Най-честите SEO грешки в WordPress на място

Често срещани грешки в SEO за WordPress на място

WordPress е доста добре оптимизиран за търсачките извън кутията, но не е перфектен. Има много грешки на място в WordPress SEO, които потребителите правят. По-конкретно, WordPress се нуждае от помощ в две области:


 1. Допълнителна функционалност под формата на напреднал SEO плъгин като Йоаст SEO.
 2. Ефективното прилагане на SEO мерки на място.

в края на краищата, Вие са отговорни за това колко добре оптимизиран е вашият сайт за страници с резултати от търсачките (SERPs). Ако не следвате основни SEO основи, всички инсталирани добавки или приспособления ще ви бъдат малко полезни.

Имайки това предвид, написах този списък с най-често срещаните грешки в WordPress SEO, заедно с указания как да ги избегнем. Първо ще се съсредоточим върху грешките, специфични за отделните публикации и страници. След това за грешки, които могат да имат последствия в целия уебсайт. Например вида проблеми, които могат да имат голямо влияние върху способността на вашия сайт да се класира по подходящи ключови думи. Ако установите, че вашият сайт е жертва на някои от тези грешки, отстраняването им може да доведе до драматична промяна в потока от трафик на търсачката към вашия WordPress сайт.

Contents

1. Не оптимизиране на вашата Перманентна връзка

Вашата постоянна връзка е добра за две неща:

 1. Предоставяне на посетителите на вашия сайт указание за това, за какво става дума
 2. Индикация за релевантността на търсачките

Като такъв, трябва да се уверите, че вашата структура на постоянна връзка е дефинирана правилно в Settings> Permalinks on your backkend:

Настройки за постоянна връзка
Както виждаш, перманентните връзки са зададени към името на публикацията (или страницата). Това е форматът, който обикновено препоръчвам. Може да искате да добавите датата към вашата постоянна връзка, ако съдържанието на вашия сайт е по някакъв начин свързано с датата (например новинарски статии). Но за повечето блогове, използващи името на публикацията, има най-голям смисъл.

След като сте задали правилно структурата си за постоянна връзка, ще искате да се уверите, че перманентните връзки на всяка ваша публикация са добре оптимизирани за конкретни ключови думи, към които насочвате. Например, ето постоянната връзка за тази публикация:

Публикуване Препратка

Както можете да видите, тя не отразява просто цялото заглавие (което прави перманентната връзка по подразбиране в WordPress). Аз го промених, за да се съсредоточа само върху най-важните ключови думи в заглавието, които ще бъдат полезни за Google, когато става въпрос за интерпретация на релевантността.

2. Не оптимизиране на представянето на SERP на вашата публикация

Една от многото причини считам плъгин Yoast SEO (споменат в началото на тази публикация) за толкова безценни са неговите опции за оптимизация за страница / страница. Ето екранна снимка на това как изглеждат опциите за публикация на Yoast:

Настройки за фрагмент на Yoast SEO

Ако не оптимизирате вашите публикации и страници, като попълните полетата по-горе, пропускате няколко трика:

 • Най- Фокусирайте ключова дума ви позволява да оцените колко добре е оптимизирана вашата публикация / страница като цяло за основната ключова дума.
 • Най- SEO заглавие ви позволява да коригирате вашия заглавие маркер (за разлика от заглавието в самото съдържание), за да бъде по-удобно за търсачките.
 • Най- Мета Описание ви позволява да създадете ръчно описание за вашата страница / публикация. Това ще се показва в SERPs, както и на други места (например сайтове за социални медии). Писането на ръчни описания може да има драматично положителен ефект върху честотата на кликване.

Уверете се, че всяка страница и публикация на вашия сайт е редактирана оптимално за показване в SERPs.

3. Лоша взаимосвързаност

Има редица ползи от свързването между публикации в блога на вашия сайт. Това може да включва неща като по-ниски степени на отпадане или повишена ангажираност на потребителите. Но за SEO цели ние се занимаваме с уместност.

