Hvor meget koster et websted

Hvor meget koster et websted? Er der sådan noget som et webstedsomkostningsplan?


Dette er sandsynligvis nogle af de første spørgsmål til enhver, der overvejer at etablere deres egen internet-tilstedeværelse.

Mange mennesker åbner deres egne websteder. Der er i øjeblikket over 1,7 milliarder websteder findes og antallet vokser dagligt.

samlet antal websteder online

Da det at have dit eget websted er blevet en meget almindelig ting, ville du tro, at det ville være let at besvare spørgsmålet om, hvor meget koster et websted. Det viser sig, at de nøjagtige numre er meget svære at nå frem til.

Prisen på hvert websted er individuel. Det afhænger af mange faktorer. For at give dig en bedre forståelse af, hvad du kan forvente, vil vi forsøge at hjælpe dig med at skabe en webstedsomkostningsplan for dig selv.

I dette stykke vil vi:

 • Bestemme hvor meget et websted ville koste og giver dig grove konturer for fælles muligheder.
 • Diskutere omkostningerne ved de forskellige websitetskomponenter i detaljer. På den måde kan du vælge og vælge indstillinger i henhold til dine egne krav og budget.
 • Forsøg at give dig en klar idé om hvad slags pris man kan forvente til det websted, du har i tankerne.

Lad os blive revnet!

Hvad består omkostningerne ved et websted af?

faktorer på webstedets omkostningerLad os som et første skridt se på alt, hvad der koster penge, når du opretter dit eget websted, og hvordan det omsættes til endelige omkostninger i forskellige scenarier.

Omkostningsfaktorer på webstedet

Mens prisen på et websted er meget individuel, er nogle ting universelle i enhver webstedsoprettelsesproces og bestemmer omkostningerne ved et websted:

 • Type hjemmeside – Websteder oprettes ikke ens. Prisen afhænger meget af den type websted, du bygger. En simpel blog er lettere at oprette end en online shop eller et websted for mindre virksomheder.
 • Domæne & Hosting – Hver webtilstedeværelse har brug for et hjem og en adresse, du kan nå. Med hensyn til websteder er det en server og et webdomæne. Du kan enten få dem selv eller erhverve dem som en del af en webstedstjeneste.
 • Grundlæggende teknologi – Alle websteder er drevet af en slags software i baggrunden. Dette kan være rene HTML- eller PHP-filer, et indholdsstyringssystem som WordPress eller noget andet. Afhængig af dit valg, vil omkostningerne variere.html-kode
 • komponenter – Den grundlæggende teknologi er ikke alt. Afhængig af hvilken funktionalitet du har brug for, har du muligvis brug for yderligere plugins, apps eller tredjeparts tjenester, hvoraf mange koster penge.
 • Opsætning / design / udvikling – At opbygge et websted handler ikke kun om at erhverve delene, de skal også samles. Du kan gøre det selv eller leje en anden til at gøre det. Hvis du gør sidstnævnte, skal du betale for det.
 • Vedligeholdelse – Derudover er det ikke bare nok at oprette et websted, du skal også holde det kørende. Løbende vedligeholdelse (inklusive markedsføring) er også en del af din websides omkostningsplan.

Som du kan forestille dig, kan du enten investere penge for mange af de ovennævnte faktorer få nogen til at gøre dem for dig eller tiden til lære at tage sig af dem selv. Afhængigt af dine muligheder ændrer dette også de endelige omkostninger på et websted. Her er et par scenarier og de endelige priser på webstedet.

Valgmulighed 1: Gør alt selv – Cirka $ 60 / år

Den billigste måde er at oprette et websted helt alene.

”Men jeg kan ikke kode,” kan du tænke.

Intet problem!

Der er nok teknologi derude, så du kan oprette et websted uden kodning, mest fremtrædende open source-indholdsstyringssystemer som WordPress og Joomla. Hvis du er villig til at bruge tiden til at lære det valgte system, kan du have dit eget websted til prisen for bare hosting og domæne.

cms platforme wordpress joomlaI tilfælde af Bluehost ville det være $ 4,95 / måned inklusive et domæne. Multipliseret med 12 tjener ca. $ 60 eller prisen for en Starbucks-drik pr. Måned. Hvis du vælger en længere kontrakt, kan du endda reducere hostingomkostningerne til omkring $ 36 / år. Lær, hvordan du konfigurerer din konto hos Bluehost nu.

