Мобилно първо индексиране за WordPress – какво е и как да се подготвим за него

Повечето от нас са наясно, че търсачки като Yahoo и Google поддържат масивен индекс, достигащ до милиони страници. Това им позволява да намерят и покажат съдържание, което е подходящо за заявка за търсене. Излишно е да казвате, че ако искате вашите уеб страници да намерят място в резултатите от търсенето, първо трябва да се уверите, че те са включени в индекса. Но за напред ще трябва също да помислите за индексиране на WordPress за мобилни устройства.


Търсачките работят, като използват сложни алгоритми, които постоянно се развиват. Google за един, непрекъснато работи за подобряване на техния алгоритъм за търсене, за да предложи на потребителите възможно най-доброто търсене. Като част от този процес, Google постепенно преминава към индекс за първи път за мобилни устройства постепенно. Но не се притеснявайте – има няколко лесни стъпки, които можете да следвате, за да се подготвите за първо индексиране за мобилни устройства за WordPress.

Какво е мобилно първо индексиране?

Мобилно първо индексиране за WordPress: Какво е това?

Доскоро по-голямата част от хората търсеха съдържание в интернет от своите настолни компютри. Така че естествено алгоритмите за търсене на Google бяха (и все още са) насочени да обработват тези заявки за търсене от настолни компютри. Резултатите от търсенето от „индекса на работния плот“ бяха коригирани за фактори за класиране на мобилни устройства. Независимо дали търсенето започва на десктоп или мобилен телефон, Googlebot ще потърси в този „индекс на работния плот“, за да намери съответните уеб страници.

Google е сега променяйки техния подход, тя ще започне да търси в мрежата от изглед на браузъра за първи път за мобилни устройства, което означава, че трябва да помислите за индексиране за първа мобилна версия за WordPress.

Google ще продължи да поддържа единен индекс за всички уебсайтове. В същото време тя ще продължи да прецизира своите алгоритми, за да разчита повече на мобилното съдържание

 • класиране на страници от този сайт
 • за разбиране на структурирани данни
 • за показване на фрагменти от тази страница в резултати.

Този метод на търсене ще се използва за търсения, инициирани дори от настолни компютри.

За да разбере дали сайтът е готов за включване в индекса за първи път за мобилни устройства, Google използва „класификатори“. Класификаторите определят колко е равен или съпоставим сайт за мобилни спрямо десктоп по отношение на съдържание, връзки, схема, мултимедия и т.н..

Защо преминаването към първи индекс за мобилни устройства?

Промяната в подхода на Google е в отговор на значителното изместване към търсения от мобилни устройства. Настоящият метод на търсене не предлага идеално потребителско изживяване за мобилни потребители. Главно това е така, защото настолните и мобилните версии на много уебсайтове нямат съвпадение на съдържание. Кликването върху резултат от търсене от мобилно устройство може да отведе потребителите на страница, която не съществува в мобилната версия. Или съдържанието може да не се вижда на мобилни телефони. Или може би използвате тема на WordPress, която не реагира. Това води до лошо потребителско изживяване, нещо, което Google работи усилено, за да избегне.

Google държи да превърне интернет в удобно за мобилни устройства място и мобилно първо индексиране е още една стъпка в тази посока. Всъщност Google заявява, че някои сайтове вече са в този индекс, с още какво да се следва.

Въздействие на индексирането на първо място за мобилни устройства

Мобилно първо индексиране за WordPress: Въздействие

Нека поясним едно нещо – Google ще обхожда настолната версия на вашия WordPress, дори ако нямате мобилен сайт. Продължаващата смяна просто означава, че Google ще разглежда предимно мобилното съдържание за определяне на класациите в бъдеще. На практика това означава, когато става дума за мобилно първо индексиране за WordPress:

 • Мобилната версия на вашия WordPress сайт става основната версия на вашия сайт (поне за търсачките). Google първо ще търси в мобилната версия и ще се върне към настолната версия само когато мобилна версия не е налична. Следователно, сайт с по-добро класиране за мобилни устройства ще изглежда по-висок от този с по-ниско класиране на мобилни устройства, дори когато се търси търсене на десктоп.
 • Мобилната версия на вашия WordPress ще започне да оказва по-голямо влияние върху брандирането на вашия уебсайт.
 • Уеб администраторите ще забележат увеличение на обхождането от Смартфон Googlebot. Следователно, фрагментите, които се появяват в резултатите от търсенето, ще бъдат от вашите мобилни страници. Същото ще бъде и със съдържанието в страниците на кеш на Google.
 • Това наистина не ви оставя друго, освен да гарантирате, че вашата WordPress е мобилна. Всъщност, в зависимост от аудиторията, на която се грижите, подходът за първи път за мобилни устройства може би е по-добрата алтернатива. Не забравяйте, Google вече счита дружелюбността на вашия уебсайт за мобилна версия като коефициент на класиране.

Подготовка на вашия WordPress сайт за първи индекс за мобилни устройства

Едното нещо, което е хубаво с Google е, че винаги, когато има голяма промяна в алгоритмите за търсене, те ви казват как да се подготвим за това.

