Ένα Google Analytics Crash-Course για ψηφιακούς εμπόρους

Συνεισφορά από τον ειδικό επισκέπτη Andrew McLoughlin για Ψηφιακό μάρκετινγκ Colibri


Ένα πράγμα που μάθαμε ως κορυφαίο πρακτορείο ψηφιακού μάρκετινγκ του Σαν Φρανσίσκο είναι ότι οι προσπάθειές μας είναι σχεδόν εντελώς άσκοπες εάν δεν έχουμε τρόπο να μετρήσουμε τον αντίκτυπό μας. Όπως και οι περισσότερες επιχειρήσεις, η δική μας εξαρτάται από τα σχόλια, τα αποτελέσματα παρακολούθησης, τη δοκιμή νέων προσεγγίσεων και στρατηγικών και τη δυνατότητα αντικειμενικής σύγκρισης των αποτελεσμάτων.

Για τους ψηφιακούς εμπόρους, το Google Analytics είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων και για να διασφαλίσετε ότι ο ιστότοπός σας είναι βελτιστοποιημένος για τις μηχανές αναζήτησης. Έχουμε συγκεντρώσει αυτό το μάθημα σφαλμάτων παρακάτω για να σας δώσουμε το πλαίσιο που χρειάζεστε για να κατανοήσετε το λογισμικό και να αρχίσετε να το επεξεργάζεστε στη δική σας ψηφιακή εργαλειοθήκη. Μια μικρή αποποίηση ευθυνών, δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει το μάθημα και την πιστοποίηση της Google για τα αναλυτικά στοιχεία, αλλά να την συμπληρώσει.

Το Google Analytics και η σημασία των αριθμών

Φανταστείτε ένα σενάριο: Είναι τα μέσα της άνοιξης. Ο ιστότοπός σας μόλις δημοσίευσε μια νέα σελίδα προορισμού που χρησιμοποιεί μια ελαφρώς διαφορετική φράση από τη συνήθη επωνυμία σας. Συνδέεστε στη σελίδα προορισμού από το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο σας και δημοσιεύετε συνδέσμους σε αυτήν στους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων. Τρεις ημέρες αργότερα, ο ιστότοπός σας έχει μετρηθεί αύξηση των μετατροπών (ας πούμε, πωλήσεις από το ηλεκτρονικό σας κατάστημα). Φαίνεται ότι οι μετατροπές συσχετίζονται με τη νέα σελίδα προορισμού, με την τροποποιημένη επωνυμία, επομένως κάνετε ξανά ολόκληρο τον ιστότοπό σας για να ταιριάζει με τον νέο τόνο και τις εικόνες. Ξαφνικά, ωστόσο, οι μετατροπές μειώνονται και τα έσοδα φτάνουν στο χαμηλό όλων των εποχών. Τι πήγε στραβά?

Το λάθος σε αυτό το παράδειγμα αντιστοιχούσε στη συσχέτιση των δύο γεγονότων – τη νέα σελίδα προορισμού και την αύξηση των μετατροπών – και υποθέτοντας, χωρίς αποδείξεις, ότι η νέα επωνυμία προκαλείται άμεσα η άνοδος των μετατροπών. Εάν παρακολουθούσατε την επισκεψιμότητά σας με το Google Analytics, θα είχατε δει ότι το ποσοστό εγκατάλειψης για τη νέα σελίδα προορισμού ήταν ασυνήθιστα υψηλό και ο χρόνος στη σελίδα ήταν ασυνήθιστα χαμηλός. Ανθρωποι μισητός τη νέα επωνυμία, ακόμη και άτομα που τους άρεσαν αρκετά για να εγγραφούν στο ενημερωτικό δελτίο. Οι μετατροπές σας αυξήθηκαν επειδή αυξάνονταν πάντα γύρω από αυτήν την περίοδο του χρόνου: οι άνθρωποι αγοράζουν δώρα για την Ημέρα της Μητέρας.

Σε αυτό το σενάριο, η ανάλυση δεδομένων θα έσωζε τον ιστότοπό σας από το ατυχές αυτο-σαμποτάζ που ενεργούσε βιαστικά χωρίς αποδεικτικά στοιχεία. Η ύπαρξη σκληρών αριθμών, η ανίχνευση της προέλευσής τους και η τμηματοποίηση των δεδομένων με διάφορες διαφορετικές μεταβλητές είναι η μόνη σαφής πορεία προς την επιτυχία.

