Brugervenlighed på webstedet 101

Brugervenlighed er grundlæggende for succes på ethvert websted. Hvis et websted er udfordrende at bruge, vil det ikke kun være frustrerende for brugerne, det vil også skade din virksomhed.


Brugere vil bruge mindre tid på et websted, de har svært ved at bruge, og give op, før de afslutter dine opfordringer til handling. De vil også huske mindre af det, de læser, og er betydeligt mindre tilbøjelige til at vende tilbage.

Kort sagt, dårlig brugervenlighed er frygtelig for erhvervslivet. Men hvad kan du gøre ved det?

Svaret ligger i:

 • At forstå, hvad der gør et websted svært at bruge i første omgang.
 • At kende teknikkerne til at forbedre tingene.
 • Implementering af et løbende program for brugbarhedstest i hele webstedets levetid.

Det er disse tre komponenter, som vi udforsker i dette indlæg, der starter med det, der gør et websted svært at bruge i første omgang.

Hvad der gør et websted svært at bruge

Der er tre hovedårsager til, at nogen finder et websted svært at bruge.

Den første grund er webstedet er bare forvirrende. Det har måske alt for mange elementer på skærmen, som brugeren skal behandle. Alternativt kan der være masser af distraherende animationer eller billeder. Uanset hvad tilfældet bliver brugeren hurtigt overvældet.

Den anden grund er webstedet er uforeneligt med forventningerne. Hvis jeg f.eks. Spurgte dig, hvordan du ville søge på et websted, er chancerne for, at du vil gå til øverste højre hjørne af siden og indtaste din søgning i et inputfelt der, inden du trykker på søgeknappen.

Hvis inputfeltet imidlertid ikke var øverst til højre eller knappen manglede, ville du straks blive forvirret, fordi webstedet ikke opførte sig som forventet.

Wikipedia seach eksempel
I lang tid forvekslede Wikipedia brugere med placeringen og mærkningen af ​​dens søgefacilitet.

Den sidste årsag til, at folk kæmper med websteder, er det de spørger simpelthen for meget af dem. Mange steder præsenterer for mange muligheder for brugeren på én gang med lange lister med produkter, utallige opfordringer til handling eller oppustet navigation.

Folk bliver overvældede og lider under analyse lammelse når de bliver konfronteret med for mange muligheder. Faktisk, Hicks lov har vist et direkte forhold mellem antallet af muligheder og den tid det tager at tage et valg. Det er på tide, at de fleste brugere ikke er villige til at investere online.

Flere valg betyder større responstid
Hicks Law viser os, at jo flere valg vi tilbyder en bruger, jo længere tid vil det tage for dem at beslutte, så det øger chancen for, at de opgiver webstedet.

Der er ingen tvivl om, når du ser på dit websted, det ser ud til at være let nok til at bruge. Desværre er du dårligt placeret til at bedømme brugen af ​​dit websted. Der er to grunde til dette.

 • Først, jo mere kendt vi bliver med noget, jo mere intuitivt bliver det. Du behøver kun at tænke tilbage på, da du lærte at køre for at indse, at det er sandt. Når folk først lærer at køre, er det overvældende med så mange forskellige ting at overveje. Men efter at du har kørt et par år, er det let at ankomme til dit arbejdsplads uden hukommelse fra rejsen, hvad så ikke køretøjet.
 • Anden, når vi ser på vores hjemmeside, giver vi det normalt vores fulde opmærksomhed. Brugere er dog sjældent. Tænk på den måde, du navigerer på andre websteder på. Du er ofte omgivet af distraktioner, hvad enten det er støjende kolleger på kontoret eller dine børn, der kræver opmærksomhed derhjemme.

Tingene er endnu værre på mobile enheder, hvor vi ofte bruger dem, når vi er ude og omkring, eller mens vi udfører andre aktiviteter såsom at se tv.

Så hvis vi ikke kan stole på vores vurdering af vores websted, hvordan begynder vi at forbedre dens brugbarhed? Svaret er, at vi skal teste.

Sådan testes dit websteds brugervenlighed

Mange betragter anvendeligheden med at teste en luksus, de ikke har råd til. At det er tidskrævende og dyrt. Selvom det bestemt kan være begge dele, behøver det ikke at være det.