1. Чувствителен дизайн

Ако вече използвате отзивчива тема на WordPress или ако имате динамично сервиране сайт на място, наистина не е нужно да правите нищо повече за тази част от мобилното първо индексиране за WordPress. Просто ще трябва да гарантирате, че съдържанието и маркирането са еднакви в двете версии на вашия WordPress сайт.

Отзивчивият уеб дизайн (RWD) е настройка, при която сървърът винаги изпраща един и същ HTML код на всички устройства, а CSS се използва за промяна на изобразяването на страницата на устройството.

Динамичното обслужване е настройка, при която сървърът отговаря с различни HTML (и CSS) на един и същ URL адрес в зависимост от потребителския агент, поискал страницата.

Мобилно първо индексиране за WordPress: Прилагане на мобилни сайтове

2. Прегледайте съдържанието си

Ако се случи, че основното съдържание и маркирането са различни, тогава се уверете, че структурираното маркиране е едно и също както за настолни, така и за мобилни версии. Често уебмайсторите премахват значителни парчета от структурирани данни от мобилния уебсайт. Това вече няма да бъде квалифицирано като добра практика. Ще трябва да го добавите обратно. Също така актуализирайте URL адресите в рамките на структурираните данни на мобилните страници.

За да проверите дали съдържанието е едно и също във всички версии, можете да използвате Структуриран инструмент за тестване на данни. Въведете URL адресите на двете версии на вашия WordPress и сравнете изхода, за да проверите дали съдържанието е едно и също и в двете версии. Google също съветва да пропуснете да добавите огромни размери, които не са от значение за съдържанието на документа.

Мобилно първо индексиране за WordPress: инструмент за тестване на структурирани данни

Следва посещение robots.txt.tester за да проверите дали файлът ви robots.txt блокира уеб сървърите на Google от конкретни URL адреси на вашия сайт. Този инструмент проверява дали вашата мобилна версия е достъпна за Googlebot.

3. Метаданни

Метаданните предоставят съвети на търсачките за съдържанието на дадена страница. Следователно, той трябва да присъства и в двете версии на сайта. Простите предпазни мерки като подобни заглавия и мета описания на всички страници в двете версии на вашия WordPress могат да изминат дълъг път.

4. Вътрешни връзки

Не е необходимо да правите промени за свързване с отделни мобилни URL адреси (m.-dot сайтове). Ако използвате отделни мобилни URL адреси, запазете съществуващата връзка rel = canonical и след това link rel = алтернативни елементи между двете версии.

5. Езици

Ако вашата WordPress е многоезична, проверете връзките на hreflang на отделни мобилни URL адреси. Ще трябва да свържете отделно между мобилни и настолни URL адреси.

6. Хостинг

Ако мобилната версия на вашия уебсайт WordPress е на отделен хост, уверете се, че хост сървърите могат да се справят с възможно увеличение на честотата на обхождане.

7. Проверка

Не е достатъчно да потвърдете уебсайта на работния си плот сам на конзолата за търсене на Google за първоначално индексиране на мобилни устройства за WordPress. Ще трябва да изпратите мобилната си версия на вашия WordPress, както и на конзолата за търсене на Google за проверка.

8. Фокусирайте се върху SEO

Имайте предвид, че Google ще продължи да индексира версията ви за десктоп, дори докато я проверява от гледна точка на мобилен потребител. Затова продължете с най-високото съдържание и SEO практиките.

9. Удобство за мобилни устройства

От жизненоважно значение е да направите вашия WordPress удобен за мобилни устройства, за да гарантирате, че сте готови за мобилно индексиране за WordPress. Google счита уебсайт за удобен за мобилни устройства, когато мобилен потребител може да зарежда всички части от съдържанието на вашата страница, да чете текста, без да изисква увеличение или прищипване, и може лесно да докосне всеки бутон.

Уверете се, че вашата мобилна версия преминава тест за мобилност. Тук е важно да се отбележи, че Google сега приема съдържание, което е скрито зад раздели и акордеони, за да се пакетира в повече съдържание. Ако използвате изскачащи прозорци на мобилни телефони, трябва да знаете, че изскачащите прозорци могат да засегнат SEO.

Заключителни думи за индексиране на първо място за мобилни устройства за WordPress

Без съмнение приемането на първоначално мобилно индексиране за WordPress (и всички уебсайтове за този въпрос) бележи съществена промяна за собствениците на уебсайтове и SEO специалистите. Но няма незабавна нужда от безпокойство, особено не с този списък от съвети, за да се подготвите за мобилно първо индексиране за WordPress.

Преминаването към първи индекс за мобилни устройства се очаква да бъде постепенно, което ще даде време на уебсайтовете да се адаптират към новия подход. Google ще направи оценка на всеки сайт независимо, за да провери дали е готов за смяната, като ще го премести, когато е готов. Въпреки че няма времева линия за завършване на процеса, това е събуждане за всички уебсайтове да инициират процеси, за да се класират високо в индекса за първи път за мобилни устройства.

Имате ли въпроси относно индексирането на първо място за мобилни устройства за WordPress? Как можете да подготвите вашия уебсайт? Или някакви други съвети, които смятате, че трябва да добавим? Озвучете в коментарите по-долу.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map