Πως Δεν Για να χρησιμοποιήσετε το Google Analytics

-Κανάλια εναντίον τεχνικών

Παρόλο που το παραπάνω σενάριο μας έλεγε, μην κάνετε λάθος το Google Analytics για το τελικό εργαλείο μάρκετινγκ για το οποίο κάποιοι το χρησιμοποιούν. Πράγματι, υπάρχει ένα βασικό λάθος που κάνουν πολλοί άπειροι ψηφιακοί έμποροι όταν χρησιμοποιούν το Google Analytics για πρώτη φορά. Ας εξηγήσουμε.

Βασικά, το Google Analytics αναλύει τα δεδομένα κυρίως κατά κανάλι. Υπάρχουν άλλοι τρόποι διαμόρφωσης των αναφορών σας, αλλά ο προεπιλεγμένος, και αυτός με τον οποίο ξεκινούν τα περισσότερα άτομα, κατανέμει την επισκεψιμότητα σε ομάδες όπως “Οργανικά” (άτομα που βρήκαν τον ιστότοπό σας στα αποτελέσματα αναζήτησης με ερώτηση σχετικών λέξεων-κλειδιών), “Άμεσο” ( άτομα που έκαναν κλικ σε έναν σύνδεσμο, φόρτωσαν έναν σελιδοδείκτη ή πληκτρολόγησαν μια διεύθυνση URL), “Κοινωνικά” (άτομα που προέρχονταν από παραπομπές κοινωνικών μέσων), “Πληρωμένη αναζήτηση” (άτομα που έκαναν κλικ σε μια πληρωμένη διαφήμιση) και ούτω καθεξής.

Αυτή η προεπιλεγμένη ομαδοποίηση δεδομένων καθιστά επικίνδυνα εύκολο να θεωρηθεί κάθε διακριτό κανάλι ως διακριτό μάρκετινγκ στρατηγική. Πρόκειται για μια σοβαρή παγίδα και παγιδεύει όλο και περισσότερους ψηφιακούς εμπόρους.

Το Google Analytics κάνει εξαιρετική δουλειά για να σας ενημερώσει σχετικά με την επισκεψιμότητα του ιστότοπού σας, καθώς και για τις συμπεριφορές των χρηστών και ούτω καθεξής, αλλά δεν το αντιμετωπίζετε σαν κάτι που να σας ταιριάζει στις ευρύτερες προσπάθειες μάρκετινγκ. Η καλύτερη συμβουλή που μπορούμε να σας δώσουμε είναι να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο με τον τρόπο που προορίζεται. Μην προσπαθήσετε να σφυρίξετε ένα καρφί με ένα κατσαβίδι και μην περιμένετε από το Google Analytics να κάνει τη βαρύτητα για την ψηφιακή στρατηγική μάρκετινγκ.

Τι Μπορώ Κάνω

Λοιπόν, με αυτό το τρόπο, ας μιλήσουμε για τις διάφορες δυνατότητες και εφαρμογές του Google Analytics. Μπορεί να σας πει από πού προέρχονται οι επισκέπτες σας, ομαδοποιώντας την επισκεψιμότητά σας σε διακριτές πηγές. Μπορεί να σας πει ποια είδη διαδρομών ακολουθούν οι χρήστες μόλις φτάσουν στον ιστότοπό σας και τα δεδομένα μπορούν να τμηματοποιηθούν με διάφορες μεταβλητές για να λάβετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Μπορεί να παρακολουθεί μετατροπές, στόχους και αλληλεπιδράσεις χρηστών και, υπό τις σωστές συνθήκες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διαπιστωθεί αν οι νέες πρωτοβουλίες μάρκετινγκ έχουν τον αντίκτυπο που ελπίζατε.

Ας φανταστούμε ένα άλλο σενάριο. Θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα δημογραφικά στοιχεία των χρηστών σας, ειδικά για να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε αν θα άξιζε τον χρόνο σας να επενδύσετε σε μια ειδική έκδοση για κινητά του ιστότοπού σας ή να ανακατευθύνετε τις προσπάθειές σας στο μάρκετινγκ. Έτσι, χαρτογραφείτε τα δεδομένα, αναλύοντας τους χρήστες σας κατά τοποθεσία, τύπο συσκευής (η ανάλυση οθόνης μπορεί να σας πει εάν ήταν tablet, κινητό τηλέφωνο ή επιτραπέζιο υπολογιστή), πρόγραμμα περιήγησης, γλώσσα κ.ο.κ..

Αναλύοντας τα αποτελέσματα, ανακαλύπτετε ότι η πλειονότητα των επισκεπτών σας είναι κυρίως γερμανόφωνοι χρήστες tablet, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι εγκατεστημένοι στην Ευρώπη. Φαίνεται επίσης ότι η πλειονότητα των χρηστών σας είναι επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες, συνήθως ακολουθώντας έναν άμεσο σύνδεσμο.

Λοιπόν τι κάνεις?

