История на WordPress: Доброто, Лошото и Грозното

История на WordPress: Доброто, Лошото и Грозното

Преди десет години WordPress беше само вилица. Не, не вида, който бихте използвали на вечеря. В света на разработчиците на софтуер, вилица …


… се случва, когато разработчиците вземат копие на изходния код от един софтуерен пакет и започнат самостоятелна разработка върху него, създавайки отделна част от софтуера. Терминът често означава не просто клон за развитие, а разцепление в общността на разработчиците, форма на разкол.”- Wikipedia.

На 18-годишна възраст Мат Мълленвег – синът на програмиста на софтуерен инженер – започва да използва b2 aka cafelog, за да споделя снимки, направени по време на пътуване във Вашингтон, окръг Колумбия. Блогът? Photomatt.net, който пренасочва към официалния блог на Мат, Ma.tt.

Една година по-късно, Мишел Валдриги – човекът зад b2 – спря да пуска актуализации на платформата, ход, който подтикна Mullenweg да разклони софтуера на b2 (за да го актуализира и да задоволи нуждите му от блогове). О, да, Мат беше блог активно на осемнадесет години и това каза той в място в блога, Дилемата на софтуера за блогове, което бележи раждането на WordPress преди десет години:

… Моята софтуер за регистрация (което означава b2) не е актуализиран от месеци и основният разработчик (Michel Valdrighi) изчезна, и мога само да се надявам, че той е добре.
… За щастие, b2 / cafelog е GPL, което означава, че бих могъл да използвам съществуващата кодова база за създаване на вилица, интегрирайки всички готини неща, над които Мишел би работил в момента, само ако той беше наоколо …
Реших, че този начин на действие, в който бих искал да вляза, сега всичко, което ми трябва, е име. Какво трябва да прави? Е, би било хубаво да имате гъвкавостта на MovableType, анализа на TextPattern, хакабилността на b2 и лекотата на настройка на Blogger.
Някой ден, нали?

Свързах се с Мат Мълленвег по електронната поща, но предполагам, че наистина е зает или просто получава bazillion имейли всеки ден, така че не се оплаквам, защото никога не съм получавал отговор. Хаха. Но това е историята на един всеотдаен човек и как визията му трансформира света на уеб издателството завинаги.

Постът на дилемата за софтуер за блогове на Мат получи отговор от Майк Литъл, сега а Специалист по WordPress и голямо име в общността на WordPress. В 15:58 ч. На 25 януари 2003 г. Майк публикува:

матов,
Ако сериозно се заемате с b2, ще ми е интересно да дам. Сигурен съм, че има още един или двама в общността, които биха били също. Може би публикация във B2 форума, предполагайки, че вилицата би била добра отправна точка.

Да се ​​върнем към нашия урок по история.

Ранните основатели

История-на-WordPress-матиран Mullenweg

матов

Мат беше за премахване на предизвикателствата, пред които авторите се сблъскваха, когато става въпрос за уеб публикуване. Визията му беше да улесни публикуването в мрежата за вас и мен.

Той опита различни платформи за блогове, включително Text Pattern и Movable Type, преди да се установи на b2. Но с изчезването на Мишел Мат остана в безизходица.

Той не беше готов да пусне блога си, затова реши да разклони b2. Можете също така да спорите, че е видял възможността си точно там и я е грабнал.

Майк се съгласи с него и заедно избутаха WordPress от обикновена вилица, използвана от по-малко от десет (10) души към скрипта за блогове на мамути, какъвто е днес.

Тази стъпка направиха Мат Мълленвег и Майк Литъл най-ранните основатели от това, което сега е известно като WordPress. Ще добавя Кристин Тремулет към този списък, защото брандирането на WordPress беше нейната идея. Така че да, Мат и Майк бяха обхванати основите, но без Christine WordPress нямаше да имаме името, което познаваме и обичаме днес.

Времева линия на WordPress

На 1 април 2003 г. Мат създаде вилка b2 и съхрани същата в Sourceforge<.

WordPress вилка-wpexplorer

WordPress вилица

Оттук Мат се съсредоточи върху стандартизирането на кода и HTML семантиката. Имайте предвид, че общата му цел беше да направи платформата проста за обикновения Джо без PHP или MySQL умения.