Denne barebone-version kommer med meget få klokker og fløjter. Det vil også være den mest tidskrævende for dig selv. Det er absolut muligt at oprette et websted af høj kvalitet på denne måde, og mange har gjort det før.

Valgmulighed 2: Ansæt en freelancer – $ 1.000 til $ 3.000 pr. Websted

Hvis du selv har budgettet eller ikke selv ønsker at bruge tiden, kan du naturligvis også ansætte en freelancer til at gøre alt det arbejde for dig. Der er masser af steder, hvor du kan gøre det, inklusive oDeskFreelancer.com, og PeoplePerHour.

PeoplePerHour-hjemmeside

Den gennemsnitlige timeløn dækker et bredt interval fra $ 10 til $ 100 +. Så prisen på et websted er meget afhængig af, hvem du arbejder med, og hvor lang tid dit projekt tager at gennemføre. Et standard WordPress-websted tager overalt fra 15 til 30 timer. Derfor ser du på omkostninger fra $ 150 til $ 3.000+.freelancer udstillingsvindue

Hvis du arbejder med en webstedsbygger, kan du også ansætte nogen til at oprette en tilpasset skabelon til dig. Mange af udbyderne har særlige markedspladser til det. Husk, at det også koster penge på toppen af ​​at bruge webstedsbyggeren i første omgang – mere om det nedenfor.

Så her er aftalen:

Hvis du vil have kvalitet, er mindst $ 1.000 – $ 3.000, når du ansætter en webudvikler, et godt ballpark-nummer at forvente til et simpelt websted. Jo mere komplekst webstedet er, jo højere er omkostningerne.

Valgmulighed 3: Arbejd med et agentur – $ 10.000 til $ 50.000 pr. Websted

At arbejde med et agentur er en helt anden historie.

Du vil interagere med flere interessenter, der er ansvarlige for forskellige områder (design, branding, udvikling, SEO osv.), Hvilket gør processen meget længere og resulterer i flere arbejdstider.

arbejde med et agentur

Du får uden tvivl kvalitet – men prisen stiger enormt.

Hvor meget derefter?

Hos agenturer kan timepriser være mellem $ 100 og $ 500 +. Følgelig er webstedets omkostninger på $ 10.000 til $ 50.000 realistiske. Det er også muligt at få et websted til under $ 10.000. Det er mest sandsynligt, at det vil tage et stykke tid at finde et agentur som det.

Det er ikke for at bash disse virksomheder. Der er mange gode derude, der laver godt arbejde. Hvis du har et firma, der har budgettet til at arbejde med et agentur, kan slutresultatet være fantastisk, og investeringen meget værd. Det er bare, at det kommer med omkostninger, og du skal være opmærksom på det.

Derfor vælger mange at bygge websteder selv. En anden mulighed er, at de foretager en mix og match-tilgang til at udføre nogle dele selv og outsourcere andre.

For at hjælpe dig med at bestemme den rigtige proces for dig, den næste sektion af vores websitet omkostningsplanlægning dissekerer de forskellige omkostningsfaktorer og viser dig, hvad du kan forvente.

Domæne og hosting

Domæne og hosting er blandt de grundlæggende behov på et websted. Af den grund er de også det første aspekt, vi vil se på. Selvom der er mange typer af hosting, når det gælder opbygning af dit eget websted, har du to hovedvalg: selvhost og vært.

Selvhostede indstillinger

Selvhost betyder simpelthen, at du anskaffer hosting plads selv. Dette kan tage form af at samle eller købe og køre din egen server derhjemme. Medmindre du tilfældigvis er en sysadmin, kører du sandsynligvis ikke din egen server, så vi dækker ikke omkostningerne til det på dette tidspunkt.

Oftest henvender folk sig til en hostingudbyder. Det betyder, at et firma, der kører webservere og lejer plads på dem ud til andre mennesker.