Σε αυτήν την περίπτωση, θα ήταν καλό να επενδύσετε σε μια γερμανική έκδοση του ιστότοπού σας, βελτιστοποιημένη για κινητά. Πιθανότατα θα έχετε επίσης μεγάλη επιτυχία από ένα ενημερωτικό δελτίο, δεδομένου ότι ένα τόσο μεγάλο ποσοστό των χρηστών σας έχει επιδείξει επαναλαμβανόμενο ή συνεπές ενδιαφέρον για το περιεχόμενό σας.

Αν αφήσετε τα δεδομένα να σας πουν περισσότερα για το τι συμβαίνει πραγματικά, θα μάθατε περισσότερα για τους χρήστες σας και θα μπορείτε να ικανοποιήσετε καλύτερα τις ανάγκες τους.

Συγκριτική αξιολόγηση

Το θέμα με τα δεδομένα, ακόμη και τα περιεκτικά δεδομένα, είναι ότι δεν είναι χρήσιμο για εσάς χωρίς πλαίσιο. Δεν μπορείτε να κάνετε παρέκταση ακόμη και από μερικά σημεία δεδομένων. Εδώ μπαίνει η συγκριτική αξιολόγηση.

Βασικά, η συγκριτική αξιολόγηση είναι η διαδικασία με την οποία παρακολουθείτε δεδομένα με την πάροδο του χρόνου, σε σχέση με την περίσταση, για να αποκτήσετε μια αίσθηση για το πώς θα μοιάζει μια «τυπική» εξάπλωση, έτσι ώστε να έχετε έναν τρόπο να αξιολογήσετε τα δεδομένα για μια συγκεκριμένη καμπάνια έναντι ενός μέσου όρου . Όποτε είναι δυνατόν, παρακολουθούμε δεδομένα για τουλάχιστον τρεις μήνες, τουλάχιστον, όταν παρουσιάζουμε τα κριτήρια αξιολόγησής μας, απλώς για να λάβουμε υπόψη τα outliers (όπως τα ψώνια της μητέρας!) Στην ιδανική περίπτωση, θα θέλατε να παρακολουθείτε δεδομένα σε σχέση με τα σημεία αναφοράς από τον ίδιο μήνα του έτος, την ίδια ημέρα της εβδομάδας, ακόμη και την ίδια ώρα της ημέρας. Για παράδειγμα, εάν η επισκεψιμότητά σας κυμαίνεται συνήθως στις 5 π.μ. PST (δηλαδή στις 2 μ.μ. στο Βερολίνο), θα θέλατε να παρακολουθείτε τα αποτελέσματά σας από την ίδια χρονική περίοδο κατά τη σύγκριση των αποτελεσμάτων μιας νέας καμπάνιας ή σελίδας προορισμού. Οι περισσότεροι επιχειρηματικοί ιστότοποι συνήθως ανεβαίνουν τα μεσημέρια τις καθημερινές, ενώ οι περισσότεροι ιστότοποι αναψυχής ανεβαίνουν τα βράδια και τα σαββατοκύριακα.

Εάν ο ιστότοπός σας έχει περάσει λίγο καιρό, είναι πάντα καλό να παρακολουθείτε τα κριτήρια αξιολόγησης από έτος σε έτος. Εάν ο ιστότοπός σας αυξάνεται γύρω στα Χριστούγεννα, μην απογοητεύεστε εάν η επισκεψιμότητά σας για τον Ιούνιο δεν ταιριάζει με τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Όσο περισσότερο συγκρίνετε τα δεδομένα σας, τόσο πιο χρήσιμα θα είναι και τόσο πιο ακριβείς και θα διορθώσετε τα συμπεράσματα που δημιουργείτε.

Συμβουλές και στρατηγικές

-Μην αγγίζετε τα μη επεξεργασμένα δεδομένα

Από τη στιγμή που εφαρμόζετε τους κώδικες παρακολούθησης αναλυτικών στοιχείων, διατηρήστε μια προβολή που είναι εντελώς μη φιλτραρισμένη και χωρίς τροποποίηση. Εάν δεν έχετε, δημιουργήστε ένα τώρα. Μόλις φιλτράρετε τα δεδομένα σας, φιλτράρονται αναδρομικά. Η Google δεν αποθηκεύει προηγούμενες εκδόσεις, επομένως οι αλλαγές σας είναι μόνιμες. Εάν εφαρμόσετε κατά λάθος ένα φίλτρο ή εάν διαγράψετε ορισμένα δεδομένα, έχει χαθεί για πάντα, οπότε διατηρήστε ένα αντίγραφο ασφαλείας ολόκληρου του λογαριασμού σας. Μπορείτε πάντα να δημιουργήσετε ξανά φίλτρα, αλλά δεν μπορείτε να επαναφέρετε δεδομένα χωρίς αρχείο.