For det første er der mange misforståelser omkring testning. Du behøver ikke at teste med mange mennesker. Fem eller seks personer er rigelige, da flere ikke afslører markant flere problemer. Du behøver heller ikke nødvendigvis dit rigtige publikum. Selvom det altid er bedre at teste med dine faktiske brugere, når det kommer til at teste anvendelighed, vil de fleste kæmpe med de samme udfordringer. Kun når du arbejder med mennesker med specifikke behov (som ældre eller børn), er demografi vigtig.

Flere testere betyder ikke, at der er fundet flere problemer
Antallet af yderligere fundne problemer falder dramatisk, når man tester med mere end 5 eller 6 brugere.

Der er mange enkle test, som du kan køre, som enten kan udføres gratis eller højst et par dollars. Desuden kan du ofte få resultater tilbage inden for en time. Du kan bruge længere tid end at diskutere om den rigtige tilgang, når du bare kunne have testet og fik et endeligt svar.

Den bedste fremgangsmåde er at vedtage en ”lad’s test that” tankegang. Med andre ord, når du har en beslutning om at tage, hvilken strategi du skal vælge, skal du ikke gætte, teste.

Vent ikke til slutningen af ​​dit webdesign, før du tester det. På det tidspunkt er det for sent. Hvis du finder problemer, er det for tidskrævende og dyrt at løse problemet.

Når det kommer til at teste dit websteds anvendelighed, kan du aldrig begynde at teste for tidligt. Det er endda muligt at teste ved hjælp af en skitse eller en wireframe. Du bør dog uden tvivl teste designmodellen, før du bygger noget.

Uanset om det er en skitse, wireframe eller designkoncept, der er to nemme test, du kan køre med brugere, der fortæller dig, om du er på vej i den rigtige retning.

1) Test med første klik

Når du besøger et websted, kan det første klik, som en bruger foretager, meget vel bestemme, om de har succes med at udføre deres opgave.

En respekteret undersøgelse af brugbarhed på websitet af Bob Bailey og Cari Wolfson fandt ud af, at hvis en bruger fik deres første klik til højre, havde de 87% chance for at afslutte deres opgave korrekt. Men hvis de får det første klik forkert, falder det til 46%.

Vi kan teste, hvor sandsynligt det er, at en bruger får deres første klik til højre ved at vise dem et designkoncept og spørge, hvad de ville klikke på for at udføre en bestemt opgave, vi giver dem.

Du kan enten gøre dette personligt eller køre en undersøgelse, som du sender til folk via e-mail, sociale medier eller dit websted. Der er også mange tjenester, der rekrutterer deltagere på dine vegne for så lidt som en dollar pr. Person.

Hvis du beslutter at køre det som en undersøgelse, har du brug for særlig software, der kan spore, hvor brugere klikker på et statisk billede af dit websted. Et godt eksempel på denne type software er Brugervenlighed Hub. De tillader ikke kun, at du kører uaciliterede test med første klik, men de understøtter også den anden test, jeg vil anbefale – en test på fem sekunder.

Brugervenlighed Hub-billede varmekort
Usability Hub giver dig mulighed for at køre test med første klik og endda hjælpe med at rekruttere deltagere.

2) En fem-sekunders test

Mens en første kliktest hjælper dig med at forstå, hvor effektiv din navigation er, en test på fem sekunder tester dit websteds visuelle hierarki. Med andre ord giver det dig mulighed for at forstå, om brugere ser de væsentlige elementer på siden.

Som navnet antyder, i en test på fem sekunder viser du brugeren siden i fem sekunder, før du skjuler den. På dette tidspunkt beder du brugeren om at huske, hvad de så.

Bemærk ikke kun, hvad de huskede, men i rækkefølgen, de gentager disse elementer tilbage til dig. Folk vil typisk først nævne de ting, der havde den mest betydningsfulde indflydelse. Hvis folk kæmper for at huske dit opfordring til handling eller kritisk meddelelse, ved du, at du har et problem, der skal rettes.