Казано по-просто, ако Google види, че се свързвате към контекстуално подходящи страници в сайта ви, те ще разберат по-добре съответствието на вашия сайт към определена тема като цяло. Ефективното свързване може да демонстрира приложимостта на определена страница към дадена тема. Но това не е всичко. Това също може да доведе до цялостно увеличение на класирането в цяла тема (тъй като вашият сайт е признат за авторитет).

Ключът е да се свързват често (но само когато е уместно) и да се използват богати на ключови думи текстове за котва. Вместо „да научите повече, Натисни тук“, Напиши“ научи повече за обучение на кучета“. Плъгин, който намерих за изключително полезен за по-бързо и лесно свързване, е Link Whisper. Вижте нашия преглед Link Whisper, ако искате да научите повече.

4. Лоша външна връзка

Въпреки че може да изглежда контраинтуитивен, можете да повлияете положително на класирането на търсачките си редовно свързване към подходящи и авторитетни външни сайтове. Това е по две причини:

 1. Коефициентът на приложимост, както е разгледан в секцията за взаимно свързване
 2. Google обича да вижда сайтове, които се отнасят за други – по същия начин, по който медицинско списание цитира други изследвания

Казано по-просто, ако вашият сайт не се свързва с външни сайтове, Google ще приеме това като знак, че съдържанието ви не е особено ценно. Затова се уверете, че редовно се свързвате с подходящи и авторитетни уебсайтове и блогове във вашата ниша. Например, ние считаме Yoast за авторитет на всичко, което WordPress SEO и те имат страхотна статия за защо изходните връзки имат значение.

5. Лоша оптимизация на изображението

Когато става дума за често срещани грешки в WordPress SEO, една от които виждам най-често е лоша оптимизация на изображенията. Търсачките не могат да виждат текст във формата на изображение, така че трябва да държите ръката им малко, когато става дума за медия. Именно там влизат маркерите alt и заглавие, както е показано тук в WordPress Media uploader:

SEO оптимизация-образ-

В света на SEO има безкраен дебат за това колко важни са съответно alt и title заглавията. Но вместо да си губя времето за това, просто добавям текст и на двете. Когато става въпрос за тези тагове, които трябва фокусирайте се както върху SEO, така и върху използваемостта.

За много хора (като потребители със зрителни увреждания или мобилни потребители) изображенията може да не се виждат и в този случай те ще видят алт текста. Следователно, той трябва да бъде описателен за изображението, като същевременно се фокусира върху ключовите думи, свързани със съдържанието. Не забравяйте да включите alt и заглавия текст на лога, тагвания и всякакви навигационни изображения. Всички те са полезни за предоставяне на по-голям контекст на търсачките по темата на вашия сайт. Но това е само върхът на изображението на айсберг. Можете да използвате това ръководство за това как да оптимизирате изображенията, за да научите повече за начините за усъвършенстване на изображението за скорост и SEO.

6. Лоша категоризация / маркиране

Това е истински любимец на домашни любимци – страници, които са свързани с огромен брой категории и маркери. Как една търсачка трябва да има смисъл от публикация, която е свързана с широк спектър от ключови думи?

Категоризирайте и маркирайте избирателно и конкретно. Трябва да имате много ограничен брой категории (обикновено по-малко от 10, с определени изключения) и ограничен брой маркери (може би не повече от 50). Ако категория маркер е била използвана само няколко пъти, той вероятно не е достоен за съществуване.

Простят нещата, когато става въпрос за публикации в WordPress и таксономии – по-малкото е повече. В моя собствен блог свързвам всяка публикация само с една категория и шепа изключително уместни маркери. По този начин създавам контекстуално релевантни страници на таксономия, които Google счита за подходящи за класиране.

Добре изградените страници с категории и маркери предоставят на търсачките голям контекст. По този начин те могат да изграждат представа за релевантността на вашия сайт като цяло към дадена тема, а също така могат да се класират на индивидуална основа. Ако решите да съставите страници с категории и тагове за качество, не забравяйте да се уверите, че те са зададени да бъдат индексирани. За да научите повече за най-добрите практики, когато става въпрос за категоризиране и маркиране.

