Det har aldrig været nemmere at opbygge en webside med alle de webstedsbyggere og IDE-software, der er tilgængelige i dag. Imidlertid, lancering et websted med et stærkt fundament og uden hikke er en helt anden sag. For at dit websted skal ramme jorden, skal du passe på elementer ud over at oprette et par sider og skrive kopi.
Mange webstedsejere opretter hurtigt et nyt websted og bruger derefter meget tid på at tage sig af at installere et SSL-certifikat, skrive indhold og opsætte analyser.
Det er ideelt, det er alle elementer, du skal tackle Før dit websteds lancering, så du kan fokusere på det, der betyder noget – at øge dit publikum og udgive det bedste indhold, du kan.
I denne artikel vil vi guide dig gennem en 17-punkts tjekliste over praktisk talt alle elementer, du skal bruge til inden lanceringsdagen.
Lad os være klar til lancering af dit websted!
17-trins start af webstedets kontrol
- Kontrol af din SSL (HTTPS)
- Opdatering af dit CMS-system til den nyeste version
- Opsætning af sikkerhedskopier
- Integrering af analyser
- Sørg for, at alle siderne er tilføjet
- Test af dit webstedsnavigation og -link
- Korrekturlæsning af indhold og kopi
- Sørg for, at webstedet er tilgængeligt
- Kontrol af dit websted på mobile enheder
- Test dit websted i forskellige browsere
- Kontrollerer sitemap
- Generering af robots.txt
- Tilføjelse af metadata og titler
- Brug af skema-markering
- Konfiguration af webstedets permalink-struktur
- Overvejer AMP-integration
- Oprettelse af sociale medier profiler til dit websted
Contents
- 1 1. Sørg for, at dit SSL-certifikat fungerer (HTTPS)
- 2 2. Opdater dit Content Management System (CMS) til den nyeste version
- 3 3. Opret en sikkerhedskopi-løsning
- 4 4. Integrer en Analytics-løsning
- 5 5. Sørg for, at alle de sider, du har brug, er på plads
- 6 6. Test dit websteds navigation og interne links
- 7 7. Korrekturlæs dit indhold og kopi
- 8 8. Sørg for, at dit websted er tilgængeligt
- 9 9. Kontroller dit websted på mobile enheder
- 10 10. Test for problemer med forskellige browsere
- 11 11. Kontroller dit XML-sitemap
- 12 12. Generer en robots.txt Fil
- 13 13. Føj metadata til alle dine indlæg og sider
- 14 14. Brug skema-markering, når det er muligt
- 15 15. Konfigurer dit websteds permalinkstruktur
- 16 16. Overvej AMP-integration
- 17 17. Opret profiler på sociale medier til dit websted
1. Sørg for, at dit SSL-certifikat fungerer (HTTPS)
Secure Sockets Layer (SSL) -certifikater validerer dit websteds identitet og giver dig mulighed for at bruge HTTPS til sikker dataoverførsel. Det er især vigtigt for e-handelswebsteder, selvom der virkelig ikke er nogen undskyldning for at springe dette trin uanset din niche, især da du kan generere et SSL-certifikat gratis.
Mange gode webhoste sørger for at oprette et SSL-certifikat til dig.
Hvis ikke, kan du bruge en service som f.eks Lad os kryptere at generere et gratis certifikat og indstille det manuelt.
Husk dog, at nogle websteder kræver forskellige typer certifikater, i hvilket tilfælde du muligvis skal købe et. I begge tilfælde ønsker du at få dit certifikat op fra get-go.
Aktiverer HTTPS-trafik
Når dit SSL-certifikat er på plads, kan du omdirigere al dit websteds trafik gennem HyperText Transfer Protocol Secure (HTTPS.) Som sådan sikrer du sikkerheden for alle data, der går frem og tilbage fra dit websted. Desuden vil de fleste browsere vise, om dit websted er HTTPS aktiveret:
Hvis du ikke konfigurerer dit websted til at bruge HTTPS, får besøgende en advarsel, når de prøver at få adgang til det, hvilket er forfærdeligt for erhvervslivet og dit trafikniveau:
For at undgå denne store, problematiske advarsel, anbefaler vi at følge Googles retningslinjer for aktivering af HTTPS. Hvis du er en WordPress-bruger, skrev vi også en guide til, hvordan du flytter dit websted til HTTPS, som du gerne vil se på.
2. Opdater dit Content Management System (CMS) til den nyeste version
Brug af en CMS kan forenkle dit liv på mange måder. Denne type software giver dig normalt en bred vifte af værktøjer til at oprette, opdatere og administrere dine sider, selvom du ikke har webudviklingsviden.