Du kan også spørge brugere, hvad de synes, webstedet handler om. Du kan blive overrasket over svarene. Det, der forekommer indlysende for os, vil ofte ikke være for dine brugere. Det er ikke usædvanligt, at brugerne fuldstændigt misforstår emnet på et websted, eller hvad din organisation tilbyder.

Ikke at din test er begrænset til designkoncepter. Du kan også teste et eksisterende websted eller en prototype ved at køre brugbarhedstest.

3) Letvægtsanvendelighedstest

Der er mange måder at køre brugbarhedstest på, men til vores formål foreslår jeg den mest lette af alle testmuligheder. Det vil hjælpe med at bestemme værdien af ​​brugbarhedstest i dit sind og måske opmuntre dig til at blive mere ambitiøs i fremtiden.

Den type brugbarhedstest, jeg refererer til, er kendt som uaciliteret fjerntest. Med andre ord tester du ikke personligt og behøver ikke at være til stede, når eksperimentet sker.

For at udføre denne form for testning, har du brug for en måde at placere testen online og registrere folk, der afslutter den. Heldigvis er der mange tilgængelige værktøjer såsom UserBrain.

UserBrain brugbarhedstest
UserBrain er et af mange værktøjer, der giver dig mulighed for at køre en upaciliteret fjernanvendelighedstest.

Opsætningen er let. Du definerer en opgave, som du vil have brugere til at udføre på dit websted og inviterer derefter folk til at afslutte den.

Hvad du får tilbage er en kort video af brugeren, der prøver på at udføre din opgave, herunder en lydkommentar, hvor brugeren forklarer, hvad de tænker, og hvorfor de træffer de beslutninger, de gør på dit websted.

Endnu en gang vil værktøjer som UserBrain ofte rekruttere brugere på dine vegne med omkostninger, der starter ved omkring $ 15-mærket. Du kan dog også rekruttere dine deltagere fra venner, familie eller kolleger. Når det er sagt, så prøv at undgå at bruge folk fra din virksomhed, da de ved for meget til at være gode deltagere.

Som du kan se, behøver testning ikke at være hård, og hvis du beslutter at bruge en tredjepart til at hjælpe med rekruttering, får du ofte resultater tilbage på så lidt som en time. Som et resultat kan du teste hele redesignprocessen og endda regelmæssigt på dit live site. Det er en god ide, fordi jo flere testningsrunder du udfører, jo flere problemer vil du afsløre.

Flere test med mindre testere er bedre
Flere testrunder er mere effektive end en enkelt runde med masser af mennesker.

Det betyder, at du hurtigt begynder at finde problemer med dit websted, der skal rettes. Hvordan du løser disse problemer afhænger af, hvad de er. I resten af ​​denne artikel vil jeg dog dele med dig nogle almindelige måder, du kan hjælpe med at overvinde de fleste brugbarhedshindringer på dit websted.

Sådan forbedres brugervenligheden på webstedet

Der er mange måder, du kan forbedre brugervenligheden af ​​dit websted på. Tre områder er dog værd at være særlig opmærksomme på. Disse er:

 • Enkelheden i din interface.
 • Synligheden af ​​kritisk indhold og opfordringer til handling.
 • Indholdets relevans og klarhed.

Så lad os se på disse tre mere detaljeret.

1) Forenkle din grænseflade og indhold

I de fleste tilfælde er forenkling af din brugergrænseflade og indhold den mest effektive måde at forbedre brugen af ​​dit websted på.

Ofte er websteder fyldt med unødvendige elementer som f.eks. Meningsløs lagerbillede, sekundære navigationslinks og irrelevant indhold, som brugeren ikke interesserer sig for.

Alt for ofte har vi den holdning, at nogen måske finder det nyttigt, så lad os sætte det online. Resultatet er, at vores websteder bliver så rodede, at folk ikke kan finde de elementer, de er interesseret i.

Heldigvis kan du løse det med en simpel tretrinsproces.

Trin et er at evaluer hvert element på en bestemt side og spørg os selv, om du kunne fjerne det element. Hvilken negativ indflydelse ville det have, og at det er værd at betale for et mere brugbart websted?

Trin to er at se på de resterende skærmelementer og spørg, om nogen af ​​disse elementer spiller en sekundær rolle. Måske imødekommer de behovene hos et sekundært publikum eller gør det muligt for brugeren at tackle en mindre vigtig opgave.