Der er to hovedmuligheder til det:

 • Fuldt selv vært – I de fleste tilfælde betaler du blot et månedligt gebyr for at bruge plads på nogens server. De leverer den grundlæggende opsætning og de muligheder, du har brug for. Resten af ​​at køre dit websted er for det meste op til dig. Et godt eksempel på dette er Bluehost. Omkostninger er i gennemsnit omkring $ 2 – $ 5 / måned.Bluehost-hjemmeside
 • Administreret hosting – Især for WordPress er der også såkaldt managed hosting. Det betyder, at udbydere ikke kun giver dig websted, men også tager en aktiv del i styringen af ​​dit websted. Dette betyder automatisk sikkerhed, opdateringer, cache og så videre. Ekstra service gør naturligvis denne type hosting dyrere. For eksempel kører administreret WordPress-hosting omkring $ 15 – $ 50 pr. Måned for et enkelt sted.

Hvis du vil have endnu mindre arbejde på dine hænder, kan den næste mulighed være en god idé.

Værtsindstillinger

Hostet websted betyder, at en anden tager sig af alt det tekniske, der er forbundet med at køre et websted. Du behøver kun være interesseret i design, indhold og markedsføring af dit websted.

Typiske eksempler på dette er webstedsbyggere som Wix, konstant kontakt, Squarespace og Weebly (find mere på denne liste). Den hostede version af WordPress er et andet eksempel (læs vores sammenligning af WordPress.com og WordPress.org).

wordpress.org hosting planer

Den eneste ulempe ved denne form for ordning er, at du ofte er låst på funktionslisten for din valgte plan. Hvis du ønsker yderligere indstillinger, skal du opgradere din konto. De samme funktioner, som du får på et websted med egen vært, er ofte dyrere på hostede alternativer.

Månedlige omkostninger for hostede webstedsløsninger løber på omkring $ 4 – $ 40.

Domæneomkostninger

En server er ikke alt, hvad du har brug for. Dit websted skal også være tilgængeligt. Derfor har du brug for et domænenavn.

Mange hostede løsninger derude giver dig et gratis underdomæne som http://yoursite.maindomain.com. Dette er okay til udviklingsformål eller hobbyblogger. Til enhver form for professionelle formål ønsker du sandsynligvis dit eget brugerdefinerede domænenavn, som du kan få fra en domæneregistrator. De koster omkring $ 10 pr. År for et domæne, der slutter i .com.net.org eller andre standarddomæner. Fancier afslutninger som .butik.io eller .global er dyrere i intervallet $ 30 / år og mere.

forskellige domæneudvidelser

Det er ofte vigtigere at vælge det rigtige domænenavn end afslutningen. Nogle hostingfirmaer og tjenester tilbyder et gratis domæne, når du tilmelder dig. Hvis det er tilfældet, kan du trække domænerne fra din webstedsomkostningsplan.

Software / platform (+ tilføjelser)

Et websted har ikke kun brug for et hjem og en adresse, det har også brug for et fundament – teknologien, der kører det. For et par år siden var det simpelthen HTML eller PHP. Hvis du ville have et websted, skulle du selv oprette filerne og placere dem på serveren.

Da du havde brug for programmeringsevner for det, var du mere tilbøjelig til at betale nogen for at gøre det. Derfor var udviklingen tidligere en stor bidragyder til omkostningerne på websitet. I disse dage har vi andre måder at køre websteder på, nemlig content management systems (CMS) og webstedsbyggere.

Content Management Systems

På CMS-siden er det mest almindelige WordPress, Wix og Progress Sitefinity, hvor WordPress langtfra er den mest populære (50% markedsandel, kører mere end 30% af alle websteder på Internettet).

Graf for internetfordeling af brugsfordeling

Alle af dem har noget til fælles: De er open source-softwarepakker og er derfor helt gratis at bruge.

Gode ​​nyheder, ikke?

Husk, at der stadig er nogle omkostninger forbundet med dem.

For en, afhængigt af hvilken type websted du har brug for, vil du sandsynligvis kræve nogle betalte tilføjelser, f.eks. professionelle webstedsskabeloner eller plugins for yderligere funktionalitet. De har en bred vifte af priser, og vi vil tale om dem i det næste afsnit.

Derudover kræver alle tre forskellige niveauer af teknisk viden. Specielt til Drupal har du virkelig brug for programmeringskoteletter. Derfor, medmindre du selv er en webudvikler, er det meget mere sandsynligt, at du har brug for professionel hjælp. Det vil naturligvis tilføje yderligere omkostninger til dit webstedsbudget.

Mere om det nedenfor.