Ligesom anden software skal du dog opdatere din CMS for at sikre, at den forbliver stabil og giver dig de nyeste funktioner. For et ægte eksempel kan du se WordPress. Denne CMS ruller opdateringer hyppigt og inkluderer nye funktioner hvert par måneder.
Inden du starter dit websted, ønsker du at kontrollere, at du bruger den nyeste version af dit CMS, og om det fungerer fint med dit websted. Dette vil praktisk sikre dig, at du ikke får nogen ubehagelige overraskelser på lanceringsdagen og videre.
De fleste CMS’er fortæller dig, hvornår du skal opdatere softwaren, så det bør ikke være et problem at holde sig opdateret med de nyeste udgivelser. Selv efter at dit websted er startet, anbefaler vi, at du altid opdaterer dit CMS, når en ny version startes, så hold øje med meddelelser.
3. Opret en sikkerhedskopi-løsning
Kort sagt kan sikkerhedskopier være en livredder. Du skal have en nylig sikkerhedskopi af dit websted, som du kan gendanne, hvis det værste sker med dit websted. Overvej en sikkerhedskopi som den sidste udvej. Det forhindrer ikke noget, men bliver uvurderligt, når noget går galt.
Der er mange måder, du kan sikkerhedskopiere dit websted på. Du kan kopiere og downloade filer manuelt, bruge en tredjepartstjeneste eller gøre det via din webhost.
For fred i sindet anbefaler vi at bruge en webhost, der som standard tilbyder en backup-løsning. Som sådan behøver du ikke bekymre dig om at konfigurere noget, og hvis noget går galt, kan du gendanne dit websted med et par klik. Det er dog altid godt at have en tredjepartsløsning tilgængelig for at have en off-site backup som ekstra beskyttelse.
4. Integrer en Analytics-løsning
Webstedsanalyse giver dig oplysninger om dit websteds besøgende. Dette inkluderer trafik, adfærd, demografiske data og meget mere. Det er ikke en overdrivelse at sige uden analyse, du flyver for det meste blind. Du ved måske, om dit websted får trafik, men du får ikke nogen indsigt i, hvad dine besøgende laver, og hvor de kommer fra.
Hvis du vil give dig et eksempel, skal du se på dit websteds analyser af bounce rate. Hvis den hastighed, du ser, bliver for høj, kan du udlede, at der er et problem med dit websteds UX eller ydeevne, og gribe ind, før det bliver værre.
Der er mange analytiske platforme at vælge imellem, men vi er store fans af Google Analytics. Det er ikke kun gratis, men det kaster også en masse data i dit ansigt.
Selvom det kan være skræmmende at have for meget data, er det ikke et dårligt problem at have. Integrering af Google Analytics på dit websted er enkelt, så vi anbefaler, at du gør det lige fra starten.
Det er dog værd at fokusere på, at nye websteder ofte ikke får meget trafik. Dette betyder, at det kan vare et stykke tid, indtil dit analyseværktøj begynder at indsamle alle værdifulde oplysninger. Alligevel er det bedre at have det op og køre fra starten, så du ikke behøver at spille indhentning senere.
5. Sørg for, at alle de sider, du har brug, er på plads
Når du besøger et sted med uafsluttede sider, synes besøgende sandsynligvis, at det enten er forladt eller ufuldstændigt. Hverken et websted er et godt look, og det kan påvirke niveauet for brugertillid og professionalismens sans.
Et almindeligt problem med at bygge websteder er, at vi ofte tænker for ambitiøst i starten. I stedet for at tænke over de kernesider, som dit websted har brug for fra start, ender du med at overveje snesevis af muligheder for at realisere det ideelle i dit hoved. Dette ambitionsniveau er stort, men det kan (og ofte gør) forsinke dit websteds lancering.
Vores råd er at vende tilbage til tegnebrættet og skitsere, hvilke sider der er kritiske for dit websteds funktionalitet. Hold dig til dem til din lancering, og sørg for, at de alle er klar til offentligheden. Når dit websted er live, kan du begynde at tænke på at udvide det.
Et andet aspekt, der kan få et websted til at se halvbagt ud er tilstedeværelsen af ødelagte links. Vi tilgir måske et brudt eller udbrudt link eller to, men hvis vi løber ind i en buggy navigationsmenu, kan det være en deal-breaker.
Medmindre dit websteds sidetælling er lille, kan det være utroligt tidskrævende at kontrollere hvert link i hånden. Heldigvis er der masser af online-værktøjer der udfør link-kontrol for dig:
Lad link-checker gøre sine ting, og rett alle ødelagte links i dit indhold, hvilket kun skulle tage et par minutter.