7. Лошо структурирани заглавки

HTML заглавки (например

етикет) предоставете на Google много контекст, отнасящ се до уместността на вашия сайт. Думите, поставени в заглавните тагове, се претеглят по-силно от тези, съдържащи се в основното съдържание на вашия сайт.

Поради това е жизнено важно да включвате подходящи ключови думи в тези заглавия, когато е възможно, но то е също Важно е вашите заглавни тагове да са структурирани по подходящ начин. Някои теми на WordPress не следват най-добрите практики в това отношение, така че може да искате да проверите маркерите на заглавките си сега. Накратко:

 • На началната си страница

  етикет трябва да бъде името на вашия сайт

 • На всички останали страници

  етикетът трябва да е заглавието (т.е. на публикацията / страницата)

По този начин началната ви страница има най-добри шансове за класиране за името на вашия сайт, а другите страници имат най-добрия шанс за класиране по всяка конкретна тема, която обхващате..

освен това,

и

таговете трябва да бъдат безплатни за използване като контекстуално подходящи подзаглавия. Каква е вашата тема не трябва да правите е използването на тези маркери за разточителни цели (например за заглавието „препоръчани публикации“ в джаджа на страничната лента – това изобщо не помага на търсачките). За допълнителна информация относно правилното структуриране на маркерите на заглавката, вижте тази подробна публикация от Joost de Valk.

8. Инструктиране на търсачките да индексират твърде много

Много хора допускат грешката да приемат, че Google ще обхожда и индексира целия им сайт. Докато Google може пълзене целия ви сайт, често няма да индексира всичко от публикациите и страниците. И в действителност всъщност не искате Google да обхожда цялото съдържание на вашия сайт – само нещата, които всъщност си струва да бъдат класирани. Всичко друго е излишно и няма ли полза да бъдете в индекса на Google. По-специално такива страници включват:

 • Неизползвани страници на таксономия / архив (напр. Маркери, авторски архиви, базирани на дата архиви и т.н.)
 • Вашата политика за поверителност
 • Правни откази от отговорност

Имате идея. Колкото по-чист е сайт, който можете да представите на Google, толкова по-добре. Всичко, което е неподходящо или безполезно за търсещите служи само за намаляване на съответствието на вашия сайт. Като такъв, трябва да гарантирате, че всички такива страници са настроени на „noindex“ – т.е. да кажете на търсачките да не го индексират. Това лесно се прави с плъгин като Йоаст SEO, което ви позволява да noindex цели таксономии / архивни типове.

С инсталирания плъгин просто отидете на SEO> Външен вид на търсене. След това превключете опцията за „Покажи (Тип публикация) в резултатите от търсенето?“ до Не за всеки тип публикация, който искате да noindex. След това преминете към класификации и архиви раздели, за да направите същото.

Yoast SEO: Типове съдържание по подразбиране

Тази опция е достъпна и на база публикуване или страница:

Индексиране на Yoast SEO Post

9. Не се предоставя XML Sitemap

XML карта на сайта в никакъв случай не е необходима. Но предоставянето на такава за търсачките е като даване на сложни указания на някоя къща устно, а не на вашия адрес. За търсачките е много по-лесно, ако им кажете какво трябва да се индексира. По този начин Google, Bing и други знаят кое от вашите индексирани страници е най-важно.

Най-големият грях от предоставянето на XML карта на сайта е фактът, че е толкова лесно да се направи. Ако вече имате инсталиран гореспоменатия плъгин Yoast SEO, просто отидете на SEO> Общи> Функции и превключвайте върху функционалността на XML карта на сайта:

Карта на сайта Yoast SEO XML

Това е всичко, което има за него. Yoast ще ви базира Sitemap на различните опции, които активирате / деактивирате под Търсене Външен вид секция. Приставката вече ще поддържа динамично актуализирана карта на XML на вашия сървър за търсещите машини, които да се използват при обхождане на вашия сайт.