Webstedsbyggere

En anden populær mulighed for at bygge din egen hjemmeside er at bruge en webstedsbygger. Disse er hostede løsninger, der lader folk uden teknisk viden designe websteder uden kodning. Ved hjælp af et træk-og-slip-interface kan du oprette et websted, du ønsker. Vi har allerede nævnt de mest populære eksempler ovenfor.

Webstedsbyggerne opkræver normalt månedligt og tilbyder forskellige planer med flere eller færre funktioner. I gennemsnit koster de $ 4 – $ 40 om måneden.

webstedsbygger planer

Som nævnt leveres de også med hosting, så du kan trække det fra dit samlede beløb. Husk, at du sandsynligvis bliver nødt til at købe dit eget brugerdefinerede domæne.

Mens næsten alle webstedsbyggerne tilbyder gratis planer eller i det mindste gratis forsøg, for at få den samme mængde funktioner som med et selvhostet CMS, skal du normalt betale mere pr. Måned.

På samme tid leveres webstedsbyggere med al det bekvemmelighed ved et kommercielt produkt. Det betyder, at du har nogen at henvende sig til i tilfælde af problemer, og alt kommer fra et sted. Derfor er det mindre sandsynligt, at du får tekniske problemer.

Tilpasset løsning

Selvfølgelig er det også muligt at ansætte nogen til at sammensætte en tilpasset løsning i stedet for at gå efter noget færdiglavet. Dine udviklingsomkostninger vil være højere, fordi det tager længere tid og involverer mere arbejde. I dette tilfælde arbejder du sandsynligvis med et agentur og betaler de priser, der er nævnt i begyndelsen.

Omkostninger til design og udvikling

Efter at have fundet ud af, hvilket system der skal køre dit websted, og hvor det skal være vært, er det tid til at sammensætte det hele. Ved design og udvikling afhænger omkostningerne for det meste af, hvor meget arbejde du kan udføre selv kontra hvor meget du betaler andre for at gøre det. Afhængig af den platform, du har valgt, vil disse variere meget.

Content Management Systemsindholdsstyringssystemer

Hvis du kører CMS-ruten, kan implementering af dit webstedsdesign ganske enkelt betyde at finde den rigtige skabelon. Der er masser af bedste fleksible WordPress-temaer, især i WordPress-biblioteket. Det samme er tilfældet for de to andre indholdsstyringssystemer Joomla! og Drupal.Drupal vs Joomla! vs WordPress

Hvis du har brug for noget lidt mere sofistikeret, bliver du nødt til at blive præmie.

Priserne er som følger:

Bemærk, at WordPress har det langt største økosystem. Af den grund er det mere sandsynligt, at du finder en gratis skabelon, der passer til dine behov. Det er også lettere at finde professionel hjælp, hvis du har brug for nogle justeringer. På samme tid er det mindre sandsynligt, at du har brug for det, fordi WordPress er det mindst tekniske af de tre CMS.

Det samme gælder funktionalitet. Blandt WordPress ‘ 50.000+ plugins, vil du sandsynligvis finde det, du har brug for. Dette forhindrer dig i at skulle ansætte nogen for at fremstille en tilpasset løsning til dig. Der er også betalte plugins derude, der giver en bred vifte af funktionalitet.

Omtrentlige priser for udvidelser for de forskellige CMS for et websted:

 • WordPress: $ 29 – $ 59
 • Joomla: $ 29 – $ 59
 • Drupal: $ 16 – $ 29

Bemærk, at især med Drupal har du absolut brug for en udvikler til at implementere eventuelle ændringer. Selv installation af en ny skabelon eller installation af den er meget mere kompliceret med denne platform. Derfor er gennemsnitlige brugere normalt ikke i stand til at implementere det eller har brug for en masse tid på at finde ud af tingene.

Webstedsbyggere

Den gode nyhed er, at webstedsbyggerne er lavet, så du selv kan udføre arbejdet. Af den grund bliver du mindre sandsynligvis nødt til at betale nogen for at overtage arbejdet. Derudover har de normalt en række readymade-skabeloner, som du kan bruge med det samme, nogle gange hundreder af dem.Webstedsbygger skabeloner

Mens du kan tilpasse skabeloner, så de passer til dine behov i en grad, betyder det også ofte, at du sidder fast med de valg, der er til rådighed. I nogle tilfælde er det muligt at købe yderligere skabeloner. Dette er ofte en meget dyrere mulighed end at bruge standardskabeloner til et CMS.Weebly vs Squarespace vs Wix

 • Squarespace: 199 $ – 299 $
 • Weebly: $ 22 – $ 49

Du kan også leje nogen til at piske noget tilpasset til dig. Det er heller ikke billigt.

