Τι είναι το κέντρο δεδομένων;

Τι είναι το κέντρο δεδομένων;

ΕΝΑ κέντρο δεδομένων είναι μια εγκατάσταση που χρησιμοποιείται για τη στέγαση συστημάτων υπολογιστών και συναφών στοιχείων, όπως διακομιστές, δρομολογητές, διακόπτες και τείχη προστασίας, καθώς και υποστηρικτικά στοιχεία όπως εφεδρικός εξοπλισμός, εγκαταστάσεις πυρόσβεσης και κλιματισμός. Το κέντρο δεδομένων είναι ο εγκέφαλος μιας εταιρείας και ο τόπος όπου εκτελούνται οι πιο κρίσιμες διαδικασίες. Αν και τα σχέδια κέντρων δεδομένων είναι μοναδικά, μπορούν γενικά να ταξινομηθούν ως Διαδίκτυο ή επιχείρηση


Ιστορία

Στο 1940, Οι υπολογιστές ήταν τόσο μεγάλοι που τα μεμονωμένα δωμάτια έπρεπε να διατεθούν ειδικά για να τα στεγάσουν. Τα πρώιμα συστήματα υπολογιστών ήταν πολύπλοκα για τη λειτουργία και τη συντήρηση και απαιτούσαν ένα ειδικό περιβάλλον στο οποίο πρέπει να λειτουργούν.

Πριν από 1960 (1945), ο στρατός ανέπτυξε ένα τεράστιο μηχάνημα που ονομάζεται ENIAC (Electronic Numerator, Integrator, Analyzer και Computer):

 • Ζυγίστηκε 30 τόνοι
 • Απέκτησε 1.800 τετραγωνικά πόδια χώρου
 • Απαιτούνται 6 τεχνικοί πλήρους απασχόλησης για να συνεχίσουν να λειτουργούν
 • Έκανε 5000 λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο

Μέχρι τις αρχές 1960, Οι υπολογιστές χρησιμοποιούνταν κυρίως από κυβερνητικές υπηρεσίες. Ήταν μεγάλα κεντρικά πλαίσια αποθηκευμένα σε δωμάτια – αυτό που ονομάζουμε “κέντρο δεδομένων” σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της έκρηξης της βιομηχανίας μικροϋπολογιστών, και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της 1980, Οι υπολογιστές άρχισαν να αναπτύσσονται παντού, σε πολλές περιπτώσεις με λίγη ή καθόλου προσοχή για τις απαιτήσεις λειτουργίας.

Μέσα της δεκαετίας του 1990, Η αύξηση “.com” προκάλεσε τις εταιρείες να επιθυμούν γρήγορη συνδεσιμότητα στο Διαδίκτυο και ασταμάτητη λειτουργία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κατασκευή εταιρικών δωματίων διακομιστή, οδηγώντας σε πολύ μεγαλύτερες εγκαταστάσεις (εκατοντάδες και χιλιάδες διακομιστές). Το κέντρο δεδομένων ως μοντέλο υπηρεσίας έγινε δημοφιλές αυτή τη στιγμή.

Σήμερα‘μικρό κέντρα δεδομένων μετατοπίζονται από ένα μοντέλο ιδιοκτησίας υποδομής, υλικού και λογισμικού, προς ένα μοντέλο συνδρομής και χωρητικότητας κατ ‘απαίτηση. Τα κέντρα δεδομένων έχουν εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, υιοθετώντας τεχνολογίες όπως η εικονικοποίηση για τη βελτιστοποίηση της χρήσης πόρων και την αύξηση της ευελιξίας πληροφορικής.

Εγκαταστάσεις και εξοπλισμός κέντρου δεδομένων

Μια αποτελεσματική λειτουργία του κέντρου δεδομένων επιτυγχάνεται μέσω μιας ισορροπημένης επένδυσης στην εγκατάσταση και τον εξοπλισμό που στεγάζεται. Τα στοιχεία μιας ανάλυσης κέντρου δεδομένων έχουν ως εξής:

 • Διευκόλυνση – η τοποθεσία και ο “λευκός χώρος” ή ο χρησιμοποιήσιμος χώρος, που διατίθεται για εξοπλισμό πληροφορικής.
 • Υποστήριξη υποδομής – εξοπλισμός που συμβάλλει στην ασφαλή διατήρηση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου διαθεσιμότητας.
 • Εξοπλισμός πληροφορικής – πραγματικός εξοπλισμός για λειτουργίες πληροφορικής και αποθήκευση των δεδομένων του οργανισμού.
 • Προσωπικό επιχειρήσεων – για παρακολούθηση των λειτουργιών και συντήρηση εξοπλισμού πληροφορικής και υποδομών όλο το 24ωρο

Υπάρχουν 4 τύποι (επίπεδα) κέντρων δεδομένων σύμφωνα με την αξιοπιστία των εγκαταστάσεων:

 • Επίπεδο 1 – αποτελείται από ένα μονοπάτι για διανομή ισχύος και ψύξης, χωρίς περιττά εξαρτήματα που παρέχουν 99,0% διαθεσιμότητα
 • Βαθμίδα 2 – αποτελείται από ένα μονοπάτι για διανομή ισχύος και ψύξης, με περιττά στοιχεία, παρέχοντας 99,75% διαθεσιμότητα
 • Επίπεδο 3 – αποτελείται από πολλαπλές διαδρομές διανομής ενεργού ισχύος και ψύξης, αλλά μόνο μία διαδρομή ενεργή, έχει περιττά στοιχεία και διατηρείται ταυτόχρονα, παρέχοντας 99,98% διαθεσιμότητα
 • Επίπεδο 4 – αποτελείται από πολλαπλές διαδρομές διανομής ενεργού ισχύος και ψύξης, έχει πλεονάζοντα στοιχεία και είναι ανεκτικό σε σφάλματα, παρέχοντας 99,999% διαθεσιμότητα

Κέντρο δεδομένων αιχμής της Google

Κέντρο δεδομένων Google

Η Google κατέχει και λειτουργεί κέντρα δεδομένων σε όλο τον κόσμο για να διατηρήσουμε τα προϊόντα μας σε λειτουργία 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Η Google είναι η πρώτη μεγάλη εταιρεία υπηρεσιών διαδικτύου που αποκτά εξωτερική πιστοποίηση των υψηλών περιβαλλοντικών προτύπων και ασφάλειας στο χώρο εργασίας σε όλα τα κέντρα δεδομένων των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Ρίξτε μια ματιά στα κέντρα δεδομένων της Google σε όλο τον κόσμο. Δείτε φωτογραφίες της τεχνολογίας, των ατόμων και των μερών που διατηρούν τα προϊόντα της Google στο διαδίκτυο.

Κέντρα δεδομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Επί του παρόντος υπάρχουν περίπου 250 κέντρα δεδομένων συναθροίσεων από περισσότερες από 60 περιοχές στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ). Παρακάτω μπορείτε να δείτε μια λίστα κέντρων δεδομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο, που προσφέρει χώρο συντοπισμού και χονδρικής, όπως χώρο σε κοινόχρηστα ντουλάπια ραφιών, πλήρη ντουλάπια ραφιών, ιδιωτικά κλουβιά και σουίτες.

Αμπερντίν (1) Μπέντφορντ (1); Μπέλφαστ (4); Μπερκσάιρ (12); Μπέρμιγχαμ Ηνωμένο Βασίλειο (8); Μπέρμιγχαμ Ηνωμένο Βασίλειο (8); Μπόρνμουθ (1); Μπράντφορντ (1); Κέιμπριτζ (5); Κάρντιφ (1); Τσέλτεναμ (1); Crawley (2); Croydon (1); Ντέρμπι (1); Νταντί (1); Εδιμβούργο (3); Essex (1); Γλασκόβη (2); Χέρτφορντ (2); Ίπσουιτς (1); Κεντ (3); Λιντς (7); Λέστερ (1); Λέιστον (1); Λίνκολνσαϊρ (1); Λίβερπουλ (2); Λονδίνο (69); Λούτον (1); Μάντσεστερ (20) Μίντλεσμπρο (1); Μίντλεσμπρο (1); Μίλτον Κινς (6); Νιουκάστλ (7); Βόρεια Ουαλία (3); Νορθάμπτονσαϊρ (2); Νόριτς (1); Νότινγχαμ (3); Poole (1); Πόρτσμουθ (7); Redhill (1); Reigate (1); Σέφιλντ (5); Shropshire (2); Slough (6); Somerset (1); Νότια Ουαλία (1); Σαουθάμπτον (1); Stevenage (1); Surrey (2); Σουίντον (1); Η σαύρα (1) Γουέικφιλντ (1); Walsall (2); Welwyn Garden City (1); Wherstead (1); Wiltshire (3); Woking (4).

Επιλογή τοποθεσίας φιλοξενίας (κέντρο δεδομένων)

Όταν σκέφτεστε πού να εντοπίσετε τον διακομιστή σας ή να αγοράσετε μια φιλοξενία ιστού, η καλύτερη τοποθεσία θα εξαρτηθεί από την ποιότητα των διαθέσιμων παρόχων φιλοξενίας, τη σύνδεσή τους με το παγκόσμιο δίκτυο επικοινωνιών και την εγγύτητα με τις αγορές-στόχους σας. Μερικοί από τους καλύτερους παρόχους φιλοξενίας ιστοσελίδων, σύμφωνα με τους ειδικούς μας, για κοινή φιλοξενία είναι το SiteGround και για τη φιλοξενία cloud είναι το DigitalOcean, μπορείτε να διαβάσετε τόσο την κριτική Siteground όσο και την κριτική DigitalOcean.

Η τοποθεσία φιλοξενίας ιστού είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την Google, η οποία λαμβάνει υπόψη κατά την απόπειρα να εξακριβώσει εάν ο ιστότοπός σας είναι σχετικός με μια συγκεκριμένη αγορά χώρας ή γλώσσας. Τι λέει η Google σχετικά με το πρόβλημα:

“Τοποθεσία διακομιστή (μέσω της διεύθυνσης IP του διακομιστή): η τοποθεσία του διακομιστή βρίσκεται συχνά κοντά στους χρήστες σας και μπορεί να αποτελεί σήμα για το κοινό που προορίζεται για τον ιστότοπό σας. Ορισμένοι ιστότοποι χρησιμοποιούν δίκτυα παράδοσης κατανεμημένου περιεχομένου (CDN) ή φιλοξενούνται σε μια χώρα με καλύτερη υποδομή διακομιστή ιστού, επομένως δεν είναι ένα οριστικό σήμα. “

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map