Затова Мат направи семантични промени в index.php, който е файлът, който зарежда началната страница на вашия блог.

Той се стреми към XHTML стриктно спазване, което дава възможност на уебсайтовете на WordPress да се зареждат сравнително добре в различни браузъри и устройства. Това означава, че той елиминира няколко излишни маркера и отстрани няколко известни b2 проблема.

Къде беше Мишел през цялото това време? Никой не знае.

Три седмици по-късно, микрофон репопулирани файлове в b2 вилката, за да коригира липсващите файлове. Това стана първият ангажимент на Майк, който също дойде с откъса функция, която позволява на потребителите на WP да добавят персонализирани обобщения в RSS емисии сред други места. Приблизително по същото време, Мат представи първата си функция, WP-Texturize, която направи текст „… по-типографски правилен“ според Сиобан Маккеун.

В същия месец Мат стартира WordPress.org, които имаха форуми за поддръжка, схематична документация и блог за разработка. На началната страница имаше този етикет:

„WordPress е семантична лична издателска платформа с акцент върху естетиката, уеб стандартите и използваемостта.“

Това беше визията на Мат и достатъчно скоро WordPress.org се превърна във все по-нарастваща общност на WordPress.

Уебсайтът улесни потребителите да се включат. Това никога нямаше значение, повечето хора, които опитаха WordPress, го намериха за вълнуващо и намериха начини и се включиха. Общността бързо се разраства и се състои от блогъри, разработчици и не-разработчици.

Форумите за поддръжка набираха популярност с всеки изминал ден. Все едно, те не бяха достатъчни, така че имаше нужда да се създаде официална документация за WordPress. Това ще се случи седем месеца по-късно през декември 2003 г., когато WordPress Wiki е роден от необходимост.

Mediawiki-Logo-wpexplorer

МедияУики

Уикито бързо превъзхожда форумите за поддръжка, тъй като „… изглеждаше много по-неформален и свободен формуляр за създаване на документи.“

Уикито е изградено МедияУики, същият сценарий зад огромни проекти като Wikipedia. По-късно WordPress Wiki беше кръстен “сборник от старинни ръкописи„, Термин, предложен от Monkinetic в чат стая на WordPress.

Това не беше краят на това, Мат и Майк направиха над сто обекта на WordPress. Това означава, че хранилището на WordPress в Sourceforge непрекъснато се разраства и с растежа се появиха нови функции като промени в административния панел, подобрения в процеса на инсталиране, хакване на b2link на Майк и брандиране на WordPress.

Майк и Мат бяха особено заинтересовани да създадат лесен инсталационен процес, с който WordPress е известен. Мишел b2 включваше сложен процес на инсталиране и конфигуриране, тъй като според него той все още учеше PHP, когато разработва b2. С други думи, ранната работа на Мат и Майк включваше много рефакторинг на кода на Мишел и правене на ощипване.

Няколко седмици след като Мат обяви, че ще разклони b2, b2 има няколко други вилици, включително b2evolution, което беше вилица от Франсоа Плаке, разработчик от Франция и b2 ++, който беше разклонен от Донча О Каоим от Ирландия, който желаеше да разработи шаблонна система, която да отдели кода от представянето. Това би улеснило потребителите да променят дизайна на своите сайтове. Мат смяташе, че шаблонната система на Донча е “толкова болезнена”, че не би искал да я подлага на никого, така че шаблонната система на WordPress не е въведена до 2005 г..

Wordpress бутони-wpexplorer

WordPress

С различни вилици се появяват навсякъде, решението на Мишел превръща WordPress в официалния клон на b2. Това беше на 23 май 2003 г. Четири дни по-късно на 27 май 2003 г., WordPress 0.7, беше пусната първата версия на WordPress.

Докато по-голямата част от основния код беше b2, потребителите бяха лекувани с нови функции, включително известния WordPress Link Manager, който даде на блогърите възможността да създават блогове.