Når det kommer til funktionalitet, tilbyder webstedsbyggere også plugins og apps til at forbedre dit websted. Mange af dem er gratis, men der er også premium-løsninger til funktioner som at opbygge en online shop. Disse kommer oven på dine grundlæggende omkostninger. Her er nogle eksempler på priser for forskellige webstedsbyggere:

 • Wix: $ 3 – $ 20 / måned
 • Weebly: $ 2 – $ 79 / måned

Endelig, hvis du har noget, du ikke kan løse selv, er det også muligt at ansætte en ekspert. De priser, vi fandt, lå mellem $ 4 og $ 250 per time.

Diverse omkostninger

Et websted er mere end kun det elektroniske skelet. For at et websted skal få succes, har du brug for et par andre ting. Det vigtigste er indholdet og markedsføringen. Afhængig af dine evner (eller vilje til at erhverve dem) der kommer med ekstra omkostninger:

 • Copywriting – Ikke en født forfatter? Det er der ingen! For at gøre dit websted mere attraktivt og informativt hjælper det med at kunne stramme sammenhængende sætninger gentagne gange. Hvis du føler dig absolut ude af stand til at gøre dette eller ikke har nogen i dit team, kan du outsource det. Afhængig af erfaringsniveauet opkræver en tekstforfatter $ 50 – $ 200 per time.
 • visuals – Indhold er mere end bare at skrive. Visuelle billeder i høj kvalitet hjælper med at understrege dit punkt og gør dit websted mere behageligt at se på. Heldigvis er der masser af gratis stock fotos der ude. Ellers skal du betale $ 1 – $ 100 pr. Billede.gratis stock fotos
 • SSL / HTTPS – Det er vigtigt at holde dit websted sikkert. Kryptering er en af ​​disse grundlæggende foranstaltninger til at gøre det. Du har brug for det, især hvis du planlægger at køre et websted med e-handel. SSL kræver et certifikat, og der er flere gratis indstillinger. Betalte certifikater starter ved $ 15 pr. År, men kan gå helt op til flere tusinde. For WordPress har vi en detaljeret guide til at flytte dit websted fra HTTP til HTTPS.
 • SEO – Søgemaskineoptimering er vigtig. Google og Co. er en af ​​de vigtigste trafikkilder til ethvert websted. Din grundlæggende opsætning skal tage sig af de tekniske aspekter. Du har muligvis brug for hjælp til on-page optimering. WordPress har gode plugins til det. For alt andet skal du muligvis ansætte nogen. Forvent timepriser på $ 100 – $ 200+.seo

Vedligeholdelsesomkostninger

vedligeholdelsesomkostningerNår dit websted er klar og online, skal du håndtere vedligeholdelse.

Som nævnt i indledningen kræver websteder en vis vedligeholdelse. Selvom det normalt ikke er i nærheden af ​​omkostninger ved første installation, er det stadig noget at overveje.

Regelmæssige vedligeholdelsesomkostninger

 • Hosting & Domæne – Disse gælder for enhver mulighed. Det nøjagtige beløb afhænger af, hvad du vælger. Med en hostet mulighed er det gebyret for uanset plan, du er på, med et selvhostet websted afhænger det af din udbyder. Glem ikke de årlige fornyelsesgebyrer for nogen brugerdefinerede domæner!
 • opdateringer – Software udvikler sig altid med nye funktioner, kodeforbedringer osv. På hostede løsninger tages denne del af dig. På den anden side kræver selvhostede websteder, at du implementerer nye versioner. Hvis dit valgte system gør dette meget kompliceret (jeg ser på dig Drupal!), Er du muligvis nødt til at ansætte nogen til det.
 • Premium fornyelser – Mange temaer og plugins bruger nu licensmodellen. Det betyder, at de kun tilbyder opdateringer og support i en begrænset periode. Derefter skal du fornye din licens, så disse kan være en del af dine vedligeholdelsesomkostninger.
 • Sikkerhed – Når webstedet er online, skal du holde det sikkert. Det betyder sikkerhedskopier og andre sikkerhedsforanstaltninger. På hostede systemer er dette normalt en del af planen. I det mindste i WordPress er det meste af dette tilgængeligt i form af gratis plugins. Hvis du bruger premium-løsninger, skal du budgettere for det.
 • SSL-certifikat – Hvis du bruger et kommercielt SSL-certifikat, følger det med fornyelsesgebyrer, så husk det også.