-Δοκιμάστε τα πάντα σε μια δοκιμαστική προβολή πρώτα

Όπως και η προηγούμενη συμβουλή, όταν προσθέτετε φίλτρα ή δημιουργείτε μια προσαρμοσμένη προβολή, κάντε πάντα την αλλαγή σε ένα sandbox πρώτα. Χρησιμοποιήστε μια δοκιμαστική προβολή για να παίξετε και να βεβαιωθείτε ότι τα φίλτρα σας κάνουν ό, τι θέλετε. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε ξανά και να το τελειοποιήσετε προτού κάνετε την αλλαγή μόνιμη.

-Μην κάνετε ένα εκατομμύριο φίλτρα πότε θα το κάνει

Ας υποθέσουμε ότι φιλτράρετε το spam spam (και θα πρέπει να είστε!). Δεν θέλετε ψεύτικα δεδομένα χρήστη να γεμίζουν τα αποτελέσματά σας και υπάρχουν πολλά ονόματα κεντρικών υπολογιστών που θέλετε να εξαιρέσετε. Θυμηθείτε, ωστόσο, ότι μπορείτε να γράψετε μια απλή κανονική έκφραση στην οποία μπορείτε να προσθέσετε επ ‘αόριστον για κάθε νέο όνομα κεντρικού υπολογιστή που θέλετε να φιλτράρετε. Κάνοντας ένα μόνο φίλτρο, που ονομάζεται “bot spam” ή κάτι τέτοιο, και χρησιμοποιώντας το σωστά, μπορείτε να εξοικονομήσετε τον εαυτό σας από την ταλαιπωρία της προσπάθειας να χτενίζετε εκατοντάδες μεμονωμένα φίλτρα όποτε θέλετε να προσθέσετε ή να τροποποιήσετε ένα συγκεκριμένο πράγμα. Είναι η καλύτερη πρακτική και θα σας σώσει από έναν τεράστιο πονοκέφαλο μακροπρόθεσμα.

-Εγγραφο τα παντα κατά ημερομηνία

Το Google Analytics σάς επιτρέπει να διατηρείτε ένα αρχείο καταγραφής αλλαγών, αναθεωρήσεων, νέων σελίδων και άλλων, και θα πρέπει να κάνετε εγγραφή κάθε αλλαγή. Δεν μπορώ να το τονίσω αρκετά. Φανταστείτε να παρατηρήσετε μια ανεξήγητη αύξηση στην κίνηση που ξεκίνησε πριν από δύο ή τρεις μήνες, αλλά αρχίζει να μειώνεται. Ποια αλλαγή κάνατε στον ιστότοπό σας πριν από τρεις μήνες που μπορεί να τον προκάλεσε; Δημοσιεύσατε ένα ενημερωτικό δελτίο ή κάλυπτε ένα συγκεκριμένο θέμα στο ιστολόγιό σας; Κάνατε μια αλλαγή στην αρχιτεκτονική του ιστότοπού σας ή αναδιαρθρώσατε τα μενού σας; Προσθέσατε έναν κώδικα παρακολούθησης σε μια σελίδα που ήταν πάντα εκεί, που τώρα έχει χαμηλή απόδοση για έναν ή τον άλλο λόγο?

Χωρίς αρχείο καταγραφής και χωρίς πλαίσιο, τα δεδομένα σας, όσο δελεαστικά, δεν θα σας βοηθήσουν.

Σκέψεις χωρισμού

Αυτό είναι για το γρήγορο μάθημα συντριβής του Google Analytics για ψηφιακούς εμπόρους. Ελπίζουμε να σας δώσει περισσότερα θεμέλια για το πώς να χρησιμοποιήσετε αυτό το εξαιρετικά ευέλικτο εργαλείο. Εάν είστε ήδη έμπειροι στο Analytics, ελπίζουμε ότι αυτή η ανάρτηση θα σας εμπνεύσει να συνεχίσετε να αναπτύσσετε καλές συνήθειες και να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα δεδομένα σας, στις συνεχιζόμενες προσπάθειές σας για ψηφιακό μάρκετινγκ. Αν έχετε φτάσει στο τέλος αυτής της ανάρτησης, τότε, εκ μέρους του Colibri Digital Marketing, ευχαριστούμε που το διαβάσατε. Ροκ. Χαιρετίζουμε τα σχόλιά σας, οπότε δώστε μας μια φωνή Facebook ή Κελάδημα, και πείτε μας τη γνώμη σας! Και ειλικρινείς ευχαριστίες στους ευγενικούς οικοδεσπότες μας, για την εκτέλεση αυτής της ανάρτησης.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map