Hvis det er tilfældet, så spørg dig selv, om du kunne skjule dette element for ikke at distrahere folk fra vigtigere opgaver. Kunne det være skjult mere begravet på webstedet, eller måske kunne det være under en fane eller en harmonika? Det betyder, at det stadig er tilgængeligt for mennesker, men komplicerer ikke oplevelsen for de fleste brugere.

Endelig er det tid til at se, hvad vi har tilbage på siden. Vi er nødt til at tage nogle beslutninger om, hvad vi ønsker, at brugeren skal være mest opmærksom på.

For eksempel, hvad er din primære opfordring til handling? Er der væsentligt mere opmærksomhed end en efterfølgende handling som “følg os på sociale medier?”

Hvad med indhold? Hvilken rækkefølge vil folk sandsynligvis se dit indhold i? Vil det give mening? Vil folk se din strapline forklare, hvad du gør, før de ser noget mindre kritisk som din postadresse?

Det er her testen på fem sekunder kan komme godt med. Det hjælper dig med at finde ud af, om du har det visuelle hierarki på en side rigtigt.

For at bedømme, om du har tingene rigtigt, har du selvfølgelig brug for en klar idé i hovedet om, hvilke elementer der er vigtigst på siden.

En måde at gøre det på er at tildele opmærksomhedspunkter til elementer. Giv dig selv 25 opmærksomhedspunkter. Hvert sideelement skal have mindst et punkt, men hvis du vil have folk til at være mere opmærksomme på en ting frem for en anden, skal det have flere point. Så for eksempel kan din primære opfordring til handling have seks point, mens privatlivspolitikken har et.

Når du har gjort det, kan du designe siden til at spejle de relative prioriteringer. Det rejser spørgsmålet om, hvordan du designer en side for at sikre, at du gør opmærksom på de rigtige elementer.

2) Design til maksimal synlighed

Der er mange teknikker, som designere bruger til at henlede brugerens opmærksomhed på mere essentielle skærmelementer som stropper eller opfordring til handling. Der er dog fem, der viser sig at være særdeles magtfulde. Disse er:

 • Position.
 • billedsprog.
 • Negativ plads.
 • Farve.
 • Størrelse.

1) Overvej position

På grund af hvordan vi læser websider, og hvordan vi forventer, at de opfører sig, er der flere sandsynligheder for, at nogle positioner på en side får opmærksomhed end andre.

Fordi vi f.eks. Læser fra venstre til højre, favoriserer vi venstre side. Vi har også lært, at på de fleste websteder har den højre kolonne en tendens til at have sekundært indhold i den. Sammen betyder disse to faktorer, at placering af værdifuldt indhold i højre kolonne reducerer sandsynligheden for, at brugeren ser det.

Brugere prioriterer venstre side
Bruger opmærksomhed er en bias mod venstre kolonne.

Brugere har også en tendens til at være mere opmærksomme på indhold højere på siden, så hvis du vil have folk til at se noget, er det ofte bedre at placere det nær toppen.

Timing er dog også vigtig. Hvis du for eksempel vil have nogen til at tilmelde dig dit nyhedsbrev, kan det være bedre at sætte dette opfordring til handling lavere på siden, når de har haft mulighed for at vurdere kvaliteten af ​​dit indhold.

Derfor anbefaler jeg, at man tester, når det kommer til at vide, om man bedst kan placere elementer. Ja, som en almindelig tommelfingerregel, vil det være bedst at placere en opfordring til handling højt på siden og enten til venstre eller midten. Der er dog mange undtagelser, ikke mindst som indflydelse på billedmateriale.

2) Brug billeder med omhu

Billedmateriale har et kraftigt træk på vores opmærksomhed. Vores øjne er tiltrukket af billeder og især hvis billedet indeholder et ansigt. Vi er biologisk programmeret til at være opmærksomme på mennesker.

Det kan være en hjælp eller hindring for anvendelsen af ​​dit websted, afhængigt af hvordan du bruger billeder.