Пускането на WordPress 0.7 стимулира растежа на потребителската база на WordPress. На 29 май 2003 г. Мат покани Донча да слее b2 ++ с WordPress. Донча се радваше да се присъедини към ръцете, като увеличи броя на разработчиците на три. Франсоа от друга страна не беше толкова ентусиазиран и смяташе, че WordPress е „… твърде много работа за твърде малка полза.“

Мат е проницателен изследовател и затова посети форумите на b2, за да разбере какво искат блогърите и уеб разработчиците. Когато WordPress 0.71 беше пуснат месец след WordPress 0.7, той имаше нови функции, предназначени да задоволят блогъри и разработчици.

Тези подобрения включваха надстройки на административния панел и процеса на актуализиране заедно с подобрения на мениджъра на връзки. WordPress 0.7 бяха отстранени грешки и проблеми със сигурността и беше въведена функционалността за импортиране на OPML.

През същата година (2003) Алекс Кинг и Дъгъл Кембъл скочи върху лентата на WordPress. Дугал пое първия си ангажимент през септември. Той подобри RSS функционалността, като използва HTTP 304 Response, за да намали натоварването на сървъра, от своя страна правейки WordPress по-бърз. Алекс стана допринасящ разработчик през август 2003 г., но предложенията му за съраунд съдържание с HTML тагове никога не бяха използвани, тъй като те бяха заменени от системата за приставки.

на-пра-преименуването-на-WordPress-wpexplorer

Голямото преименуване – Muppets Edition

В края на 2003 г. Мат започна да преименува файловете от b2 на „wp-“ в процес, който Алекс Кинг повика Голямото преименуване. Това „голямо преименуване“ предизвика редица несъответствия, но беше важно за бъдещето на WordPress. Мат също консолидира повечето файлове в WP-администратор и wp-включва папки.

Тъй като 2003 г. приключи, Райън Борен се присъедини към общността. Той беше досегашен сътрудник за проекти с отворен код като Linux ядро ​​и Gnome. Неговият принос към WordPress доведе до развитието на системата за приставки. Мат беше първият, който създаде „полезен“ плъгин – приставката за blogtimes – който генерира отчет, показващ кога са създадени публикации. По-рано той беше разработил Здравейте приставка за Доли за да демонстрира как могат да се използват плъгини.

Вижте другите плъгини на Matt Mullenweg тук.

През май 2004 г., година след първата версия, но сега с активна и разрастваща се общност, разработчиците пуснаха WordPress 1.2, който видя въвеждането на големи подобрения.

И благодарение на драстичния лицензионен ход от Six Apart, компанията зад Movable Type, WordPress изтегля снимките от 8 000 през април до 19 000 през май.

Тематичната система, която днес много ни харесва, беше пусната през 2005 г. заедно със статичните страници. Всичко това беше включено в WordPress 1.5 псевдоним Strayhorn. Нов потребителски интерфейс (потребителски интерфейс), постоянна кешираща функционалност и нови потребителски роли по-късно бяха въведени в WordPress 2.0 (Duke) през същата година. Ще го изложа там само, за да знаете, всички версии на WordPress са кръстени на джаз легендите.

2006 г. не беше толкова събитийна, колкото предишните години за развитие и не бяха пуснати нови версии. Но инвеститорите започват да приемат Мат сериозно, така че 2006 г. видяха първите партньори за финансиране да се присъединят към екипа на WordPress. Милионите долари, които те внесоха, поддържаха компанията в плаване, а повече финансиране дойде през 2008 г. по време, когато WordPress имаше само осемнадесет служители.

Десет години след излизането на първата версия, WordPress има повече от двеста служители и над двадесет хиляди допринасящи разработчици по целия свят.

Какво още? WordPress разполага с над шестдесет (60) милиона уебсайта, което е около осемнадесет процента (18%) от мрежата. Този брой продължава да расте от сто хиляди (100 000) сайта всеки ден. Платформата непрекъснато се развива и на 12 декември 2013 г. Automattic излиза WordPress 3.8. Актуализирали ли сте още вашата платформа?