Marketing

Ovenstående er indbygget i hver websitet omkostningsplan, og der er ikke mange overraskelser der. Marketing er en ofte undervurderet faktor.

Når dit websted er online, medmindre du kun bruger det som en brochure – det er da det virkelige arbejde begynder! Du skal få ordet og udsigterne ind, så dit websted kan begynde at tjene penge. Dette medfører yderligere opgaver og / eller ekstra omkostninger:

 • Indholdsmarkedsføring – Vi talte om tekstforfatter i bygningen og design af en del. Hvis du vil markedsføre dit websted, er opbygning af en blog en af ​​de bedste måder at gøre det på. WordPress er en fremragende mulighed for det. Du kan selv oprette artikler eller leje en blogger. Hvis du vælger sidstnævnte, kan du forvente omkostninger på $ 100 – $ 300 pr. 1000-ordsartikel.
 • SEO – Søgemaskineoptimering er ikke kun nødvendig for det oprindelige websted. Hvis dit websted ændrer sig meget (for eksempel på grund af ugentlige blogindlæg), er det også en løbende proces. Der er mange gratis værktøjer til søgeordsundersøgelse, men hvis du vælger en betalt en, vil det sætte dig tilbage omkring $ 30 – $ 99 til standardplaner. Ansæt alternativt nogen til SEO til de priser, der er nævnt ovenfor.

  webstedets trafiktal i google analytics
  Trafiktal for websteder i Google Analytics
 • Sociale medier – Sociale medier er et vigtigt værktøj til at opbygge trafik. Det vil tage tid, især hvis du gør det manuelt. Nyttige værktøjer som HootSuite og Buffer kan skære ned på din tid betydeligt og koste $ 15 – $ 20 for en enkeltbrugerkonto. Eller du kan leje nogen, i hvilket tilfælde du kan forvente at betale $ 15 – $ 100 + afhængigt af freelancer’s oplevelse.puffer

Hvor meget koster et websted?

Det rigtige svar på spørgsmålet om, hvor meget koster et websted er … at det afhænger af mange faktorer! Det er op til dine præferencer, behov og budget at beslutte hvor meget arbejde du er villig til at investere selv og hvad man skal outsource til en anden person.

hvor meget koster et websted websted koster plan

Efter at have gennemgået ovenstående, skulle du nu være tættere på din egen personlige plan.

Personligt, medmindre du driver et firma, der har brug for en kostbar tilpasset løsning, vil jeg altid råde til at gå med et selvhostede eller administreret vært WordPress-websted.

Ja, indlæringskurven er lidt stejlere end med en webstedsbygger eller et hostet websted. Det betyder ikke meget – WordPress-platformen er meget begyndervenlig. Bogstaveligt talt millioner af mennesker, der ikke har haft nogen webdesign eller udviklingsviden overhovedet før deres første websted, bruger det hver dag.

Hvis de kan gøre det, så kan du også!

Derudover, WordPress har det langt største økosystem af alle mulighederne. Derfor er der løsninger på næsten alt, hvad du kan tænke på derude, mange gratis. WordPress er også utroligt fleksibelt og der er stort set intet, du ikke kan gøre med det.

Det vigtigste er, at alt hvad du bygger med WordPress er helt dit. Du har fuld kontrol over hvad der foregår med dit websted og ejer alt indholdet. Du kan gøre hvad du vil med dit websted, herunder flytte det til et andet hostingfirma. Hvis du dybest set lejer et websted på en anden persons server, er du sandsynligvis ikke i stand til at beholde dit websted, hvis du skulle beslutte at flytte.

Noget at føje til webstedets omkostningskonstruktion ovenfor? Kommentarer eller spørgsmål? Fortæl os venligst i kommentarfeltet nedenfor!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map