυτά, μπορεί να είναι υπέροχο για άτομα που είναι δημόσια πρόσωπα ή για όσους θέλουν να γίνουν επιρροές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όχι μόνο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως φόρουμ, αλλά μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε ως σύστημα εισιτηρίων υποστήριξης, πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου, CMS, σύστημα κοινής χρήσης αρχείων, ιστολόγιο και άλλα.

Έχει ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εμπλουτισμένου κειμένου για εξαιρετική εμπειρία χρήστη και είναι επίσης εύκολο να διαχειριστεί ως διαχειριστής. Επίσης ανταποκρίνεται, οπότε θα λειτουργεί καλά σε κινητές συσκευές.

Το Invision Power Board είναι επίσης απίστευτα ευέλικτο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε ακόμη και να προσαρμόσετε τη ροή δραστηριότητας ανά χρήστη.

Επειδή είναι ένα πρόγραμμα φόρουμ, οι χρήστες μπορούν επίσης να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον για να μειώσουν τον φόρτο εργασίας της ομάδας υποστήριξης μιας επιχείρησης.

Το Invision Power Board είναι μια διαχειριζόμενη λύση με σχέδια που κυμαίνονται από $ 45 έως $ 130 το μήνα.

10 – ΚόμβοςBB (Επί πληρωμή)

Ο ιστότοπος NodeBB.

Το NodeBB είναι ένα από τα καλύτερα λογισμικά φόρουμ λόγω του μοντέρνου σχεδιασμού και της ευελιξίας του.

Ο πίνακας διαχείρισης είναι διαισθητικός, εντυπωσιακός και σας επιτρέπει να ελέγχετε απολύτως τα πάντα για το φόρουμ σας. Το ίδιο το φόρουμ έχει επίσης μια εντυπωσιακή, φυσική σχεδίαση και διάταξη.

Κάνει πραγματικά μια υπέροχη εμπειρία χρήστη για όλους.

Το NodeBB είναι μια premium επιλογή που διαχειρίζεται, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την ξεχωριστή φιλοξενία. Χρησιμοποιεί το cloud hosting για να διασφαλίσει ότι το φόρουμ σας φορτώνεται γρήγορα.

Υπάρχουν επίσης πολλές ενσωματώσεις όπως WordPress, Slack, MailChimp, Facebook, Google Adsense, Twitter, Amazon S3, Twilio και φορτώνει περισσότερα.

Το NodeBB δεν σταματά εκεί. Υπάρχει επίσης μια βιβλιοθήκη προσθηκών για την επέκταση των λειτουργιών του φόρουμ σας. Υπάρχουν τα πάντα, από πρακτικά πρόσθετα για ασφάλεια, καθώς και για αποτελεσματικότητα, gamification και αφοσίωση των χρηστών.

Για παράδειγμα, μπορείτε να εγκαταστήσετε μια προσθήκη για να επιτρέψετε στους χρήστες να αναφέρουν άλλα μέλη σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, όπως στο Twitter.

Έχει σχεδιασμό για πρώτη φορά σε κινητά, βελτιστοποιημένη για SEO, έχει πίνακα ελέγχου αναλυτικών στοιχείων και οι χρήστες μπορούν να συνομιλούν σε πραγματικό χρόνο.

Το NodeBB είναι ένα λογισμικό φόρουμ ανοιχτού κώδικα που ξεκινά από 250 $ ανά μήνα. Τα αυτόματα καθημερινά αντίγραφα ασφαλείας, καθώς και απεριόριστο προσωπικό και μέλη της κοινότητας έρχονται επίσης με όλα τα σχέδια.

Τυλίγοντας

Εκεί το έχετε: Όχι μόνο αυτά είναι τα καλύτερα λογισμικά φόρουμ, αλλά μερικά από αυτά είναι τα καλύτερα Ελεύθερος επιλογές λογισμικού φόρουμ επίσης.

Ελπίζουμε να βρείτε το καταλληλότερο λογισμικό που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Τα επόμενα βήματα για την οικοδόμηση της διαδικτυακής σας κοινότητας θα ήταν:

  • Ρύθμιση του επιλεγμένου λογισμικού φόρουμ σε πρόγραμμα φιλοξενίας.
  • Επιλέγοντας ένα όνομα τομέα και συνδέοντάς το με το πρόγραμμα του φόρουμ σας.

Μπορείτε να δείτε πώς να επιλέξετε ένα όνομα τομέα, να εγγραφείτε με το Bluehost & Εγκατάσταση του WordPress και πόσο κοστίζει ένας ιστότοπος για περισσότερες λεπτομέρειες.

Μπορέσατε να επιλέξετε το λογισμικό του φόρουμ που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας; Τι ψάχνετε στο λογισμικό φόρουμ; Τι θεωρείτε το καλύτερο λογισμικό φόρουμ ή το καλύτερο Ελεύθερος λογισμικό φόρουμ; Μοιραστείτε τις σκέψεις σας στα παρακάτω σχόλια.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map