For eksempel er det let for en brugers opmærksomhed at springe over en opfordring til handling, hvis der er et billede i nærheden for at henlede opmærksomheden i stedet for.

Billeder kan reducere CTA-effektiviteten
Det er let for opmærksomhed at springe over opfordringer til handling til nærliggende billeder.

Vi kan dog også bruge et billede til at henlede brugernes opmærksomhed. For eksempel har vi en tendens til at følge øjenlinjen med ansigter, vi ser på billeder. Hvis personen ser på din opfordring til handling eller et andet kritisk stykke indhold, er vi mere tilbøjelige til at se det.

Billeder forbundet med CTA er bedre
Ved at knytte billeder til en opfordring til handling kan det hjælpe med at henlede brugerens opmærksomhed.

Ikke at det kun er øjenlinjen, vi har en tendens til at følge. Vi kan bruge pile eller retningslinjer til at henlede opmærksomheden på eller væk fra andet indhold.

Den relative afstand mellem et kritisk stykke indhold og tilhørende billedsprog vil også påvirke, hvad folk ser. Når to elementer er tæt på hinanden, har de en tendens til at være forbundet med hinanden. Så et billede lige ved en opfordring til handling vil normalt henlede opmærksomheden på denne opfordring til handling.

Subtilt design opfordrer til handling
Subtile designkøer kan trække brugerens øje mod kritiske opfordringer til handling.

Forholdet mellem elementer kan også hjælpe på en anden måde. Det kan give os mulighed for at bruge negativt rum til vores fordel.

3) Brug det negative rum

Jeg er sikker på, at du har set Hvor er Wally i fortiden. Hvad der gør det så svært at få øje på Wally er ikke, at karakteren er særlig kamufleret. Faktisk har han et lyst og karakteristisk udstyr. Han er svært at se, fordi han er omgivet af så mange elementer på siden, og konkurrerer om vores opmærksomhed.

Vi har allerede talt om at fjerne antallet af elementer, der konkurrerer om vores opmærksomhed, på en side. Men en anden teknik, vi kan bruge, er at omringe vores kritiske indhold med plads. Uden noget andet at klæbe fast i nærheden, vil vores øje i stedet fokusere på det stykke indhold. Det er den samme grund til, at vi vil se det mindste mærke på en hvid væg.

Negative rum
Negativt rum fokuserer opmærksomheden på alle nærliggende skærmelementer.

Ikke at negativt rum er den eneste måde at få dit kritiske indhold til at skille sig ud fra andre elementer. Vi kan også bruge farven.

4) Forbedre med farve

Vi ved alle, hvordan fugle og blomster bruger lyse kontrastfarver til at skille sig ud fra deres omgivelser. Vi kan bruge den samme teknik på vores websteder ved kun at reservere en anden farve til kritisk indhold, som f.eks. Vores opfordring til handling.

Fremhæv farver
Kreativ digital designer, Andy Clarke, brugte fremhævningsfarver effektivt i sit arbejde med WWF.

Vi skal dog være forsigtige med ikke kun at stole på farve, fordi vi alle ser det lidt anderledes.

Når det er sagt, kan farve være et kraftfuldt værktøj til at henlede opmærksomheden, når det kombineres med andre teknikker, såsom at bruge størrelse til vores fordel.

5) Brug relativ størrelse

En måde, hvorpå vi vurderer elementernes relative betydning, er efter størrelse. Vi ved instinktivt, at en stor opfordring til handling-knap er vigtigere end det lille link til privatlivspolitikken.

Imidlertid er det ikke så meget størrelse i sig selv, der betyder noget som de relative størrelser mellem emner. Hvis alt er stort, er der ikke noget. Alt har lige stor betydning i folks sind.

Jo mere markant forskellen mellem elementstørrelser er, desto mere sondres der mellem dem. Så kontrasten mellem vores privatlivspolitik og det primære opfordring til handling er indlysende.

Imidlertid er alt for ofte den relative størrelse mellem elementer på et websted ikke stor nok, og derfor er sondringen ikke tilstrækkelig til at gøre en forskel.

Som du kan se, er designet et kraftfuldt værktøj til at henlede opmærksomheden, men vi er også nødt til at overveje indholdet på vores websted.