7. Korrekturlæs dit indhold og kopi
Lad det første element holde os til det grundlæggende. Ingen ønsker at besøge et websted fyldt med skrivefejl eller med en kopi, der lyder som om en maskine skrev det. Inden dit websted bliver offentligt, skal du tage en fintandet kam til det og sørge for at fange aspekter som:
- Grammatik og stavefejl
- Uoverensstemmelser med din kopi
- Overflødigt indhold
Hvis du har brug for lidt hjælp, kan du bruge online grammatikontrolværktøjer, såsom Grammarly for at hjælpe dig med at udslette almindelige fejl:
Selv de bedste grammatikontrolværktøjer kan dog ikke kompensere for dårlig skrivning. Hvis du synes, at din kopi er svag, skal du tage dig tid til at omskrive de væsentlige bit før lanceringen. Ellers ser dit websted uprofessionelt ud.
8. Sørg for, at dit websted er tilgængeligt
Et godt websted handler ikke kun om stil eller stof, det skal også tilbyde en god brugeroplevelse (UX). Dette betyder, at det er let at interagere med, læse og navigere. Vi har allerede dækket flere af disse trin i de foregående punkter. Der er dog stadig et par retningslinjer for tilgængelighed, du vil følge, herunder:
- At sikre, at brugere kan navigere på dit websted ved hjælp af tastaturet
- Tilføjelse af alt-tekst til dine billeder
- Brug af overskrifter korrekt
- Sørg for, at dine formularer fungerer
Alle disse små tweaks kombineret skaber et meget tilgængeligt websted. Dette betyder, at næsten 100 procent af dine besøgende kan nyde dit websted, og du giver en bedre all-round oplevelse for dem med handicap også.
9. Kontroller dit websted på mobile enheder
Det meste af verden interagerer med internettet hovedsageligt via mobile enheder. Imidlertid er ikke alle websteder bygget med mobile enheder i tankerne. Nogle problemer på dit websted kan være:
- At være svært at interagere med (f.eks. Tekst, der er for store eller små, vanskelige at klikke på elementer osv.)
- Brug af medier, der ikke er optimeret til små skærmstørrelser
Kort sagt, du vil have, at dit websted skal være mobilvenlig fra første dag. Den nemmeste måde at teste dette på er ved at gribe en egen mobilenhed, kontrollere, om navigation er enkel, og interagere med webstedet for at udrydde eventuelle problemer:
Der er også et væld af værktøjer og tjenester, du kan bruge til at teste dit websteds mobilberedskab. For eksempel tilbyder Google en Mobilvenlig test du kan køre på dit websted gratis. Testen genererer en grundig rapport, der fortæller dig, hvad du laver rigtigt, forkert og hvordan du løser det. Det er perfekt til hurtigt at måle din lilleskærms egnethed.
10. Test for problemer med forskellige browsere
Du har sandsynligvis stødt på et websted, der fungerer i en browser, men ikke en anden (især hvis du er et barn fra 90’erne). Naturligvis vil du ikke have, at dette skal ske med dine websted, så det er vigtigt at du tester det ved hjælp af forskellige browsere før lancering.
Der er hundreder af browsere, du kan teste, men lad os være ærlige, de fleste bruger de store fem. Disse er Chrome, Safari, Internet Explorer / Edge, Firefox og Opera. Det er let nok at installere dem alle og test dit websted manuelt.
Hvis du vil gå den ekstra kilometer, er der også onlinetjenester, der giver dig mange flere obskure browserindstillinger til at teste dit websted. Nogle hurtige interne test med de store fem burde dog være nok i de fleste tilfælde.
11. Kontroller dit XML-sitemap
XML-sitemaps er filer, der indeholder alle de webadresser, søgemaskiner skal indeksere på dit websted. For eksempel kan du bruge sitemaps for at sikre, at Google ikke går glip af nogen nøglesider, så de vises på SERP’erne, som du kunne forvente:
For at sige det på en anden måde er sitemaps enkle samlinger af webadresser. Du kan nemt bruge en onlinetjeneste til gennemsøg dit websted og hjælpe dig med automatisk at sammensætte et sitemap. Når den er klar, kan du sende den til søgemaskiner.
12. Generer en robots.txt Fil
Mens de ikke er helt ens, robots.txt filer ligner på nogle måder som sitemaps. Denne fil fortæller søgemaskiner, hvilke sider den skal og ikke bør gennemgå. Med denne fil kan du også fortælle crawlere, hvordan man behandler eksterne links, blokerer specifikke agenter med mere. Det er sådan en robots.txt fil ser ud:
Disse typer filer kan blive utroligt komplicerede, så vi anbefaler dig tjek Googles retningslinjer om, hvad du skal inkludere, og hvordan du formaterer din.