10. Фокусиране върху мета ключови думи

Това е по-малка грешка и по-пълна загуба на време, защото Google не взема предвид мета ключовите думи при класиране на сайтове. Мета ключовите думи са били използвани исторически от спамерите до такава степен, че Google вече не им дава стойност. Така че, ако все още използвате мета ключови думи, сега е моментът да спрете.

11. Дублиращо се съдържание (и неопределяне на канонични URL адреси)

Много хора ще ви кажат, че дублираното съдържание е най-лошият ви враг. Ако Google ви види как публикувате съдържание, което е достъпно на друго място, той ще отключи светия ад на вашия сайт, докато не остане нищо друго, освен някакъв гарниран HTML.

В действителност това не е непременно вярно. Google не (винаги) санкционира сайтове за използване на дублирано съдържание. Вместо това, ако вижда две уеб страници с до голяма степен едно и също съдържание, ще се опита да разбере коя е била оригиналният издател. Тогава тя ще даде приоритет на тази страница в резултатите от търсенето пред другата.

От друга страна, дублираното съдържание в един и същ сайт не е страхотно. Макар и да не е световна проблематика, наличието на множество екземпляри от едно и също съдържание на множество страници е просто объркано. Наличието на двадесет статии „Bluehost Review“ няма да ви помогне да се класирате на първата страница. Направете всичко възможно да комбинирате дублиращи се статии в блога и да пренасочвате премахнати публикации / страници към най-подходящата (отново, Yoast SEO е много удобен с вградения мениджър за пренасочване).

И може би далеч по-разпространени, отколкото може би смятате, че случайни дублиращи се страници Началната страница на вашия сайт може да съществува и в двете WWW и не-WWW (т.е. https://yoursite.com/), както и HTTP и HTTPS версии, които всъщност са отделни страници. Решението е да се определи това, което е известно като канонични URL адреси за уеб страниците на всеки ваш сайт.

12. Не оптимизира за скорост

Скоростта на зареждане на сайта Ви е от жизненоважно значение. Хората мразят сайтовете, които се зареждат бавно и с разширение, както и Google (и вероятно други търсачки). Казано просто, скоростта, с която се зарежда сайтът ви, може действително да окаже влияние върху вашата класация.

Като такъв, трябва да сте сигурни, че сайтът ви се зарежда за двойно бързо време. Има много ръководства за това как да ускорите WordPress, както и оптимизирани WordPress хостинг и кеширане на приставки, които можете да използвате, за да помогнете.

Можете също така да се възползвате от популярни безплатни инструменти за тестване на скоростта на сайта, като Pingdom и PageSpeed ​​Insights, за да оцените скоростта и мястото на място в сайта..

13. Не се оптимизира за социални медии

Независимо дали ви харесва социалната медия или не, трябва да се уверите, че вашите профили са правилно настроени и свързани с вашата WordPress чрез Open Graph и Twitter Cards. Ако все още не сте се досетили, Yoast SEO е бърз и прост начин да направите това, тъй като социалните настройки са вградени в приставката.

Yoast SEO Social Settings

Може да изглежда като относително незначително нещо, но ако се уверите, че сайтът ви е правилно свързан с вашата социална медия, ще ви помогне да се гарантира, че публикациите ви ще бъдат „по-достъпни“. Освен това с Yoast можете да добавите свои собствени персонализирани мета маркери във Facebook и Twitter. Това включва заглавие, описание и оптимизирано изображение. Отново това може да помогне за подобряване на видимостта и споделянето на публикацията ви.

Йота SEO персонализирани Facebook и Twitter Meta Tags

Прекратяване на обикновени грешки в SEO

SEO може да бъде доста смущаващ – има какво да се обърка. Но обратната страна на това е, че ако можете да получите повечето неща прав, ще имате голямо предимство пред конкуренцията. Повечето грешки в WordPress SEO, които виждате по-горе, не са ракетна наука. Освен това, след като разберете основните принципи на SEO, ще можете интуитивно да забележите, когато нещо е добро за класирането на вашия сайт и обратно.

Имате ли някакви SEO съвети на място за потребители на WordPress, които не съм обхващал нито в тази публикация, нито в другата? Ако е така, моля, споделете с нас в секцията за коментари!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map