3) Overvej brugeren, når du opretter indhold

Det primære problem med indholdet på websteder er, at vi ikke opretter det med brugeren i tankerne. Vi tager udgangspunkt i ”hvad vil vi sige om os selv”. I stedet skal vi spørge “hvad ønsker brugeren at vide.”

Det betyder, at vi fra et brugervenlighedsperspektiv skal placere de rigtige oplysninger foran brugerne på det rigtige tidspunkt.

1) Foretag ikke brugersøgning efter svar

Alt for ofte er brugere nødt til at jage efter de oplysninger, de har brug for. Forestil dig for eksempel, at du tilmelder dig et nyhedsbrev. Lige før du gør det, går en hel masse spørgsmål gennem dit sind om, hvorvidt de vil spam dig, eller hvor sikker din e-mail-adresse vil være. Dog alt for ofte bliver du nødt til at søge efter svar i en vis privatlivspolitik, der er begravet dybt inde på webstedet. I stedet burde vi besvare disse spørgsmål i design af vores formular til tilmelding af nyhedsbrev.

Adresse brugernes spørgsmål
Adresse brugers spørgsmål, hvor deres opmærksomhed i øjeblikket er. Lad dem ikke jage efter svar.

Ikke at dette er det eneste problem med, hvordan vi nærmer os indhold. Vi har også en vane med at strukturere indhold omkring vores syn på verden. Vi glemmer, at brugeren ser verden anderledes.

2) Match brugernes mentale model

Vi har hver især en mental model af verden. Det påvirker, hvordan vi ser verden og de forbindelser, vi skaber mellem koncepter eller ting.

Problemet er, at jo mere specialiserede vi bliver, desto mere adskiller vores mentale model sig fra dem omkring os. For eksempel, hvis jeg spurgte dig, hvad du ville gøre, hvis du gik til banken, ville du sandsynligvis tænke på en slags finansiel transaktion. Skulle jeg imidlertid stille det samme spørgsmål som en professionel lystfisker, kunne de godt tænke på en flodbred.

Disse forskellige mentale modeller kan være en stor udfordring, når du opretter din webstedsstruktur, fordi din mentale model sandsynligvis er meget forskellig fra dit publikum. Du er specialist i dit emne, og den måde, du ser verden på, vil være anderledes end dine brugere.

Derfor er vi nødt til enten at involvere brugeren i oprettelsen af ​​webstedsstrukturen ved hjælp af en teknik som kort sortering, eller i det mindste teste enhver informationsarkitektur, vi kommer frem til.

Det andet problem, du kan støde på med din informationsarkitektur, er antallet af navigationselementer, du viser.

3) Begræns indstillinger og gør dem markante

En betydelig hindring for brugervenlighed på mange websteder er navigeringens kompleksitet. Mange steder har simpelthen for mange elementer på hvert niveau af deres navigation. Det er et problem af to grunde.

 • Først, Vi er forfærdelige med at have en masse information i vores korttidshukommelse. Vi kan typisk indeholde omkring fire elementer ad gangen, hvorfor dit kreditkortnummer er grupperet i fire grupper på fire cifre.
 • Anden, jo flere navigationselementer vi har, jo mere sandsynligt er de for at være ens. Når indstillinger ikke er forskellige fra hinanden, bliver brugerne usikre og er mere tilbøjelige til at begå fejl.
Gør valg forskellige
Hvis du har mere end et valg, skal du sørge for, at de er forskellige. Hvis de er for ens, vil brugerne ikke vælge.

Som et resultat bør vi begrænse antallet af indstillinger, vi viser brugere på et hvilket som helst tidspunkt, og sørge for, at hver indstilling er så tydelig og tydeligt mærket som muligt. Det gælder uanset om du taler om navigationselementer, e-handelsproduktkategorier eller opfordring til handling.

En lille investering kan gøre en stor forskel

Brugervenlighed på websteder er et enormt og kompliceret emne. Det er dog let at starte, og det vil gøre en betydelig forskel med kun en lille indsats.

Ikke kun vil du ende med gladere brugere, men du vil også se forbedringer i konverteringskurser og antallet af tilbagevendende besøgende, for ikke at nævne mund til mund anbefaling.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map