13. Føj metadata til alle dine indlæg og sider
For de uindviede er metadata indsamlingen af information, som søgemaskiner bruger til at afgøre, om dit indhold er relevant. Der er en bred vifte af metadataelementer, du kan tilføje til dine indlæg og sider, men de to nøgleelementer er:
- Titel tags: Dette er den titel, der vises på søgemaskinens resultatsider (SERP’er)
- Meta beskrivelser: Dette er de korte beskrivelser under dine titel tags.
Målet er at oprette kombinationer af titler og metabeskrivelser, der lokker brugerne til at klikke på dit websted, når det vises i SERP’er.
Husk, at du er nødt til at tilføje metadata til alle siderne på dit websted. Det samme gælder også for alt nyt indhold, du offentliggør ad vejen. Jo mere dine metadata er ’til punkt’, jo større er chancen for, at organisk trafik kommer din vej.
14. Brug skema-markering, når det er muligt
Der er meget mere data, du kan tilføje til dine sider for at give søgemaskiner en endnu bedre idé om, hvilken type indhold de har at gøre med. For eksempel, Skema-markering er en type kode, du kan medtage på dine sider, som kan hjælpe med til dramatisk at forbedre din Click-Through Rate (CTR) inden for SERPs.
Ved hjælp af skema kan dine sider vises som rige uddrag. Dette er resultater, der tilbyder mere kontekstuel information, som brugere muligvis er interesseret i. Hvis du for eksempel offentliggør en opskrift online, kan du bruge Schema-markering til at generere et uddrag, der viser et fotografi, kaloriretning, tilberedningstid og mere:
Der er hundreder af typer elementer du kan bruge med skema-markering, så det er værd at blive bekendt med koden før lancering. Det kan være forskellen mellem en langsom lancering og en vellykket.
15. Konfigurer dit websteds permalinkstruktur
På et tidspunkt har du sandsynligvis kørt ind på websteder, der bruger komplekse URL-strukturer, f.eks yourwebsite.com/public/2018/post=3463452
Et hurtigt blik kan fortælle dig, hvilken type indhold du har at gøre med, men ud over dette fortæller URL’en ikke meget. Mere vigtigt er, at webadresser som denne kan være lidt uhåndterlige og umærkelige. Ideelt set ville du gå med en permalink som f.eks yourwebsite.com/blog/classic-carbonara-recipe
Ikke kun er en ‘smuk’ URL-struktur mere mindeværdig, men den giver også besøgende meget mere information. Ideelt set ønsker du at vedtage en permalink-struktur, der fungerer efter dine behov. På den måde behøver du ikke at skifte vej, når du allerede har offentliggjort et bredt bibliotek med indhold.
Som med mange andre WordPress-indstillinger er det nemt at ændre din permalinkstruktur. Faktisk har WordPress en fuld artikel om emnet, og du skal være i stand til at opnå det i løbet af få minutter.
16. Overvej AMP-integration
Googles Accelerated Mobile Pages (AMP) er en ramme, der søger at forbedre internetets ydelse gennem et sæt retningslinjer, som de mener giver for ‘bedre’ websteder. Som du forventer af navnet, er der et stort fokus på mindre skærme, selvom du er i stand til at se disse sider i alle størrelser.
Der har været meget kontrovers omkring projektet fra starten, da det kan påvirke stilen og oplevelsen for en masse websteder. I modsætning hertil kan brug af AMP netto dine sider en boost i SERP’erne ved at vises over organisk indhold.
Alligevel er AMP ikke en god pasform til alle typer websteder, så du vil overveje nøje, om du skal bruge det eller ej. Hvis vi taler om blogs eller teksttunge indholdssider, kan AMP være en god pasform. Generelt er det ikke et krav (i modsætning til de fleste af elementerne i denne checkliste), men det er værd at overveje, hvis du ikke allerede har.
De mest succesrige websteder har også en sund tilstedeværelse på sociale medier. Med andre ord har de aktive profiler, der ofte offentliggør nyt indhold, engagerer sig med tilhængere og genererer noget ‘buzz’.
Det bedste tidspunkt at begynde at opbygge dit websteds tilstedeværelse på sociale medier er fra første dag. Før du kommer i gang, vil du dog finde ud af, hvilke platforme der er bedst egnet til dit indhold.
Tag for eksempel en restaurant. Du ønsker måske ikke en Twitter-konto, men en tilstedeværelse på Instagram er bestemt en god idé.
Fokus på de platforme, hvor dit publikum sandsynligvis vil være, sparer dig meget tid og kræfter. Alligevel kan det tage et stykke tid at bygge tilhængere. Selvom du muligvis ikke ser meget fordel fra starten, lønner det sig på lang sigt, da du kan dirigere disse brugere tilbage til dit websted.