Статистика: Forbes

Наградите на Мат за WordPress

WordPress-матиран Mullenweg-награди

Мат – ценител на джаз музиката – е получил много награди. През 2007 г. той беше обявен за шестнадесетия най-важен човек в интернет от PC World. През 2008 г. той е награден с награда за иноватор на информационните технологии от Университетския център по бизнес мениджмънт в Temple University Fox. През 2009 г. е обявен за почетен на Университетското философско дружество. През същата година той е награден като цяло за най-добър отворен код CMS Award за работата си с WordPress.

Тогава наградите продължават да идват и в края на 2012 г., Мат стигна до 2012 Forbes на 30 под 30 в медиите списък. Освен това, Мат е известен поддръжник на няколко благотворителни организации като Фондация за свободен софтуер, Проект за невинност, Фондация за електронни граници и Archive.org.

Бих могъл да продължа и за WordPress и Matt, но това ще изисква цялостна публикация. Така че това означава края на нашия урок по история днес. Да разгледаме доброто, лошото и грозното на WordPress?

Доброто

Лесно използване

Инсталирането, конфигурирането (или липсата на такива) и използването на WordPress е лесно. Можете бързо да добавяте нови публикации, страници, изображения и т.н., без проблем.

Това означава, че можете да се концентрирате върху важни въпроси, тъй като за форматиране и дизайн на вашия уебсайт са необходими малко усилия и време.

Гъвкавост и достъпност

WordPress-wpexplorer

WordPress е гъвкав

Виждайки, че WordPress е базиран на браузъра, можете да влезете във вашия WP уебсайт от всяка точка на света, при условие че имате интернет връзка.

С въвеждането на WordPress за мобилни устройства можете дори да влезете и да редактирате уебсайта си от мобилно устройство.

WordPress е SEO приятелски

Паяците на търсачките имат място за WordPress, тъй като кодът е прост и чист, което улеснява търсещите машини да обхождат и индексират съдържанието ви. Освен това можете да оптимизирате вашия сайт с ключови думи, мета в главата раздел, маркери и SEO плъгини като WordPress SEO от Yoast.

Не се изискват FTP клиенти или редактиране на HTML

Нямате нужда от HTML знания, за да създавате или редактирате публикации и страници. Всичко е влачене и пускане сега. Нещо повече, можете да качвате файлове на вашия WordPress сайт без FTP софтуер. Бризът се създава с WordPress.

Блог готов за отиване

Първоначално WordPress е създаден като блог платформа, което означава, че след като го инсталирате, нямате нужда от отделен софтуер за блогове. С WordPress можете да създадете блог, уебсайт или обединение на двете.

Лошото и грозното

Вратички за сигурност

PHP е податлив на множество проблеми със сигурността и грешки. Това е причината WordPress да пуска редовни актуализации; защо е важно да поддържате вашата WordPress платформа актуализирана по всяко време. Без тези актуализации, уебсайтът ви може да бъде хакнат и вие да плачете фал. Хаха. Просто актуализирайте вашата WordPress платформа и ако наистина искате да сте сигурни, инвестирайте в добра резервна система като VaultPress или помислете за служба за сигурност като Sucuri.

Промяна на шаблони изисква познаване на PHP

php = слон в стаята

php = слон в стаята

За съжаление има модификации, които не можете да внедрите с помощта на плъгини, независимо от това, което опитате. Тези модификации изискват да редактирате файловете с шаблони на вашата WordPress тема.

Единственият проблем е, че трябва да имате проходими познания по PHP или ще нарушите нещо.

Несъвместимост на приставките

Когато излиза нова версия на WordPress, авторите отделят време да актуализират своите плъгини, което води до проблеми с несъвместимостта. Това може да доведе до проблеми с функционалността, особено ако разчитате на плъгин (или приставки) за изпълнение на важни процеси на вашия WordPress сайт.

История на ресурсите на WordPress

Ако искате да прочетете повече за историята на WordPress, проверете официалната електронна книга: Относно Forking WordPress, Forks като цяло, Early WordPress и Общността [Глава III]


Урокът по история върви добре с дискусия, така че разпространете думата и оставете коментар в секцията по-долу, за да продължите разговора. Междувременно ще проверя дали Мат получи моя имейл за следващия ни урок по история ��

Весели празници!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map